aadamuss24 19.01.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 wodzu1 może po pierwszym sezonie rachunki spadną jak dom już się wygrzeje Mieszkałem w podobnym domu czyli kilka wykuszy, balkony, lukarny i jest to typ domu który niestety jest energochłonny bo trudny do prawidłowego ocieplenia (głównie dach). Rachunek za dwa ostatnie miesiące za gaz na ogrzewanie i cwu 1300pln, kocioł Vitodens. Co do filozofii to nie dyskutuję, są różne drogi dotarcia na szczyt pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 19.01.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Wodzu1 Ja i tak uważam, że u mnie zużycie jest zbyt duże. Poczytaj wątek "Ile Wam poszło gazu w tym sezonie".... Ale ja mam drugi sezon grzania. Pierwszy sezon rozpoczął się od wygrzewania anhydrytu (miesiąc czasu - wrzesień 2010), potem już pieca nie wyłączyłem aż do wiosny. Dom był ogrzewany do 18C ponieważ trwały w nim prace. Kafelkarze i regipsiarze (sufity na parterze) często otwierali okna, więc dom się bardzo mocno wietrzył i chyba dzięki temu szybko wysechł. Zauważyłem, że dwukrotnie w ciągu dnia zmieniasz pracę kotła z normalnej pracy na zredukowaną i odwrotnie. Przy powrocie do pracy normalnej piec zwiększa temperatury/moc (niepotrzebne skreślić Adamie) o 20 % przez 2 godziny. Przy dobrze ocieplonym domu wydaje mi się to niekonieczne. Może poszukaj w kodowaniach i zmień ten parametr? Niestety nie podam teraz która to komórka bo nie mam przy sobie instrukcji serwisowej, a z głowy nie pamiętam. No chyba, że Adam pomoże. Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 19.01.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Wodzu1 Ja i tak uważam, że u mnie zużycie jest zbyt duże. Poczytaj wątek "Ile Wam poszło gazu w tym sezonie".... Ale ja mam drugi sezon grzania. Pierwszy sezon rozpoczął się od wygrzewania anhydrytu (miesiąc czasu - wrzesień 2010), potem już pieca nie wyłączyłem aż do wiosny. Dom był ogrzewany do 18C ponieważ trwały w nim prace. Kafelkarze i regipsiarze (sufity na parterze) często otwierali okna, więc dom się bardzo mocno wietrzył i chyba dzięki temu szybko wysechł. Zauważyłem, że dwukrotnie w ciągu dnia zmieniasz pracę kotła z normalnej pracy na zredukowaną i odwrotnie. Przy powrocie do pracy normalnej piec zwiększa temperatury/moc (niepotrzebne skreślić Adamie) o 20 % przez 2 godziny. Przy dobrze ocieplonym domu wydaje mi się to niekonieczne. Może poszukaj w kodowaniach i zmień ten parametr? Niestety nie podam teraz która to komórka bo nie mam przy sobie instrukcji serwisowej, a z głowy nie pamiętam. No chyba, że Adam pomoże. Pozdrawiam Maciej Witam, w przypadku podłogówki zmniejszyłem już pare tygodni temu przyrost wzrostu mocy do 10 %. grzejniki są na 20%. czy sugerujecie np żeby zrezygnować z jednej ze zmian z temp. normalnej na zredukowaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 20.01.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Teraz przeprowadzam różne testy związane z ilością startów mojego kotła i czasem różnicuję temperatury normalną i zredukowaną, ale aktualnie i przez 95 % czasu mam ustawione wszystkie cztery (po dwie dla obu obiegów) na tym samym poziomie. PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 20.01.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Właśnie ustawiłem temperatury normalną i zredukowaną na tym samym poziomie i ograniczyłem moc do 50%... i będe czekał następne dni co się bedzie działo. podpiąłem tez z powrotem vitorola pod OG2. Co do ocieplania to raczej jest dobrze wykonane bo dom nagrzewa sie nawet przy najniższych krzywych. Przy wyłączeniu w nocy temperatura spada zaledwie o ok 0,5 - 0,7 ST ( nwet przy wichurach). Problemem jest raczej histeraza na czujnikach bo przegrzewa o 1 st i potem musi spaść o ten jeden stopien żeby piec się włączył. Eefkt przy nastawieniu 21 dochodzę do 22 zupełnie niepotrzebnie. Jak nastawię 20 to jak spada do tego poziomu to jest nam za chłodno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 20.01.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 f5 przy tej pompie max to 45 W na wyświetlaczu Im szybciej odprowadzimy ciepło z kotła do odbiornika tym lepiej - kocioł szybciej odda temperaturę i może będzie mniej taktował. Wydaje mi sie ze pompa ma 22 W http://images46.fotosik.pl/1278/8f11b52289d9f11emed.jpg i na auto adapt pracuje z największą mocą http://images45.fotosik.pl/1322/5501d452cff0be29med.jpg Adamusie zerknij proszę czy mam jakąs inną pompę ? na 3 biegu czyli najwyższym też mam 22 Waty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 20.01.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Wodzu1 Zauważyłem, że dwukrotnie w ciągu dnia zmieniasz pracę kotła z normalnej pracy na zredukowaną i odwrotnie. Przy powrocie do pracy normalnej piec zwiększa temperatury/moc (niepotrzebne skreślić Adamie) o 20 % przez 2 godziny. Pozdrawiam Maciej FA:20 - w zależności od modelu może się lekko różnić. f.5. z tego co pamiętam to mam taką samą pompę, sprawdzę dziś i po niedzieli wkleję fotki, bo zwątpiłem wodzu1 możesz jeszcze decydować kiedy ma być włączony pomiar temp. w pomieszczeniu a kiedy nie, może okresowe wyłączenie się sprawdzi, to wymaga trochę zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 20.01.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 wodzu1 możesz jeszcze decydować kiedy ma być włączony pomiar temp. w pomieszczeniu a kiedy nie, może okresowe wyłączenie się sprawdzi, to wymaga trochę zabawy tez już tak zobiłem, w nocy chodził na pomiarze z pomieszczenia a w dzień na pogodówce b0:1..... niedługo chyba doktorat napiszę tzn. jak zawał, który otrzymam w gratisie razem z rachunkiem mnie nie zabije... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 24.01.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 f.5. z tego co pamiętam to mam taką samą pompę, sprawdzę dziś i po niedzieli wkleję fotki, bo zwątpiłem Aadamussie przypominam się zerknij pliZZZZZZ na pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.01.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jestem I faktycznie mój błąd bo mam pompę 60. W planach miałem 40 i nie za bardzo rozumiem dlaczego jest 60 ? Może inny opis na kartonie, może coś zmieniałem w ramach eksperymentów ? Chyba na początku miałem 40, grzać grzało ale przepływy na przepływomierzach były marne i do regulacji założyłem większą i tak chyba zostało. Sorry za zamieszanie. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 24.01.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 No tak tylko moja ma 22 Waty i dziwie się ze na funkcji auto adapt idzie na maxa. czyli co ? wynika ze te pompy maja 22 W , 40 W i 60 W ? to skąd ja mam wiedziec ze mam dobrze dobraną pompę do wielkosci podłogówki??? jakie masz przepływy na rozdzielaczu w litrach mozesz napisac ?? dodam ze ubiegłe 2 dni grzałem tylko płaczem wodnym tak dla relaksu bufor 300 litrow naładowałem do 60 stopni co mnie cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.01.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Przepływy na rozdzielaczu mam ledwo widoczne, ok 1-1,5 l/min. Są to wartosci na tyle małe, ze słabo widoczne. Mam ok 20 pętli na cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 26.01.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 a ja ciągle walczę ze zużyciem... obojętnie co nastawię i tak zuzywam 13-14 m3 gazu na dobę..... czy moze być coś z regulacją spalanej mieszanki? w domu bardzo komfortowo 21,5 do 22 stopnie... nastawione 21... grzeję całą dobe równo... zastanowiam się czy na parterze wyłączać podłogówkę na noc a później startować bez zwiększenia tamperatury.... tylko jak to wpłynie na wychładzanie góry?... żona chce mieć stał temperaturę bo w nocy wstaje do dziecka i nie ma być chłodniej niż 21 St..... Startów na dobę ok 40-45... ilośc godz pracy pieca 15-17 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 26.01.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 A ja powróciłem do swoich ustawień, czyli:Podłoga - 0,3Grzejniki - 0,6 (dla krzywej 1,0 było zbyt gorąco). Ale obniżyłem moc kotła do 12 %, a pompy chodzą: podłogowa na 3. biegu, grzejnikowa na 2. biegu. Jako, że zużywają one teraz 150 Wattów na godzinę to zastanawiam się nad Alphą2. Liczba startów spadła do 50-ciu na dobę. Jeszcze w weekend spróbuję moc kotła obniżyć do 10 %. Zużycie za poprzedni tydzień - 9,1 m3. Ogrzewam 249 metrów. Wodzu1 a jak u Ciebie jest z ociepleniem domu? Bo zdaje się, że mieszkamy w tej samej strefie klimatycznej? PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 26.01.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Zużycie za poprzedni tydzień - 9,1 m3. Ogrzewam 249 metrów. Wodzu1 a jak u Ciebie jest z ociepleniem domu? Bo zdaje się, że mieszkamy w tej samej strefie klimatycznej? Pozdrawiam Maciej Witam, sciany portherm (niemiecki 24cm) + 15 cm styro. strop nad poddaszem ok 30. między krokwiami aż do kalenicy 18 wełny i na to na krzyż 5 cm. w podłodze 20 cm styro. fundament 10 cm. Okna 3 szybowe... jedyna kucha to połaciówki 9 szt 2 - szyby ( ale i takśnieg na nich leży tzn ciepła ouciekające przez nie nie jest wstanie go stopić) wg świadectwa zapotrzebownie budynku na energie wynosi 76kwh.... Poczytałem sobie wątek "Ile Wam poszło gazu w tym sezonie" i wychodzi ze bardzo to zależy od kubatury. Jaką masz np. Ty? Ja wg projektu mam az 993m3, ale to liczą bryłę całego budynku tzn z garażem i strychem ( a mój strych ma ok 75 m2 i max przeszło 3 m wys). Efektywnie liczę kubatrę na ok 580m 3 czyli 220 m2 ( bez garażu) na średnio ok 2,6 wys ( dól 2,7, góra ok 2,47). Ludzie co w tym wątku podają zużycie na pozimie 6-7 m3 na dobę mają kubatury do 380 m3. ja mam o 200 więcej... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 26.01.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Moja kubatura to 650 m3. Projekt też podaje wartości coś około 1 000 m3 (ale przy mojej powierzchni musiałbym mieć 4 m wysokie pomieszczenia).Tyle, że u mnie wg świadectwa energetycznego zapotrzebowanie to coś około 40-tu kWh. Dokładnie nie pamiętam, bo oryginał zabrał mi Inspektorat Nadzoru Budowlanego przy odbiorze i nie zdążyłem zrobić kopii, a urzędnik poproszony o zrobienie mi kopii spojrzał jakbym rzucił Mu butem w twarz.... PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.01.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 A ja powróciłem do swoich ustawień, czyli: Podłoga - 0,3 Grzejniki - 0,6 (dla krzywej 1,0 było zbyt gorąco). Ale obniżyłem moc kotła do 12 %, a pompy chodzą: podłogowa na 3. biegu, grzejnikowa na 2. biegu. Jako, że zużywają one teraz 150 Wattów na godzinę to zastanawiam się nad Alphą2. Liczba startów spadła do 50-ciu na dobę. Jeszcze w weekend spróbuję moc kotła obniżyć do 10 %. Zużycie za poprzedni tydzień - 9,1 m3. Ogrzewam 249 metrów. Wodzu1 a jak u Ciebie jest z ociepleniem domu? Bo zdaje się, że mieszkamy w tej samej strefie klimatycznej? Pozdrawiam Maciej Zużycie za tydzień 9,1 ? Coś nadal dużo tych startów masz, przy tych temperaturach już powinno to się zmniejszyć. Filtry czyste ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 26.01.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Ogrzewane 175 m2 podłogi (użytkowa 140)Z ostatnich dni: 9m3/dobę; startów do 5/godzinę; godzin pracy - 11/dobe. Moc ustawiona na 25%. Z tego co piszecie to tych starów mam chyba za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 26.01.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Witajcie. Zeby nie było ze zapadłem w sen zimowy oto efekt moich eksperymentów. Zużycie gazu od 22 do 26.01 czyli 4 dni = 9m3 Średnia 2,25 m3 Oczywście sztucznie zaniżone zaczęłem palić w kominku z wodą ale efekt jest !!!! http://images50.fotosik.pl/1341/1600b28889186b7dmed.jpg http://images47.fotosik.pl/1332/6e215306fab70396med.jpg Pozdrawiam radek Edytowane 26 Stycznia 2012 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 30.01.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Zużycie za tydzień 9,1 ? Coś nadal dużo tych startów masz, przy tych temperaturach już powinno to się zmniejszyć. Filtry czyste ? Nie, no coś Ty... Oczywiście, że na dobę. Myślałem, że to domyślne jest. Mówisz o filtrach na obiegach grzewczych? Czyste.. Osobiście je wyczyściłem z miesiąc temu. Doszedłem do czegoś takiego: Jak odkręcam grzejnik w garażu to liczba startów maleje... Np. w sobotę 27 startów na całą dobę. ustawienia kotła: moc - 10%, 0,3 dla podłogi, 0,6 dla grzejników. W niedzielę rano zakręciłem grzejnik w garażu, reszta ustawień bez zmian... Liczba startów? 86 na dobę, a mróz w niedzielę był większy niż w sobotę... Chyba muszę zostawić ten grzejnik otwarty cały czas... Tylko po co ogrzewać te dodatkowe 90 m3.... Jutro ma być u mnie człowiek z Viessmana i obejrzeć instalację... może są jakieś błędy konstrukcyjne.... Czy wzory dla krzywych grzewczych są takie same dla OG1 i OG2? Bo mam wrażenie, że przy zbliżonych do siebie krzywych czyli 0,3 i 0,6 temperatury na grzejnikach są duuuużo większe (ponad 40 C) niż dla podłogi (27 C) przy aktualnych temperaturach... Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts