Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam szanownych fachowców i proszę o poradę czy dobrze mam ustawione kody w moim piecu i jakie powinny być krzywe grzewcze i czy instalacja powinna być pogodowa czy pomiar brany z vitotrola?

W całym domu (140m2) jest instalacja podłogowa. Dwa obiegi- dolny OG1 sterowany vitotrol 200 i tak samo na górze OG2

Oto kody, jak coś to proszę podpowiedz co zmienić.

7F:1

8F:0

91:0

9B:0

32:0

34:0

67:50

73:1

A5:0

A6:36

A7:0 Poddasze 1

A9:7

B0:3 gora b0:3

B5:6 poddasze 6

c5:20

c6:40

D5:0

E6:70

E7:30

F8:-5 I F9 -14

FA:20 FB:1 gora i dół

90:60

9f:0 było 8 ale przestawiłem nie wiem czy dobrze

30:2

31:50

38:0

58:0

6f:50

71:0

72:0

a0:1

A3:-9 A4:1

A8:1

B2:8

E5:0

E8;1

E9:45

Bardzo dziękuję i pozdrawiam ;))) i zdjęcia skrzynki na górze.

IMAG0868.jpgIMAG0862.jpg

00:6

Edytowane przez lanza

Od 3 dni mam uruchomioną kotłownię z vitodens 200-w + sprzęgło i 100% podłogówki.

Z racji tego, że nie mieszkamy chciałbym utrzymywać w domu ok 12-14C

Gdzie się ustawia max moc z jaką startuje piec?

Gdzie sprawdzić ilość startów palnika?

Czy przy jednym obwodzie z mieszaczem kodowanie 9F (temp różnicowa) ustawić na 0?

Dziś przy temp na zewnątrz +2C pokazała się na wyświetlaczu gwiazdka - działanie systemu przeciwzamrożeniowego - obniżyć tą temp czy zostawić dla bezpieczeństwa?

Gdzie się ustawia max moc z jaką startuje piec?

Gdzie sprawdzić ilość startów palnika?

Czy przy jednym obwodzie z mieszaczem kodowanie 9F (temp różnicowa) ustawić na 0?

max moc grzewcza to - diagnostyka - ogólne - max moc grzewcza

ilosc startów to - diagnostyka - ogolne

kasowanie ilosc strtow palnika do reset danych

temp roznicową mam ustawioną na 9F:4K

jesli chcesz uzyskac niską temp obniżasz krzywą na maxa

max moc grzewcza to - diagnostyka - ogólne - max moc grzewcza

ilosc startów to - diagnostyka - ogolne

kasowanie ilosc strtow palnika do reset danych

temp roznicową mam ustawioną na 9F:4K

jesli chcesz uzyskac niską temp obniżasz krzywą na maxa

dzięki, jeszcze nie wprowadzałem tych ustawień...

max moc grzewcza to chyba nie to samo co moc palnika przy starcie - kiedyś, gdzieś czytałem, że 200-W ma możliwość obniżenia jej z 60% do 40%

A u mnie jakoś piec nie dogrzewa pomieszczeń, Wczoraj było -8 stC i w domu 19 stopni a ustawione było na 22 i piec cały czas chodził. Temp na zasilaniu według wskazań pieca 28st ;(( to chyba za mało aby dogrzać 140m2 podłogówki .......

Ma ktoś jakąś radę? jak tę cholerną podłogówkę ustawić? jak długo ma piec chodzić>?

masz chyba jedną z najmniej nachylonych krzywych 0,2 - 0,3

cytat z http://www.pionier-elektryk.pl/index.php/pomoc/5-krzywa-grzewcza

"Pomocne w określeniu wartości tego parametru może się okazać poniższe zestawienie:

• Zawsze za chłodno! Należy zwiększyć korektę

• Zawsze za ciepło! Należy zmniejszyć korektę

• Za chłodno tylko podczas mrozów! Wybrać krzywą o wyższym numerze

• Za ciepło tylko podczas mrozów! Wybrać krzywą o niższym numerze

• Dobrze podczas mrozów, poza tym za chłodno! Wybrać krzywą o niższym numerze oraz zwiększyć korektę

• Dobrze podczas mrozów, poza tym za ciepło! Wybrać krzywą o wyższym numerze oraz zmniejszyć korektę "

Witam wszystkich ponownie

Mam teraz kolejny problem a mianowicie moj kocioł Nie odpala

ZałączA się wentylator i nic niema ikony palnika i chodzi tylko popma obiegowa , z koleji na sterowniki vitotronoc 100 zero jakichkolwiek komunikatów o usterce .w trybie kominiarskim piec i palnik odpala bez problemów .Zadwonilem do serwisanta od razu bez ingerencji powiedział ze prawdopodobnie jest to płyta głowna która kosztuje 1500-1800 zł

Prosze o pomoc i o sugestie w tym problemie

Dzięki za poradę. A jaka powinna isc temp. Na zasilanie podlogowki? Jesli pokazuje ze 28 w piecu to podloga tez tyle powinna miec, chyba ze sie myślę. W podłodze na dole mam 21cm styropianu i ok. 9cm wylewki. Piec ustawiony na moc 10% moze dlatego nie dogrzewa.

Na zasilanie podłogówki powinna iść taka temp, żeby było Ci ciepło (oczywiście w zakresie dopuszczalnym dla podłogówki) - czy będzie to ta sama temp którą widzisz na kotle, to zależy od rodzaju instalacji (z mieszaczem lub bez - ty masz 100% podłogówki, więc mieszacz nie jest potrzebny). Jeśli zimno w domu, to zwiększasz temp na mieszaczu (jeśli masz) lub na kotle (w zależności - zmiana krzywej jeśli sterujesz pogodowo lub zmiana temp zasilania, jeśli sterowanie z kotła). Oczywiście zakładam, że przepływy w poszczególnych pętlach są ustawione prawidłowo - zgodnie z projektem instalacji.

A jeśli przestawię kod na B:3 to w jaki sposób piec będzie ustalał temperaturę na podłogówkę? zgodnie z krzywą, czy wtedy jest jakaś stała temperatura? Nie mam projektu podłogówki. Przepływy ustawuine wszędzie jednakowo ,chyba na 1,5 grzejniki w łazience i 2.0 reszta całej podłogi. A jaki powinien być przepływ? jak to można ustalić czy wyliczyć?

Witam wszystkich :)

Od 2 tygodni mieszkamy w naszym nowym domku i staramy się jakoś ustawić nasz kociołek. Mamy teraz problem i chciałabym prosić o radę.

Kocioł to Vitodens 222-F, regulator Vitotronic 200 typ HO1B do tego Vitotrol 200A na dole i sterownik E200 na górze. Sterowanie pogodowe i pokojowe. Dwa obiegi OG1 - grzejniki - sterowane przez pogodówkę i E200; OG2 - podłogówka (na parterze kuchnia, wiatrołap, łazienka i pralnia i łazienka na górze - razem ok. 60m2). Podłogówka sterowana przez pogodówkę i teoretycznie powinna być przez Vitotrol 200A. Schemat instalacji 0:6.

Tylko teraz pojawił się problem. Okazało się, że Vitotrol 200 jest przypisany do OG1 - grzejniki. Staraliśmy się wiec zmieni to na OG2 i w tym momencie na wyświetlaczu pojawiła się kłódka (obsługa zablokowana, poza włączaniem trybu Party). Pytanie jak się tego pozbyć???

• 4 weeks później...

Witam,

Jestem tu nowy i w dodatku jestem kompletnym laikiem w temacie ogrzewania.

Zaczne tak,

Dom ma powierzchnie 240m2, parter z pietrzem

Cały parter ogrzewany podłogowo czyli około 90m2 ( mam równierz grzejnik w salonie / jadalni / garażu)

Pietro grzejniki

Piec jaki kupiłem to VITODENS 300-W 26 kW B3HA003, założone mam 2 obiegni osobny na podłogówkę i grzenjniki połoczone razem na sprzęgle hydraulicznym, podłogówka stereowana zaworem esbe. na lato mam solary ale o tym nie pisze bo teraz zima i głównie chodzi mi o poprawne ustawienie pieca.

Piece steruje pogodówka oraz 2 vitotrole 300a ( podłogówka parter / grzejniki pietro )

Mam taki problem że wydaje mi sie że piec trzoszkę duzo gazu Pali bo na miesiac tj. około 300m3

Na podłogówce mam ustawione 20 stopni C krzywa 0,6 0k, na grzejniki 17 C krzywa 0,8 0k

W grudniu piec spalił około 263m3

a w styczniu 369m3

Wczoraj wykasowałem starty palnika to od Pażdziernika 2013 naliczone miałem 11260 startów palnika.

Dom ocieplony steropianem 15 / podłoga 10 / dach wełna 30.

Czy w pierwszym roku grzania piece zawsze tak duzo zuzywaja gazu czy przesadzam i takie spalanie miesieczne to norma ?

Układ delikatnie przegrzewa ale to jest znośne bo to max 1 st.

Edytowane przez dariusnow

Witam.

Od ponad 10 lat jestem użytkownikiem kotła Vitodens 200 WB2.

Od ok. 3 lat zaczęły występować kłopoty z łożyskiem wentylatora - coraz głośniejsza praca, szum.

Osoba która serwisuje kocioł poradziła mi, abym co jakiś czas smarował łożysko smarem silikonowym

co też czyniłem. Tak dotrwałem do tego roku. W tej chwili smarowanie już w zasadzie nie pomaga, łożysko

normalnie wyje a piec się wyłącza. Smarowanie pomaga na kilka, kilkanaście godzin. Serwisant powiedział mi, że

to łożysko jest niewymienialne i musi być wymieniony nie tylko wentylator, ale również palnik, które to elementy są

zespolone i nierozbieralne. Czy rzeczywiście tak jest faktycznie i nie da się wymienić samego łożyska lub choćby

wentylatora?

Proszę o odpowiedż.

Edytowane przez zebgav

Witam,

Jestem tu nowy i w dodatku jestem kompletnym laikiem w temacie ogrzewania.

Zaczne tak,

Dom ma powierzchnie 240m2, parter z pietrzem

Cały parter ogrzewany podłogowo czyli około 90m2 ( mam równierz grzejnik w salonie / jadalni / garażu)

Pietro grzejniki

Piec jaki kupiłem to VITODENS 300-W 26 kW B3HA003, założone mam 2 obiegni osobny na podłogówkę i grzenjniki połoczone razem na sprzęgle hydraulicznym, podłogówka stereowana zaworem esbe. na lato mam solary ale o tym nie pisze bo teraz zima i głównie chodzi mi o poprawne ustawienie pieca.

Piece steruje pogodówka oraz 2 vitotrole 300a ( podłogówka parter / grzejniki pietro )

Mam taki problem że wydaje mi sie że piec trzoszkę duzo gazu Pali bo na miesiac tj. około 300m3

Na podłogówce mam ustawione 20 stopni C krzywa 0,6 0k, na grzejniki 17 C krzywa 0,8 0k

W grudniu piec spalił około 263m3

a w styczniu 369m3

Wczoraj wykasowałem starty palnika to od Pażdziernika 2013 naliczone miałem 11260 startów palnika.

Dom ocieplony steropianem 15 / podłoga 10 / dach wełna 30.

Czy w pierwszym roku grzania piece zawsze tak duzo zuzywaja gazu czy przesadzam i takie spalanie miesieczne to norma ?

Układ delikatnie przegrzewa ale to jest znośne bo to max 1 st.

Kolego

Mam podobną instalację do Ciebie i metraż. Mam dwa obiegi (mieszacze) parter/piętro oraz grzejniki piec podobny Vitodens 300-W 1,9-19kW + Vitotrol 300A parter i 200RF góra. Do tego bufor 750l - powiedzmy więkdze sprzęgło. Grzejniki pod oknem dachowym, garaż, drabinki w pralni i łazience - sterowane zaworami termostatycznymi. Grzejniki grzeję ustawioną krzywą grzewczą. Natomiast kazdy z mieszaczy oprócz krzywej ma przypisanego Vitotrola. Kodowanie jeśli dobrze pamiętam B0:3 i wpływ pomieszczenia na 32 (zakres bodajże 0-64), czyli inaczej połowiczny wpływ temperatury pomieszczenia na krzywą. Jak nawet przegrzeję kominkiem lekko, to sterownik po przekroczeniu zadanej temperatury nie wyłacza mi pomp podłogówki i utrzymuje jej temperaturę. Tutaj szukałbym problemu prawdopodobnie z kodowaniem pieca u Ciebie. Ja od grudnia do teraz mam około 150 startów, ale nie 11 tysięcy.

Możliwe, że Twój domek ma niższe zapotrzebowanie na energię, niż minimalna moc Twojego kociołka. Mój ma minimalną 1,9kW, a Twój coś około 4 kW.

Zdecydowałem się na mniejszy model właśnie przez ten parametr. Spróbuj może obniżyć krzywe, bo wydaje mi się, że są za wysokie. Przegrzewasz dość szybko instalację, nie ma odbioru ciepła i piec się wyłącza. Sprawdź też kodowania dla obiegów, jak kocioł traktuje dane z Vitotroli przy sterowaniu mieszaczem.

BTW

Teraz doczytałem, że pewnie w rodzielaczu masz mieszacz ręczny esbe. Po co CI Vitotrol na parterze w takim razie, skoro jego ustawienia nie mają znaczenia dla temperatury podłogówki. Dla grzejników rozumiem, bo tam jesteś w stanie wpływać krzywą pieca na temperaturę zasilania grzejników, ale parter - podłogówka jest niesterowalna w tym wypadku przez piec.

Pamiętaj, że przegrzewanie to straty gazu. Spróbuj zobaczyć jak jest skonfigurowany obieg grzejników - jaki ma wpływ vitotrola i po prostu trzeba będzie go wyreglować. Jeśli CI grzejniki przegrzewają to obniż krzywą, lepiej grzać ciągle ale z mniejszą mocą.

Edytowane przez saturnv