Joker77pl 17.10.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Oczywiście miało być pod w/w linkiem.A tak na marginesie to przecież jest jeden obwód, który jest cały czas otwarty - podłogówka. Mniej lub bardziej otwarty - zależy od pogody - ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.10.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 postaram się po kolei- właściwy proces wietrzenia (skuteczny i ekonomiczny) to: zakręcamy głowice całkowicie, dajemy grzejnikom czas by wystygły po czym otwieramy okna jak najszerzej by jak najintensywniej a jednocześnie jak najszybciej wywietrzyć pomieszczenie. Po tym "otwieramy" głowice. Przy takim wietrzeniu następuje tylko wymiana powietrza na nie następuje wychłodzenie konstrukcji (jak to ma miejsce gdy okno jest uchylone przez długi okres).- głowice mają być takie jakie są dedykowane do wkładki zaworowej w grzejniku.- w pierwszej kolejności wyregulowałbym automatykę pogodową. Czyli rozkręcamy głowice by nie zakłócały i patrzymy co się dzieje. W Twoim przypadku dojdzie do przegrzania pomieszczeń (tak pisałeś) zatem jeśli na zewnątrz jest w miarę ciepło (miedzy plus 5 a plus 10 C) to należy przesunąć krzywą grzewczą równolegle w dół. Przesuwasz o ok 3 stopnie ne jeden stopień przegrzania pomieszczenia. Oczywiście nie kręcisz co godzinę czy 2. Wprowadzasz zmianę i obserwujesz przez 2-3 dni. Jeśli nadal coś nie tak to kolejna poprawka. To pierwszy etap, Drugi etap będzie jak na zewnątrz zrobi się zimno (-10C) wtedy ponownie rozkręcasz głowice i znowu patrzysz co się dzieje jeśli jest za ciepło to zmieniasz nachylenie o 0,2 w dół, za zimno o 0,2 w górę). niestety jak niema projektu to jest trochę zabawy ale warto. Warto tez ustawić instalację tak, że jeśli chcesz mieć w pomieszczeniu 20C to przy rozkręconych głowicach instalacja powinna rozgrzewać pomieszczenia do 21-22C i ta nadwyżkę przyblokować właśnie głowicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker77pl 23.10.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Bardzo dziękuję za pomoc. Właśnie temperatura na zewnątrz pozwala na wdrożenie pierwszego etapu regulacji automatyki. Mam tylko jedno pytanie dotyczące Twojej sugestii. Piszesz, żeby przesunąć równolegle krzywą grzewczą (3 stopnie na 1 stopień przegrzania). Jak mam rozumieć te 3 stopnie? Krzywa grzewcza składa się przecież z nachylenia i poziomu i przestawia się się je o 0,1 w górę lub w dół, tak więc 3 stopnie w górę to zarówno poziom i nachylenie o 0,3 w górę?Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker77pl 24.10.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 A konkretnie jak to się ma do tego o co pytałem? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 24.10.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 (edytowane) Nachylenia przy przesunięciu nie zmieniasz. Dlatego jest to przesunięcie równolegle - krzywe przed i po przesunięciu pozostają równolegle. Edytowane 24 Października 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker77pl 24.10.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Ok, wszystko jasne i dziękuję za wyjaśnienie. Jednak mam jeszcze pytanie o optymalną wartość nachylenia krzywej, przy której należy dokonywać korekty poziomu w moim przypadku ( w nawiązaniu do opisu regulacji Kolegi Konsultanta)? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 16.11.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Witam serdecznie Mam pytanie głównie do konsultanta ale jeżeli ktoś mógłby jeszcze coś napisać to bardzo proszę o opinie.Chciałbym zakupić sterownik pokojowy i mam dwa do wyboru, chyba że ktoś coś może dobrego polecić, mianowicie dostałem odpowiedź z firmy produkującej owe sterowniki abym zapytał konsultanta czy taki sterownik będzie współpracował z moim kotłem. Wybrałem dwa sterowniki bezprzewodowe bo na takim mi zależy.Pierwszy to https://www.techsterowniki.pl/products/regulatory-z-komunikacja-rs/st-281-cA drugi to https://www.techsterowniki.pl/products/regulatory-dwustanowe-z-komunikacja-tradycyjna/st-292-v2Posiadany piec to Vitodens 100 W na instrukcji jeszcze pisze że jest to typ B1HC. B1KC nie wiem co te symbole oznaczają.Czy możecie się Państwo wypowiedzieć jakie sterowniki posiadacie pasujące do tego kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 20.11.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Proszę Konsultanta o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.11.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Do kotła Vitodens 100-W można podpiąć dowolny sterownik który "robi" zewrzyj/rozewrzyj (gdzie zwarcie to żądanie pracy) i wytrzymuje napięcie 230V sterownik ST-281 C pracuje na jakiejś szynie komunikacyjnej RS??? - proszę pytać producenta sterownika co to jeststerownik ST-292 v2 pracuje na zasadzie zew/rozewrzyj niestety producent nie podaje jakie maksymalne napięcie można podać na sterownik, proszę zatem zapytać producenta sterownika czy jest możliwość pracy na szynie 230V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 21.11.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Więc dostałem odpowiedź od producenta i podaje on że sterownik ST-292 v2 i obciążenie styku wynosi 1 A Natomiast nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi jeżeli chodzi o sterownik ST-281 C A czy Pan ze swojej strony mógł doradzić jakiś sprawdzony sterownik do mojego kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.11.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 z racji tego jaką firmę reprezentuję mogę polecić tylko sterowniki z logo Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 21.11.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 z racji tego jaką firmę reprezentuję mogę polecić tylko sterowniki z logo Viessmann Ok.tylko jaki w przyzwoitej cenie? I zależy mi na bezprzewodowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.11.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Z oferty firmy Viessmann polecam regulator pokojowy, bezprzewodowy ST620RF cana katalog netto 359 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 21.11.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Z oferty firmy Viessmann polecam regulator pokojowy, bezprzewodowy ST620RF cana katalog netto 359 zł Podoba mi się jestem prawie zdecydowany na zakup, tylko jedno pytanie czy można tam ustawić tryb dzień noc ? Bo przeczytałem instrukcję i jakoś nie widzę tam takiej funkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.11.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 tak, możnaregulator ma 6 przełączeń na tydzieńco oznacza że ustawiamy np1. pon - pt 6:00 start2. pon - pt 8:00 koniec 3. pon - pt 17:00 start4. pon - pt 23:00 koniec 5, sob-nie 8:00 start6. sob-nie 23:00 koniec link do instrukcji: http://www.viessmann.com/http-svc/web/poland/pdf-90.nsf/069B392C260324E7C125800D002D10F9/$FILE/IO%20Viessmann%20ST620RF_3.pdf?OpenElement strona: 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcincwordon 22.11.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Witam niedługo zbliża się rok od uruchomienia kotła Vitodens 200 W. W jaki sposób zamawia się serwisanta aby mógł przyjechać na pierwszy przegląd serwisowy ? Serwisant z pierwszego uruchomienia nie może przyjechać do mojego kotła ponieważ ma ważniejsze zlecenia i po prostu już nie wyrabia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 23.11.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 (edytowane) są 2 możliwości- zgłoszenie przez infolinię 0 801 0 801 24- wyszukanie najbliższego serwisanta poprzez stronę https://viessmann-serwis.pl/ Należy jednak pamiętać, że w sezonie grzewczym pierwszeństwo mają naprawy. Usługi które można zaplanować tj przeglądy, należy wykonywać po sezonie grzewczym np na przełomie wiosny i lata. Edytowane 23 Listopada 2017 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 24.11.2017 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 (edytowane) Witam, jestem w trakcie instalacjo Vitodens 200w parter podłogówka, piętro grzejniki -już pracuje ale jeszcze bez kompletu instalacji. Pogodówka, sprzęgło/mieszacz, 2 pompy obiegowe bezp. do gniazdek. Ostatni etap to będzie właśnie podłączanie pomp do automatyki kotła i stąd pytania:1. czy warto instalować czujnik temp. w salonie? Czy od niego może być korekta na pogodówkę?2. 2 pompy obiegowe Grundfos mam do gniazdka i na maxa -jak tymczasowo zmniejszyć ich wydajność by grzejniki nie szumiały? 3. Czy kocioł będzie w stanie je wyłączać, gdy nie będzie pracował?4. czy sterowanie sprzęgłem będzie ręczne czy kocioł będzie panował nad tymi 2 temperaurami obiegów?5. Co się stanie z kotłem/pompami gdy główny obieg grzejnikowy zostanie zdławiony przez termostaty? Co wtedy z podłogówką i pompami? Nie uszkodzą się pompy? Jest jakieś zabezpieczenie?6. czy dostęp przez internet sprawdza się i daje się dobrze zarządzać CO i CWU zdalnie, np. przed przyjazdem do domu? Edytowane 24 Listopada 2017 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.11.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 1. zdalny sterownik umieszczany w pomieszczeniu ma wpływ na krzywą grzewczą (przesuwa ja równolegle). Domyślnie tylko w funkcji ustawionej wymaganej temperatury w pomieszczeniu ale można przestawić by działał w funkcji zarówno ustawionej temperatury jak i pomierzonej.2. pompy powinny mieć możliwość regulacji. Stare pompy miały zmienianą prędkość za pomocą przełącznika nowe za pomocą zamontowanej na nich elektroniki Albo masz na obudowie przełączniki albo musisz pompy podpiąć do kotła i sterować prędkością z poziomu automatyki kotła)3. założeniem automatyki pogodowej jest dostarczać dokładnie tyle ciepła ile w danej chwili potrzeba zatem pompy nie wyłączają się przez cały sezon grzewczy (są oczywiście dodatkowo nastawy które mogą wyłączyć pompę np w kotłach Viessmann pompa zatrzymuje się przy przejściu z trybu komfortowego na oszczędny)4. sprzęgłem się nie steruje. Kocioł na podstawie temperatury wymaganej przez obiegi wylicza temperaturę wymaganą dla sprzęgła i potem tak pracuje by tą temperaturę utrzymać.5. w dobrze zaprojektowanych instalacjach by uwzględnić zmiany przepływów wywołane praca głowic termostatycznych stosuje się zawory upustowo-różnicowe.6. sprawdza się, masz możliwość zdalnej obsługi kotła (zmiana wymaganych temperatur, czasów pracy), masz też możliwość sprawdzenia stanu kotła (normalna praca/awaria). Można także udostępnić "swój" kocioł serwisowi i w przypadku wystąpienia konieczności wykonania konserwacji lub naprawy serwis będzie informowany przez kocioł automatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 27.11.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Dzięki Konsultant Viessmann! Ad.2. Pompy Grundfos UPM3 Flex AS 15-70 130 AZJ -mają przycisk i 5 diod, jednak nie mogę zmienić wydajności -zadzwonię do pomocy technAd.5. Hmmm, zawory upustowo-różnicowe (chyba Danfosa) to widziałem w dużych blokach mieszkalnych -czy w domku ok. 200m2 nie można sobie z tym poradzić inaczej? Bo pomimo rozbudowanej instalacji to jest słabe ogniwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts