Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

Strona 70 instrukcji w kodowaniu 2:

http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/2DB74252CC669DDEC1257B47007B1E4A/$FILE/IS%20Vitodens%20300%20B3HA%201,9-35kW%20%2812-2011%29.pdf?OpenElement

Wydaje mi się, że lepiej jakbyś jednak zobaczył jak grzejesz samymi krzywymi, bo inaczej to nigdy się nie dowiesz jakie powinny one być - tzn jak budynek się zachowuje.

BTW

ZObacz

http://www.slideshare.net/eko-blog/krzywa-grzewcza-regulacja-wydajnosci-instalacji-grzewczej

http://www.slideshare.net/eko-blog/eko-blog-53-krzywa-grzewcza-jak-ustawic-jaki-wzor?related=1

Saturn poczytałem bardzo dziekuje.

Proszę wyjanij mi jak możesz oczywiscie 2 sprawy :

Przesuniecie w tym momencie na obydwu obwodach mam 0K jak ustawie -1 co to spowoduje ???

Druga sprawa co sie dzieje jak temperatura nocna i dzienna są ustawione tak samo czyli na 21 oC ????

Po ostatnich ustawieneiach

czyli krzywa podłoga 0,4 / grzejniki 0,7 / 9f:0 piec mi juz nie przegrzewa

Teraz tylko trzeba unormowac spalanie bo jak palił mi 10m3 gazu dziennie tak mi wykotłował dzis przez noc 10m3.

Jak to ograniczyc ?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

7 to chyba dobrze zważywszy ze piec podgrzał jeszcze wodę na rano ?

czyli leci na minimalnej mocy

Saturn,

moze sie orjetujesz jezeli nie ustawiam temperatuy nocnej, tylko dzienna i nocna ma 21 to dobrze ?

Po obnizeniu parametru 9F:0 piec grzeje mi na 34 stopnie przy -2 na dworzu

czyli 34 oC masz na piecu jak palnik jest załaczony a ile leci Ci na podłogówkę ? na przykład przy wczorajszych -2 oC

Edytowane przez f.5

albo

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/19Lutego201408?noredirect=1#6043745882315891570

albo na termometrze przy rurce zasilanjącej podłogókę o ile majster zapodał termometr

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/17012011KotOwniaMontazPieca?noredirect=1#5563233343029828178

osobiscie mam ustawioną tylko jedną temperaturę czyli dzienną na 21 oC

nie ma sensu obnizać tej temperatury przy podłogówce

na gorze mam grzejnik w kazdym z pokoi i jesli jest za ciepło na gorze to przykręcam grzejnik co sie sporadycznie zdaża bo pokoje mam po16 m2 a grzejniki małe temperatura zasilająca OG1 czyli grzejnikowy obieg główny to temperatura z pieca czyli od 25 oC do nawet 38-40oC ale to przy 9F 8K i mocno minusowych temperaturach.( prostuję wypowiedz swoją czyli mocno minusowych jakie były w tym roku :) czyli do -8 oC no moze -10 oC widziałem raz )

Edytowane przez f.5

Hey

Jeśli różnicowa jest 0 (9f:0) i widzisz, że CI spadła temperatura i jest CI zimno, to znaczy, że krzywa na grzejniki może być za niska.

Musisz poobserwować i ewentualnie podnieść krzywą na 0.8-0.9. Albo zwiększyć przesunięcie, żeby na grzejnikach było więcej.

Nie wiem, jakie te grzejniki masz, na jaką temp zasilania projektowane. Teraz czas obserwacji i regulacji.

Dobra grzejniki mam firmy Kermi model VK.

Zimno nie na dole w domu mam 21 stopni z podłogówki. Co do grzejników to sa na grzórze głównie i praktycznie z nich nie korzystam. Te w salonie i jadalni załanczaja sie tylko jak na górze grzeje.

Grzejniki mam ustawione na 17 stopni tylko tak zeby grzały.

Mysle ze trzeba kilku dni aby teraz sie wszystko poustawiało.

Narazie zostawiam jak jest czyli 0,4 podłoga i 0,7 grzejniki przy 9F:0.

Jak dotre do domu to sprawdze jaka temperature mam na obiegu podłogówki.

Ogólnie mam ustawiona jedna temperature na góre grzejniki dzien / noc 17 i dół podłogówka 21 dzień / noc.

Saturn,

moze sie orjetujesz jezeli nie ustawiam temperatuy nocnej, tylko dzienna i nocna ma 21 to dobrze ?

Po obnizeniu parametru 9F:0 piec grzeje mi na 34 stopnie przy -2 na dworzu

Ja też ustawiłem dzienną i nocną taką samą.

Widzisz jak masz nocną niższą-- to piec zmieniając tryb z nocnej na dzienną - wyższą domyślnie grzeje przez chyba 2h z 120% temperaturą zasilania.

Jest to opisane w instrukcji. Po drugie musiałbym wyłączyć podłogówkę o około 23, gdyż siedze też nocami do 01, a musiałaby się załączać o około 03-04 w nocy, bo wstaje przed 06. Więc dla mnie utrzymywanie obniżenia nocnego jest bez sensu.

Dobra grzejniki mam firmy Kermi model VK.

Zimno nie na dole w domu mam 21 stopni z podłogówki. Co do grzejników to sa na grzórze głównie i praktycznie z nich nie korzystam. Te w salonie i jadalni załanczaja sie tylko jak na górze grzeje.

Grzejniki mam ustawione na 17 stopni tylko tak zeby grzały.

Mysle ze trzeba kilku dni aby teraz sie wszystko poustawiało.

Narazie zostawiam jak jest czyli 0,4 podłoga i 0,7 grzejniki przy 9F:0.

Jak dotre do domu to sprawdze jaka temperature mam na obiegu podłogówki.

Ogólnie mam ustawiona jedna temperature na góre grzejniki dzien / noc 17 i dół podłogówka 21 dzień / noc.

Możesz opisać jak sterujesz tym ESBE?? Ciekawi mnie to na przyszłość, bo ja mam akurat mieszacze viessmanna z ich siłownikami - są drooooogie.

Czy Ty stosujesz jakiś specjalny mieszacz viessmanna do tego ESBE ?

Sterownik ESBE mam podłoczony do tego klikajacego pudełeczka szrego 9 NIe wiem jak to sie nazywa ) zrobie fote w domu. A one znowu połonczone z płyta główna pieca.

Poprzez odczyty z trola i krzywych i pogodówki mieszacz sie otwiera albo zamyka mieszjac wode ze sprzegła z wodą z powrotu

Całe ogrzewanie domu wynioslo mnie rok temu z 60 000 PLN. Na tym nie oszczędzałem.

Teraz kwestia to tylko sensownie poustawiac.

Dzis kupiłem nowe rotametry do podłógówki bo te co mam jakis lipne sa i im nie wierze.

Kupiłem miedziane ale wymienie je dopiero wisna bo nie chce mi sie juz teraz robic rewolucji

Edytowane przez dariusnow

zaraz napisze jak to sie nazywa bo gdzies mam to na FV

. VITODENS 300-w 26 kw b3HA003

2. Zestaw uzupełniający mieszacza -

3. Wewnętrzny Zestaw uzupełniający H1

Dodatkowk ostatnio jak był u mnie serwisan visman na przegladzie zapodął mi czujnik temperatury który idzie na sprzegło z pieca skasował mnie nieludzko bo 800 PLN a czy on działa nie mam pojecia

Edytowane przez dariusnow

solary tez masz z viessmanna.

napisz cos jaka pojemnosc zbiornika i jakie masz płaskie czy prozniowe

jestem z okolic katowic i dzis dosc ładna mamy pogodę jak byłem w domu o12 to 220 litrowy zbiornik był podgrzany do 40 stoni tylko solarami.

wiem ze to nie mistrzostwo swiata i w tej chwili troszke zmienił bym instalację ale dobre i to na tą chwilę

brakuje mi słonca tej zimy - temperatura mogła by byc nizsza ale dni słoneczne tak lubie.

Tak solary mam vismmana VITOSOL 200-F + VITOCELL 100-B CVB 300L 2 panele płytowe, zbiornik 300 litrów. Na dzień dzisiejszy to nie wiem ile tam jest wieczorem napisze. Ale wiem że w sierpniu miałem taki dzień ze na sterowniku od solarów na płytach miałem 120 stopni.

Vismmann ma najwieksze absorbery.

Rurowe mi odradzili nie wiem czemu ale powiediznao mi ze bede bardziej z płaskich zadowolony