autorus 11.02.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Mój stary kocioł vailant pracował 14 lat. Ale był zwykły atmosferyczny. Ale jestem absolutnie za tym aby nowy kocioł pracował jak najdłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusnow 11.02.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Kolego Mam podobną instalację do Ciebie i metraż. Mam dwa obiegi (mieszacze) parter/piętro oraz grzejniki piec podobny Vitodens 300-W 1,9-19kW + Vitotrol 300A parter i 200RF góra. Do tego bufor 750l - powiedzmy więkdze sprzęgło. Grzejniki pod oknem dachowym, garaż, drabinki w pralni i łazience - sterowane zaworami termostatycznymi. Grzejniki grzeję ustawioną krzywą grzewczą. Natomiast kazdy z mieszaczy oprócz krzywej ma przypisanego Vitotrola. Kodowanie jeśli dobrze pamiętam B0:3 i wpływ pomieszczenia na 32 (zakres bodajże 0-64), czyli inaczej połowiczny wpływ temperatury pomieszczenia na krzywą. Jak nawet przegrzeję kominkiem lekko, to sterownik po przekroczeniu zadanej temperatury nie wyłacza mi pomp podłogówki i utrzymuje jej temperaturę. Tutaj szukałbym problemu prawdopodobnie z kodowaniem pieca u Ciebie. Ja od grudnia do teraz mam około 150 startów, ale nie 11 tysięcy. Możliwe, że Twój domek ma niższe zapotrzebowanie na energię, niż minimalna moc Twojego kociołka. Mój ma minimalną 1,9kW, a Twój coś około 4 kW. Zdecydowałem się na mniejszy model właśnie przez ten parametr. Spróbuj może obniżyć krzywe, bo wydaje mi się, że są za wysokie. Przegrzewasz dość szybko instalację, nie ma odbioru ciepła i piec się wyłącza. Sprawdź też kodowania dla obiegów, jak kocioł traktuje dane z Vitotroli przy sterowaniu mieszaczem. BTW Teraz doczytałem, że pewnie w rodzielaczu masz mieszacz ręczny esbe. Po co CI Vitotrol na parterze w takim razie, skoro jego ustawienia nie mają znaczenia dla temperatury podłogówki. Dla grzejników rozumiem, bo tam jesteś w stanie wpływać krzywą pieca na temperaturę zasilania grzejników, ale parter - podłogówka jest niesterowalna w tym wypadku przez piec. Pamiętaj, że przegrzewanie to straty gazu. Spróbuj zobaczyć jak jest skonfigurowany obieg grzejników - jaki ma wpływ vitotrola i po prostu trzeba będzie go wyreglować. Jeśli CI grzejniki przegrzewają to obniż krzywą, lepiej grzać ciągle ale z mniejszą mocą. Witam, Zawór esbe mam sterowany z pieca elektronicznie własnie przez trola na parterze. Instalacje mam wykonana jak najbardziej poprawnie wiec tu nie bede szukał. Kwestia tylko ustawień dziś przestawiłem podłogówke na 0,5 i zobacze co z tego bedzie. poprzestawiałem także grzanie wody do mycia moze tu bedą oszcędności. Wydaje mi sie że żeby miało sens to chyba musze zamknąc wszytskie grzejniki na parterze i dac pracowac samej podłógówce. Bo jak wychładza mi sie góra to grzeje grzejniki na dole i na górze. Jutro wrzuce fotke jak wyglada instalacja W ciagu ostatniej doby piec uruchamiał mi sie 22 razy Edytowane 11 Lutego 2015 przez dariusnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebgav 11.02.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 no to masakra jeśli trzeba wymieniać całość. A może zadzwoń na infolinię? Wiesz ile cały podzespół będzie kosztować? Odpisano mi z Mysłowic, iż należy wymienić cały wentylator. Koszt wentylatora to 1313 zł netto. Nie wspomniano nic o palniku. Przy takich kosztach oczywiście zdecydował bym się na naprawę. Może wypowie się ktoś kto miał podobny problem lub zajmuje się naprawami. Czy faktycznie można wymienić w WB2 sam wentylator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 11.02.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Zawór esbe mam sterowany z pieca elektronicznie własnie przez trola na parterze. Instalacje mam wykonana jak najbardziej poprawnie wiec tu nie bede szukał. Kwestia tylko ustawień dziś przestawiłem podłogówke na 0,5 i zobacze co z tego bedzie. poprzestawiałem także grzanie wody do mycia moze tu bedą oszcędności. Wydaje mi sie że żeby miało sens to chyba musze zamknąc wszytskie grzejniki na parterze i dac pracowac samej podłógówce. Bo jak wychładza mi sie góra to grzeje grzejniki na dole i na górze. Jutro wrzuce fotke jak wyglada instalacja W ciagu ostatniej doby piec uruchamiał mi sie 22 razy No to OK jest! Sprawdz na kotle jaką masz konfiguracje trolii dla obiegów. W instrukcji serwisowej kodowanie drugie: http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/E1BB392195A9A0AFC1257D2A004EDC61/$FILE/IS%20Vitodens%20300-W%20B3HA%201,9-%2035%20kW%20(03-2014).pdf?OpenElement strona 84 i 85 kodowania B0:3 i B2: ???? B2 określa tak jak pisałem wyżej wpływ temperatury pomieszczenia od 1 do 64 (u siebie mam 32, domyślnie wartość 8.) Sprawdź te parametry na początek. Edytowane 11 Lutego 2015 przez saturnv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusnow 11.02.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) A powiedz mi jak to jest z tymi krzywymi, servisant viessman tłumaczył mi ze jak reguluje krzywe to na raz obydwie.w tym momencie mam 0,5 na podłogówke a 0,7 na grzejniki krzywe sie w miare pokrywaja czy ten ktos mi dobrze tłumaczył czy to nie ma zadnego znaczenia ?Obydwa Obiegi B0:3 B2:8 Edytowane 11 Lutego 2015 przez dariusnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.02.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Uuu... Moje obserwacje nie pokrywają się z tym co piszesz. Mam pod opieką kotły kondensacyjne ponad 10 letnie i poza elektrodami i uszczelkami nic nie było wymieniane i na razie się nie zanosi. Ważne pytanie - jak użytkownik ma postępować z kotłem w celu zapewnienie jak najdłuższej jego pracy? Rozumiem, że poza regularnym serwisowaniem nie wiele więcej zrobi. Ponieważ niedługo będę przystępował do pierwszego uruchomieni kotła, jedyne co mi przychodzi do głowy to zamontować stację uzdatniania i układ zalać już zmiękczoną wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.02.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Odpisano mi z Mysłowic, iż należy wymienić cały wentylator. Koszt wentylatora to 1313 zł netto. Nie wspomniano nic o palniku. Przy takich kosztach oczywiście zdecydował bym się na naprawę. Może wypowie się ktoś kto miał podobny problem lub zajmuje się naprawami. Czy faktycznie można wymienić w WB2 sam wentylator? Super, taka kwota jest do zaakceptowania. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.02.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 A powiedz mi jak to jest z tymi krzywymi, servisant viessman tłumaczył mi ze jak reguluje krzywe to na raz obydwie. w tym momencie mam 0,5 na podłogówke a 0,7 na grzejniki krzywe sie w miare pokrywaja czy ten ktos mi dobrze tłumaczył czy to nie ma zadnego znaczenia ? Obydwa Obiegi B0:3 B2:8 Miałem 0,7 a teraz zmieniłem tak jak Ty na 0,5. Zaczął mi przegrzewać bo max ustawiłem na 13 a wczoraj było 14,5stC. Ale to są początki wiec sie nie przejmuję. Jaka temperatura Ci idzie na obiegi? U mnie od 20-24stC zaobserwowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.02.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Ważne pytanie - jak użytkownik ma postępować z kotłem w celu zapewnienie jak najdłuższej jego pracy? Rozumiem, że poza regularnym serwisowaniem nie wiele więcej zrobi. Ponieważ niedługo będę przystępował do pierwszego uruchomieni kotła, jedyne co mi przychodzi do głowy to zamontować stację uzdatniania i układ zalać już zmiękczoną wodą? Ja zalałem normalną wodą. Nie przesadzajmy. Co trzeba robić? Serwisować raz na rok, i nie dopuścić aby syf zbierał sie w odstojniku kondensacyjnym ( moge mylić nazwy) gdyż jak mi tłumaczono woda może sie podnieść i zalać palnik. Czyli serwisować co rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusnow 12.02.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 U mnie piec startuje po 80 razy w ciagu dnia. nie wiem czemu ale mimo krzywej na 32 stopnie uparcie sie włancza na 41 i za chwile wyłancza. Temperature zadana mam 20 stopni podłogówka 17 grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 12.02.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Miałem 0,7 a teraz zmieniłem tak jak Ty na 0,5. Zaczął mi przegrzewać bo max ustawiłem na 13 a wczoraj było 14,5stC. Ale to są początki wiec sie nie przejmuję. Jaka temperatura Ci idzie na obiegi? U mnie od 20-24stC zaobserwowałem. Witaj Podłogówka celowałbym w kąt krzywej 0,2-0,4, natomiast grzejniki 0,7-0,9. Przesunięcie musisz dobrać. Trzeba by było na początku parametr B0 zmienić na B0:0, wtedy grzejesz tylko według krzywej - vitotrole nic nie robią. Wtedy dopasowujesz krzywą do swojego budynku i jak je już masz zgrane to wtedy zmieniasz B0:3 i B2 np na 32-40. Wiadomo, że piec grzeje zawsze do największej krzywej - czyli grzejnikowej. Natomiast mieszacz na podłogówce powinien Ci pracować według krzywej zadanej na tym obiegu zmieszaczem - zakładak, że tak jest i ten ESBE jest sterowany przez siłownik programowany przez kocioł. Dodatkowo jest taki parametr temperatura różnicowa (domyślnie 8K), który mówi, że kocioł podaje na sprzęgło temperaturę o 8K większą niż wynika z ustawionej krzywej grzewczej dla podłogówki. Może tak być, że te 8K to jest więcej niż ta krzywa dla grzejników. Sprawdż zatem jak masz ustaiwony parametr: 9F: ???. Ja to zredukowałem do 9F:0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusnow 12.02.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Saturn, Jest jak piszesz z tym 8 k gdzie szukac tego parametru 9F ?i Te przesuniecie o co tam kaman ?Moze zaczne od tego ze nastawie jak u ciebie aby kontrole nad piecem miała 50/50 pogodówka z trolami ?9F mam na 8 Edytowane 12 Lutego 2015 przez dariusnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 12.02.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Strona 70 instrukcji w kodowaniu 2:http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/2DB74252CC669DDEC1257B47007B1E4A/$FILE/IS%20Vitodens%20300%20B3HA%201,9-35kW%20%2812-2011%29.pdf?OpenElement Wydaje mi się, że lepiej jakbyś jednak zobaczył jak grzejesz samymi krzywymi, bo inaczej to nigdy się nie dowiesz jakie powinny one być - tzn jak budynek się zachowuje. BTWZObaczhttp://www.slideshare.net/eko-blog/krzywa-grzewcza-regulacja-wydajnosci-instalacji-grzewczej http://www.slideshare.net/eko-blog/eko-blog-53-krzywa-grzewcza-jak-ustawic-jaki-wzor?related=1 Edytowane 12 Lutego 2015 przez saturnv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusnow 12.02.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Oki to pisz krok po kroku co mam robic9f obnizyłem do 3Wynika z tego to co mi powiedziałes Krzywa od podłogówki zostawiłem na 0,4Krzywa grzejników 0,7Parafetr 9f ustawiłem na 3 Najbardziej mnie draznie ze piec w ciagu doby uruchamia mi sie 80-90 razyZaraz wrzuce fotki Edytowane 12 Lutego 2015 przez dariusnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusnow 12.02.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Edytowane 12 Lutego 2015 przez dariusnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusnow 12.02.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 [ATTACH=CONFIG]304164[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusnow 12.02.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Saturn, moze sie orjetujesz jezeli nie ustawiam temperatuy nocnej, tylko dzienna i nocna ma 21 to dobrze ?Po obnizeniu parametru 9F:0 piec grzeje mi na 34 stopnie przy -2 na dworzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 12.02.2015 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Oki to pisz krok po kroku co mam robic 9f obnizyłem do 3 zapisuj taktowania palnika przy 9F 8 palink pracuje dłuzej bo kocioł podgrzewa wodę o 8K przy 3 K bedzie częsciej taktował piec osiagnie temp zadaną przekroczy ja o 3 i sie palnik wyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 12.02.2015 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Miałem 0,7 a teraz zmieniłem tak jak Ty na 0,5. Zaczął mi przegrzewać bo max ustawiłem na 13 a wczoraj było 14,5stC. Ale to są początki wiec sie nie przejmuję. Jaka temperatura Ci idzie na obiegi? U mnie od 20-24stC zaobserwowałem. u mnie OG2 nachylenie 0,4 poziom -1K temp ustawiona na 21 w pomieszczeniach wg roznych termometrów 20 - 23oC temp na zasilaniu 24 - 28oC najbardziej jestem zadowolony z taktowania kotla godziny pracy od ostatniego resetu 649h starty 1134 pomógł pegaziątko :) pozdrawiam jegomoscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.02.2015 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Zgodnie z waszymi sugestiami pobawię się najpierw krzywymi grzania. Dziś zmienię do 0,4 i jak kolega f.5 poziom na -1K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts