Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

Hej,

potrzebuje waszej porady.

Zbliża się 1. zima w nowym domu, więc czas wybrać regulator.

Dom 150m2, w całości zamontowane jest ogrzewanie podłogowe (2 recznikowce w łazienkach). Podłogówka z mieszalnikami i indywidualnymi zaworami na każde pomieszczenie.

Mam zamontowany piec Viessmann Vitodens 111W.

Jaki wybrać do niego regulator? Tak naprawdę waham się pomiędzy oryginalnym, bezprzewodowym Viessmann Vitotrol 100 (tu przeraża koszt 1000zł) a nieoryginalnymi Salusem ST620 (który jest w cenniku Viessmanna) lub Eurosterem Q7 (ok. 300zł).

Co według was wybrać do domu? Czy warto dopłacać do oryginalnego regulatora? Jaka będzie różnica w użytkowaniu czy ewentualnych oszczędnościach?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

właśnie włączyłem ogrzewanie gazem Vitodens 222-f (zmiana z węgla)

ustawiam czasy temperatury i krzywe i pojawił mi się dziwny problem

na głównym ekranie sterownika do pieca miałem 3 zakładki wśród nich panel grzewczy - po wizycie instalatora już nie moa 3 zakładek tylko 2

Proszę o pomoc jak go przywrócić

i drugi problem podłogówka rozdzielacz na wejściu jest ciepły - podłogówka chodzi cały dzień i podłoga zimna i na powrocie rozdzielacz zimny - co się dzieje?

Witam

właśnie włączyłem ogrzewanie gazem Vitodens 222-f (zmiana z węgla)

ustawiam czasy temperatury i krzywe i pojawił mi się dziwny problem

na głównym ekranie sterownika do pieca miałem 3 zakładki wśród nich panel grzewczy - po wizycie instalatora już nie moa 3 zakładek tylko 2

Proszę o pomoc jak go przywrócić

i drugi problem podłogówka rozdzielacz na wejściu jest ciepły - podłogówka chodzi cały dzień i podłoga zimna i na powrocie rozdzielacz zimny - co się dzieje?

Witam, skontaktuj się z naszym działem serwisowym. Szczegóły TUTAJ Możesz dzwonić o każdej porze dnia i nocy, a w razie potrzeby zorganizowana zostanie wizyta serwisanta.

Pozdrawiam!

Witam jestem użytkownikiem pieca vitodens 111 W - 19 KW od września tego roku .Dom 100 metrow, po calosci ogrzewanie podłogowe 9 pętli po 100 metrow i 2 pętle około 60 metrów , plus jeden grzejnik drabinka w lazience podłączony w tej samej instalacji ale osobne wejście na trojniku przed rozdzielaczem .Odległość około 7 metrów do lazienki (wiem bezsensu ale już za późno po czasie wg instalatora miał on obciążyć pompę pieca i niby miał być gorący ) Wszystko działa na pompie od pieca . I teraz moje pytanie odnośnie automatyki pieca jak i funkcjonowania na chwilę obecną nie mam żadnej pogodowki jak i termostatu ,nastawiam temperaturę wyjścia 30 C piec odpala się na chwilę zagrzewa wode do okolo 40-45 C puszcza w obieg i się wyłącza i tak kilka razy na godzinę, a na wyświetlaczu pieca widnieje caly czas parametr 25 C ..Skąd to się bierze czy to kwestia histerezy pieca ? Jeśli tak to czy nie powinno to wyglądać tak że piec nagrzewa wodę non stop do temperatury nastawionej w tym wypadku do 30 C wyłącza się ,a później w zależności od histerezy odpala piec ... proszę o pomoc

Witam i dziękuję za zainteresowanie tematem, co do przeplywow to mam na każdej pętli około litra ...dzwoniłem w mojej sprawie do działu technicznego viessmana oni twierdzą że muszę kupić regulator temperatury wewnętrznej bądź czujnik temperatury zewnętrznej, twierdzą że ten piec mam sobie histereza około 8 C i dlatego tak się dzieje ,ze się włącza i załącza ..

A miałem ustawiona minimalna moc pompy że względu po pierwsze że miałem przeplyw na rotametrze około litr i uznałem to za ok ,po drugie taka była nastała fabryczna ,a po trzecie wydaje mi się że po zwiększeniu mocy pompy tak jakbym słyszał szum w podlogowce. ..co do odwagi instalatora to napisze tak instalacje robił mi znajomy proponował dodatkowa pompę ale po namówić sprzedawcy viessmana i innych instalatorów zdecydowałem się na pompę z pieca ...pozdrawiam

Hej zacznę od początku , instalacja około 1100 metrów około 11 pętli, piec vitodens 111 W ..nastawiam temperaturę np 33 stopnie, piec włącza się na kilka kilkanaście sekund grzeje wodę + 5 wyżej od zadanej temp. i sie wyłącza ( i tak po kilka razy na godzinę ) parametr który wyświetla się na module to 26-27 C grzane dwa dni ...Wczoraj jak przeczytałem Twoja odpowiedź sugerująca brak mocy na pompie to zwiększyłem moc pompy ,wyjściowe jest 65 % a jak zwiekszylem do 80 a mozna do 100 ,mimo tego że nie mam pogodowki to można to zrobić ręcznie (chyba że zwiększam moc czegoś innego, ale chyba nie bo po rotametrach widzę zmianę przeplywu ) .Cieszyłem się że twoja podpowiedź pozwoliła mi rozwiązać problem, ale niestety się myliłem ,a mianowicie .Parametr jaki wyświetla mi się na module to 27-28 chcąc zwiększyć temperaturę grzania na np 29-37 C piec zachowuje się tak jak na początku , czyli krótkie grzanie po kilkanaście sekund i się wyłącza ,nie można nawet po upływie kilku godzin a nawet po 48 h uzyskać tej zadanej temperatury .W sytuacji gdy ustawie temperaturę grzania 38 i wzwyż to piec zaczyna grzać i grzeje nawet kilkanaście minut, nie sprawdzałem czy nagrzeje do 38 bo w domu robiło się za gorąco ( może ważna informacja dla kogoś kto czaji automatykę pieca, gdy zmniejszyłem moc pompy z 80 do 65 to sytuacja wróciła do punktu wyjścia czyli, czy to 30 czy 38 to piec włączal się na kilkanaście sekund i wylaczal ale jak zwiekszylem moc to mogłem grzać do 38 wzwyc ) .. A może piec wariuje bo zmieniłem moc pompy ?,ale jeśli bym nie zmienił to by nie grzał. ...liczę na waszą pomoc ..co do zabezpieczenia to miałem zabezpieczenie na zasadzie termostatu na wejściu belki ale niestety musiałem wymontowanie bo nie można było ustawić przeplywow glowica termostatyczna dlawiła przeplyw ..nie wiem czy można dołączyc zdjęcie mojej instalacji może jest jakiś błąd w instalacji .Pozdrawiam