aadamuss24 04.01.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Po co to chcesz zmieniać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanza 05.01.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanza 05.01.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Witam szanownych fachowców i proszę o poradę czy dobrze mam ustawione kody w moim piecu i jakie powinny być krzywe grzewcze i czy instalacja powinna być pogodowa czy pomiar brany z vitotrola? W całym domu (140m2) jest instalacja podłogowa. Dwa obiegi- dolny OG1 sterowany vitotrol 200 i tak samo na górze OG2 Oto kody, jak coś to proszę podpowiedz co zmienić. 7F:1 8F:0 91:0 9B:0 32:0 34:0 67:50 73:1 A5:0 A6:36 A7:0 Poddasze 1 A9:7 B0:3 gora b0:3 B5:6 poddasze 6 c5:20 c6:40 D5:0 E6:70 E7:30 F8:-5 I F9 -14 FA:20 FB:1 gora i dół 90:60 9f:0 było 8 ale przestawiłem nie wiem czy dobrze 30:2 31:50 38:0 58:0 6f:50 71:0 72:0 a0:1 A3:-9 A4:1 A8:1 B2:8 E5:0 E8;1 E9:45 Bardzo dziękuję i pozdrawiam )) i zdjęcia skrzynki na górze. 00:6 Edytowane 5 Stycznia 2015 przez lanza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 05.01.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Od 3 dni mam uruchomioną kotłownię z vitodens 200-w + sprzęgło i 100% podłogówki.Z racji tego, że nie mieszkamy chciałbym utrzymywać w domu ok 12-14C Gdzie się ustawia max moc z jaką startuje piec?Gdzie sprawdzić ilość startów palnika?Czy przy jednym obwodzie z mieszaczem kodowanie 9F (temp różnicowa) ustawić na 0?Dziś przy temp na zewnątrz +2C pokazała się na wyświetlaczu gwiazdka - działanie systemu przeciwzamrożeniowego - obniżyć tą temp czy zostawić dla bezpieczeństwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.01.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Gdzie się ustawia max moc z jaką startuje piec? Gdzie sprawdzić ilość startów palnika? Czy przy jednym obwodzie z mieszaczem kodowanie 9F (temp różnicowa) ustawić na 0? max moc grzewcza to - diagnostyka - ogólne - max moc grzewcza ilosc startów to - diagnostyka - ogolne kasowanie ilosc strtow palnika do reset danych temp roznicową mam ustawioną na 9F:4K jesli chcesz uzyskac niską temp obniżasz krzywą na maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 06.01.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 max moc grzewcza to - diagnostyka - ogólne - max moc grzewcza ilosc startów to - diagnostyka - ogolne kasowanie ilosc strtow palnika do reset danych temp roznicową mam ustawioną na 9F:4K jesli chcesz uzyskac niską temp obniżasz krzywą na maxa dzięki, jeszcze nie wprowadzałem tych ustawień... max moc grzewcza to chyba nie to samo co moc palnika przy starcie - kiedyś, gdzieś czytałem, że 200-W ma możliwość obniżenia jej z 60% do 40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanza 07.01.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 A u mnie jakoś piec nie dogrzewa pomieszczeń, Wczoraj było -8 stC i w domu 19 stopni a ustawione było na 22 i piec cały czas chodził. Temp na zasilaniu według wskazań pieca 28st ;(( to chyba za mało aby dogrzać 140m2 podłogówki ....... Ma ktoś jakąś radę? jak tę cholerną podłogówkę ustawić? jak długo ma piec chodzić>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 07.01.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 masz chyba jedną z najmniej nachylonych krzywych 0,2 - 0,3 cytat z http://www.pionier-elektryk.pl/index.php/pomoc/5-krzywa-grzewcza "Pomocne w określeniu wartości tego parametru może się okazać poniższe zestawienie: • Zawsze za chłodno! Należy zwiększyć korektę• Zawsze za ciepło! Należy zmniejszyć korektę• Za chłodno tylko podczas mrozów! Wybrać krzywą o wyższym numerze• Za ciepło tylko podczas mrozów! Wybrać krzywą o niższym numerze• Dobrze podczas mrozów, poza tym za chłodno! Wybrać krzywą o niższym numerze oraz zwiększyć korektę• Dobrze podczas mrozów, poza tym za ciepło! Wybrać krzywą o wyższym numerze oraz zmniejszyć korektę " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanza 07.01.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Dzięki za poradę. A jaka powinna isc temp. Na zasilanie podlogowki? Jesli pokazuje ze 28 w piecu to podloga tez tyle powinna miec, chyba ze sie myślę. W podłodze na dole mam 21cm styropianu i ok. 9cm wylewki. Piec ustawiony na moc 10% moze dlatego nie dogrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 08.01.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 jak wejdziesz w tryb serwisowy tzn menu i ok przez 4 sekto tam diagnostyka, ogolne - bedziesz mial temp pieca i zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
georgo 08.01.2015 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam wszystkich ponownieMam teraz kolejny problem a mianowicie moj kocioł Nie odpala ZałączA się wentylator i nic niema ikony palnika i chodzi tylko popma obiegowa , z koleji na sterowniki vitotronoc 100 zero jakichkolwiek komunikatów o usterce .w trybie kominiarskim piec i palnik odpala bez problemów .Zadwonilem do serwisanta od razu bez ingerencji powiedział ze prawdopodobnie jest to płyta głowna która kosztuje 1500-1800 zł Prosze o pomoc i o sugestie w tym problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.01.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Dzięki za poradę. A jaka powinna isc temp. Na zasilanie podlogowki? Jesli pokazuje ze 28 w piecu to podloga tez tyle powinna miec, chyba ze sie myślę. W podłodze na dole mam 21cm styropianu i ok. 9cm wylewki. Piec ustawiony na moc 10% moze dlatego nie dogrzewa. Na zasilanie podłogówki powinna iść taka temp, żeby było Ci ciepło (oczywiście w zakresie dopuszczalnym dla podłogówki) - czy będzie to ta sama temp którą widzisz na kotle, to zależy od rodzaju instalacji (z mieszaczem lub bez - ty masz 100% podłogówki, więc mieszacz nie jest potrzebny). Jeśli zimno w domu, to zwiększasz temp na mieszaczu (jeśli masz) lub na kotle (w zależności - zmiana krzywej jeśli sterujesz pogodowo lub zmiana temp zasilania, jeśli sterowanie z kotła). Oczywiście zakładam, że przepływy w poszczególnych pętlach są ustawione prawidłowo - zgodnie z projektem instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanza 09.01.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A jeśli przestawię kod na B:3 to w jaki sposób piec będzie ustalał temperaturę na podłogówkę? zgodnie z krzywą, czy wtedy jest jakaś stała temperatura? Nie mam projektu podłogówki. Przepływy ustawuine wszędzie jednakowo ,chyba na 1,5 grzejniki w łazience i 2.0 reszta całej podłogi. A jaki powinien być przepływ? jak to można ustalić czy wyliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysia29 10.01.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Witam wszystkich Od 2 tygodni mieszkamy w naszym nowym domku i staramy się jakoś ustawić nasz kociołek. Mamy teraz problem i chciałabym prosić o radę. Kocioł to Vitodens 222-F, regulator Vitotronic 200 typ HO1B do tego Vitotrol 200A na dole i sterownik E200 na górze. Sterowanie pogodowe i pokojowe. Dwa obiegi OG1 - grzejniki - sterowane przez pogodówkę i E200; OG2 - podłogówka (na parterze kuchnia, wiatrołap, łazienka i pralnia i łazienka na górze - razem ok. 60m2). Podłogówka sterowana przez pogodówkę i teoretycznie powinna być przez Vitotrol 200A. Schemat instalacji 0:6. Tylko teraz pojawił się problem. Okazało się, że Vitotrol 200 jest przypisany do OG1 - grzejniki. Staraliśmy się wiec zmieni to na OG2 i w tym momencie na wyświetlaczu pojawiła się kłódka (obsługa zablokowana, poza włączaniem trybu Party). Pytanie jak się tego pozbyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 12.01.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Czytam właśnie jakiś artykuł sponsorowany gdzie jest mowa o 'dynamicznej pauzie' ustalanej wg autorskiego algorytmu viessmanna.Czy 200-W ze sterowaniem pogodowym ma możliwość ustawienia minimalnego czasu postoju palnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusnow 10.02.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Jestem tu nowy i w dodatku jestem kompletnym laikiem w temacie ogrzewania. Zaczne tak, Dom ma powierzchnie 240m2, parter z pietrzem Cały parter ogrzewany podłogowo czyli około 90m2 ( mam równierz grzejnik w salonie / jadalni / garażu)Pietro grzejniki Piec jaki kupiłem to VITODENS 300-W 26 kW B3HA003, założone mam 2 obiegni osobny na podłogówkę i grzenjniki połoczone razem na sprzęgle hydraulicznym, podłogówka stereowana zaworem esbe. na lato mam solary ale o tym nie pisze bo teraz zima i głównie chodzi mi o poprawne ustawienie pieca.Piece steruje pogodówka oraz 2 vitotrole 300a ( podłogówka parter / grzejniki pietro )Mam taki problem że wydaje mi sie że piec trzoszkę duzo gazu Pali bo na miesiac tj. około 300m3Na podłogówce mam ustawione 20 stopni C krzywa 0,6 0k, na grzejniki 17 C krzywa 0,8 0kW grudniu piec spalił około 263m3a w styczniu 369m3Wczoraj wykasowałem starty palnika to od Pażdziernika 2013 naliczone miałem 11260 startów palnika.Dom ocieplony steropianem 15 / podłoga 10 / dach wełna 30.Czy w pierwszym roku grzania piece zawsze tak duzo zuzywaja gazu czy przesadzam i takie spalanie miesieczne to norma ?Układ delikatnie przegrzewa ale to jest znośne bo to max 1 st. Edytowane 10 Lutego 2015 przez dariusnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebgav 10.02.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) Witam.Od ponad 10 lat jestem użytkownikiem kotła Vitodens 200 WB2.Od ok. 3 lat zaczęły występować kłopoty z łożyskiem wentylatora - coraz głośniejsza praca, szum.Osoba która serwisuje kocioł poradziła mi, abym co jakiś czas smarował łożysko smarem silikonowymco też czyniłem. Tak dotrwałem do tego roku. W tej chwili smarowanie już w zasadzie nie pomaga, łożyskonormalnie wyje a piec się wyłącza. Smarowanie pomaga na kilka, kilkanaście godzin. Serwisant powiedział mi, żeto łożysko jest niewymienialne i musi być wymieniony nie tylko wentylator, ale również palnik, które to elementy są zespolone i nierozbieralne. Czy rzeczywiście tak jest faktycznie i nie da się wymienić samego łożyska lub choćby wentylatora?Proszę o odpowiedż. Edytowane 10 Lutego 2015 przez zebgav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.02.2015 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 no to masakra jeśli trzeba wymieniać całość. A może zadzwoń na infolinię? Wiesz ile cały podzespół będzie kosztować? Z innej beczki 10lat to IMO jest kres życia każdego kotła gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 11.02.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Jestem tu nowy i w dodatku jestem kompletnym laikiem w temacie ogrzewania. Zaczne tak, Dom ma powierzchnie 240m2, parter z pietrzem Cały parter ogrzewany podłogowo czyli około 90m2 ( mam równierz grzejnik w salonie / jadalni / garażu) Pietro grzejniki Piec jaki kupiłem to VITODENS 300-W 26 kW B3HA003, założone mam 2 obiegni osobny na podłogówkę i grzenjniki połoczone razem na sprzęgle hydraulicznym, podłogówka stereowana zaworem esbe. na lato mam solary ale o tym nie pisze bo teraz zima i głównie chodzi mi o poprawne ustawienie pieca. Piece steruje pogodówka oraz 2 vitotrole 300a ( podłogówka parter / grzejniki pietro ) Mam taki problem że wydaje mi sie że piec trzoszkę duzo gazu Pali bo na miesiac tj. około 300m3 Na podłogówce mam ustawione 20 stopni C krzywa 0,6 0k, na grzejniki 17 C krzywa 0,8 0k W grudniu piec spalił około 263m3 a w styczniu 369m3 Wczoraj wykasowałem starty palnika to od Pażdziernika 2013 naliczone miałem 11260 startów palnika. Dom ocieplony steropianem 15 / podłoga 10 / dach wełna 30. Czy w pierwszym roku grzania piece zawsze tak duzo zuzywaja gazu czy przesadzam i takie spalanie miesieczne to norma ? Układ delikatnie przegrzewa ale to jest znośne bo to max 1 st. Kolego Mam podobną instalację do Ciebie i metraż. Mam dwa obiegi (mieszacze) parter/piętro oraz grzejniki piec podobny Vitodens 300-W 1,9-19kW + Vitotrol 300A parter i 200RF góra. Do tego bufor 750l - powiedzmy więkdze sprzęgło. Grzejniki pod oknem dachowym, garaż, drabinki w pralni i łazience - sterowane zaworami termostatycznymi. Grzejniki grzeję ustawioną krzywą grzewczą. Natomiast kazdy z mieszaczy oprócz krzywej ma przypisanego Vitotrola. Kodowanie jeśli dobrze pamiętam B0:3 i wpływ pomieszczenia na 32 (zakres bodajże 0-64), czyli inaczej połowiczny wpływ temperatury pomieszczenia na krzywą. Jak nawet przegrzeję kominkiem lekko, to sterownik po przekroczeniu zadanej temperatury nie wyłacza mi pomp podłogówki i utrzymuje jej temperaturę. Tutaj szukałbym problemu prawdopodobnie z kodowaniem pieca u Ciebie. Ja od grudnia do teraz mam około 150 startów, ale nie 11 tysięcy. Możliwe, że Twój domek ma niższe zapotrzebowanie na energię, niż minimalna moc Twojego kociołka. Mój ma minimalną 1,9kW, a Twój coś około 4 kW. Zdecydowałem się na mniejszy model właśnie przez ten parametr. Spróbuj może obniżyć krzywe, bo wydaje mi się, że są za wysokie. Przegrzewasz dość szybko instalację, nie ma odbioru ciepła i piec się wyłącza. Sprawdź też kodowania dla obiegów, jak kocioł traktuje dane z Vitotroli przy sterowaniu mieszaczem. BTW Teraz doczytałem, że pewnie w rodzielaczu masz mieszacz ręczny esbe. Po co CI Vitotrol na parterze w takim razie, skoro jego ustawienia nie mają znaczenia dla temperatury podłogówki. Dla grzejników rozumiem, bo tam jesteś w stanie wpływać krzywą pieca na temperaturę zasilania grzejników, ale parter - podłogówka jest niesterowalna w tym wypadku przez piec. Pamiętaj, że przegrzewanie to straty gazu. Spróbuj zobaczyć jak jest skonfigurowany obieg grzejników - jaki ma wpływ vitotrola i po prostu trzeba będzie go wyreglować. Jeśli CI grzejniki przegrzewają to obniż krzywą, lepiej grzać ciągle ale z mniejszą mocą. Edytowane 11 Lutego 2015 przez saturnv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.02.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Z innej beczki 10lat to IMO jest kres życia każdego kotła gazowego. Uuu... Moje obserwacje nie pokrywają się z tym co piszesz. Mam pod opieką kotły kondensacyjne ponad 10 letnie i poza elektrodami i uszczelkami nic nie było wymieniane i na razie się nie zanosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts