Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

Pytanie mam czy ktoś używał trybu "osuszanie jastrychu" ?

Mam ustawiony: Profil temperatury 3: kodowanie „F1:3”

Czyli startuje od 20st na zasilaniu i codziennie +5 w górę, ale u mnie wystartował na tym programie na z temp. zasilania OB1 29 oC i OB2 23 oC

Minął kolejny (drugi) dzień i poszło górę i mam OB1 34 oC i OB2 27 oC

Nie mam tylko pojęcia czemu piec nie grzeje równo obu obwodów.

Jakieś sugestie ?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam jestem przed pierwszym rozruchem kotla vitodensie 333f 13kw proszę mi powiedzieć czy 500 zł to aby nie za dużo za pierwszy rozruch wszystko jest podłączone cala pdlogowka wavina spieta . obieg napełniony itd nasmienie ze kocioł jest po wystawowy wiec niemal rozruchu gratis.dziękuje z gory. Georgo

Uruchom sam.Nie musisz dojeżdżać ,analizator kupisz za 4000 zł ( Okazyjnie).

Szkolenie też nic nie kosztuje.

Jak się zepsuje to części dostaniesz za darmo,wymienisz sam.

Do czego Ci serwis.

Uruchom sam.Nie musisz dojeżdżać ,analizator kupisz za 4000 zł ( Okazyjnie).

Szkolenie też nic nie kosztuje.

Jak się zepsuje to części dostaniesz za darmo,wymienisz sam.

Do czego Ci serwis.

Witam zadając Pytanie z prośbą o wyjaśnienie czy cena 500 zł to duzo / nie prosiłem o sarkastyczne- odpowiedzi FACHMAN 19 a jeśli chodzi o przeszkolenie serwisantów to o tym mogę podyskutować . Był u mnie Pan serwisant umówilismy się na rozruch 500 zł i co nie podołał krótki opis: zakodował sterownik vitotronic 100 w kotele vitodens 333f po zakodowaniu rozruch i co nic .....grzało tylko ciepłą wodę na podłogówkę nic po burzy mózgów wymyslił że na baypasie trzeba wstawić zawór który zkryzuje i wtedy pojdzie , dobrze ze nie posłuchałem go tylko sciagnołem innego serwisanta który tylko przeleciał kodowanie i od razu powiedział zę nigdy by mi piec nie ruszył bo ustawił takie wartosci że zawsze woda była priorytetem po zmianie 2 wartości piec poszedł i teraz pytanie do Pana który nie potrafi kulturalnie odpowiedzieć i po co temu Panu były super szkolenia super narzędzia w swięcących walizeczkach , analizatory itd skoro nie miał jednego .... WIEDZY ale uwaza sie za specjalistę i co w tym przypadku miałbym od niego wziąśc pieniądze za stracony czas który zmarnowałem przy nim 10 swoich godzin finał taki że "serwisant zwrócił pieniądze "

Witam mam pytanie jak spalają srednio vitodensy 333f mój kocioł spala srednio 10-12 m3 na dobe zaznacze niemam pogodówki tylko regulator stało temperaturowy vitotronic 100 na piecu mam nastawione narazie 32 stopnie ponieważ wygrzewam posadzki . Układ ma centrale z wavina z elektrozwaorami i regulatorami bez przewodowymi w kazdym pokoju wiec doradzono mi zę pogodówka w tym przypadku nie za bardzo ma sens .Dom ma powierzchnie 100 m2 jestm swiadowy żę pierwszy senon pójdzie na straty lecz pytam na przyszłość cz pobór 10-12 m3 nie jest czasem zbyt duzy.dziekuję z góry

Witam,

mam pytanie - gdzie sprawdza się w piecu Vitodens 200-W WB2C jaka jest ustawiona moc pieca?

Był u mnie serwisant, uruchomił piec, coś tam poustawiał i stwierdził, że tak musi być.

Byłem tak zaoferowany tym, że podłącza mi piec i go uruchamia, że nawet nie pytałem co tam zmienia ;)

Czytając ten wątek posprawdzałem i pozmieniałem już m.in. krzywe grzewcze, zmieniłem temp, przy której ma się załączać jak jest minus na dworze, a nie ma CO ( ochrona przed zamrożeniem ), a ostatnio ( za pomocą infolinii ) została ustawiona cyrkulacja - serwisant w ogóle jej nie włączył.

Teraz chciałem dowiedzieć się jaka moc została ustawiona - przy uruchamianiu serwisant mówił, że tam też coś zmienia ale nie pamiętam o ile ta moc została zredukowana. Na infolinii dostałem informację, że jest kilka kodów gdzie się to zmienia i mi nie powiedzą ;)

Po przeczytaniu wątku dalej nie wiem czy chcę aby ta moc była zredukowana. Nie bardzo rozumiem w czym ma to pomóc? W końcu piec posiada modulację mocy i sam powinien dobrać odpowiednią.

Z tego co pamiętam bo juz dawno było to poruszane to w ustawieniach poziom kodowania albo 1 lub 2 masz opcję zmniejszenia roznic temperatury pomiędzy tymi dwoma obiegami.

Ja jakis czas temu zmniejszyłem tę różnicę do 1 oC czyli teoretycznie powinienem miec temp na podłogówkę 25 stopni a na grzejniki 26 stopni.

mino ze grzejniki na piętrze mam skręcone do 0 i ustawione na OB1 czyli grzejniki na 3 oC to widzę ze piec grzeje wodę do 37 - zdarza sie i 40 oC a na podłogę leci poprzez mieszacz 25 oC.

Widocznie tak musi byc i kropka

to będzie chyba to, przetestuję.

"Wskazówka

Jeżeli w instalacji grzewczej dostępne są

obiegi grzewcze z mieszaczem, tempe-

ratura wody na zasilaniu dla obiegu

grzewczego bez mieszacza jest wyższa

o ustawioną różnicę (fabrycznie 8 K) od

temperatury wody na zasilaniu dla obie-

gów grzewczych z mieszaczem.

Temperaturę różnicową można ustawić

przez adres kodowy „9F” w grupie

„Ogólnie”

• 1 month później...

Witam,

mam do Was prośbę o pomoc i poradę.

Mam problem z piecem Vitodens 200 W. Instalacja skłąda się z dwóch obiegów.

Podłogówka ustawiona jest na stałą zadaną temp 20 st i krzywa 0,3 ( w domu temp 21,7 - 21,9 st ).

Grzejniki ustawione na 21 st (temo wymagana) i już teraz 10 st ( zredukowana ).

Ustawiony czas grzania grzejników wieczorem od 16 do 23. A wczoraj o godzinie 00:30 grzejnik ciepły....!

Zmieniłem temp zredukowaną na 10 st z 16 i dalej grzeje, pompka chodzi i grzenik ciepły.

Na dworze było -1 ale zmieniłem już dawno zabezpieczenie na -4.

Nie rozumiem tej sytuacji.

Dodam, że aktualnie walczę też z jednym niesfornym grzejnikiem - nie grzeje \ grzeje słabo i tylko górna część.

Wykręciłem zawór termostatyczny i zmmieniłem wstępny przepływ z 5 na 6 a w pozostałych z 5 na 4. Nic to nie dało. Może poza tym, że teraz słyszę jak płynącą wodę w grzejniku w sypialni i dzięki temu się poniekąd dowiedziałem, że on grzeje.

Dziś zmienię na grzejnikach wstępną regulację przepływu jak jak było, a do grzejnika przyjedzie instalator.

Mnie najbardziej nurtuje pytanie - dlaczego on grzał skoro miał się wyłączyć o 23??!?

I jeszcze jedno pytanie - z jaką temp pracuje Wam piec? U mnie od 38 do 47 zależy kiedy. Wyczytałem gdzieś, że powinien grzać na 55 st i wtedy mieszacz sobie wodę sam do podłogówki schładza. Tylko zastanawiam się po co skoro jest ok ( no prawie, jeden grzejnik coś nie grzeje ).

Podpowiedźcie coś proszę ;)

Witam,

mam do Was prośbę o pomoc i poradę.

Mam problem z piecem Vitodens 200 W. Instalacja skłąda się z dwóch obiegów.

Podłogówka ustawiona jest na stałą zadaną temp 20 st i krzywa 0,3 ( w domu temp 21,7 - 21,9 st ).

Grzejniki ustawione na 21 st (temo wymagana) i już teraz 10 st ( zredukowana ).

Ustawiony czas grzania grzejników wieczorem od 16 do 23. A wczoraj o godzinie 00:30 grzejnik ciepły....!

Zmieniłem temp zredukowaną na 10 st z 16 i dalej grzeje, pompka chodzi i grzenik ciepły.

Na dworze było -1 ale zmieniłem już dawno zabezpieczenie na -4.

Nie rozumiem tej sytuacji.

Dodam, że aktualnie walczę też z jednym niesfornym grzejnikiem - nie grzeje \ grzeje słabo i tylko górna część.

Wykręciłem zawór termostatyczny i zmmieniłem wstępny przepływ z 5 na 6 a w pozostałych z 5 na 4. Nic to nie dało. Może poza tym, że teraz słyszę jak płynącą wodę w grzejniku w sypialni i dzięki temu się poniekąd dowiedziałem, że on grzeje.

Dziś zmienię na grzejnikach wstępną regulację przepływu jak jak było, a do grzejnika przyjedzie instalator.

Mnie najbardziej nurtuje pytanie - dlaczego on grzał skoro miał się wyłączyć o 23??!?

I jeszcze jedno pytanie - z jaką temp pracuje Wam piec? U mnie od 38 do 47 zależy kiedy. Wyczytałem gdzieś, że powinien grzać na 55 st i wtedy mieszacz sobie wodę sam do podłogówki schładza. Tylko zastanawiam się po co skoro jest ok ( no prawie, jeden grzejnik coś nie grzeje ).

Podpowiedźcie coś proszę ;)

Więc ..... opisuję jak jest u mnie - niekoniecznie u Ciebie.

tez mam 2 obiegi

OG 1 grzejniki

OG 2 podłogówka

podłogówka idzie jak u Ciebie na podobnych ustawianiach

ale obieg grzewczy 1 to obieg na który idzie woda bezposrednio z pieca.

Czyli nawet jak ustawisz go na godziny od 16 do 23 to po 23 pojdzie woda o takiej temp jaka bedzie w piecu czyli temperatura ktora jest potrzebna na OG 2 - podłogówkę.

nawet jak sie wyłączy pompa w piecu do obiegu grzewczego 1 do grzejnikow to pompa od podłogowki pocinie wodę na grzejniki i beda ciepłe..

musisz o 23 przykręcic termostat na grzejniku ot co.

taka sytuacja jest korzystna u mnie bo mimo ze mam skrecone grzejniki w pokojach to i tak jest ciapło, wystarczy temperatura ktora idzie na podłogowkę w przedpokoju.

mowie o tych temperaturach ktore są teraz.

co do grzejnika nie pomogę pozdrawiam

Dzięki za zainteresowanie tematem i odpowiedź.

to by wiele wyjaśniało w kwesti ciepłego grzejnika.

Szkoda tylko, że nie można tego jakoś wyłączyć ( ja wole spać w chłodniejszym pokoju nocą, a jak nie skręce termostatu to jest za ciepło ;) )

a może istnieje jakiś sposób na całkowite odcięcie dopływu ciepłej wody bez regulacji termostatem?

z założenia ogrzewanie miało się załączyć ok 5.30 tak żeby noc była w chłodniejszym pokoju a rano jak się wstaje żeby było ciepło.

Więc tak - co ja bym zrobił

zakładam ze masz ustawioną temperaturę na 21 - 22 stopnie

ustawiłbym zredukowaną na przykład 15 stopni i wowczas piec włączy Ci sie za jakis czas.

aby było tak jak Ty chcesz musiał bys miec chyba 2 mieszacze OG1 i OG 2 po mieszaczu

mona jeszcze zamontowac elektroniczny termostat ktory przymyka grzejnik o 23 wowczas piec widzi ze jest mniejsze zapotrzebowanie na ciepło bo odcinasz 1 lub 2 pokoje i wyłącza palnik.

Tylko wowczas zaczyna piec taktowac - przynajmniej moj

fajnie pod tym względem robią chłopaki od pomp ciepła ktorzy grzeją tylko jakis czas ładując wylewkę w taniej taryfie co starcza im na parę godzin.

tylko chyba mozna zapomniec i obnizeniu temperatury na noc w takiej sytuacji

daj tez nawilzacze na grzejniki powinno pomoc

• 2 weeks później...
Koledzy i koleżanki proszę o pomoc. Mam piec Vitodens 200-W WB2C krzywa grzewcza 0,8 moc pieca 50% ogrzewam ok 180m2 budynku jeden obieg podłogówki i grzejniki - Mój problem polega na tym że teraz jak są duże mrozy w dzień -15C w nocy -22C piec chodzi cały czas i w domu zamiast nastawionych 22C mam 25C a to jest dla mnie zbyt ciepło. Ustawiony piecyk mam że ma grzać w określonych godzinach a on grzeje cały czas obecnie ustawiłem na wyświetlaczu domowym że piec jest wyłączony a temperatura jaka ma być w domu to 14C temperatura spadła ale po grzejnikach i po oparach z pieca widać że piec może mniej intensywnie ale wciąż działa. Jak przestawić by działał taka jak ja chcę i utrzymywał taką temperaturę jaką ja chcę. Tak w ogóle da się wyłączyć czujnik zewnętrzny a włączyć tylko wewnętrzny. U brata co prawda ma inny piec ale ustawia w domu 22C i jak temperatura spadnie poniżej 21,5C piec się załącza i grzeje aż do osiągnięcia na wyświetlaczu 22,5C i cykl powtarza. Myślę że to jest bardzo wygodne a nie tak jak ja teraz kombinuję co i jak i przestawiam te temperatury krzywe itd itp. Pozdrawiam.

Jak masz Vitotronic 200 to w nim jest opcja w trybie serwisowym gdzie ustawia się w procentach znaczenie pogodówki i czujnika pokojowego. U nas domyślnie było 90% pogodówka a 10% pokojówka. Przy takiej dysproporcji i złej krzywej grzewczej może dochodzić do takich paradoksów jak twój.

a czy ktoś wie jak dojść do tych ustawień mam ten nowszy Vitotronic 200

Edytowane przez darek505