Konsultant Viessmann 27.11.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Zawory robią wszyscy liczący się producenci: Honywell, Ocentrop, Danfoss, Caleffi, Afriso, Herz (kolejność przypadkowa i producenci ci co mi na szybko przyszli do głowy) a zawory powinno się stosować niezależnie od wielkości instalacji. To, że nigdy nie widujesz tego na instalacjach w domkach po prostu potwierdza, że ludzie nie robią projektów.Pompa UPM3 Flex AS 15-70 130 AZJ jest pompą OEM-ową sterowaną z zewnątrz sygnałem PWM lub KM-Bus zatem sam nic nie zmienisz. Edytowane 27 Listopada 2017 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 28.11.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 (edytowane) Skoro do grzejników i podłogówki mam oddzielne pompy obiegowe, to czy te obiegi nie są czasami niezależne?Test rozruchowy - wyłączyła się pompa obiegowa grzejników wraz z kalendarzem grzania grzejników, natomiast pompa podłogówki nadal pracowała i grzanie podłogówki było realizowane -nieświadomie miałem ustawione w kalendarzach inne godziny. 1. czy da się zintegrować kalendarze 2 obiegów grzania?2. czy pompa powinna się wyłączyć i czy podobnie powinna się wyłączyć pompa podłogówki? Pomiar stojącej wody wprowadza chyba w błąd automatykę, ale może powinna pozostać na pracy 1 pompa podłogówki, czy jednak 2?3. Nazwane obiegi (Podłogówka, Grzejniki) głębiej ciągle są widziane jako Obieg 1 i obieg 2 -nie da się tego zmienić?4. Śnieżynka pojawiła się na Obiegu 2 (chyba podłogówka), natomiast na obiegu 1 już nie -z czego to może wynikać?Pompę obieg. dało mi się ograniczyć za pomocą przycisku, ale to trochę skomplikowane. Edytowane 29 Listopada 2017 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Mam kociol Viessmann Vitodens 200-W wraz ze sterownikiem Vitotrol 200 oraz sterowaniem internetowym Vitoconnect 100. Do pelni szczescia brakowalo mi jedynie zestawu wewnetrznego H1. A wiec biore sie dzisiaj ochoczo do pracy i napotkalem taki problem: jesli zworka pomiedzy L oraz 1 jest podlaczona to pompka cyrkulacyjna ciagle chodzi. Jesli usune zworke to pompka cyrkulacyjna rowniez chodzi. Nie widac zadnej roznicy. Ustawienia wysterowalem zeby pompka chodzila tylko w zadanym czasie a ona chodzi 24h/dobę. Gdzie popelnilem blad? Dodatkowo w instrukcji doczytalem ze trzeba ustawic teub 53:1? Dobrze zrozumialem? Kolejne pytanie: jak czesto synchronizuje sie gitoconnect z piecem i vitotrolem? Czesto jest tak ze na vitotrolu mam temp np 23st a w telefonie 22.4. Pozdrawiam,Klaudiusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 02.12.2017 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 klaudiuszozo niedługo pewnie będę w stanie Ci pomoć, bo mam w rozruchu 2 obiegi i 2 zestawy uzupełniające. Czy do tego, żeby pompa cyrkulacyjna cwu mogła być sterowana z wew. kalendarza kotła to potrzebuję kolejny zestaw? -jak to masz wykonane? U mnie pompka obiegowa wyłącza się, ale nie jestem pewny czy tak być powinno.. Co do moich pytań, to miałem na obiegach ustawione różne temp. ochrony przed zamarzaniem (-5 i +2'C) stąd różnica w śnieżynkach Poza tym spotkałem się z sytuacją, że kocioł pracował z mocą ok. 50%, pomimo ustawionego ograniczenia na 20%. Podejrzewam, że może chwilowo miałem włączony "komfort" -czy to możliwe, że wtedy ograniczenie mocy nie działa? Ew. w jakich okolicznościach kocioł ignoruje ustawioną moc maksymalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 02.12.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Tak. Dla obiegu pompy cyrkulacyjnej i sterowania z kalendarza kotla potrzebujesz zestawu wenetrznego h1 Viessmanna. Mozesz do niego podlaczyc 1 obieg. Cena takiego zestawu to okolo 350zl plus koszt transportu. Na olx widzialem za 100 zl z wysylka ale uzywany i nie wiadomo w jakim stanie. Sterowanie obiegu CO jestbwykonane przez wbudowana pompe w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 02.12.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Nie do wiary i paskudnie - 3 zestawy dodatkowe to chyba przerost formy na treścią. Pompa wewn. załatwia obieg prze mieszacz a dalej mam 2 pompy obiegowe: 1-grzejniki, 2-podłogówka.... -może Konsultant coś pomoże... ?VitotrolPlus -czy jak założę regulator temperatury wewnętrznej to przez apkę będę w stanie odczytać temp. w domu? Edytowane 3 Grudnia 2017 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 03.12.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Tak jest kolego. Odczytujesz temperature rzeczywista w pokoju. Co prawda dane na serwerze odswiezaja sie roznie ale nikt nie chodzi z Vitotrolem w kieszeni zeby temperatura zmieniala sie o kilka st co 5 minut. Mozesz sobie wszystko pieknie wysterowac w milym dla uzytkownika wizardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 03.12.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Polecam zainstalowc sobie aplikacje z App stora czy Google Playa. I tam jest showcase wiec mozesz sobie wysledzic funkcjonalnosc. Sam citoconnect to cena okolo 400zl. Za vitotorla RF zalacilem prawie 1500zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 04.12.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Dzięki! Może Konsultant Vissmanna wypowie się, czy rzeczywiście dla pełnego sterowania cwu muszę dokupić trzeci zestaw uzupełniający?Co do sprzętu to mam w rozruchu Vitodens 200w z 2 zestawami + Vitocobnnect 100 i apl Vitotrol PLUS -czy są lepsze i bardziej szczegółowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 04.12.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Masz jeszcze Vicare tez dajna, ale bardziej dla zony/dzieci. Vitotrol plus ma prawie pelna dunkcjonalnosc sterownika z kotla. Tez czekam na konsultanta viessmanna w spraiw odulu wenwetrznego H1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.12.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Mam kociol Viessmann Vitodens 200-W wraz ze sterownikiem Vitotrol 200 oraz sterowaniem internetowym Vitoconnect 100. Do pelni szczescia brakowalo mi jedynie zestawu wewnetrznego H1. A wiec biore sie dzisiaj ochoczo do pracy i napotkalem taki problem: jesli zworka pomiedzy L oraz 1 jest podlaczona to pompka cyrkulacyjna ciagle chodzi. Jesli usune zworke to pompka cyrkulacyjna rowniez chodzi. Nie widac zadnej roznicy. Ustawienia wysterowalem zeby pompka chodzila tylko w zadanym czasie a ona chodzi 24h/dobę. Gdzie popelnilem blad? Dodatkowo w instrukcji doczytalem ze trzeba ustawic teub 53:1? Dobrze zrozumialem? Kolejne pytanie: jak czesto synchronizuje sie gitoconnect z piecem i vitotrolem? Czesto jest tak ze na vitotrolu mam temp np 23st a w telefonie 22.4. Pozdrawiam, Klaudiusz W przypadku kotła wyposażonego w automatykę pogodową pompy obiegowe na obiegach muszą pracować non stop cały sezon grzewczy. kod 53 dotyczy jedynie pompy kotłowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.12.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Nie do wiary i paskudnie - 3 zestawy dodatkowe to chyba przerost formy na treścią. Pompa wewn. załatwia obieg prze mieszacz a dalej mam 2 pompy obiegowe: 1-grzejniki, 2-podłogówka.... -może Konsultant coś pomoże... ? VitotrolPlus -czy jak założę regulator temperatury wewnętrznej to przez apkę będę w stanie odczytać temp. w domu? W przypadku gdy są 2 oddzielne obiegi (jeden na grzejniki drugi na ogrzewanie podłogowe) należy zastosować sprzęgło hydrauliczne. Wtedy pompa w kotle jest tylko pompą kotłową (obieg kocioł-sprzęgło) a za sprzęgłem do wysterowania ogrzewania grzejnikowego najlepiej wziąć rozszerzenia AM1 (wysteruje pompę obiegu grzejnikowego i pompę cyrkulacji c.w.u.) oraz zestaw rozszerzający obiegu grzewczego z mieszaczem (dopiero po jego podpięciu kocioł pokaże obieg z mieszaczem) zestaw steruje zaworem trójdrogowym mieszającym i pompą obiegu z mieszaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 04.12.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Konsultant Viessmann -dzięki! Czyli na pewnodla kompletu sterowania wystarczą 2 "pudła" (a nie 3) na ścienia tak? Dla pewności jak one powinny się nazywać - AM1 i ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papiez4 04.12.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Witam. Mam kocioł Vitodens 111-W 6,5-19 kW+ 75 metrów podłogówki bez mieszacza i sprzęgieł, obieg na pompie z kotła. Po dłuzszym czasie zabawy z kotłem jestem teraz trochę mądrzejszy. Już wiem, ze jest źle dobrany i ma za dużą moc w stosunku do tego co potrzebuje moja podłogówka (dzięki deweloperze). Ograniczyłem maksymalną moc kotła do 6,5 kW ale to i tak jest sporo za dużo. Jeżeli ustawiam kocioł na grzanie ciągłe i temp np. 30 stopni po jakims czasie zaczyna taktować i to dosyć ostro (15 sek działania 5 min przerwy). Poradziłem sobie w jakimś stopniu z tym ustawiając na regulatorze pokojowym interwały grzania (4 godziny nie grzeje, półtora grzeje) i temp na kotle 40 stopni i jest w miarę ok. Chciałbym jednak, żeby kocioł grzał na niższej temperaturze cały czas i taktował mniej więc stąd pytania:1. Czy jest możliwość w 111 zmiany histerezy tak, żeby kocioł miał dłuższe przerwy pomiędzy kolejnymi załączeniami?2. Czy jest możliwość wydłużenia pracy pompy po wyłączeniu ? (o ile na ciągłym grzaniu pompa w kotle pracuje cały czas o tyle w interwałach wyłącza się krótko po zakończeniu grzania). I teraz pytanie czy lepiej jest jak pompa działa dłużej lub cały czas czy nie przeszkadza jak woda stoi w podłogówce jak kocioł nie grzeje ? 3. Jest opcja dołożenia zewnętrznego czujnika temperatury, ale nie wiem czy to dobry pomysł z tego względu, że w tym modelu jest możliwośc przesuwania krzywej grzewczej tylko w górę/dół ?Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.12.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Konsultant Viessmann -dzięki! Czyli na pewnodla kompletu sterowania wystarczą 2 "pudła" (a nie 3) na ścienia tak? Dla pewności jak one powinny się nazywać - AM1 i ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.12.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Witam. Mam kocioł Vitodens 111-W 6,5-19 kW+ 75 metrów podłogówki bez mieszacza i sprzęgieł, obieg na pompie z kotła. Po dłuzszym czasie zabawy z kotłem jestem teraz trochę mądrzejszy. Już wiem, ze jest źle dobrany i ma za dużą moc w stosunku do tego co potrzebuje moja podłogówka (dzięki deweloperze). Ograniczyłem maksymalną moc kotła do 6,5 kW ale to i tak jest sporo za dużo. Jeżeli ustawiam kocioł na grzanie ciągłe i temp np. 30 stopni po jakims czasie zaczyna taktować i to dosyć ostro (15 sek działania 5 min przerwy). Poradziłem sobie w jakimś stopniu z tym ustawiając na regulatorze pokojowym interwały grzania (4 godziny nie grzeje, półtora grzeje) i temp na kotle 40 stopni i jest w miarę ok. Chciałbym jednak, żeby kocioł grzał na niższej temperaturze cały czas i taktował mniej więc stąd pytania: 1. Czy jest możliwość w 111 zmiany histerezy tak, żeby kocioł miał dłuższe przerwy pomiędzy kolejnymi załączeniami? 2. Czy jest możliwość wydłużenia pracy pompy po wyłączeniu ? (o ile na ciągłym grzaniu pompa w kotle pracuje cały czas o tyle w interwałach wyłącza się krótko po zakończeniu grzania). I teraz pytanie czy lepiej jest jak pompa działa dłużej lub cały czas czy nie przeszkadza jak woda stoi w podłogówce jak kocioł nie grzeje ? 3. Jest opcja dołożenia zewnętrznego czujnika temperatury, ale nie wiem czy to dobry pomysł z tego względu, że w tym modelu jest możliwośc przesuwania krzywej grzewczej tylko w górę/dół ? Z góry dzięki za odpowiedzi. 1. nie 2. Jeśli nie jest przypięty sterownik w pomieszczeniu pompa pracuje non stop przez cały sezon grzewczy 3 Jeśli jest podpięty sterownik w pomieszczeniu to po sygnale ze sterownika "wyłącz się" gaszony jest palnik a po chwili staje pompa w twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie bufora.... (niestety robi się problem miejsca i kosztów przeróbki instalacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papiez4 04.12.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze dla upewnienia lepiej dążyć do tego, żeby pompa pracowała cały czas powodując obieg czy nie przeszkadza jak będzie się wyłączała? Na bufor nie ma szans ze względu na brak miejsca, żeby to zrobić. Myślałem o dołożeniu drugiej pompy, która by działała cały czas nawet gdy kocioł nie będzie grzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.12.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 przy podłogówce lepiej by pompa pracowała cały czas, Sterowniki w pomieszczeniu działające na zasadzie wł/wył się nie sprawdzają z ogrzewaniem podłogowym ze względu na dużą bezwładność podłogówki będą występowały spore wahania temperatury pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 04.12.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Dzieki Konsultant Viessmann. Rozumiem ze nie potrzebnie kupilem ten modul i mi on nic nie da? Czy czasem nie ma duzej straty na ciaglej pracy pomki cyrkulacyjnej? No i jak z ekologia - patrz zuzycie energi do podpiecia pompki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papiez4 04.12.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Konsultant Viessmann, dzięki. Czyli jest sens zamontowania dodatkowej pompy cyrkulacyjnej? Jak chce, żeby pompa w piecu działała to muszę ustawić grzaie ciągłe a wtedy piec taktuje, a jak mam jak teraz to pompa się wyłącza jak piec nie grzeje. Chyba żeby ustawić godzine grzania godzinę nie i tak na zmianę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts