yaiba83 03.04.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Do fachowców od wieśmaka... Użytkujemy kocioł 200W 85kW.Chciałbym poprawić krzywą grzewczą, bo jak temperatura na zewnątrz wynosi powyżej 5 stopi to w pomieszczeniach jest zimno, natomiast jak jest -10 i niżej to praktycznie bez rękawów można biegać. Wg mnie aby to poprawić to musiałbym obniżyć nachylenie (zmniejszyć D3) i podnieść poziom krzywej grzewczej (zwiększyć D4) czyli spłaszczyć krzywą tak by słabiej grzała w mrozy i trochę mocniej w dni chłodne. Proszę o odpowiedź czy moje rozumowanie jest poprawne. Pozdrawiam - Emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 03.04.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Jest poprawne. Przy dużej rozpiętości temperatur każda krzywa/pogodówka się trochę gubi. Można zrobić tak jak piszesz albo czasami zmienić krzywą lub żądaną temperaturę. Różnie ludzie zmieniają, jak komu wygodniej.Sterownik pokojowy jakiś masz ? Może to ułatwiłoby sprawę jeśli byłby jakiś sygnał z wnętrz. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 04.04.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 To jest kocioł w firmie. Mamy pogodówkę i w pomieszczeniu bodajże Vitotrol 200. Sęk w tym że budynek ma kształt prostopadłościanu, więc są pomieszczenia od północy, południa, wschodu i zachodu. To sprawia, że jednym jest cieplej innym zimniej. Ponadto w pomieszczeniu w którym jest sterownik pokojowy jak jest za ciepło to się zakręca kaloryfery a nie zmniejsza ja pokojówce, więc piec "widzi" zimne pomieszczenie i próbuje je dogrzać, co owocuje tym, że inni się gotują. Jak dla mnie w takim obiekcie nie powinno się stosować pokojówki tylko dobrze pogodowy wyregulować. Ale panu od Viessmanna nie za bardzo to wychodziło, więc polecił dokupić pokojówkę i ją zamontował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 05.04.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 musisz zrobić dokładnie tak jak napisałeś a jeśli chodzi o problemy z głowicami i regulatorem w jednym pomieszczeniu, czyli gdy głowice się zamykają a regulator chce ciepła, to ustaw b0:0 i będzie po problemie a uruchomienie i regulację może przeprowadzić każdy instalator który odbył szkolenie i posiada analizator spalin. zakres czynności jest opisany w instrukcji obsługi Możesz rozwinąć za co odpowiada ten kod b0:0 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.04.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Fajnie, że jest taka opcja. W wolnej chwili zejdę do kotłowni i przestawię lekko parametry. Zobaczę może, b0 też da się lekko przytępić. Regulacja będzie ale nie tak istotna. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 21.09.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Witamno najwyższy czas odświeżyć temat, sezon grzewczy ogłaszam za otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolco 24.09.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Witam no najwyższy czas odświeżyć temat, sezon grzewczy ogłaszam za otwarty Ja bym się wstrzymał z tym otwieraniem sezonu - pod koniec tygodnia ma być nawet 28 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hee 26.09.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witam. Poproszę o podpowiedź czy vitodens 111-W na 140m2 (w przyszłości uzytkowe poddasze) dla 5 osobowej rodziny to dobry wybór? Będą 3 łazienki + kuchnia. Pomieszczenie na kotłownie małe- niskie pod schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.09.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 I tak i nie.Tak: Jeżeli nie będzie cyrkulacji. Kocioł o mocy 24kW powinien spokojnie wystarczyć. Do grzania nawet mniej, ale na bieżący podgrzew wody 24kW musi być.Nie: Jak będzie cyrkulacja, a podejrzewam że tak, to już nie. Te 46l wody będzie się bardzo szybko wystudzać i będzie kocioł musiał często załączać. W takim przypadku lepiej by było kupić vitodensa jednofunkcyjnego i osobny zbiornik wody CWU 140l. Ponieważ taki zbiornik będzie akumulował ciepło na dłużej to wtedy można zejść z mocą pieca w tej chwili do 14kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hee 27.09.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Tak, mamy cyrkulację. Czytałam gdzieś, że można wyłączać sobie obieg jak nas nie ma w domu... prawda to? są jakieś programatory godzinowe do tej pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.09.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Na sterowniku mozesz zapodac czas cyrkulacji.dodatkowo ilosć włączen na godzinę czyli od 1 do 6 lub 7 nie pamietam do stale działa taki cykl trwa u mnie 5 minut- ten parametr czyli 5 minut mozna zmienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hee 27.09.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Czy z takim sterownikiem vitodens 111 da radę? Musimy się lada dzień decydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 10.10.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witamczy u was pompka w kotle też chodzi cały czas w godzinach pracy kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 10.10.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witam czy u was pompka w kotle też chodzi cały czas w godzinach pracy kotła nie, słychać ją zazwyczaj po tym jak piec skończy grzać, albo włącza się raz na jakiś czas.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.10.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witam czy u was pompka w kotle też chodzi cały czas w godzinach pracy kotła W kotle mam 3 pompki jedne slychac inne nie. o ktorą chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 10.10.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 (edytowane) chodzi o pompkę od CO W trybie CWU piec jest cichy słychać go tylko w momencie jak podgrzewa wodę do zasobnikaW trybie CWU + CO kocioł chodzi cały czas w programie dziennym - czy tak ma być?, w nocnym się wyłącza i załącza Edytowane 11 Października 2012 przez gumajunior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 20.10.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 nikt nie wie jak pracuje jego kociołek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 20.10.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Widać juz nie ma na forum starej gwardii.Słuchaj nie jestem ekspertem ale gdy kocioł pracuje na CO to oczywiscie go słychac nie tyle pompę tylko sam proces spalania.tak samo jak do cwu to tez słyszę jak by palnik.pompa cyrkulacyjna jest bezszelestnapompa na podłogowkę lubi czasami popracowac głosniej przy maksymalnych obrotach ale praktycznie jest niesłyszalna jedyna pompę ktora słysze to pompa w piecu viessmanna od solara.jest wewnatrz kotła i sama zmienia sobie obroty i to słyszę. Ps . Acha sprawdz czy masz pompę grundfosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 21.10.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Nie ma pompy grundfosa, mam tylko jeden obieg, podłogówka + grzejniki na jednym, pompkę od podłogówki załączam sam, pytam was czy u was piec na CO dziennym chodzi cały czas, czy go słychać czy nie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 22.10.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Mój vitodens 200 w trybie na CO włącza się tylko co jakiś czas, jak mu temperatura na zasobniku spadnie, albo jak temperatura od sterownika spadnie. Najpierw włącza palnik z pompą, potem słychać samą pompę, a potem cisza. Pompę od podłogówki mam nie w piecu tylko w takiej skrzynce w ścianie i ona jest włączona całą dobę i buczy cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts