aadamuss24 08.02.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 jaki model kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agiulus 08.02.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 jaki model kotła ? Vitodens 200-W WB2C rok produkcji chyba 2010 (zakładam, że został wyprodukowany w roku montażu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agiulus 08.02.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Problem z parametrem 9F już rozwiązałem. Okazuje się, że uważniej trzeba przeglądać parametry kodowania 2.przepraszam za zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.02.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 samo się naprawiło i kod się pojawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woy 15.02.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woy 15.02.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 WitamPosiadam piec Vis 200 WB2B i mam problem z podgrzewaniem CWU. Tzn ustawiam na panelu pieca min temp podgrzania cwu tj 10C tak żeby nie grzał jej a on i tak ją nagrzewa do temp ok 40C. Pan z CO powiedział, że zepsuty jest zawór który przepuszcza tą wodę tzn "nie trzyma". Więc grzeje dom wraz z CWU kiedy jej nie chce. Koszt tego zaworu ok 600zł. Proszę o pomoc, please... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 20.02.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam po dłuższej przerwie, Mam nadzieję, że wszyscy przetrwali mała Syberię w ostatnich tygodniach. U mnie żużycie dochodziło do 19-20m3/dobę. teraz wraca do normy czyli jakieś 13....ale mam pytanie z inne beczki - jak wchodze w diagnostykę to ostatnio dosć często widzę że tzw. temperatura zapotrzebowana jest np ok 35 st a piec idzie i ma 42. Podobnie pokazuje temperatura w kotle: żądana 35 stopnie, rzeczywista 42 a palnik grzeje. Jak wyłączę i włączę piec wszytko jest ok.... co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekszw 21.02.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Witam po dłuższej przerwie, ale mam pytanie z inne beczki - jak wchodze w diagnostykę to ostatnio dosć często widzę że tzw. temperatura zapotrzebowana jest np ok 35 st a piec idzie i ma 42. Podobnie pokazuje temperatura w kotle: żądana 35 stopnie, rzeczywista 42 a palnik grzeje. Jak wyłączę i włączę piec wszytko jest ok.... co to może być? Może kod FAxx gdzie XX to o jaki procent mocniej piec grzeje po przejściu ze zredukowanego grzania na normalne i FBxx gdzie xx to czas takiego mocniejszzego grzania. Pasowałoby fabryczne FA:20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vojtek11 30.03.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Po zimie, zmienilem tryb CO+CWU na CWU. I zaczela sie petla usterek F4. Vitodens jest ledwo po gwarancji. Szczegolnie bolesnie odczulem to kiedy,moja kieszen stala sie lzejsza o 800zl po wezwaniu serwisu. Serwis wymienil wentylator. Guzik to pomoglo. F4 wyskakuje bez przerwy. Gaz oczywiscie jest. Mieszkam w osiedlu 100 segmentow. Wszyscy poinstalowali sobie jakies Junkersy po 3000 zl i maja zero problemow. Tylko mnie sie sie zachcialo Viessmanna... boje sie wzywac serwis, zeby znowu nie zostac orznietym na tysiace zl. Co robic? Pozdr.Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.03.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Po zimie, zmienilem tryb CO+CWU na CWU. I zaczela sie petla usterek F4. Vitodens jest ledwo po gwarancji. Szczegolnie bolesnie odczulem to kiedy,moja kieszen stala sie lzejsza o 800zl po wezwaniu serwisu. Serwis wymienil wentylator. Guzik to pomoglo. F4 wyskakuje bez przerwy. Gaz oczywiscie jest. Mieszkam w osiedlu 100 segmentow. Wszyscy poinstalowali sobie jakies Junkersy po 3000 zl i maja zero problemow. Tylko mnie sie sie zachcialo Viessmanna... boje sie wzywac serwis, zeby znowu nie zostac orznietym na tysiace zl. Co robic? Pozdr. Wojtek Wezwij ten sam serwis, żeby naprawili to czego nie naprawili. Już im zapłaciłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vojtek11 31.03.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 pytanie co zrobił ten serwisant? czy tylko wymienił wentylator, czy zrobił przy okazji przegląd kotła. Przejście z trybu zima na lato to zwykły zbieg okoliczności. najprawdopodobniej kończy się elektroda jonizacyjna. Elektroda jonizacyjna to jak świece w samochodzie i powinna być wymieniana co roku. Byla tylko wymiana wentylatora. Przeglad coroczny byl ledwie 3 m-ce temu. Naczytalem sie na forach o sewisie Viessmanna, ktory jezdzil do niektorych nawet i kilka lat z rzedu probujac usunac usterke F4. za kazdym razem kilkaset zlotych za wymiany jakiejs "czesci", a usterka i tak w najlepsze wyskakiwala. Niektore osoby praktycznie przez lata zaplacily za drugi kociol. W zyciu nie kupilbym takiego szmelcu drugi raz. I pewnie wszystkim teraz to odradze. Madry po szkodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.03.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Powiedzcie mi jak powinien wyglądać prawidłowo przegląd kotła kondensacyjnego dokładnie to Witodens 200 który jest na gwarancji i kto to powinien wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.03.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Powiedzcie mi jak powinien wyglądać prawidłowo przegląd kotła kondensacyjnego dokładnie to Witodens 200 który jest na gwarancji i kto to powinien wykonać. Powinien go wykonać autoryzowany serwisant. A przegląd powinien być dokładny - z otwarciem kotła najlepiej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 01.04.2012 02:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 F4 to elektroda jonizacyjna, prąd jonizacji można zmierzyć, słabe cisnieenie gazu tez może być powodem blokowania kotła.Przegląd to czyszczenie zewnetrze wymiennika spaliny - woda, czyszczenie palnika, elektrod, syfonu, filtrów - jeśli za zawory odcinajace, sprawdzenie naczynia kompenacyjnego, szczelnosci połączeń wodnych i gazowych, analiza spalin, regulacja, uzupełnienie cisnienia w instalacji, sprawdzenie działania automatyki i dla odważnych sprawdzenie działania zaworu bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.04.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Powinien go wykonać autoryzowany serwisant. A przegląd powinien być dokładny - z otwarciem kotła najlepiej :) To zapytam inaczej może będzie prościej jaki zakres czynności powinien być wykonany przy pierwszym przeglądzie. Kto to wykonuje hydraulik który wykonywał pierwsze uruchomienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 01.04.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Prościej już nie potrafię opisać Jeśli hydraulik ma analizator, wiedzę to może i on. W zasadzie każdy może. Miło by było jakby miał jeszcze uprawnienia serwisowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.04.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Prościej już nie potrafię opisać Jeśli hydraulik ma analizator, wiedzę to może i on. W zasadzie każdy może. Miło by było jakby miał jeszcze uprawnienia serwisowe. Sorry nie doczytałem do końca stąd moja opowiedź ale na post Nefer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.04.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Jeśli Twój hydraulik ma papiery z Viessmanna i jest gazownikiem to tak. Jeśli nie - to niech się nie tyka. Serwis kotła robi gazownik, nie hydraulik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 01.04.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Może gazer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.04.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Może gazer Gazerem ... to może być każdy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts