Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ściany Porotherm 30 + 15 cm styropian , dach 30 cm wełna szklana

Ogrzewanie - dół ok 90 m2 podłogówka, poddasze 4 pomieszczenia grzejniki + drabinkowy i podłogówka z RTL w łazience.

Kocioł Vitodens 200-W WB2C 4,8-35kW - pogodówka + Vitotrol 200 na górze. Temperatura ustawiona wszędzie na 20 stopni.

W ubiegłym sezonie dom był wykańczany i chodziło tak jak ustawił serwisant (wygrzewanie płyty itd.)

Ogrzewanie włączyłem w połowie listopada i zmieniam sobie powoli ustawienia. Z ważniejszych zmian moim zdaniem to:

- wyłączenie zabezpieczenia przeciw zamarzaniu

- z krzywymi grzewczymi zszedłem stopniowo na OG1: 0,4 przesunięcie 0; OG2: 0,2 przesunięcie 0

- różnica temperatur między obiegiem grzejnikowym a podłogówką (kodowanie 9F): 0

Rozważam jeszcze kilka zmian ale za każdym razem czekam ok. 2 doby na ustabilizowanie automatyki.

Kocioł Vitodens 200-W WB2C 4,8-35kW - pogodówka + Vitotrol 200 na górze. Temperatura ustawiona wszędzie na 20 stopni.

- wyłączenie zabezpieczenia przeciw zamarzaniu

- z krzywymi grzewczymi zszedłem stopniowo na OG1: 0,4 przesunięcie 0; OG2: 0,2 przesunięcie 0

- różnica temperatur między obiegiem grzejnikowym a podłogówką (kodowanie 9F): 0

Jeszcze raz napisz jaką temp. masz ustawioną na OG 1 grzejniki i OG 2 podłogówka - wszedzie czyli 20 stopni na OG1 i OG2 ?????

ta roznica 9F polega na tym ze kocioł grzeje Ci wodę na podłogowkę tyle ile potrzeba ?

u mnie bywa tak ze temp w kotle mam 31 a na podłogowkę idzie 25 mimo ze 9F mam na 2

A co dziwnego w takim ustawieniu temperatury? Na dole (podłogówka) mam 20 stopni. Na górze w łazience gdzie wisi Vitotrol mam 20 stopni a w sypialniach mogę lekko doregulować zaworami na kaloryferach i mam ok. 19.

Kocioł grzeje wodę na podłogówkę i podaje z mieszacza taką jak trzeba. Kiedy miałem 9F ustawione na 8 (tyle jest ustawione standardowo) to temperatura wody na grzejniki była o 8 stopni wyższa i przegrzewało mi górę. Np podgrzało do 22 stopni i potem 2 doby stygło. Teraz obie temperatury kocioł dobiera jakie potrzebuje a ponieważ krzywa grzewcza na OG1 jest wyżej niż na OG2 to temperatura wody przed mieszaczem i tak jest wyższa niż pompowanej na podłogówkę. Ale niekoniecznie aż o 8 stopni.

To wszystko piszę na podstawie obserwacji temperatur i zachowania kotła, bo z instrukcji można wyczytać tylko bardzo ogólne wiadomości.

Mam jeszcze drobny problem z ogrzewaniem na górze. Mam tam ustawione sterowanie temperaturą pomieszczenia (kodowanie b0: 3). Czasem (np. po przewietrzeniu) temperatura w sypialni spada a kaloryfery nie grzeją, bo temperatura w łazience nie spadła. Myślę nad zmianą b0 na 0 (sterowanie pogodowe) ale nie wiem za bardzo co się wtedy stanie. Mam nadzieje, że temperatura wody pompowanej w obieg grzejnikowy będzie ustalona na podstawie temperatury zewnętrznej z krzywej grzewczej. Wtedy ustawiłbym sobie ile chcę na zaworach i RTL-u.

Z drugiej strony kodowaniem b2 mam ustalony współczynnik wpływu temperatury pomieszczenia na 8 ( z zakresu 0-64) a więc niewiele. Do końca nie wiem więc jak to wszystko działa i chyba dopóki sam nie sprawdzę to nie będę wiedział.

Aha, mam sprzęgło - to może mieć jakieś znaczenie

Edytowane przez wieś101
dopisek

co oznacza ustawione na piecu 20 st.C? że w pomieszczeniu w którym jest piec (czujnik) po osiągnięciu temp. 20 st.C piec wyłączy się?

w moim przypadku w kotłowni jest już 23 st.C a piec nadal pracuje.

20st to temp. zadana, piec nie ma czujnika i nie wie ile stopni jest w pomieszczeniu, za temp w pomieszczeniu odpowiada krzywa grzewcza jeśli chodzi o pogodówkę

tym wątku jest wszystko opisane, wystarczy przeczytać

Witajcie, podepnę się pod temat ogrzewania bo mam problem: ZA CIEPŁO!!!

Vitodes 200+ czujnik zewnętrzny+zbiornik 120L. Ok. 100 m2 podłogówki - parter + grzejniki 1 piętro.

Przy WYŁĄCZONYCH obiegach i temperaturach na zewnątrz rzędu -5 mam na parterze ok. 22-23C co dla mnie jest temperaturą za dużą. Wiem że działa zabezpieczenie przeciwzamarzeniowe ale żeby dawało w granicach 40-43C na piecu? Krzywa w tej chwili 1,2 przesuniecie 0 - mam nadzieję że dobrze odczytałem :).

Pierwsza zima zamieszkana, ale piec chodzi już od roku. Latem było ok.

Macie jakąś rade?

Bogdan

Podejrzewam, że masz w swoim kotle sterowanie dwoma obiegami A1 i M2. Prawdopodobnie wyłączyłeś tylko jeden, który na dobrą sprawę niczego nie zmienia... System działa i grzeje dalej! Wyłacz obieg A1, następnie przełącz się na obieg M2 i też go wyłącz. Wtedy piec powinien stanąć.

Pozdrawiam

macst

Witajcie, podepnę się pod temat ogrzewania bo mam problem: ZA CIEPŁO!!!

Vitodes 200+ czujnik zewnętrzny+zbiornik 120L. Ok. 100 m2 podłogówki - parter + grzejniki 1 piętro.

Przy WYŁĄCZONYCH obiegach i temperaturach na zewnątrz rzędu -5 mam na parterze ok. 22-23C co dla mnie jest temperaturą za dużą. Wiem że działa zabezpieczenie przeciwzamarzeniowe ale żeby dawało w granicach 40-43C na piecu? Krzywa w tej chwili 1,2 przesuniecie 0 - mam nadzieję że dobrze odczytałem :).

Pierwsza zima zamieszkana, ale piec chodzi już od roku. Latem było ok.

Macie jakąś rade?

Bogdan

Witam, zmień krzywą na co najmniej 0,7, temp zad. około 22 i daj znać za tydzień

Pozdrawiam

gumajunior już ktoś wyżej pisał, że w kotle jest syfon i drugi nie jest potrzebny :) nawet może szkodzić czasami jak jest za dobrze podłączony :)

Ktoś jeszcze pytał o regulację mocy w Vitodensie 100 W - jeden model ma drugi nie ma - warto podawać dokładne dane kotła bo samo Vitodens 100 czy 200 to tak jaka Toyota Corolla :)

pozdr adam

czy na pewno, może ktoś się jeszcze wypowie w tej kwestii

Nie wiem jakiego masz Viesska ale u mnie w stojącym syfon się sam zrobił przez ciezar wody.

Wowczas przynajmniej widziałem ze skropliny powstają i jest ich sporo.

W tej chwili serwisant po 1 przeglądzie zrobił taki mały syfonik z rury szarej ktora odprowadza wodę i tam juz nie widzę skroplin.