wieś101 04.12.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 U mnie 18 startów na dobę. Nie ograniczałem mocy kotła (mam 100%), bo po temperaturach w kotle, czasie pracy i liczbie startów widzę, że sam moduluje tak jak trzeba.Kocioł Vitodens 200-W WB2C min. moc 4,8 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 04.12.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 U mnie 18 startów na dobę. Nie ograniczałem mocy kotła (mam 100%), bo po temperaturach w kotle, czasie pracy i liczbie startów widzę, że sam moduluje tak jak trzeba. Kocioł Vitodens 200-W WB2C min. moc 4,8 kW. a ile masz grzejników - podłogówki, jakie masz ustawienia krzywej i tp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieś101 04.12.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Ściany Porotherm 30 + 15 cm styropian , dach 30 cm wełna szklanaOgrzewanie - dół ok 90 m2 podłogówka, poddasze 4 pomieszczenia grzejniki + drabinkowy i podłogówka z RTL w łazience.Kocioł Vitodens 200-W WB2C 4,8-35kW - pogodówka + Vitotrol 200 na górze. Temperatura ustawiona wszędzie na 20 stopni.W ubiegłym sezonie dom był wykańczany i chodziło tak jak ustawił serwisant (wygrzewanie płyty itd.)Ogrzewanie włączyłem w połowie listopada i zmieniam sobie powoli ustawienia. Z ważniejszych zmian moim zdaniem to:- wyłączenie zabezpieczenia przeciw zamarzaniu- z krzywymi grzewczymi zszedłem stopniowo na OG1: 0,4 przesunięcie 0; OG2: 0,2 przesunięcie 0- różnica temperatur między obiegiem grzejnikowym a podłogówką (kodowanie 9F): 0 Rozważam jeszcze kilka zmian ale za każdym razem czekam ok. 2 doby na ustabilizowanie automatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maximusopijus 05.12.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Czyli widzę że instalator źle dobrał piec, mój kocioł ma moc min. 9kW co jest zdecydowanie za dużo i przy najmniejszej mocy pobiera 1m3 na godzinę i sporo energii leci w komin.Gdzie macie umieszczony regulator pokojowy? Tam gdzie podłogówka czy kaloryfery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.12.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Kocioł Vitodens 200-W WB2C 4,8-35kW - pogodówka + Vitotrol 200 na górze. Temperatura ustawiona wszędzie na 20 stopni. - wyłączenie zabezpieczenia przeciw zamarzaniu - z krzywymi grzewczymi zszedłem stopniowo na OG1: 0,4 przesunięcie 0; OG2: 0,2 przesunięcie 0 - różnica temperatur między obiegiem grzejnikowym a podłogówką (kodowanie 9F): 0 Jeszcze raz napisz jaką temp. masz ustawioną na OG 1 grzejniki i OG 2 podłogówka - wszedzie czyli 20 stopni na OG1 i OG2 ????? ta roznica 9F polega na tym ze kocioł grzeje Ci wodę na podłogowkę tyle ile potrzeba ? u mnie bywa tak ze temp w kotle mam 31 a na podłogowkę idzie 25 mimo ze 9F mam na 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieś101 05.12.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) A co dziwnego w takim ustawieniu temperatury? Na dole (podłogówka) mam 20 stopni. Na górze w łazience gdzie wisi Vitotrol mam 20 stopni a w sypialniach mogę lekko doregulować zaworami na kaloryferach i mam ok. 19.Kocioł grzeje wodę na podłogówkę i podaje z mieszacza taką jak trzeba. Kiedy miałem 9F ustawione na 8 (tyle jest ustawione standardowo) to temperatura wody na grzejniki była o 8 stopni wyższa i przegrzewało mi górę. Np podgrzało do 22 stopni i potem 2 doby stygło. Teraz obie temperatury kocioł dobiera jakie potrzebuje a ponieważ krzywa grzewcza na OG1 jest wyżej niż na OG2 to temperatura wody przed mieszaczem i tak jest wyższa niż pompowanej na podłogówkę. Ale niekoniecznie aż o 8 stopni.To wszystko piszę na podstawie obserwacji temperatur i zachowania kotła, bo z instrukcji można wyczytać tylko bardzo ogólne wiadomości.Mam jeszcze drobny problem z ogrzewaniem na górze. Mam tam ustawione sterowanie temperaturą pomieszczenia (kodowanie b0: 3). Czasem (np. po przewietrzeniu) temperatura w sypialni spada a kaloryfery nie grzeją, bo temperatura w łazience nie spadła. Myślę nad zmianą b0 na 0 (sterowanie pogodowe) ale nie wiem za bardzo co się wtedy stanie. Mam nadzieje, że temperatura wody pompowanej w obieg grzejnikowy będzie ustalona na podstawie temperatury zewnętrznej z krzywej grzewczej. Wtedy ustawiłbym sobie ile chcę na zaworach i RTL-u.Z drugiej strony kodowaniem b2 mam ustalony współczynnik wpływu temperatury pomieszczenia na 8 ( z zakresu 0-64) a więc niewiele. Do końca nie wiem więc jak to wszystko działa i chyba dopóki sam nie sprawdzę to nie będę wiedział.Aha, mam sprzęgło - to może mieć jakieś znaczenie Edytowane 5 Grudnia 2012 przez wieś101 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 08.12.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Czy odprowadzenie kondensatu do kanalizacji musi przebiegać przez syfon czy może być bezpośrednio wpięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjeszke 12.12.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 co oznacza ustawione na piecu 20 st.C? że w pomieszczeniu w którym jest piec (czujnik) po osiągnięciu temp. 20 st.C piec wyłączy się?w moim przypadku w kotłowni jest już 23 st.C a piec nadal pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 12.12.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 co oznacza ustawione na piecu 20 st.C? że w pomieszczeniu w którym jest piec (czujnik) po osiągnięciu temp. 20 st.C piec wyłączy się? w moim przypadku w kotłowni jest już 23 st.C a piec nadal pracuje. 20st to temp. zadana, piec nie ma czujnika i nie wie ile stopni jest w pomieszczeniu, za temp w pomieszczeniu odpowiada krzywa grzewcza jeśli chodzi o pogodówkę tym wątku jest wszystko opisane, wystarczy przeczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 12.12.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Czy odprowadzenie kondensatu do kanalizacji musi przebiegać przez syfon czy może być bezpośrednio wpięte. ponawiam pytanie z przed kilku dni bo zabieram się za to i nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieś101 12.12.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Vitodens ma syfon wewnątrz obudowy. Zewnętrznego dodatkowego nie mam. Rura odpływowa podłączona bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 12.12.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Vitodens ma syfon wewnątrz obudowy. Zewnętrznego dodatkowego nie mam. Rura odpływowa podłączona bezpośrednio. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdansk 14.12.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Witajcie, podepnę się pod temat ogrzewania bo mam problem: ZA CIEPŁO!!! Vitodes 200+ czujnik zewnętrzny+zbiornik 120L. Ok. 100 m2 podłogówki - parter + grzejniki 1 piętro. Przy WYŁĄCZONYCH obiegach i temperaturach na zewnątrz rzędu -5 mam na parterze ok. 22-23C co dla mnie jest temperaturą za dużą. Wiem że działa zabezpieczenie przeciwzamarzeniowe ale żeby dawało w granicach 40-43C na piecu? Krzywa w tej chwili 1,2 przesuniecie 0 - mam nadzieję że dobrze odczytałem . Pierwsza zima zamieszkana, ale piec chodzi już od roku. Latem było ok. Macie jakąś rade? Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 14.12.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Podejrzewam, że masz w swoim kotle sterowanie dwoma obiegami A1 i M2. Prawdopodobnie wyłączyłeś tylko jeden, który na dobrą sprawę niczego nie zmienia... System działa i grzeje dalej! Wyłacz obieg A1, następnie przełącz się na obieg M2 i też go wyłącz. Wtedy piec powinien stanąć. Pozdrawiammacst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 14.12.2012 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Witajcie, podepnę się pod temat ogrzewania bo mam problem: ZA CIEPŁO!!! Vitodes 200+ czujnik zewnętrzny+zbiornik 120L. Ok. 100 m2 podłogówki - parter + grzejniki 1 piętro. Przy WYŁĄCZONYCH obiegach i temperaturach na zewnątrz rzędu -5 mam na parterze ok. 22-23C co dla mnie jest temperaturą za dużą. Wiem że działa zabezpieczenie przeciwzamarzeniowe ale żeby dawało w granicach 40-43C na piecu? Krzywa w tej chwili 1,2 przesuniecie 0 - mam nadzieję że dobrze odczytałem . Pierwsza zima zamieszkana, ale piec chodzi już od roku. Latem było ok. Macie jakąś rade? Bogdan Witam, zmień krzywą na co najmniej 0,7, temp zad. około 22 i daj znać za tydzień Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieś101 15.12.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Jeśli piec ma ustawienia standardowe to będzie cały czas chodził przeciw zamarzaniu. Nie wiem jakie ma wtedy parametry pracy. Pytałem o to kilka wątków wcześniej i nikt się nie zgłosił do odpowiedzi. Mi podgrzało dom solidnie nie zwracając uwagi na inne ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdansk 15.12.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Dzięki wszystkim za rady... wczytuję się od wczoraj we wszystkie wątki o Nim i zaczynam Go ujarzmiać. Na początek krzywe, grzejniki na max otwarte. Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 17.12.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Vitodens ma syfon wewnątrz obudowy. Zewnętrznego dodatkowego nie mam. Rura odpływowa podłączona bezpośrednio. czy na pewno, może ktoś się jeszcze wypowie w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 18.12.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 gumajunior już ktoś wyżej pisał, że w kotle jest syfon i drugi nie jest potrzebny nawet może szkodzić czasami jak jest za dobrze podłączony Ktoś jeszcze pytał o regulację mocy w Vitodensie 100 W - jeden model ma drugi nie ma - warto podawać dokładne dane kotła bo samo Vitodens 100 czy 200 to tak jaka Toyota Corolla pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.12.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 czy na pewno, może ktoś się jeszcze wypowie w tej kwestii Nie wiem jakiego masz Viesska ale u mnie w stojącym syfon się sam zrobił przez ciezar wody. Wowczas przynajmniej widziałem ze skropliny powstają i jest ich sporo. W tej chwili serwisant po 1 przeglądzie zrobił taki mały syfonik z rury szarej ktora odprowadza wodę i tam juz nie widzę skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts