kasprzyk 24.01.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 [ATTACH=CONFIG]379591[/ATTACH] Roku teraz nie pamiętam, ale będzie miał coś koło 7 lat. Trochę słabo czytelne zdjęcie wyszło - model 80kW. Daleko mu do flagowca 10 dni roboczych, i dużo i mało, przy niektórych markach ten czas to byłby ekspres, a bywa że i kilka miesięcy trzeba poczekać. Prawdopodobnie musiało złożyć się w krótkim czasie kilka zamówień, nie sposób wszystko przewidzieć tym bardziej w sezonie grzewczym. Niektóre części potrafią latami leżeć na półkach w magazynie nigdy nie potrzebne, aż tu nagle w jednym dniu wyskakuje kilka zamówień i trzeba zlecić ich wyprodukowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.02.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Pytanie do konsultanta Viessmann ... Potrzebowałbym na przyszły sezon zamontować termostat pokojowy z regulatorem do kotła Vitodens 222-F. Co wybrać, czy np: termostat pokojowy natynkowy; termostat E-200; czy może St-620. Można prosić parę słów charakterystyki i informację ilu żyłowy kabel jest potrzebny do podłączenia do kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.02.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Pytanie do konsultanta Viessmann ... Potrzebowałbym na przyszły sezon zamontować termostat pokojowy z regulatorem do kotła Vitodens 222-F. Co wybrać, czy np: termostat pokojowy natynkowy; termostat E-200; czy może St-620. Można prosić parę słów charakterystyki i informację ilu żyłowy kabel jest potrzebny do podłączenia do kotła ? Witam ! Dla regulatora stałotemperaturowego "Vitotronic 100" zastosować można dowolny termostat pracujący na zasadzie załącz/wyłącz. Polecam z naszej oferty termostat pokojowy model ST620 (173,- zl netto). Dla regulatora pogodowego "Vitotronic 200" nalezy zastosowac oryginalne zdalne sterowania Vitotrol 200 (490,- zl netto) lub Vitotrol 300 (928,- zl netto). Tutaj komunikacja odbywa sie po wewnętrznym protokole Viessmann. W obu przypadkach wymagany jest przewód 2-żyłowy 2x0,75mm2. Dostępne są także rozwiązania bezprzewodowe - w takim wypadku przewód 2x0,75mm2 wymagany jest tylko pomiędzy kotłem, a bazą radiową, a sam termostat komunikuje się radiowo. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 22.02.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 witam, o czym świadczy mała różnica na zasilaniu i powrocie rzędu 2 stopni C? jak powinno być optymalnie? kociol vitodens 200 b2ha, mam sprzęgło i dwa obiegi z pompami, na jakie biegi poustawiać pompy i pompę w kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.03.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 witam, o czym świadczy mała różnica na zasilaniu i powrocie rzędu 2 stopni C? jak powinno być optymalnie? kociol vitodens 200 b2ha, mam sprzęgło i dwa obiegi z pompami, na jakie biegi poustawiać pompy i pompę w kotle? Witam ! Delta dla kotła 2 K wydaje się być bardzo mała. Być może występuje tylko problem z odczytem albo faktycznie leży on po stronie kotła - zabrudzony przez zanieczyszczenia wymiennik. Normalnie pompa w kotle moduluje zależnie od temp. zewnętrznej - im chłodniej na zewnątrz tym szybciej pracuje. Pompy obiegowe za sprzęgłem (od strony instalacji) powinny być o wyższej wydajności niż kotłowa (o max. 30%). Czy kontaktowałeś się już serwisem24 Viessmann? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 09.03.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Witam ! Delta dla kotła 2 K wydaje się być bardzo mała. Być może występuje tylko problem z odczytem albo faktycznie leży on po stronie kotła - zabrudzony przez zanieczyszczenia wymiennik. Normalnie pompa w kotle moduluje zależnie od temp. zewnętrznej - im chłodniej na zewnątrz tym szybciej pracuje. Pompy obiegowe za sprzęgłem (od strony instalacji) powinny być o wyższej wydajności niż kotłowa (o max. 30%). Czy kontaktowałeś się już serwisem24 Viessmann? Pozdrawiam ! witam, nie nie kontaktowalem sie jeszcze z serwisem, co ma do tego wymiennik? instalacja nowa i kociol tez nowy pracuja od pazdziernika ale nie mieszkam jeszcze , kociol pracuje od czasu do czasu, delta od poczatku taka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 10.03.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 totalna bzdura.... skąd te 30%..... 30% to kiedyś miał być przepływ większy po stronie kotłowej by mieć podmieszanie na powrocie celem ochrony bloku przed roszeniem. A teraz jest to durnie powtarzane ale, że odwróceniem stron. Niestety świadczy to o totalnej niewiedzy nt hydrauliki układu Kotły są projektowane do pracy na dt=20K, jeśli zaś mamy ogrzewanie podłogowe to dt=7-8K. Zatem przepływ będzie nie o 30% a prawie o 300% większy po stronie instalacji. Czyli co u mnie jest nie tak? Jak ustawic pompy po stronie instalacji a jak pompe kotlowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 11.03.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 niestety bez projektu to tylko wróżka może pomóc no projektu nie ma... jest ok 85m2 podłogówki (rurki 16mm) -11 pętli po ok 60m, i 7 kaloryferów, w instalacji sprzęgło i za sprzęgłem na podlogówce mieszacz i pompa i na kaloryferach pompa Wilo Yonos Pico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-x 01.04.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) Próbowalem znaleźć w instrukcji, ale takiej informacji brakuje. Jestem świeżak w temacie kotłów. Mam gazowy Vitodens 111. Wszystko niby fajnie, kiedy pompa nie wymusza obiegu to wyłączają się w kotle palniki (pokazuje 0 mocy palnika na wyświetlaczu), ale jednak kocioł cały czas szumi. I ja się zastanawiam co on tam robi jak teoretycznie nie jest potrzebny. To normalne że ciągle jest aktywny i coś tam sobie robi? Nie powinien się wyłączać całkowicie kiedy nie jest potrzebny? Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez z-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.04.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) U mnie w Vitodens 100 pogodówki brak (steruję temp. zasilania pokrętłem na kotle), a pompa też chodzi cały czas. Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.04.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Vitodens 100 bez pogodówki mam 4-5 minutowy wybieg pompy. Przy 168m2(tym bardziej że większość to podłogówka) ten kocioł nie będzie sobie robić jednak tak "długich" przerw w pracy.... To ciekawe, czemu u Ciebie pompa się wyłącza a u mnie działa cały czas (przy włączonym ogrzewaniu) - masz jakiś nowszy model 100-tki? Moją montowałem ze 4 lata temu... A - Ty zdaje się masz termostat pokojowy? To zapewne jest przyczyna. Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.04.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Jeśli jest pogodówka (czujnik temperatury zewnetrznej) pompa chodzi przez cały sezon grzewczy bez przerwy. Przy braku czujnika temperatury zewnętrznej (niezależnie czy jest sterownik w pomieszczeniu czy nie) pompa ma wybieg po którym się wyłącza No to się nie zgadza - u mnie pompa w kotle działa non-stop, nie wyłącza się, Dopiero przekręcenie pokrętła temp wody CO na "0" powoduje wyłączenie pompy. Może nowsze "setki" już wyłączają -moja nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.04.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Raczej niemożliwe - ma tak od nowości, przechodził kilka przeglądów u różnych serwisantów. Jego zachowanie wydaje się "logiczne" - skąd kocioł ma mieć informację o spadku temperatury wody obiegowej, jeśli pompa jest wyłączona a nie ma żadnego czujnika temp zewnętrznej czy też termostatu pokojowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 15.04.2017 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 każdy kocioł ma czujnik na zasilaniu (za wymiennikiem) i to na podstawie jego odczytów odbywa się sterowanie. To jasne - tylko jak kocioł odczyta temperaturę wody w układzie bez obiegu (pompa wyłączona)? Odczyta miejscowo za wymiennikiem? Ciekawe, że żaden z serwisantów Viessmanna do tej pory nie zuważył tego objawu, zapytam przy najbliższym przeglądzie. A może forumowy konsultant wypowie się na ten temat? Mój kocioł to Viessmann 100 WB1C dwufunkcyjny, bez pogodówki i czujnika pokojowego - czy brak wyłączenia pompy kotłowej po dogrzaniu do zadanej temp. zasilania to prawidłowy objaw (palnik oczywiście gaśnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 16.04.2017 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Tak, prawidłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.04.2017 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 A może forumowy konsultant wypowie się na ten temat? Mój kocioł to Viessmann 100 WB1C dwufunkcyjny, bez pogodówki i czujnika pokojowego - czy brak wyłączenia pompy kotłowej po dogrzaniu do zadanej temp. zasilania to prawidłowy objaw (palnik oczywiście gaśnie). Witam! W trybie pracy "ogrzewanie" i bez pomiaru temp. w pomieszczeniu, pompa obiegowa pracuje non-stop, a palnik pracuje dla utrzymania temperatury wymaganej. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.04.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Tak, prawidłowy. Witam! W trybie pracy "ogrzewanie" i bez pomiaru temp. w pomieszczeniu, pompa obiegowa pracuje non-stop, a palnik pracuje dla utrzymania temperatury wymaganej. Pozdrawiam ! Czyli wychodzi, że wszystko mam ok - dzięki za uspokojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.04.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 W razie dodatkowych pytań bądź wątpliwości pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 20.04.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Witam Panów.Pytanie mam.Na sterowniku mam ustawione grzanie CWU na 44oC.Zauważyłem że piec włącza grzanie CWU w przedziale od 38-39oC a wyłącza się przy 46-47oC.Oczywiście mam poustawiane okienka grzania CWU.Ale czy można w kodowaniu zmienić ten parametr aby piec grzał wodę od 40oC do 47oC jednocześnie nie zwiększać nastawionej temperatury na wyższą ???piec 343F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.04.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Witam ! Parametru tego nie można zmienić, ponieważ w modelach kołów kontaktowych z lądowaniem warstwowym jest stała histereza wynosząca -4K -12K (start ładowania = Tzadana-12K, stop ładowania = Tzadana-4K), dodatkowo mierzona w dolnej strefie zasobnika. Takie wartości histerezy są odpowiednie dla naładowania zasobnika. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts