aadamuss24 15.02.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Esc gdyby jeszcze była znana faktyczna kaloryczność gazu to pomiary byłyby super Co roku zima słabsza a zużycie gazu w metrach takie samo . pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 15.02.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Kocioł wygrzewa mniej więcej 1/2 pojemności Dodatkowo w przypadku pojawienia się słońca i startu instalacji solarnej kocioł dostaje sygnał, że jest dodatkowa energia i wtedy słabiej grzeje zasobnik by zrobić więcej miejsca dla "darmowej" energii. przykład: ustawiasz sobie temperaturę wody w zasobniku na 60C w kodzie 67 ustawiasz temperaturę tzw solarną (domyślnie jest to 40C) i teraz 1. brak słońca kocioł grzeje wodę do 60C 2. jest słońce kocioł grzeje zasobnik do średniej z obu temperatur (60+40)/2 ==> 50C i liczy jak długo jest słońce jeżeli słońce zajdzie to kocioł nadal utrzymuje średnią temperaturę przez okres 6h na każda godzinę pracy instalacji solarnej. Czyli jeśli było słońce i instalacja solarna pracowała przez 1,5h a potem słońce zaszło to mimo tego, że instalacja solarna się wyłączyła kociol pracuje ze średnią temperatura przez kolejne 9h. 3. jest dużo słońca czyli instalacja solarna pracuje dłużej niż 2h przez pierwsze 2 h instalacja pracuje jak 2. po 2h kocioł stwierdza, że energii ze słońca jest dużo więc zaczyna wygrzewać cwu już do temperatury ustawionej w kodzie 67 (domyślne 40C) teraz gdy słońce zajdzie kocioł znowu wróci do temperatury średniej w układzie 6 godzin z temperatura średnią na 1 h wcześniejszej pracy instalacji solarnej) Wielkie dzięki za cenne informację. tego co napisałeś chyba nie ma instrukcji obsługi..... Robię próby jak zasobnik trzyma ciepło. Mam niestety rurki od CWU na chudziaku i próbuje wysterowac cyrkulację aby było komfortowo a przy tym aby piec nie często się załączał dogrzewając CWU. Latem nie ma problemu bo z"darmowej energii" ciepłej wody jest sporo ale teraz 2X 200T podgrzewają spód do max 35oC. Dziejuje pozdrawiam Edytowane 15 Lutego 2016 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 15.02.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Tak palnik matrix. Nie uruchamiasz żadnych innych odbiorników gazu. W kotle, przechodzisz do menu serwisowego tak jak do kodowania 1 Wchodzisz w zakładkę "test przekaźników" lub w innych kotłach "Test urządzeń" Przechodzisz do pierwszej pozycji "Wszystkie urządzenia wyłączone" - kocioł się całkowicie wyłącza Odczytujesz i zapisujesz stan licznika gazu - bardzo dokładnie W kotle, przechodzisz poziom niżej do pozycji "obciążenie podstawowe" - kocioł automatycznie startuje i zaczyna pracować z mocą minimalną" - uruchamiasz pomiar czasu (ja celowo uwzględniłem start i modulację palnika - ale można poczekać 30s i zmierzyć tylko pracę na minimalnej mocy) Po 30 lub 60 min w menu kotła przechodzisz poziom wyżej "Wszystkie urządzenia wyłączone" - kocioł się całkowicie wyłącza. Idziesz i doczytujesz zużycie gazu W kotle wychodzisz z menu serwisowego. Kocioł zaczyna normalnie pracować. Dalej to już matematyka Cześc zrobiłem tak kodowanie1 http://images76.fotosik.pl/332/d1252c04cbd82314.jpg test aktorów u mnie się to nazywa chyba to to co test urządzen ????????????? obciązenie podstawowe http://images77.fotosik.pl/332/d7446178f69dea25.jpg http://images78.fotosik.pl/332/b38048f33ad3d1b0.jpg i po jakis 10 minutach musiałem przerwac bo piec zaczął dziwne dzwięki wydawać - jak bym gotował wodę 65oC było u Ciebie tez tak jest ?????? http://images78.fotosik.pl/332/45b66a9cd0c8663f.jpg Dziwnie się piec zachowywał podczas tej czynności. Jezeli to obciązenie podstawowe czyli moc minimalna to powinien pracować piec cicho a moim zdaniem tak nie było. Podczas grzania CO piec ciszej chodzi zdecydowanie. podczas obciązenia podstawowego słyszę dosc mocno jakąs pompę lub wentylator nie rozbierałem góry pieca więc nie wiem co szumiało. czy u Ciebie też takie cos występuje ? jesli piec grzeje nawet na obciązeniu podstawowym a mieszczacz jest off pompy od OG1 i OG2 off to co z energią która wytwarza. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esc 16.02.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) Cześc zrobiłem tak kodowanie1 http://images76.fotosik.pl/332/d1252c04cbd82314.jpg test aktorów u mnie się to nazywa chyba to to co test urządzen ????????????? obciązenie podstawowe http://images77.fotosik.pl/332/d7446178f69dea25.jpg http://images78.fotosik.pl/332/b38048f33ad3d1b0.jpg i po jakis 10 minutach musiałem przerwac bo piec zaczął dziwne dzwięki wydawać - jak bym gotował wodę 65oC było u Ciebie tez tak jest ?????? http://images78.fotosik.pl/332/45b66a9cd0c8663f.jpg Dziwnie się piec zachowywał podczas tej czynności. Jezeli to obciązenie podstawowe czyli moc minimalna to powinien pracować piec cicho a moim zdaniem tak nie było. Podczas grzania CO piec ciszej chodzi zdecydowanie. podczas obciązenia podstawowego słyszę dosc mocno jakąs pompę lub wentylator nie rozbierałem góry pieca więc nie wiem co szumiało. czy u Ciebie też takie cos występuje ? jesli piec grzeje nawet na obciązeniu podstawowym a mieszczacz jest off pompy od OG1 i OG2 off to co z energią która wytwarza. Pozdro Zanim zrobiłem test sprawdzałem jak zachowuje się kocioł. W moim przypadku pompa na podłogówce została wyłączona ale mieszacz pozostał otwarty. Pompa w kotle pracowała i OG1 miał normalną cyrkulację. Doszedłem do wniosku, że kocioł tak będzie sterował pompą obiegową aby się nie przegrzać. Na wszelki wypadek otworzyłem wszystkie grzejniki na full. Po teście temperatura w kotle wynosiła 38*C. Ale cały czas kontrolowałem temperaturę na powrocie. Myślę, że w twoim przypadku, mino pracy na minimalnej mocy kocioł nie miał gdzie odprowadzić ciepła więc uruchomił pompę obiegową na max - dlatego słyszałeś dziwne szumy. Mój błąd, że nie napisałem aby pootwierać zawory grzejnikowe. Gdy zawory się zamkną to mimo, że pompa obiegowa pracuje na max nie ma odbiorników, które mogą odebrać ciepło. Efekty tego opisałeś. Jeżeli ktoś ma tylko podłogówkę to powinien ręcznie otworzyć mieszacz aby była cyrkulacja. Zaraz edytuje poprzedni post. Ty chyba masz sprzęgło hydrauliczne? Edytowane 16 Lutego 2016 przez Esc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marie 17.02.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 A ja podzielę się doświadczeniami z 11-letniego użytkowania Kocioł Vitodens 200 WB2B 26 kW przez 2 lata bezawaryjnie pózniej do 5 jakieś drobiazgi po 8 latach to już dramat po kolej wentylator 1600 płyta jakiś regulator a teraz wymiennik. Najgorsze jest to że nie można mu ufać 2 razy z rzędu po wyjezdzie na zimowe wakacje powrót do zimnego domu gdyby nie sąsiedzi to podłogówka by zamarzła.Ostatni myślałem że instalacja nie trzyma ciśnienia i jest wyciek a to wymiennik cieknie cena nowego to ok 4 000 pl W częściach wydane drugie tyle co kosztowałby nowy piec teraz rozumiem entuzjazm instalatorów w stosunku do Viessmana Szukam używanego albo na złom trzeba to zrzucić .Konkluzja jakieś 5 lat to to jeszcze jakoś działa pózniej to nie ma sensu.Nie wiem czy w innych firmach ceny części też takie kosmiczne. Ja mam dość chyba czas na coś mniej awaryjnego chyba że wszystkie takie. Po prostu trzeba kupić najtańszy i po piewszej awarii wymienić .Kocioł oczywiście co roku serwisowany w idealnych warunkach pracujący.Kto wie ile piec powinien popracować przed wymianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 17.02.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Zanim zrobiłem test sprawdzałem jak zachowuje się kocioł. W moim przypadku pompa na podłogówce została wyłączona ale mieszacz pozostał otwarty. Pompa w kotle pracowała i OG1 miał normalną cyrkulację. Doszedłem do wniosku, że kocioł tak będzie sterował pompą obiegową aby się nie przegrzać. Na wszelki wypadek otworzyłem wszystkie grzejniki na full. Po teście temperatura w kotle wynosiła 38*C. Ale cały czas kontrolowałem temperaturę na powrocie. Myślę, że w twoim przypadku, mino pracy na minimalnej mocy kocioł nie miał gdzie odprowadzić ciepła więc uruchomił pompę obiegową na max - dlatego słyszałeś dziwne szumy. Mój błąd, że nie napisałem aby pootwierać zawory grzejnikowe. Gdy zawory się zamkną to mimo, że pompa obiegowa pracuje na max nie ma odbiorników, które mogą odebrać ciepło. Efekty tego opisałeś. Jeżeli ktoś ma tylko podłogówkę to powinien ręcznie otworzyć mieszacz aby była cyrkulacja. Zaraz edytuje poprzedni post. Ty chyba masz sprzęgło hydrauliczne? OK zrobiłem jak napisałes wszystkie grzejniki na maxa i mieszacz z podłogowki na maxa. poł godziny. http://images78.fotosik.pl/338/303f8d31a684a2b4med.jpg i http://images75.fotosik.pl/338/d456acbc4a4fe9bamed.jpg MIMO wszystko twierdzę ze przy tym tescie piec głosniej chodzi niz przy normalnym uzytkowaniu. wklejam Dzisiaj przeprowadziłem test, który miał określić faktyczną minimalną moc kotła oraz spalanie przy minimalnej modulacji palnika. Kocioł Vitodens 200-W WB2B 3,2-19kW Przebieg testu: Żadnego poboru gazu w domu, Kocioł ustawiony w tryb serwisowy i uruchomiona opcja "test przekaźników/Obciążenie podstawowe - Palnik pracuje z min. mocą, pompa wewnętrzna jest włączona Test trwał 30 min (dokładnie) Zużycie gazu - 0.200m3 czyli na godzinę pracy 0.4 m3 Viessmann podaje, że nominalna sprawność kotła to 98% (109% sprawność maksymalna) Z metra sześciennego gazu można otrzymać 8.61 kW/h Obliczona faktyczna minimalna moc kotła wynosi 0.98*8.61*0.4=3,4kW Takie parametry pracy ma mój kocioł. Może ktoś jeszcze potestuje (to obiektywny test, który nie zależy od rodzaju instalacji). modulacja mojego to moc od 1,9 do 19 kW a zuzyły tyle samo Edytowane 17 Lutego 2016 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esc 18.02.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Czyli to nie jest moc minimalna tylko referencyjna do pomiarów poprawności przebiegu spalania. Pewnie znów błąd w tłumaczeniu niemieckiej instrukcji. Tak się dzieje gdy humanista tłumaczy techniczne instrukcje. Jak można przetłumaczyć słowo przekaźnik (urządzenie) jako aktor. Ale z takimi tłumaczeniami się już spotkałem np. moment - chwilka obrotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.02.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 to co szukac tej mocy minimalnej ?powinna byc roznica miedzy spalaniem naszych kotłów w czasie 30 minut ?!moze w diagnostyce to bedzie dzis popatrzę jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esc 18.02.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 W instrukcji serwisowej jest napisane - moc minimalna W moim kotle wyglądało, że tak jest, ale w twoim przypadku daleko do mocy minimalnej. Nie wiem co o tym sądzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.02.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Poszukam wieczerem posprawdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esc 18.02.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 W innym miejscu instrukcji - kontrola spalania - napisane jest dolna moc grzewcza (cokolwiek to znaczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esc 26.02.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) Wczoraj zauważyłem ciekawe zjawisko.Mianowicie, na zewnątrz była temperatura -2*C.Na podstawie krzywej kocioł miał ustawioną temperaturę wymaganą 39*C.Natomiast ustabilizowany punkt pracy kotła to temperatura 41*C.Wyciągnąłem z tego następujący wniosek. Bez względu na to jak dokładnie będziemy dopasowywać krzywą grzewczą to i tak kocioł znajdzie sobie taki punkt pracy, w którym zostanie zrównoważona ilość ciepła dostarczana z kotła i odbierana przez grzejniki i podłogówkę.Wczoraj przy -2*C takim punktem stabilnej (ciągłej) pracy kotła było 41*C. W efekcie pomimo tego, że miałem ustawioną temperaturę pomieszczenia na 20*C, co odpowiadało temperaturze wymaganej 39*C kocioł pracował z temperaturą 41*C i w pokojach miałem temperaturę 21,5*C. Podsumowując: Kocioł ma pewną histerezę pracy i nie da się go wyregulować w punkt. W związku z tym nie ma tak naprawdę znaczenia czy krzywa będzie ustawiona na 8 +1 czy 8 +2 kocioł i tak znajdzie sobie stabilny punkt pracy gdzieś w okolicy wymaganej temperatury. Kolejny wniosek jest taki, że jeżeli nie ma czujnika temperatury pomieszczenia to nie da się uzyskać dokładnej temperatury. W zależności od bieżących warunków (temperatura zewnętrzna, liczba ludzi i sprzętu pracującego w pomieszczeniach) temperatura w pokojach będzie się zmieniać (raz będzie wyższa raz niższa od zadanej). Pytanie tylko o ile. Co o tym sądzicie? Edytowane 26 Lutego 2016 przez Esc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esc 26.02.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Idąc dalej z wnioskami można zaryzykować twierdzenie, że zbyt niska lub zbyt wysoka krzywa uniemożliwia ustalenie stabilnego punktu pracy kotła, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia liczby startów - punkt stabilnej pracy kotła jest położony poza granicami histerezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dll 26.02.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Idąc dalej z wnioskami można zaryzykować twierdzenie, że zbyt niska lub zbyt wysoka krzywa uniemożliwia ustalenie stabilnego punktu pracy kotła, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia liczby startów - punkt stabilnej pracy kotła jest położony poza granicami histerezy. Też ostatnio takie zjawisko zauważyłem. Przy KG 05/-2 kocioł przy temperaturze na zewnątrz 4*C grzał wodę o temperaturze 29*C gdzie według KG taka temperatura jest dopiero wymagana przy 0*C. Dla tego te całe KG to lekki pic(dla pieca ustawienie KG na poziomie 05/ -2 bądź 05/-3 nic nie wnosi sam na podstawie histerezy będzie grzać wodę wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 26.02.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) A jaki macie ustawiony wpływ sterownika pokojowego? Zakres jest coś jak dobrze pamiętam od 0-64 lub 1-64. Lub można całkowicie wyłaczyć wpływ sterownika pokojowego (200A, 300A lub wersje RF) i zastosować grzanie tylko wg krzywej? Po drugie kocioł nie grzeje wody według krzywej w stosunku do temp zewnetrznej, tylko do stłumionej temperaturyzewnętrznej, którą oblicza na podstawie informacji o stałej czasowej (domyslnie 21 godzin z hakiem). Możesz to sprawdzić w diagnostyce w sensie jaką masz rzeczywistą temp, a jaką stłumioną. Edytowane 26 Lutego 2016 przez saturnv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dll 28.02.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 A jaki macie ustawiony wpływ sterownika pokojowego? Zakres jest coś jak dobrze pamiętam od 0-64 lub 1-64. Lub można całkowicie wyłaczyć wpływ sterownika pokojowego (200A, 300A lub wersje RF) i zastosować grzanie tylko wg krzywej? Po drugie kocioł nie grzeje wody według krzywej w stosunku do temp zewnetrznej, tylko do stłumionej temperaturyzewnętrznej, którą oblicza na podstawie informacji o stałej czasowej (domyslnie 21 godzin z hakiem). Możesz to sprawdzić w diagnostyce w sensie jaką masz rzeczywistą temp, a jaką stłumioną. Tymczasowo ja mam wyłączony wpływ termostatu na KG ( nie wiem czy u mnie ogólnie będzie to działać bo to jest możliwe według instrukcji do ustawienia gdy się ma układ z mieszaczem, a ja go nie mam) Co do grzania kotła według temperatury stłumionej to ja przestawiłem ten parametr z domyślnego 21 h na 10 h i według mnie to się bardziej sprawdza. Piec szybciej reaguje na spadek/wzrost temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esc 28.02.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 A jaki macie ustawiony wpływ sterownika pokojowego? Zakres jest coś jak dobrze pamiętam od 0-64 lub 1-64. Lub można całkowicie wyłaczyć wpływ sterownika pokojowego (200A, 300A lub wersje RF) i zastosować grzanie tylko wg krzywej? Po drugie kocioł nie grzeje wody według krzywej w stosunku do temp zewnetrznej, tylko do stłumionej temperaturyzewnętrznej, którą oblicza na podstawie informacji o stałej czasowej (domyslnie 21 godzin z hakiem). Możesz to sprawdzić w diagnostyce w sensie jaką masz rzeczywistą temp, a jaką stłumioną. Ad1: Na ogrzewaniu podłogowym ustawione mam 25% wpływu sterownika (16) i sprawdza się idealnie - pisałem o tym wcześniej. Ad2: Ja zmieniłem na 60 tzn. 10 h i przy panujących obecnie dodatnich temperaturach sprawdza się lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 29.02.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Viessmann podaje, że nominalna sprawność kotła to 98% (109% sprawność maksymalna) Z metra sześciennego gazu można otrzymać 8.61 kW/h Obliczona faktyczna minimalna moc kotła wynosi 0.98*8.61*0.4=3,4kW Idąc tym tropem to mój piec ma sprawność maksymalną na poziomie około 107%. Podczas 24h spalił 8,51m3 gazu co daje efekt 0,35m3 na godzinę przeliczając sprawność i kaloryczność gazu wychodzi minimalna moc kotła: 1,07*8,61*0,35=3,22kW Czy taka sprawność jest możliwa do osiągnięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esc 01.03.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Idąc tym tropem to mój piec ma sprawność maksymalną na poziomie około 107%. Podczas 24h spalił 8,51m3 gazu co daje efekt 0,35m3 na godzinę przeliczając sprawność i kaloryczność gazu wychodzi minimalna moc kotła: 1,07*8,61*0,35=3,22kW Czy taka sprawność jest możliwa do osiągnięcia? Tak, jeżeli 0,35m3/h twój kocioł spalił pracując 24 h bez przerwy. Nie napisałeś czy 24h to doba czy 24 h pracy kotła. Do wzoru podstawia się zużycie gazu na godzinę faktycznej pracy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 01.03.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Tak, jeżeli 0,35m3/h twój kocioł spalił pracując 24 h bez przerwy. Nie napisałeś czy 24h to doba czy 24 h pracy kotła. Do wzoru podstawia się zużycie gazu na godzinę faktycznej pracy kotła. Jest to praca kotla. Kocial pracowal 24h bez przerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts