Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Posiadam piec Vis 200 WB2B i mam problem z podgrzewaniem CWU. Tzn ustawiam na panelu pieca min temp podgrzania cwu tj 10C tak żeby nie grzał jej a on i tak ją nagrzewa do temp ok 40C. Pan z CO powiedział, że zepsuty jest zawór który przepuszcza tą wodę tzn "nie trzyma". Więc grzeje dom wraz z CWU kiedy jej nie chce. Koszt tego zaworu ok 600zł. Proszę o pomoc, please...

Witam po dłuższej przerwie,

Mam nadzieję, że wszyscy przetrwali mała Syberię w ostatnich tygodniach. U mnie żużycie dochodziło do 19-20m3/dobę. teraz wraca do normy czyli jakieś 13....

ale mam pytanie z inne beczki - jak wchodze w diagnostykę to ostatnio dosć często widzę że tzw. temperatura zapotrzebowana jest np ok 35 st a piec idzie i ma 42. Podobnie pokazuje temperatura w kotle: żądana 35 stopnie, rzeczywista 42 a palnik grzeje. Jak wyłączę i włączę piec wszytko jest ok.... co to może być?

Witam po dłuższej przerwie,

ale mam pytanie z inne beczki - jak wchodze w diagnostykę to ostatnio dosć często widzę że tzw. temperatura zapotrzebowana jest np ok 35 st a piec idzie i ma 42. Podobnie pokazuje temperatura w kotle: żądana 35 stopnie, rzeczywista 42 a palnik grzeje. Jak wyłączę i włączę piec wszytko jest ok.... co to może być?

Może kod FAxx gdzie XX to o jaki procent mocniej piec grzeje po przejściu ze zredukowanego grzania na normalne i FBxx gdzie xx to czas takiego mocniejszzego grzania. Pasowałoby fabryczne FA:20.

• 1 month później...

Po zimie, zmienilem tryb CO+CWU na CWU. I zaczela sie petla usterek F4. Vitodens jest ledwo po gwarancji. Szczegolnie bolesnie odczulem to kiedy,moja kieszen stala sie lzejsza o 800zl po wezwaniu serwisu. Serwis wymienil wentylator. Guzik to pomoglo. F4 wyskakuje bez przerwy. Gaz oczywiscie jest. Mieszkam w osiedlu 100 segmentow. Wszyscy poinstalowali sobie jakies Junkersy po 3000 zl i maja zero problemow. Tylko mnie sie sie zachcialo Viessmanna... boje sie wzywac serwis, zeby znowu nie zostac orznietym na tysiace zl. Co robic?

Pozdr.

Wojtek

Po zimie, zmienilem tryb CO+CWU na CWU. I zaczela sie petla usterek F4. Vitodens jest ledwo po gwarancji. Szczegolnie bolesnie odczulem to kiedy,moja kieszen stala sie lzejsza o 800zl po wezwaniu serwisu. Serwis wymienil wentylator. Guzik to pomoglo. F4 wyskakuje bez przerwy. Gaz oczywiscie jest. Mieszkam w osiedlu 100 segmentow. Wszyscy poinstalowali sobie jakies Junkersy po 3000 zl i maja zero problemow. Tylko mnie sie sie zachcialo Viessmanna... boje sie wzywac serwis, zeby znowu nie zostac orznietym na tysiace zl. Co robic?

Pozdr.

Wojtek

Wezwij ten sam serwis, żeby naprawili to czego nie naprawili. Już im zapłaciłeś.

pytanie co zrobił ten serwisant? czy tylko wymienił wentylator, czy zrobił przy okazji przegląd kotła. Przejście z trybu zima na lato to zwykły zbieg okoliczności. najprawdopodobniej kończy się elektroda jonizacyjna. Elektroda jonizacyjna to jak świece w samochodzie i powinna być wymieniana co roku.

Byla tylko wymiana wentylatora. Przeglad coroczny byl ledwie 3 m-ce temu. Naczytalem sie na forach o sewisie Viessmanna, ktory jezdzil do niektorych nawet i kilka lat z rzedu probujac usunac usterke F4. za kazdym razem kilkaset zlotych za wymiany jakiejs "czesci", a usterka i tak w najlepsze wyskakiwala. Niektore osoby praktycznie przez lata zaplacily za drugi kociol. W zyciu nie kupilbym takiego szmelcu drugi raz. I pewnie wszystkim teraz to odradze. Madry po szkodzie...

Powiedzcie mi jak powinien wyglądać prawidłowo przegląd kotła kondensacyjnego dokładnie to Witodens 200 który jest na gwarancji i kto to powinien wykonać.

Powinien go wykonać autoryzowany serwisant. A przegląd powinien być dokładny - z otwarciem kotła najlepiej :):)

F4 to elektroda jonizacyjna, prąd jonizacji można zmierzyć, słabe cisnieenie gazu tez może być powodem blokowania kotła.

Przegląd to czyszczenie zewnetrze wymiennika spaliny - woda, czyszczenie palnika, elektrod, syfonu, filtrów - jeśli za zawory odcinajace, sprawdzenie naczynia kompenacyjnego, szczelnosci połączeń wodnych i gazowych, analiza spalin, regulacja, uzupełnienie cisnienia w instalacji, sprawdzenie działania automatyki i dla odważnych sprawdzenie działania zaworu bezpieczeństwa.

Powinien go wykonać autoryzowany serwisant. A przegląd powinien być dokładny - z otwarciem kotła najlepiej :):)

To zapytam inaczej może będzie prościej jaki zakres czynności powinien być wykonany przy pierwszym przeglądzie.

Kto to wykonuje hydraulik który wykonywał pierwsze uruchomienie?