Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]379591[/ATTACH]

Roku teraz nie pamiętam, ale będzie miał coś koło 7 lat.

Trochę słabo czytelne zdjęcie wyszło - model 80kW.

Daleko mu do flagowca ;)

10 dni roboczych, i dużo i mało, przy niektórych markach ten czas to byłby ekspres, a bywa że i kilka miesięcy trzeba poczekać. Prawdopodobnie musiało złożyć się w krótkim czasie kilka zamówień, nie sposób wszystko przewidzieć tym bardziej w sezonie grzewczym. Niektóre części potrafią latami leżeć na półkach w magazynie nigdy nie potrzebne, aż tu nagle w jednym dniu wyskakuje kilka zamówień i trzeba zlecić ich wyprodukowanie.

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie do konsultanta Viessmann ...

Potrzebowałbym na przyszły sezon zamontować termostat pokojowy z regulatorem do kotła Vitodens 222-F. Co wybrać, czy np: termostat pokojowy natynkowy; termostat E-200; czy może St-620. Można prosić parę słów charakterystyki i informację ilu żyłowy kabel jest potrzebny do podłączenia do kotła ?

Pytanie do konsultanta Viessmann ...

Potrzebowałbym na przyszły sezon zamontować termostat pokojowy z regulatorem do kotła Vitodens 222-F. Co wybrać, czy np: termostat pokojowy natynkowy; termostat E-200; czy może St-620. Można prosić parę słów charakterystyki i informację ilu żyłowy kabel jest potrzebny do podłączenia do kotła ?

Witam !

Dla regulatora stałotemperaturowego "Vitotronic 100" zastosować można dowolny termostat pracujący na zasadzie załącz/wyłącz. Polecam z naszej oferty termostat pokojowy model ST620 (173,- zl netto).

Dla regulatora pogodowego "Vitotronic 200" nalezy zastosowac oryginalne zdalne sterowania Vitotrol 200 (490,- zl netto) lub Vitotrol 300 (928,- zl netto). Tutaj komunikacja odbywa sie po wewnętrznym protokole Viessmann.

W obu przypadkach wymagany jest przewód 2-żyłowy 2x0,75mm2.

Dostępne są także rozwiązania bezprzewodowe - w takim wypadku przewód 2x0,75mm2 wymagany jest tylko pomiędzy kotłem, a bazą radiową, a sam termostat komunikuje się radiowo.

Pozdrawiam !

• 2 weeks później...
witam, o czym świadczy mała różnica na zasilaniu i powrocie rzędu 2 stopni C? jak powinno być optymalnie? kociol vitodens 200 b2ha, mam sprzęgło i dwa obiegi z pompami, na jakie biegi poustawiać pompy i pompę w kotle?

Witam !

Delta dla kotła 2 K wydaje się być bardzo mała. Być może występuje tylko problem z odczytem albo faktycznie leży on po stronie kotła - zabrudzony przez zanieczyszczenia wymiennik. Normalnie pompa w kotle moduluje zależnie od temp. zewnętrznej - im chłodniej na zewnątrz tym szybciej pracuje. Pompy obiegowe za sprzęgłem (od strony instalacji) powinny być o wyższej wydajności niż kotłowa (o max. 30%). Czy kontaktowałeś się już serwisem24 Viessmann?

Pozdrawiam !

Witam !

Delta dla kotła 2 K wydaje się być bardzo mała. Być może występuje tylko problem z odczytem albo faktycznie leży on po stronie kotła - zabrudzony przez zanieczyszczenia wymiennik. Normalnie pompa w kotle moduluje zależnie od temp. zewnętrznej - im chłodniej na zewnątrz tym szybciej pracuje. Pompy obiegowe za sprzęgłem (od strony instalacji) powinny być o wyższej wydajności niż kotłowa (o max. 30%). Czy kontaktowałeś się już serwisem24 Viessmann?

Pozdrawiam !

witam, nie nie kontaktowalem sie jeszcze z serwisem, co ma do tego wymiennik? instalacja nowa i kociol tez nowy pracuja od pazdziernika ale nie mieszkam jeszcze , kociol pracuje od czasu do czasu, delta od poczatku taka

totalna bzdura.... skąd te 30%.....

30% to kiedyś miał być przepływ większy po stronie kotłowej by mieć podmieszanie na powrocie celem ochrony bloku przed roszeniem. A teraz jest to durnie powtarzane ale, że odwróceniem stron. Niestety świadczy to o totalnej niewiedzy nt hydrauliki układu

Kotły są projektowane do pracy na dt=20K, jeśli zaś mamy ogrzewanie podłogowe to dt=7-8K. Zatem przepływ będzie nie o 30% a prawie o 300% większy po stronie instalacji.

Czyli co u mnie jest nie tak? Jak ustawic pompy po stronie instalacji a jak pompe kotlowa?

• 3 weeks później...

Próbowalem znaleźć w instrukcji, ale takiej informacji brakuje. Jestem świeżak w temacie kotłów. Mam gazowy Vitodens 111. Wszystko niby fajnie, kiedy pompa nie wymusza obiegu to wyłączają się w kotle palniki (pokazuje 0 mocy palnika na wyświetlaczu), ale jednak kocioł cały czas szumi.

I ja się zastanawiam co on tam robi jak teoretycznie nie jest potrzebny. To normalne że ciągle jest aktywny i coś tam sobie robi? Nie powinien się wyłączać całkowicie kiedy nie jest potrzebny?

Edytowane przez z-x

Vitodens 100 bez pogodówki mam 4-5 minutowy wybieg pompy. Przy 168m2(tym bardziej że większość to podłogówka) ten kocioł nie będzie sobie robić jednak tak "długich" przerw w pracy....

To ciekawe, czemu u Ciebie pompa się wyłącza a u mnie działa cały czas (przy włączonym ogrzewaniu) - masz jakiś nowszy model 100-tki? Moją montowałem ze 4 lata temu...

A - Ty zdaje się masz termostat pokojowy? To zapewne jest przyczyna.

Edytowane przez przemo1

• 2 weeks później...
Jeśli jest pogodówka (czujnik temperatury zewnetrznej) pompa chodzi przez cały sezon grzewczy bez przerwy. Przy braku czujnika temperatury zewnętrznej (niezależnie czy jest sterownik w pomieszczeniu czy nie) pompa ma wybieg po którym się wyłącza

No to się nie zgadza - u mnie pompa w kotle działa non-stop, nie wyłącza się, Dopiero przekręcenie pokrętła temp wody CO na "0" powoduje wyłączenie pompy. Może nowsze "setki" już wyłączają -moja nie.

Raczej niemożliwe - ma tak od nowości, przechodził kilka przeglądów u różnych serwisantów. Jego zachowanie wydaje się "logiczne" - skąd kocioł ma mieć informację o spadku temperatury wody obiegowej, jeśli pompa jest wyłączona a nie ma żadnego czujnika temp zewnętrznej czy też termostatu pokojowego?

każdy kocioł ma czujnik na zasilaniu (za wymiennikiem) i to na podstawie jego odczytów odbywa się sterowanie.

To jasne - tylko jak kocioł odczyta temperaturę wody w układzie bez obiegu (pompa wyłączona)? Odczyta miejscowo za wymiennikiem? Ciekawe, że żaden z serwisantów Viessmanna do tej pory nie zuważył tego objawu, zapytam przy najbliższym przeglądzie.

A może forumowy konsultant wypowie się na ten temat? Mój kocioł to Viessmann 100 WB1C dwufunkcyjny, bez pogodówki i czujnika pokojowego - czy brak wyłączenia pompy kotłowej po dogrzaniu do zadanej temp. zasilania to prawidłowy objaw (palnik oczywiście gaśnie).

A może forumowy konsultant wypowie się na ten temat? Mój kocioł to Viessmann 100 WB1C dwufunkcyjny, bez pogodówki i czujnika pokojowego - czy brak wyłączenia pompy kotłowej po dogrzaniu do zadanej temp. zasilania to prawidłowy objaw (palnik oczywiście gaśnie).

Witam!

W trybie pracy "ogrzewanie" i bez pomiaru temp. w pomieszczeniu, pompa obiegowa pracuje non-stop, a palnik pracuje dla utrzymania temperatury wymaganej.

Pozdrawiam !

Witam Panów.

Pytanie mam.

Na sterowniku mam ustawione grzanie CWU na 44oC.

Zauważyłem że piec włącza grzanie CWU w przedziale od 38-39oC a wyłącza się przy 46-47oC.

Oczywiście mam poustawiane okienka grzania CWU.

Ale czy można w kodowaniu zmienić ten parametr aby piec grzał wodę od 40oC do 47oC jednocześnie nie zwiększać nastawionej temperatury na wyższą ???

piec 343F.

Witam !

Parametru tego nie można zmienić, ponieważ w modelach kołów kontaktowych z lądowaniem warstwowym jest stała histereza wynosząca -4K -12K (start ładowania = Tzadana-12K, stop ładowania = Tzadana-4K), dodatkowo mierzona w dolnej strefie zasobnika. Takie wartości histerezy są odpowiednie dla naładowania zasobnika.

Pozdrawiam!