mateoosh 03.01.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 u mnie (160m2) bardzo dobrze sprawdza sie vitodens222. Od odpalenia zadnych awarii. Jedyna wada, to nie supportowana funkcja cyrkulacji cieplej wody - spowodowane jest to zasobnikiem ladowanym warstwowo. Tak czy owak, nie mam zadnego problemu z ciepla woda (zona u gory leje do wanny, ja na dole prysznic), piec ma kompaktowe rozmiary. Kosztowal mnie w 2009 jakies 11tys z zestawem uzupelniajacym do podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.01.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Mam jeszcze jedno pytanko z tych dziwnych.... A czy mając sterowanie pogodówką i ustawioną pracę kotła w oparciu o krzywe grzewcze, warto stosować sterownik pokojowy? Będzie to ze sobą współpracowało przy założeniu, że dom w 70 % ma ogrzewanie podłogowe? Czy też będzie to zwykłe przeniesienie sterowania z kotłowni do przedpokoju i nic poza tym? Pozdrawiam macst Sterownik pokojowy daje możliwość szybkiej zmiany trybu pracy, zmiany temperatury, włączenia podgrzewu cwu w czasie kiedy normalnie cwu nie jest podgrzewane. Można włączyć w nim pomiar temp w zależności od tego kiedy ma działać czysto pogodowo a kiedy z pomiarem w pomieszczeniu np: w dzień pomieszczenie w nocy tylko pogodówka lub na odwrót lub cały czas z pomiarem w pomieszczeniu. Regulator pokojowy daje dodatkowy sygnał do automatyki kotła przekazując informację o aktualnej temp. w pomieszczeniu. Moim zdaniem warto. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavier 04.01.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Mam pytanie odnośnie wyboru obiegu grzewczego / wersji instalacji w kodowaniu 1. Nie wiem czy serwisant ustawił to prawidłowo. Obecnie jest ustawione 00 :2. Czyli bez żadnego mieszacza.. Posiadam mieszacz do podłogówki, poniżej zdjęcie z kotłowni http://images35.fotosik.pl/338/66b153ef4136079bm.jpg Czy jest ustawione prawidłowo?Piec uruchomiony od 28.12.2010 Dom sie wysusza ale czy zużycie przez 8 dni = 140 m3 jest ok? kubatura około 500m3, powierzchnia 130m2, --> 70m2 podłogówki, 6 grzejników Nachylenie ustawione na 1,2, poziom 0 Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ożarowiak2007 04.01.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Czołem Vitodensy. Mam prośbę o kwerendę i podpowiedzi. Używam vitodensa 200 (zdaje sie matriks) i mam wrazenie, ze zuzywam strasznie duzo gazu.Piec grzeje tylko wode, ktorej zuzywamy juz po zmieszaniu z zimna okolo 10m3 miesiecznie i wychodzi okolo 100 m3 gazu. Mamy zasobnik do niego na 200 litrwow. Nie dziala cyrkulacja. CO jest z plaszcza wodnego w kominku. Wlasciwie tyle. Jakie parametry warto zmienic? Temeprature utzrymywanej w zasobniku wody? Bede wdzieczny za kazda podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.01.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Xavier nie masz mieszacza który byłby widoczny dla kotła więc nie ma co ustawiać w kodowaniu. ożarowiak, jaki typ Vitodensa 200, jaki zasobnik, jaki gaz, jaka temperatura cwu, jak daleko do punktó poboru ??? Co do zużycia gazu to się nie wypowiadam bo jest osobny temat o tym gdzie ludzie piszą, piszą, piszą pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ożarowiak2007 05.01.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Xavier nie masz mieszacza który byłby widoczny dla kotła więc nie ma co ustawiać w kodowaniu. ożarowiak, jaki typ Vitodensa 200, jaki zasobnik, jaki gaz, jaka temperatura cwu, jak daleko do punktó poboru ??? Co do zużycia gazu to się nie wypowiadam bo jest osobny temat o tym gdzie ludzie piszą, piszą, piszą pozdr adam dzieki ok, wieczorem sprawdze i podam. ps: jaki jest adres tej dyskusji o gazie? tam boje sie, ze utone z tak szczegolna sprawa, ale moze?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.01.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie/page164 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolco 05.01.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-poszło-Wam-juz-w-tym-sezonie&p=4449379#post4449379 tutaj poczytasz sporo o zuzyciu gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek G 07.01.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Witam, jestem użytkownikiem kotła Vitodens W200 WB2B z regulatorem stałotemperaturowym Vitotronic 100 (moja nieznajomość tematu na etapie budowy), instalacja grzejnikowa + podłogówka przedpokój, kuchnia, łazienki, pierwszy sezon grzewczy po zamieszkaniu. Zacząłem walczyć o zmniejszenie zużycia gazu - biegam do kotłowni zmieniać nastawę temperatury też metodą prób i błędów. Po pewnym czasie zabawa w regulator zaczęła mnie denerwować. Chciałbym zmienić regulator na pogodowy, dostałem wycenę z Viessmanna na 4600 (trzeba dodatkowo zmienić zawór mieszający ,mam ESBE TZM, dołożyć napęd), kwota trochę ostudziła mój zapał. Może ktoś z fachowców z forum doradzi mi czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 07.01.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Za mało danych. Zawór ESBE steruje tu raczej podłogówką i nie wiem czy warto za taki koszt wymieniać ten element. Co do pogodówki przy grzejnikach - osobiście nie oczekiwałbym jakichś gigantycznych oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek G 08.01.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Zawór ESBE steruje podłogówką - jest włączony na zasilaniu z kotła i do powrotu z podłogówki, wydaje mi się że temperatura podłogi powinna być stała (skoro jest to zawór termostatyczny), niestety podłoga jest cieplejsza i zimniejsza. Mam wrażenie że zależy to również od nastawy temperatury wody na kotle. Nie wiem za bardzo w jaki sposób ustawiać temperaturę wody na kotle żeby uzyskać pożądany efekt - przy nastawie zarówno 40 st jak 60 st dom jest ogrzany, różni się tylko zużycie gazu. Z tego co rozumiem automat pogodowy ustawi to po jakiejś zadanej krzywej a ja poruszam się trochę po omacku sprawdzając liczbę godzin pracy, starty palnika i gazomierz przy różnej nastawie temp na kotle. Do tego jeszcze dochodzą zmiany warunków na zew. Nie spodziewam się super oszczędności ale boję się że nie kontrolując stanu gazomierza na bieżąco (dość męczące) w pewnym momencie mogę ustawić temp bardzo źle i to zużycie gazu bardzo wzrośnie. Druga sprawa to pompy - z tego co wiem sterownik pogodowy steruje również pracą pomp, u mnie hydraulik wpiął je na krótko do zasilania i chodzą non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.01.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 I tu może też być przyczyna - termostat pokojowy wyłącza kocioł, a pompy gonią wodę na bieżąco - zwykły sterownik SCL109 załatwi problem (koszt poniżej 100 zł). A kocioł proponuję ustawić na 46-50 oC. PS - pogodówka nie pozwala na wpięcie standardowego termostatu pokojowego i kocioł będzie cyklicznie załączał i wyłączał palnik, a tu mamy powiększenie zużycia gazu . A dedykowany termostat to Vitotrol 300(z reakcją na pomieszczenie) i następne kilkaset zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek G 08.01.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 termostat pokojowy odłączyłem i temperaturę ustawiam na głowicach na grzejnikach (był ustawiony na 21,5 w dzień, 20 noc, niestety na górze przez ten okres pracy temp osiągana to 16 st - trochę zimno, zużycie przy mrozie 17m3, po odłączeniu góra 18,5 st, dół 22,5 st -na tym termostacie pokojowym, podobne warunki pogodowe i zużycie na poziomie 15 m3. O tyle lepiej że każdy pokój mogę mieć niezależnie ustawiony).Ta temperatura 46 - 50st pewnie też dla jakiejś temp zewn? 2 dni emu zjechałem z 60 st na 40 i zużycie spadło z 14 na 12 chociaż też wzrosła temp zew. Ten sterownik SCL uzależnia uruchomienie pompy od różnicy temp zasilanie-powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek G 08.01.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 P.S. niestety termostat pokojowy na kabelku i umieszczony nad podłogówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomn12 08.01.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, mam dość duży problem Piec Vitodens 200 + vitocontroll x 2 piec miał wymieniany już panel sterujący(tan mały), moduł sterujący w piecu(też duży), wentylator, automat palnikowy (pięć razy zmieniany) wczoraj to zostało wymienione piec chodził do 23.00(do dzisiaj) i pokazała błąd automat palnikowy eb, dalej po resecie i czasie przeznaczonym na kalibrację piec daje błąd automat palnikowy dzieje się tak od dwóch lat , zawsze jest ten sam serwisant pan X ( nie podam nazwiska) może miał ktoś taki problem?- domek jednorodzinny... obecnie teraz (po 4 resetach pod rząd nie czekając na wyświetlenie usterki udało mi się uruchomić piec..) - albo jest za słaby wentylator albo za mocny... może jeszcze jakieś pomysły? (nawet zasilanie wziąłem z innego gniazdka -ale to nic dało) Edytowane 8 Stycznia 2011 przez tomn12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek G 09.01.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Mały - czy taki sterownik może być? (http://allegro.pl/sterownik-do-pompy-z-wyswietlaczem-led-antystop-i1387175616.html) Czujkę temp montuje się na rurze przed pompą czy przed zaworem ESBE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.01.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Mały - czy taki sterownik może być? (http://allegro.pl/sterownik-do-pompy-z-wyswietlaczem-led-antystop-i1387175616.html) Czujkę temp montuje się na rurze przed pompą czy przed zaworem ESBE? Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek G 17.01.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Dokładnie. znalazłem jakby 2 rodzaje sterowania i nie jestem pewny które powinno być zastosowane - 1. sterownik załącza pompę jak temp na zasilaniu wzrośnie do zadanej i wyłączy jak spadnie poniżej (czyli pracuje jak chodzi palnik), 2. czujka temp na powrocie i sterownik załącza pompę żeby osiągnąć zadaną temperaturę na powrocie, po osiągnięciu wyłącza. Ten drugi rodzaj jest opisany jako dedykowany do podłogówki ale sam nie wiem . Link do sterownika dla 2 sposobu - http://www.swistak.pl/a3445824,STEROWNIK-POMPY-OGRZEWANIA-PODLOGOWEGO.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 17.01.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Wygląda ciekawie, ale:"Gdy sterownik jest uszkodzony wymieniamy od razu na nowy nie trzeba czekac 14dni na naprawę!!(wymiana dotyczy sterowników które uległy uszkodzeniu w czasie 7dni od otrzymania przesyłki zakładając, że sterownik był użytkowany zgodnie z instrukcją obsługi )" Tzn , że sprzedają często uszkodzone? Inna sprawa, że może się nie nadawać - temp reg. 35-60oC. A jeśli wystarczy Wam 30oC? Nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek G 18.01.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Wygląda ciekawie, ale: "Gdy sterownik jest uszkodzony wymieniamy od razu na nowy nie trzeba czekac 14dni na naprawę!! (wymiana dotyczy sterowników które uległy uszkodzeniu w czasie 7dni od otrzymania przesyłki zakładając, że sterownik był użytkowany zgodnie z instrukcją obsługi )" Tzn , że sprzedają często uszkodzone? Inna sprawa, że może się nie nadawać - temp reg. 35-60oC. A jeśli wystarczy Wam 30oC? Nie zadziała. nie mam na myśli tego konkretnego sterownika. Chodzi mi o to jaki rodzaj sterowania powinien być wykorzystany do pompy podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts