Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

f.5 zazwyczaj jest komplet papierów po polsku, jednak ostanio wiele firm rezygnuje z papierowych instrukcji i użytkownik ma sobie to sam ściągnąć ze strony, może już tak jest.

Ten mieszacz już Ci działa ?

Dlatego sie dziwię bo oprocz szmateczki z logo viessmanna nie bylo zadnaj instrukcjii nawet na cd.

Producent a raczej sklep jest zobowiązany do dostarczenia instrukcjii.

Nie wyobrazam sobie braku podstawowych informacji o produkcie wartym prawie 20k

co do mieszacza , to instalacja na razie nie jest zalana czekam na licznik gazu.

przyszły tydzien moze sie uda zagazowac.

pozdrawiam radek

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Relacja z wczorajszego dnia

napełnienie instalacji

http://images40.fotosik.pl/625/02c00f10e9c5a421med.jpg

jak bym widział niepewnosc na twarzy szefa

http://images46.fotosik.pl/605/5e00a5f2914493c4med.jpg

Ustawienie języka , daty

http://images46.fotosik.pl/605/aa3d19da56214bd2med.jpg

i poszły konie po ................. było troszke problemow lecz po telefonie do salonu viessmanna wszystko sie wyjasniło

fotka z dzis

http://images47.fotosik.pl/644/64b6cd16823e1023med.jpg

jest wyraznie ciepo, nawet majstry nie włączyli kozy.

teraz podobno kolejnym krokiem jest telefon do viessmanna celem przeprowadzenia diagnozy spalin i czegos tam jeszcze (podbicie gwarancjii ??)

Z pewnoscią bede miał kilka pytan szczegolnie o ten dinks

http://images46.fotosik.pl/605/721524e720a954b1med.jpg

mam wrazenie jak by tłamsił temperaturę kotła , rurka przed nim z kotła jest gorąca a wejscie na rozdzielacz chłodniejszy.

pozdrawiam radek

Edytuje po przeczytaniu całego wątku.

krzywe mam tak ustawione

OG1 nachylenie 1,2

poziom 0K

OG2 nachylenie 0,7

poziom 0K

temp na zasilaniu OG2 podłogowka 37 stopni

temp zewnetrzna -8

Temp w kotle 40 stopni

ciepło

za4 dni poszło mi 50 m szesc gazu

Edytowane przez f.5

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich Vitodensiarzy...

Przypomnę piec Vitodens 200 WB2C

http://www.viessmann.pl/etc/medialib/internet-pl/images/produkty/vitotronic_200_nowy.Par.15688.Image.ImagesrcML.gif/vitotronic_200_nowy.gif

Od tygodnia mieszkam w nowym domu i od tygodnia walczę z ustawieniami pieca...

Niestety nic nie mogę zrobić i z każdym dniem jestem coraz głupszy. Zacznijmy od tego, że przed wprowadzeniem temperatura w domu utrzymywała się na poziomie 22 stopni. Po wprowadzeniu podskoczyła do 25. I to spowodowało, że zacząłem szukać sposobu na obniżenie. A raczej na wyłączenie grzejników.

Dwa obiegi grzewcze: grzejniki - OG1, i podłogówka - OG2, oraz pogodówka.

Podjęte działania:

Zacząłem od obniżenia temperatury zadanej na obiegach. Grzejniki do 10 stopni, a podłogówkę do 22. Bez rezulatatu. Wewnątrz wciąż 25 stopni i ciepłe grzejniki. Obniżyłem nachylenie krzywej grzewczej na grzejnikach do 0,2 i poziom krzywej grzewczej do -13 (maksymalnie) - a grzejniki wciąż ciepłe.

Ustawiłem czasowy czas pracy na 10 minut wciągu dnia od 6.00 do 6.10 rano. A grzejniki po południu ciepłe mimo temperatury na zewnątrz 15 stopni a w domu 26. No i na koniec wyłączyłem ogrzewanie zostawiając tylko ciepłą wodę a grzejniki po 24 godzinach od wyłączenia wciąż ciepłe!!!!!

CZy ja coś popie... łem czy czy czegoś nie rozumiem.

Czy jest możliwość wyłączenienia obiegu pierwszego czyli grzejników a pozostawienie tylko podłogówki? Gdzie tkwi błąd?

Proszę wszystkich coś wiedzących o pomoc.

Witam

Mam pytanie do uzytkownikow pieca Vitodens 100 W. Jak glosno chodzi u Was pompa obiegowa do grzejnikow?

U mnie chodzi znaczniej glosniej niz sam palnik, ktory grzeje na max.

Pytam sie, bo w kotlowni mam inna pompe do podlogowki i ta pompa dziala cichutko.

Dodatkowo ta pompa chodzi caly czas, co dodatkowo jest uciazliwe, podczas gdy kotlownia sasiaduje z pokojem, w ktorym slychac jednostajnie szumienie.

Pozdrawiam

Pawel

Witam.

Mam podobny problem jak kolega mr6319 powyżej.

Przełączyłem piec w tryb Tylko CWU, a grzejniki ciągle są ciepłe. Wygląda jakby piec nadmiar ciepła zrzucał do obiegów grzewczych. Tak ma być? Latem też grzejniki będą ciepłe?

I dlaczego po przełączeniu pieca w tryb CWU pompy od obiegów grzewczych chodzą dalej?

Pozdrawiam

macst

Witam.

Mam podobny problem jak kolega mr6319 powyżej.

Przełączyłem piec w tryb Tylko CWU, a grzejniki ciągle są ciepłe. Wygląda jakby piec nadmiar ciepła zrzucał do obiegów grzewczych. Tak ma być? Latem też grzejniki będą ciepłe?

I dlaczego po przełączeniu pieca w tryb CWU pompy od obiegów grzewczych chodzą dalej?

Pozdrawiam

macst

Jestem po wizycie serwisanta.

I się dowiedziałem. Popełniłem błąd bo nie wyłączyłem podłogówki. Po jej wyłączeniu grzejniki zrobiły się zimne. Serwisant za to uświadomił mnie, że jest to problem tych kotłów i że trzeba zakładać jakieś sprzęgło by ciepło z powrotu podłogówki nie wchodziło na grzejniki. Trzeba to przemyśleć.

A powiedz mi proszę na czym polegało wyłączenie podłogówki? Mam fizycznie pozakręcać zawory? Ja rozumiem, że jak przełączam piec w tryb Tylko-CWU to oznacza to ni mniej nie więcej: powyłączaj obiegi grzewcze... :)

Jak wyłączyłem ten dynks-wichajstrownik, który steruje pompami i zaworem trójdrożnym to piec zgłosił błąd komunikacji i nie ogrzewał mi wody w baniaku...

Sprzęgło w układzie mam.....

Pozdrawiam

macst

Witaj mr6319

Wczoraj wyłączyłem OG2 i wszystkie pompy stanęły... A ja myślałem od kilku dni, że dom bardzo powoli się wychładza. :D Ciepło podłogi było niewyczuwalne. Dopiero teraz będę miał możliwość sprawdzić jaka jest różnica między zimną, a "zimną-ogrzewaną" podłogą.

Co do sprzęgła to posiadam takowe w układzie i mimo, że OG1 (z grzejnikami) był wyłączony to i tak były one ciepłe (właściwie tylko jeden, bo resztę wcześniej pozakręcałem). Wychodzi więc na to, że sprzęgło niewiele tu zmienia.

Pozdrawiam

macst

• 1 month później...