andrzej74 18.01.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 andrzej b0:3, inne ustawienia nie są tak istotne. Grzejniki zawsze będą grzały bo są obiegiem podstawowym a podłoga to obieg dodatkowy który bierze ciepło z obiegu podstawowego. pozdr adam Dzięki. B0:3 czyli tylko temp. z wnętrza bez pogodówki w każdym z cykli tj. zredukowanym i grzewczym. Powiedz mi jeszcze proszę czy krzywa d3 0,9 na obieg grzejników nie jest za mała. Generalnie zostawiam piec w spokoju, ale uważam iż V. sprzedając to urządzenie powinien mnie trochę przeszkolić, a nie zostawiać ustawienia fabryczne i wręczyć instrukcję użytkowanika. Niektóre rzeczy można zrobić znając instrukcję serwisanta, którą sobie ściągnąłem z internetu. Ciągle szukam optymalnego ustawienia i mam nadzieję, że już jestem blisko, oczywiście nie zmieniam ustawień co dzień, daje czas aby piec popracował i obserwuję. jest różnica gdy przy jednym z ustawień piec zużywa 17m3 gazu, a przy innym 12m3 - przy bardzo podobnych warunkach atmosferycznych. Gdyby była różnica c/a 1 czy 2 m3 gazu to bym się tym nie interesował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.01.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Vieśmanowcy drodzy - chciałem Was poinformować o fakcie przeprowadzania przez mnie od 3 dni testów z zasilaniem kotła Vitodens200 oraz całego systemu c.o. z agregatu prądotwórczego . Cały czas jestem w trakcie testu - albowiem energetyka odłączyła zasilanie mojego domu / oraz całej okolicy z powodu katastrofalnych warunków zimowych / pod naporem lodu przewróciły sie dwa słupy i zerwały kable , ponadto uszkodzona jest stacja transformatorowa / Kocioł oraz cały system c.o. zasilane są z jednofazowego agregatu inwertorowego poprzez UPS sinus . Wszystko działa pięknie bez żadnych problemów - takoż - w razie jakiejkolwiek katastrofy / jak teraz u nas na południu / - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 18.01.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Jakiej firmy agregat, jaka moc, jak cena, ile pali? może zdjęcie pokaż pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.01.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 .... Aktualne przyksadowe ustawienia /tam gdzie coś zmieniałem/: adres A3:-3, b0:0 /choć było już :1 i :3 nie wiem jak to optymalnie ustawić/, b5:0 /było już b5:5 nie wiem czy to ustawienie ma wpływ na zużycie gazu i pracę pieca/, A9:12, c5:10, f8:-7. d3 dla obiegu podłogówki: 6 /przy d3:5 czuć było różnicę w cieple in minus/, d3 dla grzejników:10, d4:0 w obu przypadkach. Temp zredukowana dla M2 18 st/ choć ustawiałem również tylko 3 stopnie i wówczas było duzo mniej załączeń palnika/ dla A1:18 stopni, temp. w okresie pracy- M2-21, A1: 20 stopni. Czas pracy rano około 1,5 godziny podłogówka /ale grzejiki też są wówczas ciepłe/, póżniej podłogówka M2 od 16 do 22 i grzejniki A1 od 17 do 22.30.... Ja CI odpowiem! Kup sobie playstation i zostaw ten piec w spokoju pozdrawiam Browar Dokładnie tak zrobię - mój 333 jest dla mnie zbyt skomplikowany :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.01.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Jakiej firmy agregat, jaka moc, jak cena, ile pali? może zdjęcie pokaż pozdr adam Agregat inwertorowy KIPOR IG2000 SineMaster 2kW , aktualnie zasilam nim dwie lodówko/zamrażarki , całą kotłownię / kocioł plus cyrkulacja c.w.u / , dwa telewizory , tuner sat , router netu , światło na parterze wewnątrz domu i światło zewnętrzne, centralę alarmu . Agregat ma regulator takoż podczas pracy dostosowuje obroty silnika do aktualnego zapotrzebowania - obciążam go około 50-60% - chwilowo jak startują agregaty lodówek zwiększa obroty ale nie przeciąża się . Pali na chwilę obecną około 1-1,5l/2h benzyny 95PB. Kosztował mnie 2 kpln . http://img46.imageshack.us/img46/3031/pict92791.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 19.01.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Agregat inwertorowy KIPOR IG2000 SineMaster 2kW , aktualnie zasilam nim dwie lodówko/zamrażarki , całą kotłownię / kocioł plus cyrkulacja c.w.u / , dwa telewizory , tuner sat , router netu , światło na parterze wewnątrz domu i światło zewnętrzne, centralę alarmu . Agregat ma regulator takoż podczas pracy dostosowuje obroty silnika do aktualnego zapotrzebowania - obciążam go około 50-60% - chwilowo jak startują agregaty lodówek zwiększa obroty ale nie przeciąża się . Pali na chwilę obecną około 1-1,5l/2h benzyny 95PB. Kosztował mnie 2 kpln . http://img46.imageshack.us/img46/3031/pict92791.jpg A gdzie to urządzenie kupiłeś, przymierzamy sie w ym roku do zakupu agregatu z uwagi na częste wyłączenia prądu /nie tylko zimą / i brak rekacji ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.01.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 W Krakowie - firma FARGO - LINK Bardzo dużą zaletą jest jego wyciszenie - pracując - u mnie stoi przed wjazdem do garażu na podjeździe - po zamknięciu bramy garażowej w budynku jest praktycznie niesłyszalny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 19.01.2010 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Jaki sposób uruchamiania ? Źeńszczyna da radę ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.01.2010 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Jaki sposób uruchamiania ? Źeńszczyna da radę ? pozdr adam Odpalanie - rozrusznik na linkę - wiekszym problemem może być wykonanie przed odpaleniem trzech czynności : 1- otwarcie odpowietrznika zbiornika paliwa - mały zypcyś na korku wlewu 2 - właczenie ssania / mała dźwigienka / - po zapaleniu wyłączenie 3 - włączenie zapłonu - duży przełacznik w pozycję ON - i potem ciagniemy za linkę - pali od pierwszego pociągnięcia - wcale nie trzeba szarpać mocno - żeńszczyzna jak zapamięta kolejność ruchów bez problemu agregat odpali / moja druga połowa odpala / - potem jak sprzęt zapali to już regulator robi swoje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzika 25.01.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Proszę o pomoc! Mam nastawiony piec Vitodens 200 na normalną temperaturę pomieszczeń 3st, ale teraz w domu mam 18st!, a nie chcę mieć tyle, bo tam jeszcze nie mieszkam. A licznik szaleje. Czy ten piec zwariował??? Mam na zewnątrz regulator pogodowy. Czy mam teraz zainstalować regulator temp w domu? Tylko czy będą współdziałały? Nie znam się na tych krzywych, może tutaj trzeba by coś pozmieniać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.01.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Działa ochrona przeciwzamrożeniowa i tego piec pilnuje. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 25.01.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Zmień przeciwzamarzaniówkę z +3 na -8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzika 25.01.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Działa ochrona przeciwzamrożeniowa i tego piec pilnuje. pozdr adam I dlatego w domu mam 18st? Nie rozumiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LFS 25.01.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Działa ochrona przeciwzamrożeniowa i tego piec pilnuje. pozdr adam I dlatego w domu mam 18st? Nie rozumiem.... no to kiszka - eheheh początki krzywej się kłaniają, ale Szanowni Koledzy pomogą z ustawieniami. generalnie piec vitodens (w moim wypadku 343F) zaskakuje mnie cały czas.. po co mi dzieciaka playstation wystarczy pogrzebać w ustawieniach, poczytać pozmieniać - powrócić do poprzednich ustawień, coś spieprzyć - znów zrestartować - całość jest git i duże OK dla PRODUCENTÓW światowa jakość hehhe teraz mam już instrukcje serwisową z allegro, także sam drżę na widok miny serwisanta jak przyjedzie na wiosnę rozbić przegląd heh się chłopina nie połapie w moich kombinacjach heheh w domu ok 21 noc 19/20 a spala ok 3,7 do 4 m3 propanu a za oknem -19 w nocy i - 8 w dzień pozdrowiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.01.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Dzika jaki masz dokładnie model kotła i typ regulatora, co masz włączone, ile obiegów, jakie lampki palą się przy guzikach, jaką masz temp. komfort a jaką obniżoną, jaka krzywa ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 26.01.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Zmień przeciwzamarzaniówkę z +3 na -8. Czyli kodowanie 2, adres kodowy A3/chyba/, fabrycznie jest A3:2, zgodnie z radą Małego zmień A3:-8, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 26.01.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 teraz mam już instrukcje serwisową z allegro, także sam drżę na widok miny serwisanta jak przyjedzie na wiosnę rozbić przegląd heh się chłopina nie połapie w moich kombinacjach heheh w domu ok 21 noc 19/20 a spala ok 3,7 do 4 m3 propanu a za oknem -19 w nocy i - 8 w dzień pozdrowiony Przestałem patrzeć na zużycie gazu , u nas w Trójmieście w styczniu /de facto od świąt/ nie było dnia z temp. powyżej zera, no i te wiatry.., Bałtyk zamarza, można chodzić po wodzie . Grunt, że w domu ciepło i wife szczęśliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa003 26.01.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Moje srednie zuzycie przez ostatnie 6 dni to 19m3 zalamka tez jestem szczesliwa, ze w domu +22, gorzej bedzie jak przyjdzie rachuneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.01.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Alfa - hydraulik już był ? - problem z podłogówka rozwiązany ? tak z ciekawości pytam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa003 26.01.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Niestety nie znalazl jeszcze czasu.... ale odkrecilismy podlogowke na 3 i w kuchni, lazience na gorze grzeje, w wiatrolapie, holu i lazience na dole nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts