jacku6 14.03.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) Witam, zdecydowalem sie na kociol vitodens 200 w zasobnikiem do domu ok 260 m2 po podlogach, 3 poziomy, piwnica 5 grzejnikow, parter -podlogowka na 90 m2 -11 petli, na pietrze podlogowka w lazience a reszta to grzejniki sztuk 4, dom ocieplony styropianem grafit 15 cm, na dachu super mata 25 cm w piwnicy w podlodze 10 cm styropianu, moje pytane jest takie do forumowych ekspertow (bo nie dowierzam mojemu hydraulikowi za bardzo a jestem zmuszony z roznych wzgledow z nim wspolpracowac:) jakiej mocy powinienem dobrac kociol do tego domu? hydraulik mowi ze 26kw to najmniej najlepiej to 35 kw..z moich wyliczen wyglada ze i 19 kw by wystarczyl...poza tym jak najlepiej zrobic kotlownie? dwa czy 3 obiegi? kazdy na jedno pietro? sprzeglo? mieszacze na kazdy obieg?, nie mowie ze cena nie gra roli ale chce zeby to bylo zrobione jak nalezy i wole doplacic niz sie potem meczyc, tzn chce kazdym obiegiem sterowac odobno, np piwnica ustawiona na 18 stopni, parter 20, gora 19,5 i kazde pietro w roznych porach... Edytowane 28 Października 2016 przez jacku6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 15.03.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Witam, chętnie Ci pomogę, ale na początku - podstawowa rzecz - na jakiej podstawie moc kotła szacuje hydraulik a na jakiej ty? To nowy dom? Robiłeś OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.03.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 twoje obliczenia są bardzo sensowne. hydraulik niech się douczy albo go od razu zmień. tak będzie bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.03.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 twoje obliczenia są bardzo sensowne. hydraulik niech się douczy albo go od razu zmień. tak będzie bezpieczniej. Chyba nie za bardzo sensowne, 19 kW to duzo za duzo, 12 kW byłoby w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 15.03.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Chyba nie za bardzo sensowne, 19 kW to duzo za duzo, 12 kW byłoby w sam raz. Wiekszego znaczenia to nie ma bo i tak wszystkie dwusetki, niezaleznie od mocy max maja modulacje od 3,2 kw. Takze czy wezmie 19 czy 24 czy 35 to jedynie ma znaczenie przy grzaniu cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.03.2016 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Wiekszego znaczenia to nie ma bo i tak wszystkie dwusetki, niezaleznie od mocy max maja modulacje od 3,2 kw. Takze czy wezmie 19 czy 24 czy 35 to jedynie ma znaczenie przy grzaniu cwu Chodziło mi raczej o rzeczywiste projektowe obciązenie cieplne budynku i jak najnizszą moc minimalną niz dobór tego konkretnego kotła. 3,2 kW to wcale nie jest tak mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 15.03.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Chodziło mi raczej o rzeczywiste projektowe obciązenie cieplne budynku i jak najnizszą moc minimalną niz dobór tego konkretnego kotła. 3,2 kW to wcale nie jest tak mało Tylko wiele nizej nie zejdzie, najmniejsze kotly maja podajze od 1,9kw, a przy takiej powierzchni to te 3,2 vitodensa nie bedzie za duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 15.03.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Zwlaszcza ze ocieplenie domu dupy tez nie urywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 15.03.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Wiekszego znaczenia to nie ma bo i tak wszystkie dwusetki, niezaleznie od mocy max maja modulacje od 3,2 kw. Takze czy wezmie 19 czy 24 czy 35 to jedynie ma znaczenie przy grzaniu cwu no nie do konca bo dwusetki 26 kw i 35 kw maja modulacje od 5,2... a nie 3.2... ale jak mi wystarczy 19 kw to sie szarpne nawet i na 300 ktora ma modulacje od 1.9kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 15.03.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Witam, chętnie Ci pomogę, ale na początku - podstawowa rzecz - na jakiej podstawie moc kotła szacuje hydraulik a na jakiej ty? To nowy dom? Robiłeś OZC? OZC nie robilem, hmm hydraulik szacuje moc kotla podejrzewam na sporym doswiadczeniu:) dla niego to wielka powierzchnia i twierdzi ze tu musi byc 26 Kw, dom w zasadzie nowy tzn budowany od 2011, projektowany w 2007.. przez tyle lat sporo sie zmienilo.. , projektant w projekcie wpisal mi ogolne zapotrzebowanie na CO 20 kw a kociol 24 kw...i tak sam dolozylem styropianu lepszego i welny niz bylo projektowane, dupy nie urywa jak tu koledzy pisza ale mysle ze jest ok, w sensie ekonomicznym , uzytkowym itd mysle ze jest w sam raz bo np na poddaszu pod krokwie nie moglem dac wiecej niz 10 cm, chociaz na elewacji spokojnie moglem te z 5 cm dolozyc swoja droga, co do moich obliczen kw no to coz korzystam z internetowych kalkulatorow i wychodzi mi np to http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1b7f czyli maksymalnie 8 kw Edytowane 28 Października 2016 przez jacku6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 15.03.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 no nie do konca bo dwusetki 26 kw i 35 kw maja modulacje od 5,2... a nie 3.2... ale jak mi wystarczy 19 kw to sie szarpne nawet i na 300 ktora ma modulacje od 1.9kw Ze dupy nie urywa to chodzilo mi ze tak w normie, zle nie jest ocieplone ale wodotryskow nie ma. Zreszta jak widzisz po stopce to ja mam calkiem podobnie Ja mam vitodensa setke i mam od ok 6kw modulacje, ale nie zauwazylem zeby taktowal, takze jezeli jest za mocny to o niewiele. P.s. bhlem pewny ze dwusetki niezaleznie od mocy maja tski sam poziom minimalnej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 15.03.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 no wlasnie nie maja... a moc minimalna 5,2 a 1,9 to juz spora roznica i jak wystarczy 19 kw to wezme 300 z modulacja od 1,9 zamiast 200 19kw z modulacja od 3,2 no bo 26kw ma juz 5,2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.03.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 OZC nie robilem, hmm hydraulik szacuje moc kotla podejrzewam na sporym doswiadczeniu:) dla niego to wielka powierzchnia i twierdzi ze tu musi byc 26 Kw, dom w zasadzie nowy tzn budowany od 2011, projektowany w 2007.. tak 4 lata czekalem na pozwolenie:) przez tyle lat sporo sie zmienilo.. , projektant w projekcie wpisal mi ogolne zapotrzebowanie na CO 20 kw a kociol 24 kw...i tak sam dolozylem styropianu lepszego i welny niz bylo projektowane, dupy nie urywa jak tu koledzy pisza ale mysle ze jest ok, w sensie ekonomicznym , uzytkowym itd mysle ze jest w sam raz bo np na poddaszu pod krokwie nie moglem dac wiecej niz 10 cm, chociaz na elewacji spokojnie moglem te z 5 cm dolozyc swoja droga, co do moich obliczen kw no to coz korzystam z internetowych kalkulatorow czyli maksymalnie 8 kw A skoro już korzystasz z kalkulatorów i interesujesz się naszym urządzeniem to może spróbuj nasz konfigurator - dobierze od razu urządzenie no i mozna negocjować cenę - podsyłam link: TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 16.03.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 A skoro już korzystasz z kalkulatorów i interesujesz się naszym urządzeniem to może spróbuj nasz konfigurator - dobierze od razu urządzenie no i mozna negocjować cenę - podsyłam link: TUTAJ juz przerabialem troche temu niestety cena zwalala z nóg i niechodzi o sam kociol ale np podlogowke, grzejnik itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 16.03.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Viessmann ma tylko 2 lata gwarancji.. a Immergas az 5 lat http://static.prsa.pl/images/b998b6b9-581e-4d75-8681-2f15f3d3d0c9.jpg w Viesmannie tez mozna miec 5 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.03.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 nie 5 a 10 lat Nie wiem skąd info o 2-letniej gwarancji. Co do kotłów gazowych na wymiennik mamy 10 lat gwarancji. Wszystkie kotły kondensacyjne marki Viessmann są obecnie wyposażane w wymiennik ciepła ze stali nierdzewnej. Technologia ta zapewnia wysoki współczynnik sprawności sięgający 98 procent i wyróżnia się dużą trwałością oraz wysokim stopniem bezpieczeństwa i efektywności eksploatacji. Warunki uzyskania 10 letniej gwarancji na wymiennik: Uruchomienie przez osobę posiadającą uprawnienia firmy Viessmann Rejestracja kotła przez Klienta na stronie http://www.viessmann-serwis.pl/ViKlient Wykonywanie corocznych przeglądów Gwarancja dotyczy kotłów kupionych od 01.01.2014 Jeśli chodzi o nasze produkty, mamy też program wydłużonej gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arztin 17.03.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 prawda jest jednak taka ze np kotły Immergas maja 5 lat gwaranacji NA WSZYSTKO bez koniecznosci dopłacania za jakieś wydłużanie. skoro konsultant Viessmana pyta skąd info o dwuletniej gwaranacji to chyba dawno nie miał do czyneinia z kartą gwaranacyjną kotła zakupionego w wersji standardowej. Tam Pan znajdziesz info o 2-letniej gwarnacji z OPCJĄ ODPŁATNĄ wydłużenia do 5 lat. Panie kosultant - zamiast tego bełkotu zwórć pan uwage, że powyzsze posty dotyczą kotła jako całego a nie jednej z jego cześci skladowych jaką jest wymiennik, które zepucie jest nie lada sztuką. No i stąd ta 10 letnia gwaranacja. no ale wiem = Pan ma misje... ktoś pisze o 5letniej gwarancji na cały kocioł to pan ma w rekawie gwaranacje 10-letnia na jakąś pierdółkę. Troche mi to przypomina sprzedawców samochodów KIA, ktorzy chwalą te samochody jako jedyne posiadające 7 lat gwaranacji... tyle tylko ze na cze=ęści ktorych zepsucie graniczy ze sztuką. ot i cały Viessmannowsko KIAowski marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dll 21.03.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Koledzy, pisze do was w (nie ktorych moze to smieszyc) sprawie. Mianowicie moj piec vitodens 200 chodzi tylko na pogodowce kg 0,6/-3 i stala tem. ustawiona na 20. Piec pracuje w godzinach 06:00 do 22:00 wszystko jest pięknie ladnie jak sa temepratury okolo zera. Ale jak temperatury siegaja +6 albo więcej to piec palnika nie odpala i nie grzeje mi domu (jedynie pompka obiegowa chodzi). I pod wieczór przy tych temepraturach powoli staje sie lekko zimno. Jak tylko zwiekrze krzywa albo przesunięcie to piec przegrzewa, az sie w domu nie da wytrzymac. A tak BTW mam caly dom w podlogowce bez żadnego grzejnika. Jakies pomysły jak zrobic aby bylo dobrze? Zastanawiałem sie czy nie przestawic godzin pracy pieca na dwie tury tzn od 0:5 do 10:00 i od 14:00 do 22:00 ale czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 23.03.2016 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Nie wiem czemu ogrzewasz tylko 6-22 z dość wysoką krzywą (może dom słabo ocieplony). Ja mam ogrzewanie non-stop włączone i krzywa daje radę przy różnych temp. Przy krzywej wg mnie ogrzewanie powinno chodzić non stop, albo narażasz się właśnie na spore różnice temp.Temp zasilania obliczona zostaje na daną chwilę (z pewną bezwładnością). Wydaje mi się, że przy tej wysokiej krzywej, kiedy piec puści rano (niska temp na zew) wodę o dość wysokiej temp to później kiedy na zew temp wzrośnie, woda w układzie ma jeszcze wysoką temp i nie załącza palnika. korzystałem z tego:• Zawsze za chłodno! Należy zwiększyć korektę• Zawsze za ciepło! Należy zmniejszyć korektę• Za chłodno tylko podczas mrozów! Wybrać krzywą o wyższym numerze• Za ciepło tylko podczas mrozów! Wybrać krzywą o niższym numerze• Dobrze podczas mrozów, poza tym za chłodno! Wybrać krzywą o niższym numerze oraz zwiększyć korektę• Dobrze podczas mrozów, poza tym za ciepło! Wybrać krzywą o wyższym numerze oraz zmniejszyć korektę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samick 29.03.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 WitamZastanawiam sie nad wyborem pieca do domu 120 metrów + garaz 20 metrów w ktorym jest podlogowka na parterze i w lazience na pietrze reszta to grzejniki . Czy vitodens 222-w da rade z ciepla woda i ogrzewaniem? Niestety miejsca na piec jest też mało ( w łazience na parterze ) dlatego zalezy mi też na tym zeby piec miał jak najmniejsze wymiary szczególnie głębokość i był wiszący. Z tego co znalazłem ten vitodens ma 48 cm głębokości. Czy są inne podobne piece które dadzą rade a będą miały choć troszkę mniejsza głębokość np Buderus?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts