autorus 29.04.2017 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 To może jeszcze ktoś mi łopatologicznie wytłumaczy jak ustawić krzywe grzania . Dla podłogówki. Dopiero zaczynam zabawę na poważnie z ustawieniami. Jakie macie nastawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 05.05.2017 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Witam ! Aby optymalnie ustawić krzywą grzewczą budynku musisz określić, który z przypadków jest zbliżony do Twojego. 1)w przypadku niedogrzewania budynku tylko w czasie dużych mrozów - najlepiej zwiększyć kąt nachylenia krzywej, czyli zwiększyć temp zasilania głównie dla bardzo niskich temperatur otoczenia. Analogicznie, kiedy w okresie mrozów jest nam za gorąco, należy zmniejszyć kąt nachylenia krzywej. 2)w sytuacji kiedy w budynku w całym okresie grzewczym (bez względu na temp. zew.) jest za zimno lub za ciepło, krzywą grzewczą należy przesunąć w górę lub dół. 3)inaczej sprawa wygląda przy optymalnym ogrzewaniu budynku w czasie największych mrozów, natomiast kiedy w pozostałym okresie jest nam za ciepło, zwiększamy nachylenie oraz przesuwamy krzywą w dół. Analogicznie kiedy jest za zimno, zmniejszamy nachylenie i przesuwamy krzywą grzewczą w górę. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.05.2017 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No cóż będę testował. W tej chwili dom jest przegrzewany, tzn temp zadana 20stC, a na termometrach wewnętrznych rozłożonych w różnych częściach domu jest od 21.do 22stC. Krzywa grzania ustawiona na 0,5 i krzywa obniżona do -2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.05.2017 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 No cóż będę testował. W tej chwili dom jest przegrzewany, tzn temp zadana 20stC, a na termometrach wewnętrznych rozłożonych w różnych częściach domu jest od 21.do 22stC. Krzywa grzania ustawiona na 0,5 i krzywa obniżona do -2. A grzejesz całą dobę czy w okienkach czasowych ... bo ja też się uczę a maj jest chłodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.05.2017 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 8.00-20.00 podwyższona temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 08.05.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 No cóż będę testował. W tej chwili dom jest przegrzewany, tzn temp zadana 20stC, a na termometrach wewnętrznych rozłożonych w różnych częściach domu jest od 21.do 22stC. Krzywa grzania ustawiona na 0,5 i krzywa obniżona do -2. U mnie temp zadana 23oC Nachylenie 0,4 Poziom -2K Dziś przy 10oC na podłogę idzie 23oC w domu zimno 20oC na górze pokoje gdzie grzejniki (wyłączone bo i po co jak 23oC woda na zasilaniu) na dole rano 21oC wieczorem po całym dniu jak jest słonce wczoraj było 22,5oC. w kwietniu zużycie 66m3 /30 dni= 2,2 dziennie razem z CWU (dziennego zuzycia nie monitoruję) Palone w kominku w kwietniu 4x sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.05.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Chyba od ciebie ściągnąłem obniżenie na -2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 08.05.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Też sie uczę obsługi Vitodensa. Temeperatura zadana 20. (te wielkie cyfry na ekranie startowym),Nachylenie 0.6 Poziom 0. Nadal nie pojmuje kiedy nalezy przesunąć krzywą w górę a kioedy w doł...kiedy dać nachylenie wieksze a kiedy mniejsze... I jaka jest ralacja pomiedzy temepraturą zadaną, ustawieniami krzywej, zuzyciem gazu, a temperaturami pomieszczeń. W pokojach i w salonie temperature reguluje poprzez ST-294 v1 https://www.techsterowniki.pl/pl/produkty/st-294v1/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 08.05.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 (edytowane) Chyba od ciebie ściągnąłem obniżenie na -2 Jeśli przegrzewa u Ciebie a tak jest, to obniżasz krzywą do skutku....... jeśli moja ciągle wychodzi na taras na fajkę to wyrzucic z domu ? w dodatku w przedpokoju i salonie mam 3 spore dywany na których sra mi pies więc robi się całkiem ciekawie. (nie wiem czy to jakiś mit ale dywany są nie wskazane na podłogówkę) Edytowane 8 Maja 2017 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.05.2017 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Jak ustawić różne temp. w przedziałach czasowych dla 222F - powiedzmy w pewnych godzinach chcę mieć chłodniej - jak to zrobić? W okienku ustawiania godzin przedziałów czasowych nie mogę edytować ostatniego pola w linii tam jest napis "stand", rozumiem że standardowa temperatura ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.05.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Stand. - to temperatura dzienna. Programujesz sobie godziny w których ma ona być utrzymywana. W pozostałym czasie kocioł pracuje z temperaturą trybu zredukowanego. I coś dziwnego u ciebie po powinieneś mieć możliwość programowania wszystkich 4 przedziałów czasowych (niezależnie czy ma sens ustawiania aż tylu czy nie) Dziękuję ! Faktycznie czasami kocioł pracował poza okienkami czasowymi, czyli wówczas pracował na obniżonej temperaturze i czasami się włączał ... człowiek zawsze się czegoś uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcincwordon 09.06.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Witam klubowiczów nie chciałem ponawiać pytania czy mógłby ktoś spojrzeć na mój ostatni post i problem z kotłem Vitodens 200W na forum eksperckim Viessmann tutaj link: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?296766-Vitodens-200-w Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcincwordon 13.06.2017 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 jak już ci pisałem Vitodens 200-W oficjalnie nie pracuje nawet na gazie GZ35, jaki do tej pory miałeś. Jakiekolwiek uszkodzenia ścieżki paliwowo-powietrznej nie będą naprawiane na gwarancji (chyba że serwisant nie zauważy). Kotła VD200 sie nie przezbraja gdyż ma on system Lambda Pro Control który dostosowuje automatycznie skład mieszanki ale tylko dla gazów GZ41,5 i GZ50 (w przypadku propanu wymagana jest jeszcze zmiana kodowania). Eksploatacja na gazie GZ35 doprowadzi, prędzej czy później do spalanie palnika. Przezbrojenie które robią lokalni "serwisanci" to rozwiercenie kryz w armaturze gazowej - metoda nie autoryzowana przez firmę Viessmann co w przypadku pożaru skutkuje brakiem jakiejkolwiek pomocy ze strony firmy i brakiem jakiegokolwiek odszkodowania od ubezpieczyciela Gaz który masz obecnie to jeszcze większy syf niż GZ35 w związku z tym nawet jeśli kocioł jakoś uda się na tym gazie prowadzić to nawet nie osiągniesz deklarowanej mocy. Dodatkowo mniejsza kaloryczność będzie skutkowała cofaniem płomienia do palnika i jego zniszczeniem. Witam do zakupu kotła Vitodens 200 W skłoniło mnie to że w mojej miejscowości na gazie GZ 35 działają te kotły w jednym przypadku od 10 lat i w drugim przypadku od 7 lat bez jakichkolwiek usterek na tym rodzaju gazu oraz to że rozmawiałem z serwisantem z Kalisza którego firma jest bezpośrednim zapleczem serwisu fabrycznego i posiada najwyższe uprawnienia serwisowe. Uwierz mi pegaziatko że nie wyrzucił bym około 10 tyś po to żeby powiesić kocioł na ścianie i sobie na niego patrzeć. Myślę że jeśli firma która dokonuje adaptacji nie upora się z problemem to będę zmuszony wezwać Pana serwisanta z Kalisza. Poinformuję jak się sprawy potoczą dalej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 13.09.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Dla regulatora pogodowego "Vitotronic 200" nalezy zastosowac oryginalne zdalne sterowania Vitotrol 200 (490,- zl netto) lub Vitotrol 300 (928,- zl netto). Tutaj komunikacja odbywa sie po wewnętrznym protokole Viessmann. Czy dobrze rozumuję - Vitotrol 200 od razu reaguje na zmiany temperatury w pomieszczeniu i jak zapalę kominek to jak tylko wzrośnie temperatura pomieszczenia obniży temperaturę wody zasilającej a nawet wyłączy kocioł? Tak? Przy braku takiego sterowania temperaturę wody zasilającej reguluje temperatura wody na powrocie - tak? Przy dużej bezwładności wylewki kocioł nie zareaguje na wzrost temperatury w pomieszczeniu. Chcę uniknąć grzania kominkiem i podłogówką... Oczywiście do Vitotrola potrzebny jest mieszacz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.09.2017 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Przy domyślnych nastawach Vitotrole 200 i 300 mierzą temperaturę w pomieszczeniu ale nie ma ona wpływu na pracę kotła. Oczywiście automatyka ma możliwość ustawienia kiedy kocioł ma się posiłkować temperaturą pomieszczenia (w trybie komfort, w trybie oszczędnym czy w obu trybach). W przypadku gdy automatyka kotła ma uwzględniać temperaturę pomieszczenia to na podstawie odchyłki rzeczywistej temperatury pomieszczenia od wymaganej odpowiednio zmieniana jest wymagana temperatura wody instalacyjnej. Jeżeli jest za zimno w pomieszczeniu to temperatura wody instalacyjnej jest podnoszona a jeśli jest zbyt ciepło to temperatura zasilania jest opuszczana. Siła wpływu temperatury pomieszczenia na prace kotła jest zależna od kilku parametrów po to by uwzględnić dynamikę układu grzewczego. W przypadku połączenia kominka z podłogówką zawsze będzie występował dyskomfort, kominek rozgrzewa się i pomieszczenie bardzo szybko, Nawet jeśli kocioł wyłączy się natychmiast to i tak zakumulowane w podłodze ciepło doprowadzi do przegrzana pomieszczenia.Vitotrole współpracują zarówno z obiegiem bezpośrednim jak i obiegiem wyposażonym w układ mieszaczowy. Jeśli jest tylko obieg bezpośredni (bez mieszacza) to wszytko działa bez żadnych ograniczeń. W przypadku gdy mamy obieg bezpośredni i mieszczowy może pojawić się pewien dyskomfort. Jeśli obieg mieszaczowy będzie potrzebował na swoim zasilaniu np 45C a obieg bezpośredni 40C to niestety zawsze poda wyższy parametr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.09.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Pomińmy wpływ kominka. Czy w przypadku 100 % podłogówki, obiegu z mieszaczem i sterownika pogodowego jest zasadność montować dodatkowo Vitotrol 200 ? Czy będzie działał tylko jako wskaźnik temperatury i jedynie umożliwi zmianę ustawień bez konieczności chodzenia do kotła? Czy może poprzez zmianę ustawień okienek czasowych w części dnia będzie korzystał ze wskazań pogodówki a w części ze wskazań temp z wnętrza i tym samym nieco poprawimy np. komfort cieplny, lub obniżymy zużycie gazu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 15.09.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Podpisze się pod tym co napisał przedmówca. Jednak w trybie dziennym warto mieć aktywny wpływ temperatury pomieszczenia by jak najefektywniej wykorzystywać zyski generowane przez słońce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 15.09.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Dziękuję za wyjaśnienie temtu; niestety ten aktywny wpływ kosztuje 515 zł netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.09.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Czy w tej cenie jest już całość działająca czy trzeba jeszcze coś dokupować aby połączyć się z piecem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.09.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 zdalny sterownik podpina się bezpośrednio do szyny komunikacyjnej kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts