Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z uporem maniaka powrócę do swojej instalacji ,trudno jest się pogodzić z myślą że pompa w kotle nie daje rade. Od kilku dni jestem w posiadaniu regulatora pokojowego, na piecu mam zadana temperaturę 37 histereza na regulatorze to 0,4 piec grzeje i wylacza po osiągnięciu zadanej temperatury na regulatorze wszystko ok ,ale problem jest taki że jak obniżenie temperaturę na piecu w przedziale 28-35 C piec znów taktuje ...czy to wciąż problem zbyt małej pompy? , może jakis nastaw na piecu? a może ten vitodens 111 W nie nadaje się do samej podlogowki ....

Z uporem maniaka powrócę do swojej instalacji ,trudno jest się pogodzić z myślą że pompa w kotle nie daje rade. Od kilku dni jestem w posiadaniu regulatora pokojowego, na piecu mam zadana temperaturę 37 histereza na regulatorze to 0,4 piec grzeje i wylacza po osiągnięciu zadanej temperatury na regulatorze wszystko ok ,ale problem jest taki że jak obniżenie temperaturę na piecu w przedziale 28-35 C piec znów taktuje ...czy to wciąż problem zbyt małej pompy? , może jakis nastaw na piecu? a może ten vitodens 111 W nie nadaje się do samej podlogowki ....

Czemu nazywasz to problemem? Jeśli ustawiasz zasilanie na kotle 28 st to przy jego mocy minimalnej, obecnym zapotrzebowaniu budynku na ciepło i zachowaniu histerezy kotła (nie sterownika pokojowego) normalny objaw. Sprawdź/dopytaj jaką masz wartość histerezy kotła i wszystko Ci się wyjaśni. Każdy kocioł kondensacyjny doskonale nadaje się do 100% podłogówki, ustaw na kotle taką temp, przy której pracuje z minimalnym taktowaniem i nie stresuj się.

Żaden kocioł wiszący (kondensacyjny również) nie nadaje się do pracy bezpośrednio z ogrzewaniem podłogowym. Pompy w kotłach wiszących dobierane są na dt=20K, a w podłogówce jest dt=7-8K co oznacza, że pompa kotłowa daje zbyt mały przepływ aby zagwarantować przekazanie całej mocy. I jak ktoś tego nie rozumie to powinien zając się czymś innym a nie instalacjami c.o.

Pytanie/wątpliwość była "...a może ten vitodens 111 W nie nadaje się do samej podlogowki .... " więc odpowiedź jest jednoznaczna - NADAJE się. Kwestię wyposażenia/ osprzętu/sterowników trzeba pozostawić instalatorom/projektantom.

Hej ,no tak ale idąc do autoryzowanego sklepu viessmann mówiąc jak wygląda instalacja czyli około 1000 metrów pex i chcąc zasilać pompa z pieca, liczyłem że dobiora taki piec aby spełniał moje wymogi. .teraz jak zgłębiam temat okazuje się że najlepszym rozwiązaniem byłby model 222 który ma modulacja niższa bądź jakiś model z osobnym zasobnikiem. .A teraz jest tylko problem muszę kombinować aby to miało ręce i nogi i najgorsze jest to że każdy mówi co innego niektórzy pukają się w głowę jak mówię o dołożenia pompy. Twierdzą że już nie jedna instalacje ( technicznie taka sama jak moja)puścili na pompie z pieca i nawet do 1500 metrów odpalają z nastawa jaka chcą i grzeje ...A u mnie jak nastawie 37 na piecu to grzeje tak długo w zależności od potrzeby i wtedy pompa nie jest za mała? Ale jak ustawie 30 taktuje a nie powinna grzać porostu dłużej niż z nastawa 37 ....nie kumam czaczy ☺Zauważyłem też inna kwestie z nastawa cwu, jak nastawie 40 C to piec grzeje 50 jak 50 to 60 czyli jak chce mieć wodę użytkowa 50 to muszę nastawić 40 ...albo nastawy pieca trzeba zmienić albo coś z piecem jest nie tak ...

Witam,

W tym wątku pisałem o swojej walce z ciągłą pracą wewnętrznej pompy obiegowej. Pomogło zamontowanie własnoręcznie wykonanego czujnika temperatury w buforze (bufor pełni równocześnie rolę sprzęgła hydraulicznego). Wydaje mi się iż wszystkie czujniki temperatury w tym piecu posiadają podobne charakterystyki - można to sprawdzić w dokumentacji. Koszt całości wyniósł wtedy ok 12zł przy cenie firmowego czujnika kilkuset złotych.

Poszukaj na popularnym portalu aukcyjnym pod hasłem "termistor ntc 10k"

Opis mojego problemu i rozwiązania:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?151455-Klub-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-kot%C5%82a-Vitodens&p=6192210#post6192210

Witam, dzięki za zainteresowanie tematem, zanim przeczytałem twojego posta sam do tego doszedłem, koszt naprawy 2zł 15min roboty, browar mnie więcej kosztował przy tej robocie,

nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, a pchasz się doradzać...

masz rację: kocioł nadaje się do samej podłogówki, ale nie zrozumiałeś że napisałem: nie nadaje się do pracy bezpośrednio z ogrzewaniem podłogowym (no chyba że bardzo małym).

minimum to sprzęgło i druga pompa a dobrze zrobiona instalacja to: sprzęgło, druga pompa, zawór mieszający i zawór bypasowy

Doskonale rozumiem, co napisałeś - Ty natomiast nie zrozumiałeś pytania kolegi, więc mógłbym wyciągnąć wniosek, że "nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, a pchasz się krytykować" - uspokój emocje i przeczytaj jeszcze raz, dokładnie to samo napisałem ODPOWIADAJĄC NA PYTANIE KOLEGI greg o to, czy jego kocioł nadaje się do podłogówki. Potwierdziłem przydatność kotła jako źródła ciepła - to, że potrzeba jeszcze go dozbroić to inna para kaloszy. Grzeczniej proszę, bo nikogo nie wprowadzam w błąd a i Twoich skrótów myślowych ani innych wypowiedzi nie wytykam (mogłeś zostać zrozumiany, że musi zmienić kocioł).

Edytowane przez przemo1

Dwa pytania 1.czy do mojej aktualnej instalacji (sam rozdzielacz i tylko podlogowka )mogłem kupić piec gazowy kondesacyjny który by nie potrzebował ingerencji w instalację .2 pytanie jesli na chwile obecna mam wystarczające przeplywy to po co mi pompa no i po co mieszacz jeśli zasilana jest tylko sama podlogowka ..

Dwa pytania 1.czy do mojej aktualnej instalacji (sam rozdzielacz i tylko podlogowka )mogłem kupić piec gazowy kondesacyjny który by nie potrzebował ingerencji w instalację .2 pytanie jesli na chwile obecna mam wystarczające przeplywy to po co mi pompa no i po co mieszacz jeśli zasilana jest tylko sama podlogowka ..

Moim zdaniem:

1. Bez dodatkowej pompy mogą występować problemy z hydrauliką - nie znam zapotrzebowania na ciepło Twojego budynku, patrząc jedynie na to, że przy ustawionej niskiej temp zasilania występuje taktowanie, mogłeś zakupić kocioł z mniejszą mocą minimalną.

2. Przy samej podłogówce mieszacz pompowy najczęściej nie jest potrzebny (nie ma potrzeby obniżania temp zasilania podłogówka vs grzejniki), wystarczy rozdzielacz. Najlepsza opcja, to jak pisał Pegaziątko - sprzęgło, dodatkowa pompa, zawór mieszający + jakieś obejście/bypass.

Edytowane przez przemo1

Podsumowując wszystkie wasze wypowiedzi do końca o tak niewiem co zrobić ...Teraz Grzeje piecem z nastawa 37 bo niżej nie mogę zejść mam regulator pokojowy który regulują temperatura .Problem jest taki ze z nastawa 37 występują dyskomfort cieplny tzn przegrzewa i zanim temperatura spadnie w pomieszczeniu do temperatury zadanej na regulatorze trwa to kilkanascie godzin i wychladza posadzke (mówimy tu o temperaturach na zewnątrz od (0-10C) występuje efekt "zimnej "podlogi

Nadmieniam ze dt prźy nastawie 37 u mnie wychodzi około 26-27. Jak nastawie na piecu temperaturę w przedziale 28-36 piec taktuje z wiadomych przyczyn jest za duży i moze mogl to zaakcceptowac tylko ze piec niedogrzewa pomieszczeń ...moje przemyślenia 1.po co dokładać pompę jeśli dt jest około 8-10 K czyli jak przystało na podlogowke i co by dało w moim przypadku jakbym dołożył pompę ..2.Może lepiej by było dołożyć jakiś bufor ..? 3.coraz bardziej jestem zdecydowany zmienić piec na piec z mniejszą mocą minimalna z lepszą automatyka piec który by spełnił swoje zadanie przy takiej instalacji jaka mam ...

• 4 weeks później...

cześć jestem posiadaczem kotła viotodens 200 19kW, z racji małego zapotrzebowania budynku na ciepło zmieniłem moc kotła na minimum czyli 5% z 19kW daje wartość około 1kW i teoretycznego spalania 0.095m3 na godzinę.

Po kilku godzinnych obserwacjach zauważyłem że spalanie w trybie ciągłym wynosi 0,45m3 czyli jakieś 4,5kW.

Czy to jest normalne? 3,2kW to minimum modulacji i spalanie jakie powinno być to około 0,32m3.

Czy coś nie tak jest z moim piecem?

pomóżcie mi proszę.

• 1 month później...
Witam, dom w budowie, nie ogrzewam go w tym momencie, włączony tylko tryb antyzamrożniowy z obniżoną temperaturą fabryczną a więc startuje przy -5C, pytanie mam jak grzeje w tym trybie piec? do jakiej temperatury w domu?

Witam !

Jaki masz konkretny model kotła z jakim regulatorem ? Przykładowo dla Vitodens 100 w przypadku regulatora z czujnikiem pogodowym funkcja zabezpieczenia przed zamarznięciem zostaje włączona,gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej ok. +5°C.Wtedy zostaje włączona pompa obiegu grzewczego i dolna temperatura wody kotłowej jest utrzymywana w granicy ok. 20°C. Dodatkowo pojemnościowy podgrzewacz wody jest podgrzewany do ok. 20°C. A w przypadku Vitodens222F funkcja ta jest włączana przy spadku temperatury zewnętrznej poniżej ok. +1°C.

Pozdrawiam!

Witam !

Jaki masz konkretny model kotła z jakim regulatorem ? Przykładowo dla Vitodens 100 w przypadku regulatora z czujnikiem pogodowym funkcja zabezpieczenia przed zamarznięciem zostaje włączona,gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej ok. +5°C.Wtedy zostaje włączona pompa obiegu grzewczego i dolna temperatura wody kotłowej jest utrzymywana w granicy ok. 20°C. Dodatkowo pojemnościowy podgrzewacz wody jest podgrzewany do ok. 20°C. A w przypadku Vitodens222F funkcja ta jest włączana przy spadku temperatury zewnętrznej poniżej ok. +1°C.

Pozdrawiam!

vitodens 200 w z vitotronic 200...tak jak napisałem u mnie sie wlacza przy -5...ale moje pytanie bylo inne,nie kiedy sie wlacza i na ile bo to wiem ale "jak grzeje?" dolna temp. wody kotlowej 20 stopni.. a jaka górna?

vitodens 200 w z vitotronic 200...tak jak napisałem u mnie sie wlacza przy -5...ale moje pytanie bylo inne,nie kiedy sie wlacza i na ile bo to wiem ale "jak grzeje?" dolna temp. wody kotlowej 20 stopni.. a jaka górna?

Witam,

Dolna temp wody kotłowej oznacza, że niżej kocioł nie zejdzie ponieważ temperatura wody w kotle jest ograniczana przez elektroniczny

czujnik temperatury w sterowniku palnika, dlatego zakres regulacji temperatury na zasilaniu jest też od 20. W Twoim przypadku zgodnie z wytycznymi projektowymi chodzi głównie o włączenie pompy obiegu grzewczego i utrzymaniu wody kotłowej oraz pojemnościowego podgrzewacza wody na poziomie temperatury wynoszącym ok. 20°C.

Pozdrawiam !

Witam wszystkich w Nowym Roku 2017.

Dzisiaj tj. 8.01.17 mamy kolejny dzień mrozów na poziomie -16*C. Jest to pierwszy mroźny okres podczas mojej dotychczasowej eksploatacji kotła. Ze zdziwieniem zaobserwowałem, że przy -19*C nie wzrasta drastycznie zapotrzebowanie na ciepło a przy ustawieniach, które się sprawdzały przy 0*C tj. krzywa 08, poziom +2 było zbyt ciepło. Okazało się, że dla -16*C i temperatury wymaganej 21*C wystarczy 43*C na kotle. Co prawda nie ma wiatru ale zawsze to -16*C. Obecnie testuję krzywą 05, poziom +4 i w domu jest ciepło. Raz na dobę obniżam temperaturę zasilania i testuję. A jak u was?

PS Ustawienia odnoszą się do obiegu grzejnikowego - piętro 3 sypialnie. Parter - podłogówka - śmiga w automacie.

Edytowane przez Esc