f.5 15.06.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Można skasować wszystko, albo wybrać np. energia solarna Dzięki wykasowane Pozdrawiam radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 24.06.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Witam ponownie. Czy z panelu sterowania mogę podwyzszyc górną temperaturę do ktoręj solar ma grzac bufor do cwu w viessmannie 343F ??? Mam odczucie ze solary mogły by dawac wiecej energii - ciepłej wody tylko cos je stopuje Mianowiecie - mam 40 rur czyli 4 m2 kolektora prózniowego Vitosol 200-T podpięte do 343 F czyli do stosunkowo niewielkiego bufora 220L. Celowo przewymiarowalismy instalację bo we wpięcie czeka jeszcze zasobnik 400 Litrowy do CO. Problem jest w tym ze czasami na kolektorze mam temperaturę 130 -140 stopni C na zasobniku max 60 stopni a pompa stoi tak jak by sterowanie było zaprogramowane na maksymalną temperaturę 60 stopni na zasobniku. W taj sytuacji włączam manualnie pompę 2 bufora tego 400 L i ochładzam kolektor. Dodam ze instalator z viessmanna nie był w stanie poradzic sobie ze sterowaniem jednoczesnie 2 zasobników. pozdrawiam radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galibaldik 26.06.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 (edytowane) Sterownik pokojowy daje możliwość szybkiej zmiany trybu pracy, zmiany temperatury, włączenia podgrzewu cwu w czasie kiedy normalnie cwu nie jest podgrzewane. Można włączyć w nim pomiar temp w zależności od tego kiedy ma działać czysto pogodowo a kiedy z pomiarem w pomieszczeniu np: w dzień pomieszczenie w nocy tylko pogodówka lub na odwrót lub cały czas z pomiarem w pomieszczeniu. Regulator pokojowy daje dodatkowy sygnał do automatyki kotła przekazując informację o aktualnej temp. w pomieszczeniu. Proszę o kody, którymi można wyłączć/właczyć pomiar temperatury wnetrze/pogodówka dla stanu dzień/noc. Czy można to ustawiać dla obu obiegów niezależnie? Mam piec Vitodens 200 WB2 i sterownik Comfortrol w pokoju, CWU, 2 obiegi A: grzejniki i B: podłogówka z mieszaczem. Dodatkowo kominek, który "rozwala" mi poprawną pracę pieca, z tąd pytanie. Pozdrawiam p.s do moderatora: miało być tutaj, wcześniejszy wykasowałem Edytowane 26 Czerwca 2011 przez galibaldik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulik1 28.07.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Witam Panów.Mam pewien problem - kocioł Vitodens 222 nie podgrzewa mi wody użytkowej - jest po prostu letnia.Wchodząc w menu widzę dziwną rzecz - temperatura wymagana 45 stopni - temperatura rzeczywista 100 stopni.Oczywiście 100 stopni nie ma, ale na logikę piec myśli że taka właśnie jest, więc nie podgrzewa.I pytanie - czy to może być uszkodzony czujnik temperatury w zbiorniku, i jak się do niego dobrać ? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatiJ 24.10.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witamczy w piecu prócz ilości startów palnika jest informacja o ilości zużytego gazu? Ja nie widze u mnie tych danych, a mam butle i wskaźnik napełnienia tylko w %. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 25.10.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 nie ma licznika ilości spalonego gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 14.11.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Witam.Mam Vitodens 200 w + Vitotronic 200, dom 150 m2, podłogówki około 70m2.Grzejniki ok, ale podłogówka mnie wykończy. Temperatura zadana 16stC, zredukowana 15 stC, termostat pokojowy KAN na 16stC a w powietrzu 23stC. Krzywa: nachylenie 0,2; poziom -4.Zredukować moc kotła? Zmienić instalatora (chociaż to raczej oczywiste)?Z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.11.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Witam. Mam Vitodens 200 w + Vitotronic 200, dom 150 m2, podłogówki około 70m2. Grzejniki ok, ale podłogówka mnie wykończy. Temperatura zadana 16stC, zredukowana 15 stC, termostat pokojowy KAN na 16stC a w powietrzu 23stC. Krzywa: nachylenie 0,2; poziom -4. Zredukować moc kotła? Zmienić instalatora (chociaż to raczej oczywiste)? Z góry dzięki za podpowiedzi. A jak redukujesz moc kotła ? Adamus24 twierdzi ze to kombinacja 2 przycisków mam tylko podstawową instrukcję a tam tego nie widzę. Ja natomiast walczę z taktowaniem czyli palnik włącza mi sie bardzo często na 10 sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 15.11.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 A jak redukujesz moc kotła ? Adamus24 twierdzi ze to kombinacja 2 przycisków mam tylko podstawową instrukcję a tam tego nie widzę. Ja natomiast walczę z taktowaniem czyli palnik włącza mi sie bardzo często na 10 sekund. No właśnie nie wiem jak zredukować moc kotła, bo na moim vitotronicu nie ma tych przycisków. Dopiero się uczę i na nawet nie wiem ile razy mi się palnik włącza. Czy to można gdzieś zczytać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 15.11.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Też o to pytałem- pytanie pozostało bez odpowiedzi czyli wnioskuję ze licznika cyki włączenia i wyłączenia palnika nie ma. Na dzien dzisiejszy obniżyłem krzywą do 0,5 poziom mam na 0 K i juz widzę ze palnik rzadziej się załącza i dłużej pracuje. Ps ale przyciski musisz miec jakies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James B 22.11.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam.Liczbe włączeń palnika można zobaczyć w informacjach z tego co kojarze. Jak będę przed kotłem to sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEAPAW 05.12.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Czy mogę prosić o pomoc, informację? Posiadam piec viessmann vitodens 300 W , regulator pogodowy vitosolic 100. Zasobnik na ciepłą wodę 300l bo jest solar. Woda grzna 2x rano i wieczorem - w sumie ok1,5 godziny. Temp. 39 ale zawsze grzeje i pokazuje na liczniku ok 44-45. Nie wiem czemu. Dom ok 200m2 po podłogach w tym poddasze + garaż 2stanowiska. Dom z keramzytu (ponoć rewelacyjny materiał) , jednowarstwowo. Temp. normalna 20 podłogówka i 21 kaloryfery, zredukowana obie temp. 15 lub 16 st. Zużycie od 6 listopada 2011 do 4 grudnia 2011 440 m3 gazu - czy to normalne? Zwłaszcza teraz gdy dodatnie temp. na zewnątrz? Mieszkam w domu już dwa i pół roku, i każdego roku gdy sezon grzewczy zużywam ok. 500m3 gazu. A miał być taki świetny kocioł (ponoć mercedes wśród kotłów). Pomoże ktoś? Edytowane 5 Grudnia 2011 przez BEAPAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 06.12.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Zużycie od 6 listopada 2011 do 4 grudnia 2011 440 m3 gazu - czy to normalne? Zwłaszcza teraz gdy dodatnie temp. na zewnątrz? Mieszkam w domu już dwa i pół roku, i każdego roku gdy sezon grzewczy zużywam ok. 500m3 gazu. A miał być taki świetny kocioł (ponoć mercedes wśród kotłów). Pomoże ktoś? Chyba 44m3 gazu a nie 440m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 06.12.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 To wychodzi Ci 14 m3 na dobę, mogło by być pewnie mniej ale znam takich co palą na dobę więcej i nic sobie z tego nie robią. tu kolega powyzej napisał ze pewnie się pomyliłeś o jedno 0 i zużyłeś 44 m3 --- ale tyle zuzywa moja zapalniczka choć nie palę tylko sobie podświetlam drogę do garażu heh ze skrajności w skrajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 06.12.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 od 6 listopada 2011 do 4 grudnia 2011 Albo ja czegoś nie łapię albo przez niecały miesiąc piec spalił 440m3 gazu. Ale jeżeli Twoja zapalniczka właśnie tyle wypala to OK. Muszę przyjąć do wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 06.12.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Taka dygresja z zapalniczką Pamietam jak moj instalator odpalił piec to w miesiąc spaliłem ponad 300 m3 gazu więc czemu nie 440 m3 Kwestia regulacji i poczytania forum. Jednak juz widzę ze mimo jednego z najwyższych modeli viessmanna i tak bede zuzywał około 7m3 gazu aby utrzymac w srodku 20 stopni. moze rekuperacja i ciepłe skarpety cos pomogą ale nie sądze. Pozdrawiam ciepło viessmannowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 06.12.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Ja utrzymuję 21-22 stopnie dla domku 180m2 - po podłogach i 650 kubatury(może nawet więcej - bo podwyższyłem ściankę kolankową). grzeję też jednym grzejnikiem w pralni, która jest w piwnicy i nie ma jeszcze żadnych drzwi (a w piwnicy ciepło) - a spalanie mam na poziomie 8-9 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 06.12.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Tak zgadza się - jednak kolega BEAPAW ma scianę jednowarstwową plus nie wiadomo co pod dachówką bo to jego 16 post na forum i duzy garaz na 2 samochody dlatego nie dziwię się ze ma 2X większe zużycie gazu od Ciebie 440 m3 to nie dramat. ja natomiast ostatnio walczyłem z taktowaniem i dopiero obniżenie krzywej do 0,5 spowodowało ze palnik ładnie sobie pracuje i nie słyszę juz tego klikania ktore moj kocioł wydaje z siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEAPAW 07.12.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) No właśnie!!!!!!!!! Czy to normalne? W jeden miesiąc? Pomyłka była o 100m3 tzn. spaliłem 340m3 a nie 440m3 (klawiaturowy błąd), ale to i tak chyba za dużo w dni z dodatnią temp. na zewnątrz?. Ile startów palinka powinno być w ciągu doby? Ściany jednowarstwowe z keramzytu, bez dodatkowego ocieplenia- bo tak się buduje z tego materiału , tak samo jak z Ytong - ponoć najlepszy materiał - tak mówili i nawet pisali w muratorze. Pod dachem chyba 20 cm wełny. Może 25 ale nie jestem pewien. Nie wiem jak w tym kotle ustawia się krzywą grzewczą - może on sam to ustawia po ustawieniu temp. normalnej i zredukowanej - nie wiem. Jestem trochę podłamany bo wydałem kupę kasy na piec i materiał do budowy (keramzyt jest drogi) a tu takie rozczarowanie. Początkowo myślałem, że tak musi być bo dom wysycha po budowie ale po 2,5 roku to już chyba wysechł. Jestem laikiem budowlanym i grzewczym , nie mam kogo zapytać o pomoc dlatego proszę tu o porady. Proszę o wszelkie sugestie i porady.Jeszcze mam pytanie odnośnie palenia w kominku - czy jak palicie w kominku to wygaszacie podłogówki i kaloryfery? Ja wygaszam podłogę bo inaczej można wściec się w salonie gdy palę w kominku i chodzi ogrzewanie podłogowe. Błagam o pomoc. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez BEAPAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renia i arek 09.12.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 witam.Własnie otrzymałem rachunek z gaz. za 67 dni 330m3 to wypada 4,9m3 na dobę rachunek 737 pln., Dom jakieś 220m, ściana zew solbet 30 cm + 12 styropianu, 25 wełny pod dachem w domu temperatura w granicach 21 do22, w sypialni 19 - 21. zasobnik 300l ale bez solarów temp CWU ustawiona na 45 stopni, moja druga zima odnośnie dużego spalania - jak instalator podłączał mi piec to żle ustawił kierunek obrotów na mieszaczu i palnik prawie nie gasł, a zuzycie było kosmiczne.Co do ściany jednowarstwowej bywa różnie z izolacjami takich miejsc jak nadproża i wieniec, spróbuj dotrzec do kogoś z kamerą termowizyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts