autorus 07.03.2015 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Witamy kolegę z 222_f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.03.2015 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Panowie jak uruchomić program wygrzewania posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiu26 16.05.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 piotrek0m Witam więc i ja w klubie użytkowników kotła Vitodens. Kocioł został właśnie uroczyście uruchomiony. Mój model to 222-F. + zestaw pogodowy + zestaw uzupełniający obieg z mieszaczem. + (w przyszłości) zamontuję uzupełniający zestaw H1 sterujący pompą cyrkulacji ciepłej wody. Na ten moment został zapodany program wygrzewania jastrychu F1:2 - czas 30 dni. Mam ogrzewanie podłogowe zbudowane na 3 rozdzielaczach (2 na piętrze, 1 na parterze) z mieszaczem. Dodatkowo 3 grzejniki w pomieszczeniach mało ogrzewanych typu kotłownia i garaż + 2 drabinki łazienkowe. Grzejniki nie są jeszcze założone. Nie można wyłączyć grzania ciepłej wody, dlatego w chwili obecnej temp. wody w zasobniku ustawiona została na 15 C Licznik gazu kręci się jak oszalały ... . Licznik dalej się kręci ? Napisz coś więcej o instalacji i kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.05.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Licznik stoi, kocioł wyłączony, czekamy najbliższej zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 04.11.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) Zima się zbliża a ja mam problem. Ma kocioł Vitodens 200 i dwie grupy pompowe Meibes jedna na ogrzewanie podłogowe druga na grzejniki podpięte przez sprzęgło. Zauważyłem taką dziwną sytuację. Woda w kotle jest podgrzewana do prawie 90st a mimo to temperatura za zasilaniu grupy pompowej grzejników jest tylko 20st i grzejniki są zimne. Inaczej mówiąc rura zasilania idąca od kotła do sprzęgła jest wyczuwalnie ciepła ale dalej rury całej instalacji są zimne. Rura powrotu idąc od sprzęgła do kotła jest cały czas zimna. Co jest przyczyną że nie jest odbierane ciepło z kotła. Kocioł jest używany od 3 lat ale tylko w zimę bo dom jest nie zamieszkany czyli nie działa zbyt długo Edytowane 4 Listopada 2015 przez odaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 04.11.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 czy do klubu może się zapisać ktoś kto dopiero będzie użytkownikiem kotła Vitodens? W moim przypadku będzie to VITODENS 242-F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 06.11.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Klub chyba przestał nadawać Jak macie ustawioną maksymalną moc grzewczą w swoich kotłach Ja w swoim Vitodens ma możliwość ustawienia maksymalnej mocy grzewczej od 5 do 81% Jakie ustawienie jest optymalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.11.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Sezonu nie ma... zimy nie ma... więc klub nie pisze... Jak mam zmienić moc, gdyż faktycznie mam ustawioną 81 %. Dom mam w trakcie wykańczania. Ogrzewanie włączyłem w tym tygodniu, gdy nocne temp spadają w okolice -3/-4 C, grzeję tylko w godzinach 20 - 6, temp ustawiona to 12 C... całkowicie zapewnia to komfort do prac we wnętrzu przez cały dzień. Wygoda użytkowania kotła jest superowa... przy gazie zapomina się o kotle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speedygonzales1 25.12.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 Jestem nowy na tym forum więc witam wszystkich. Stoję przed wyborem kotla do mieszkania 150 mkw z dwoma łazienkami. W jednej natrysk z desczownicą a w drugiej wanna. Rodzina 2+1. Czy vitodens 111 zapewni nam wysoki komfort cwu? Myślałem też o vitodens 100 + zasobnik 100L. Moze udałoby mi sie go zmieścić, 150l raczej się nie zmieści. Do wanny będzie jakies 2m, do natrysku około 3-4 m. Do kuchni planuje cyrkulacje bo jest już dalej. Jakie rozwiązanie proponujecie,?Zaznaczam, że zależy nam na dużym komforcie cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speedygonzales1 28.12.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Problem w tym, że zasobnik 150L odpada ze wzgledu na jego rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 28.12.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Zobacz na centrale grzewcze z serii 3XX albo 2XX. Wyglądają one jak szafy, piec z zasobnikiem w jednej obudowie np. Vitodens 343-F, 333-F, 242-F, 222-F.Na cenę katalogowa nie patrz. Zachęcam do przyciśnięcia sprzedawcy i otrzymania dobrej zniżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.01.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Speedygonzales jeśli już piszesz o komforcie cwu to raczej wiesz co znaczy brak komfortu wtedy tylko stojąca lodówka z zasobnikiem warstwowym 150 litrów - ma największy wydatek cwu. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 19.01.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 jestem na etapie regulacji ogrzewania w domu z piecem vitodens 200 19kWhNa tą chwilę w ustawieniach pieca ustawione mam sterownie tylko z pogodynki.Udało mi się znaleźć KG dla podłogówki oraz dla grzejników, na razie przy -5*C na zewnątrz temperatura utrzymywana jest na poziomie zadanym 22*C na obu kondygnacjach.obecne ustawienia:- b0:0- b2:0Piec pracuje około 16h/dobę wykonuje 10-12 starów w tym czasiespalanie na poziomie 7m3 Czy przełączenie ustawień pieca na sterowanie pogodowe i termostatu poprawi jeszcze komfort w pomieszczeniach.b0:3b2:32Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie.U mnie dom na razie stoi pusty i testuje rożne ustawienia, chciałbym znaleźć jakiś kompromis pomiędzy oszczędnością a komfortem temperaturowym. Czekam na jakieś podpowiedzi od Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shield22 20.01.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Gdzie można sprawdzić ile piec razy się włącz w ciągu doby ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 20.01.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Gdzie można sprawdzić ile piec razy się włącz w ciągu doby ?? menu _ ogolne lub informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 20.01.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Gdzie można sprawdzić ile piec razy się włącz w ciągu doby ?? musisz uruchomić menu serwisowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dll 23.01.2016 02:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) jestem na etapie regulacji ogrzewania w domu z piecem vitodens 200 19kWh Na tą chwilę w ustawieniach pieca ustawione mam sterownie tylko z pogodynki. Udało mi się znaleźć KG dla podłogówki oraz dla grzejników, na razie przy -5*C na zewnątrz temperatura utrzymywana jest na poziomie zadanym 22*C na obu kondygnacjach.obecne ustawienia: - b0:0 - b2:0 Piec pracuje około 16h/dobę wykonuje 10-12 starów w tym czasie spalanie na poziomie 7m3 Czy przełączenie ustawień pieca na sterowanie pogodowe i termostatu poprawi jeszcze komfort w pomieszczeniach. b0:3 b2:32 Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie. U mnie dom na razie stoi pusty i testuje rożne ustawienia, chciałbym znaleźć jakiś kompromis pomiędzy oszczędnością a komfortem temperaturowym. Czekam na jakieś podpowiedzi od Was. Hej, Też jestem na etapie szukania odpowiednich ustawień pieca. Jak na razie to KG jest 0.6 oraz -1. Mam cały dom w podłogówce. Piec chodzi 15 h na dobę. W danym momencie jadę tylko na pogodynce ale bardzo mnie to denerwuje że nie mam termostatu, ponieważ sądzę że piec jak dobije do temperatury to powinien się wyłączyć ale z racji tego że mam podłogówkę to jest bardzo duża bezwładność i zastanawiam się czy termostat ma sens. Mój instalator twierdzi że mam za duży zwład wody (200 m2 powierzchni do grzania) i za długi czas reakcji pieca może być. Ale z drugiej strony jak ustawiłem piec na ciągłe grzanie od godziny 04:00 do 22:00 to piec dla mnie taktował (to było przy temperaturach 0 do +5) i teraz mam ustawione pracę pieca w godzinach 04:00 do 10:00 oraz od 13:00 do 22:00 i taktowanie już nie występuje. Ale czasami następuje przegrzew domku......I dla tego moje pytanie jak kolegi wyżej? czy termostat + pogodynka maja sens przy podłogówce. Sądzę że termostat zapobiegał by taktowaniu pieca(ponieważ nie reagował by na temperaturę powrotu pieca a tylko na temperaturę zadaną na trollu). Choć z drugiej strony podczas płynnej pracy pieca chodzi on tylko na mocy minimalnej jak potrzebuje do ogrzania danej temperatury (modulacja pracy palnika) a jak startuje to startuje przez pewien czas z podwyższą KG. Zaobserwowane dzisiaj przeze mnie dane to piec o godzinie 13:00 wystartował z temperaturą 43s a potem po pewny czasie zredukował do 32s. Z tego co wyczytałem to w nowych kotłach 200 nie da się wyłączyć tego startu z wyższą KG. A zakładam że na termostacie piec nie pracował by płynnie tak wiele godzin (15h) a co za tym idzie startowanie z wyższą KG występowało by częściej. Wiec tak szczerzenie nie wiem czy by była ta oszczędność na gazie. Komfort w domu może i wyższy ale oszczędność żadna a wręcz przeciwnie. Sory za wypracowanie ale już późna pora a jestem w pracy i tak jakoś mnie tknęło na wywody. Edytowane 23 Stycznia 2016 przez dll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.01.2016 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Mam ten sam problem, przegrzewa. Mówię sobie to pierwszy sezon. Ale przegrzewa. Ustawione jest na 15st, i tyle jest w mrozy konkretne ale już jak odpuści to 17-18st to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 23.01.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Mam ten sam problem, przegrzewa. Mówię sobie to pierwszy sezon. Ale przegrzewa. Ustawione jest na 15st, i tyle jest w mrozy konkretne ale już jak odpuści to 17-18st to standard. Zmniejsz KG, u mnie był ten sam problem. Przegrzewanie było na poziomie +2*C od temperatury zadanej. Ustawiona 22*C dogrzewało pomieszczenia do 24*C a to już dużo za dużo. Ja jadę na razie tylko na KG i temperatura pomieszczenia odpowiada zadanej przy sterowaniu tylko KG. Za jakiś czas ustawie wpływ temperatury wewnętrznej i zewnętrznej na 50/50 i zobaczymy jaki będzie efekt. Teraz grzeje cały czas bez okien czasowych. Wczoraj piec pracował 20 godzin pożerając 0,44m3 na godzinę temperatura zewnętrzna na poziomie -7 do -13*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 23.01.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Mnie też na początku przegrzewało trochę, wkońcu doszedłem do KG 0,3 -2K pomogła mi ta ściągawka: • Zawsze za chłodno! Należy zwiększyć korektę• Zawsze za ciepło! Należy zmniejszyć korektę• Za chłodno tylko podczas mrozów! Wybrać krzywą o wyższym numerze• Za ciepło tylko podczas mrozów! Wybrać krzywą o niższym numerze• Dobrze podczas mrozów, poza tym za chłodno! Wybrać krzywą o niższym numerze oraz zwiększyć korektę• Dobrze podczas mrozów, poza tym za ciepło! Wybrać krzywą o wyższym numerze oraz zmniejszyć korektę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts