aadamuss24 02.11.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 1 . Czy programator pokojowy Vitotrol 200A można zastąpić tańszym zamiennikiem? QUOTE] Można zastąpić tańszym zamiennikiem ale tracisz wiele funkcji i np. wodę grzeje tylko wtedy gdy pracuje centralne ogrzewanie. Inna opcja to wymiana na vitotronica 100 i wtedy nie masz możliwości sterowania drugim obiegiem ale można podłączyc tańszy regulator. Jak kto woli pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vogon Yelz 02.11.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 1 . Czy programator pokojowy Vitotrol 200A można zastąpić tańszym zamiennikiem? QUOTE] Można zastąpić tańszym zamiennikiem ale tracisz wiele funkcji i np. wodę grzeje tylko wtedy gdy pracuje centralne ogrzewanie. Inna opcja to wymiana na vitotronica 100 i wtedy nie masz możliwości sterowania drugim obiegiem ale można podłączyc tańszy regulator. Jak kto woli pozdr adam Mozesz podac jakis przakladowy model zamiennika , nawet przy ograniczonej funkcjonalnosci ?? Aha, i do ktorych zaciskow sie go podlacza w Vitodensach z Vitotronicem ? Mowimy o normalnym uzytkowniku pieca - nie o kompie z protocol snifferem .. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 02.11.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Mozesz podac jakis przakladowy model zamiennika , nawet przy ograniczonej funkcjonalnosci ?? Aha, i do ktorych zaciskow sie go podlacza w Vitodensach z Vitotronicem ? Mowimy o normalnym uzytkowniku pieca - nie o kompie z protocol snifferem .. Pozdrawiam Podpinam się pod pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 12.11.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Hej. Wracając do regulatorów to jeśli ma ktoś pogodówkę to w normalnym trybie można podłączyć tylko regulator Viessmana - Vitotrol 200 lub 300. Chyba, że podłączymy inny regulator pod moduł dodatkowy który robi nam blokowanie palnika z zewnątrz - wtedy działa to jako włącz/wyłącz - lecz blokuje nam również podgrzew c.w.u. Czyli można zastąpić tańszym zamiennikiem ale w sumie będzie drożej. Zależy jeszcze po co komu inny regulator - jeśli ma być taniej to należy kupić kocioł z regulatorem vitotronic 100 i wtedy każdy regulator będzie można podłączyć. Czasami ktoś potrzebuje dodatkowe funkcje - wtedy można zrobić to na blokowaniu palnika z zewnątrz lub jeszcze inaczej ale już mniej profesjonalnie Dużo zależy od konkretnego układu który chcemy wysterować i pod to należy dobierać automatykę. Najtaniej to jednak kocioł z regulatorem Vitotronic 100 - nie dopłaca się za pogodówkę którą później próbuje się obejść. Pozdrawiam adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 13.11.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 I wszystko jasne, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjeszke 26.11.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 witam,posiadam piec vitodens200W z zasobnikiem 150l.mam następujący problem:1) podczas włączonego trybu pracy ogrzewanie i ciepła woda kaloryfery są ciepłe do chwili kiedy na piecu nie włączy się funkcja podgrzewania wody użytkowej. wówczas kaloryfery stają się momentalnie zimne i nagrzewają się znów dopiero po tym jak na piecu minie czas podgrzewania wody. czy to jest normalne?2) w jaki sposób można sprawdzić typ kotła i jego moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demboos 26.11.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) 1 . Czy programator pokojowy Vitotrol 200A można zastąpić tańszym zamiennikiem? QUOTE] Można zastąpić tańszym zamiennikiem ale tracisz wiele funkcji i np. wodę grzeje tylko wtedy gdy pracuje centralne ogrzewanie. Inna opcja to wymiana na vitotronica 100 i wtedy nie masz możliwości sterowania drugim obiegiem ale można podłączyc tańszy regulator. Jak kto woli pozdr adam Nie dziwię się że ludzie szukają zamienników bo ceny Viessmana są oderwane od rzeczywistości. prawie 1000 za vitotrola 300A... przecież tyle kosztuje całkiem dobry tablet. Za te 1000 dostajemy gówno z czarno-białym wyświetlaczem i paroma guzikami, bez żadnej wewnętrzen logiki (bo to tylko wysyła polecenia sterowania do głównego kontrolera w piecu). Z nieco innych nowinek, bardziej na czasie - zdalne sterowanie piecem. Do niedawna tylko możliwość sterowania przez SMS'y, specjalny moduł komunikacyjny w piecu z kartą SIM (no powiedzmy nadajnik GSM gdzieś na zewnąrz) - cena też grubo powyżej 1000 + jakiś chory abonament dla Viessmana (bo SMS'y idą przez ich centrum) - normalnie pomysł jak z lat 80-tych, a przecież mamy XXI wiek. Ostatnio pojawiła się nowość wreszcie adekwatna do roku w którym żyjemy- możliwość sterowania piecem z iphona/androida. Osobiście bardzo by mi się to przydało. Ale teraz ceny - jakiś moduł za 700 do tego jakiś inny moduł czy przystawka też za 700. Na szczęście już bez abonamentu bo wpinamy piec do domowej sieci LAN. Sorry ale 1400 nie dam za takie cóś. Szkoda że nie znalazł się nikt kto by ten protokół viessmana złamał i uwolnił rynek kotłów od tego monopolu który jak widać jedynie tłumi innowację i sztucznie podtrzymuje wysokie ceny. To się nadaje pod obrady jakiegoś urzędu anty-monopolowego w brukseli, ale wiadomo, bruksela chroni europejskich (a niemieckich w szczególności) producentów przed wolnorynkową konkurencją. Edytowane 26 Listopada 2012 przez demboos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatiJ 26.11.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) witammam piec Vitodens 333F. W ciagu 12 miesiecy musi byc zrobiony serwis - i byl. Od tego czasu, czyli 2 miesiace wyskakuja jakies bledy na piecu. Najpierw kilka razy E7 - po reklamacji wymiana jakiejs czesci zwiazanej z palnikiem... Teraz wyskoczyla usterka E6. Na piecu wskaznik cisnienia - ten jak zegarek okragly, wskazywal cisnienie 0,2. Dopuscilew wody do instalacji i pomoglo. Czy to mozliwe by ten wskaznik w piecu uszkodzil sie? Przez rok spokuj a teraz bledy... Wiecie co to moze byc? pozdrawiam Edytowane 26 Listopada 2012 przez PatiJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 27.11.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 witam, posiadam piec vitodens200W z zasobnikiem 150l. mam następujący problem: 1) podczas włączonego trybu pracy ogrzewanie i ciepła woda kaloryfery są ciepłe do chwili kiedy na piecu nie włączy się funkcja podgrzewania wody użytkowej. wówczas kaloryfery stają się momentalnie zimne i nagrzewają się znów dopiero po tym jak na piecu minie czas podgrzewania wody. czy to jest normalne? 2) w jaki sposób można sprawdzić typ kotła i jego moc? 1. normalne - na pierwszym miejscu jest zawsze jest CWU 2. zaglądnij nad piec, powinna być naklejka a jak nie to pod obudową już nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buquiet 27.11.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Witam Wszystkich Od kilku dni jestem użytkownikiem kotła Vitodens 200 w związku z czym jak każdy na początku mam pewne kłopoty z ustaleniem parametrów pracy Więc może po krótce, a może raczej troche dłużej Kocioł Vitodens 200 26kW + zasobnik 160 l + Vitotronik 200 Układ: 1 grzejnikowy, 2 podłogówka - z mieszaczem+ rozszerzenie Viessmanna, obwody pchane przez pompy Grundfosa Alfa 2 do tego cyrkulacja i układ AM 1, układ zasilany przez sprzęgło. Ale do rzeczy: Instalator zadał na początku krzywe dla grzejników 1 dla podłogówki 0,8 temperatura zadana 19 st C, przy tych parametrach następowało przegrzanie domu i wszędzie było 22 st C przy temp na zewnątrz 4 st C Zacząłem sytematycznie obniżać krzywe az dojechałem do poziomu 0,6 K0 dla grzejników i 0,4 K0 dla podłogówki - temperatura zadana 18 st C a w domu nadal 21 st C ... CWU wyłączona - w domu nadal trwaja prace wykończeniowe Pozostałe parametry pracy Max moc kotła 81 % A3:-9 A4:1 F8:-10 F9:-14 Martwiące jest dla mnie zużycie gazu :/ Dom jest co prawda nowy ale już dobrze wysezonowany - 2 lata. Wcześniej od początku chłodniejszych dni palone było kominkiem, dobrze wietrzone - wilgotność nigdy nie skoczyła powyżej 50% temperatura utrzymywana była na poziomie 17 - 21 st Dom ciepły gazobeton 24 cm + 20 cm styropianu, pod dachem 40 cm wełny, okna 3 szybowe. Wczoraj późnym wieczorem gdy temp w domu była na poziomie 21 st , a kocioł już spał- godz 22 wprowadziłem następujące parametry Czas pracy: 6:30 - 9:00 - 18 st C 17.00 - 21.30 - 18 st C Temperatury zredukowane dla grzejników 10 st dla podłogówki 15 st (posadzki anhydrytowe więc bezwładność nie taka duża) O godzinie 9:00 rano kocioł stop i 21 st w domu ale zużycie 4 m3 gazu. Dzień ciepły 12 st o godzinie 17 :00 w domu nadal 21 st Kocioł startuje i do 21 : 30 zużywa 9m3 gazu nagrzewając dom do 22 st przy temperaturze na zewnątrz 7 st. piec stop pompy stop wszystko śpi. Odczyt parametrów tuż przejściem w tryb zredukowany Temperatura wody w kotle : wymagana 32 st, rzeczywista 34 st Temperatura podłogówki : wymuszona 24 st / rzeczywista 27 st Ostatni cykl pracy 2 starty w ciągu 4,5 godziny z przerwą może ok 30 min - układ mieszacza pozostawał zamknięty - czy zatem temperatura za niska na zasilaniu i palnik nie gaśnie - za niskie krzywe ??? Generalnie na 69 godz pracy 50 startów czyli relatywnie mało na to co piszą inni forumowicze. Dodam jeszcze że pompa od podłogówki Alfa 2 pracuje z maksymalną moca a pompa od obiegu grzejnikowego na Auto Adapt. Grzejniki przewymiarowane liczone pod kondensat. powierzchnie domu po podłodze : Parter 113 m2 ogrzewanie podłogowe, poddasze 116 m2 grzejniki, garaż 20 m2 grzejnik, piwnice 35 m2 grzejniki. Gdzie leży błąd czy próbują dojśc do osiągnięcia 18 st poprzez obniżanie krzywych przesadziłem przez co wzrosło zużycie gazu wcześniej było niższe niż teraz - wydaje mi się że przy takim grzaniu 13 m3 to o wiele za dużo... W sprzęgle nie ma czujnika temperatury, ostanie dołożony na dniach ale nie sądzę żeby miało to wielki wpływ na pracę kotła.... byc może się mylę... Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.11.2012 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Czesc co bym zrobił.ustawił grzejniki na najnizsza czyli 3 stopnie aby nie grzał bo po co?podłogowke na 17 aby pracownikom nie było za ciepłopoziom na 0 krzywa na 5 albo odwrotnie bo nie pamietam co i jak.- dla grzejnikow i podłogowki mam tak samoczyli 0k i 5 alpha 2 idzie mi na 10 wat ustabilizuje sie. u mnie ciagle 17 stopni sprawdza sieacha moc mam w tej chwili na 50 % i nie taktuje tak mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buquiet 28.11.2012 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Dzięki za sugestię f.5 kolego możesz się pochwalić w jakich cyklach pracuje u ciebie kocioł i jak wygląda bierzące zużycie .... Wiesz zastanawiam się co daje nam zmniejszenie mocy maksymalnej kotła ? Z obniżoną mocą w mroźne dni może mieć problem z wydajnością.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buquiet 28.11.2012 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Alfy masz na obydwu obiegach ? Na podłogówce masz Auto Adapt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 28.11.2012 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) na poczatku miałem w pewnych cyklach w tej chwili mam ustawione 24 godziny na 17 stopni bo to co zyskasz w nocy stracisz na rozruchplus bezwładnosc podłogowkipostaraj sie zrobic ciagle na 17 stopni a bedzie dobrze. obnizenie mocy kotła jak ktos pisał niedawno daje tylko obnizenie gornej granicy masz 26 kW kocioł strasznie mocnymoj ma 19kW i tak pracuje 50% i daje radę nie martw sie o mrozy jesli masz pogodowke nawet nie zauwazysz a w domu bedzie ciepło alphe 2 mam na podłogowkę mam duzo podłogowki 10 obiegow i ta pompa daje radętylko raz przy -20 stopniach pracowała na 24 Waty czyli na maxa na grzejniki tłoczy mi popa z pieca ktora tez sama moduluje w zaleznosci od zapotrzebowania w tej chwili zuzywam 3- 4 m3 gazu / dzien łacznie z cwu ale mam właczona cyrkulację42 stopnie woda zużycie wody niskie bo jeszcze dom wykanczam ale cyrkulacja pochłania u mnie duzo energii bo mam rurki na chodziaku a nie w styropianie .pozdro Edytowane 28 Listopada 2012 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buquiet 28.11.2012 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Dzięki ale teraz to mnie nie pocieszyłeś.... i jak ja mam się teraz czuć przy moich 13m3 na dzień 26 kW no nie najsłabszy ale tak wychodziło z przeliczenia zapotrzebowania mocy. Na podłogówce też mam sporo pętli w sumie 10 nie pamiętam dokładnie ale bedzie tego z 600 mb może wiecej, na pewno nie mało i nie oszczędnie, o niedogrzewie nie mam mowy. Na każedej pętli mam też siłownik na rozdzielaczu i termostaty w kilku separowanych pomieszczeniach w których docelowo temperatura będzie niższa (np. wiatrołap) Nie puszczałem u siebie na podłogówce Alfy na Auto Adapt bo obawiałem sie ze przy 15 czy 20 W przepływ w pdłogówce będzie za niski. Ja obieg grzejnikowy mam puszczony na drugiej alfie mam też trochę tych grzeników i w Viessmannie twierdzili że pompa pieca może być bardzo wykręcona bez wspomagania. A wszystko puszczone jest przez sprzęgło. Mam pytanie , czy powrót z grzejników wpada u ciebi na powrót przed czy za układem mieszacza podłogówki ? Innymi słowy czy mieszacz bierze sobie powrót z podłogówki czy z grzjników i podłogówki których powroty łączą sie przed nim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buquiet 28.11.2012 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Rozumie że Alfę ma na Auto Adapt tak ? Wpięta w układ rozszerzenia tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 28.11.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Mam pytanie , czy powrót z grzejników wpada u ciebi na powrót przed czy za układem mieszacza podłogówki ? Innymi słowy czy mieszacz bierze sobie powrót z podłogówki czy z grzjników i podłogówki których powroty łączą sie przed nim ? http://images41.fotosik.pl/1859/9a70fc8c5bb267ffmed.jpg te 2 rurki po lewej to zasilanie i powrot z grzjnikow 5 na gorze i 3 na dole (łazienka drabika , pom.gosp. drabinka i garaz) te 2 rureczki po prawej ktore ida na dól to zasilanie podłogowki zaraz mieszacz te 2 rurki od gory ida do kociołka. czyli na grzjniki idzie mi to co piec nagrzeje dlatego mam ustawione 3 stopnie. w domu ciagle http://images48.fotosik.pl/511/c0288b50b2ac2a9bmed.jpg praca kotla 24 godz na dobe http://images42.fotosik.pl/684/e61cd9ea112cabfdmed.jpg poziomy http://images39.fotosik.pl/1856/9646120652444edemed.jpg http://images50.fotosik.pl/1769/02e9d31f5b586de8med.jpg moc 40% aby sukinsyn nie taktowal http://images44.fotosik.pl/512/4a322d2dd37d75edmed.jpg pompa na podlogowkę http://images46.fotosik.pl/1872/9949d67f336b4b03med.jpg na podłoge idzie 19-24 stopni http://images41.fotosik.pl/1859/234febba8b1ad133med.jpg zużycie przez ostatnie 4 dni mam 2m3 ale temp jaka jest kazdy widzi zuzycie cwu nikłe tylko co 3 majstrow umyje ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 04.12.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Witamjakie macie taktowania przy obecnych temperaturach, u mnie wzrosło dwukrotnie, a myślałem że będzie odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 04.12.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Ja miałem 270 na dobę. Ale wyłączyłem obieg grzejników (tzn. ustawiłem temperaturę "nocną" na 3C, a ta trwa u mnie 21 godzin) i liczba ta spadła do 70-ciu. A jak przyszły mroźne noce to się ustabilizowało na 50-ciu taktach na dobę. Zaczął mi się pojawiać błąd palnika 1EF znowu. Pewno to ma związek z tym, że czas pracy palnika wynosi na dzień wczorajszy 4 000h, a liczba taktów 45 528. Kocioł działa 2 lata i 3 miesiące... Chyba jednak powinienem mieć Vitodensa 300W z min mocą 1.9 kW, a nie 200W z min mocą 6,2 kW... Przy drugiej budowie będę mądrzejszy. Pozdrawiam macst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maximusopijus 04.12.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Witam.Mam takie pytanie, czy ma sens ograniczenie mocy kotła gazowego, ktoś może próbował i ma rozeznanie czy to daje wymierne korzyści (niższe zużycie gazu).Kocioł Vitodens 100-W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts