Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

O la la... Wielkie dzięki i czy można jeszcze prosić?

Widać, że ten 200W kombinuje bardziej niż by się wydawało i nagłe ocieplenie z -5 na +15 ignoruje, no bo ma średnią, itp.

Tryb komfortowy czy normalny? Nie miałem naciśniętego przycisku "Comfort"

Czyli w takim wypadku regulator temp. wewnętrznej to skoryguje czy może coś innego? Póki co nie mam regulatora wewn, ale wiadomo, ze przegrzeje, więc jak ustawić, żeby tego nie zrobił? I odwrotnie -jak temp. nagle spadnie z tych +15 na -5'C to ciągle będzie patrzył na średnia z pop. 21.3 h? Czy jest opcja żeby go "zmusić" do śledzenia temp. zewn. bieżącej?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest to tak ustalone bo jest coś takiego jak bezwładność cieplna budynku. Czyli mury się rozgrzewają dużo wolniej niż powietrze. Podobnie będzie wieczorem, skoro był ciepły dzień i nagle wieczorem pojawi się przymrozek to kocioł niepotrzebnie nie będzie szedł w parametr skoro mury są jeszcze ciepłe.

Kocioł zawsze uśrednia temperaturę zewnętrzną, mamy jednak możliwość ustalenia z jakiego okresu - w zależności od typu budynku

tryb komfort to inaczej tryb dzienny tu użytkownicy używają wielu nazw

Dzięki Wielkie Konsultant Viessmann, że jako nowiciusz mogę pogadać o Vitodens 200W -przy okazji reklama produktu :). Jednak nie uzyskałem jeszcze odpowiedzi na wszystkie pytania, są też kolejne:

1. jak działa ograniczenie mocy maksymalnej, bo myślałem,że bezwarunkowo, ale kilka razy kocioł pracował z większą mocą -co mogło być przyczyną?

2. dlaczego na kotle i na sterowniku Vitotrol 200A mam różnice temperatur zewnętrznych o 1'C? Długość przewodu ok 15m. Poza tym brak na dole daty/godziny -są rózże wersje?

3. czy oprócz instr. serwisowej jest isntrukcja dla automatyka, bardziej zaawansowana logiczna lub schemat logiczny, z którego można by zobaczyć co gdzie wchodzi i wychodzi i jakie warunki, itp?

Edytowane przez daniel.w

1. niestety nie znam algorytmu utrzymywania mocy, na pewno ograniczenie nie dotyczy pracy na cwu ale być może jest dopuszczalne przekroczenie ograniczenia mocy w zależności np od różnicy między temperaturą wymaganą kotła a rzeczywistą.

2. Data i godzina wyświetlana jest tylko w Vitotrolu 300

5.c VD 2xx - automatyka kotła (09.2017).jpg

3. niestety to już są dane wewnętrzne którymi dysponuje jedynie dział R&D

Konsultant Viessmann -b. proszę o pomoc w wyjaśnieniu postu z dnia 7-12-2017 05:56:

Witam,

dlaczego w app. Vitotrol Plus nie mam dostępu do funkcji podglądu zużycia gazu (ikonka 3 słupków)? Wchodzą do app. jest brak ikonki.

Piec Viessmann Vitodens 200-W typ B2HA-19 z regulatorem Vitotronic 200 typ HO1B

PS. Jest możliwość dodania funkcji w app ViCarec czy Vitotrol Plus, by można było ustawić różną temperaturę pomieszczenia trybie grzania w poszczególnych godzinach i dniach?

Edytowane przez Mavin

Konsultant Viessmann -b. proszę o pomoc w wyjaśnieniu postu z dnia 7-12-2017 05:56:

automatyka kotła umożliwia sterowanie obiegami grzewczymi a nie poszczególnymi pomieszczeniami. Dla każdego obiegu można ustawić na każdy dzień tygodnia 4 cykle pracy w temperaturą komfortową, przerwy w pracy z temperaturą komfortową to praca z temperaturą oszczędną. Zużycie energii pokazywane jest tylko w kotłach Vitodens 200 B2HB z regulatorem Vitotronic 200 HO2B (kolorowy, dotykowy)

automatyka kotła umożliwia sterowanie obiegami grzewczymi a nie poszczególnymi pomieszczeniami. Dla każdego obiegu można ustawić na każdy dzień tygodnia 4 cykle pracy w temperaturą komfortową, przerwy w pracy z temperaturą komfortową to praca z temperaturą oszczędną. Zużycie energii pokazywane jest tylko w kotłach Vitodens 200 B2HB z regulatorem Vitotronic 200 HO2B (kolorowy, dotykowy)

a czy jest np możliwość zakupienia osobno regulatora vitotronic 200 HO2B i umieszczenia go w vitodensie 200 B2HA?

Konsultant Viessmann - podłączyłem w salonie Vitotrola 200A i przez 2 dni zarówno na kotle jak i w smartfonie na obiegu podłogówki widziałem temperaturę rzeczywistą i dopiero jak nacisnąłem strzałki to odkrywała się temperatura zadana. Od kilku dni zniknęła mi temperatura mierzona, tak jakby nie było regulatora -nic nie było mieszane w ustawieniach, co mogło się wydarzyć?

EDIT : na smartfonie w Vitotrl Plus pojawiła się, ale na kotle jej nie widać :(

Edytowane przez daniel.w

Pytanie do prawidłowość pracy Pieca Vitodens 100W B1HC-26 z podłączoną pogodówką

Do pieca podłączyłem Bramę Open Therm oraz sterownik z komunikacją OpenTherm+ PT52 (elektrobock.cz) - sterowanie krzywą grzewczą dla podłogówki.

Piec pracuje od stycznia 2017 w domu parterowym 220m - sama podłogówka, spalanie gazu 9-11m3 na dobę (grudzień)

Z wykresów i danych pobranych z bramy opentherm wynika że piec załącza palnik średnio 180-200 razy na dobę, ilość załączeń płomienia od stycznia 2017 wynosi: 37291 przy 1491 godzinach pracy

sum.jpg

gra.jpg

zal.jpg

Czy ta praca jest prawidłowa czy coś zostało źle dobrane (za duża moc pieca, sprzęgło .... ?) i przekłada się to na taką pracę i zużycie gazu

Z góry dziękuje za podpowiedzi

Witam,

Potrzebuje pomocy! - mam ustawioną krzywą grzewczą na 0.6 i 11K (przy temp. zewnętrznej 10 oC woda w kotle ma mieć 43 oC a przy temp. zewnętrznej 0 oC woda w kotle ma mieć 48 oC). Temperatura zadana na piecu to 23C i też taką otrzymuje w pokoju gdzie grzejnik jest otwarty na 5. Gdy temp. zewnętrzna jest w granicach 0 oC, piec działa w miarę krzywej grzewczej. Woda w kotle ma te 48 oC. Ale ostatnio zauważyłem 2 dziwne przypadki:

- jak temp. zewnętrzna rośnie jest te 8-10 oC to temp. wody w kotle nie maleje. Może o 2 stopnie jest te 46-47 oC. A przy 10 oC powinno być te 43-44 oC. Czym to może być spowodowane? Zła krzywa grzewcza? Chodź temp. w pomieszczeniu jest osiągana.

- z tego co zaobserwowałem to 2 przypadek pojawia się gdy na parterze termostaty ustawie na 1-2 bo aktualnie w tych pomieszczeniach nie przebywamy to piec pracuje jakby nie brał pod uwagę krzywą grzewczą. Piec grzeje, temp. wody w kotle 47 oC gdy na zewnątrz było ok.5 oC. Nagle temp. wzrastała na 53-56 oC parę minut tak grzał, później się wyłączał i jak woda spadła na te 35-40 oC to się włączył i tak w kółko. Wydaje mi się, że taka praca kotła jest niepoprawna.

Czym to jest spowodowane?

Ogrzewanie wody użytkowej wyłączone.

Dodam, że na 1 piętrze mam termostaty grzejnikowe tak ustawione, że w łazience mam na 5, w sypialni na 3, a w innych pomieszczeniach na 3.5.

Aktualnie moc pieca ustawione na 100%. Opłaca się obniżać jego moc?

Opłaca się bawić z krzywą grzewczą (tracić czas)? Albo ustawić ją by przygrzewała pokoje i regulować sobie temp. w pokojach tylko na termostatach grzejnikowych?

Edytowane przez Mavin

Pytanie do prawidłowość pracy Pieca Vitodens 100W B1HC-26 z podłączoną pogodówką

Do pieca podłączyłem Bramę Open Therm oraz sterownik z komunikacją OpenTherm+ PT52 (elektrobock.cz) - sterowanie krzywą grzewczą dla podłogówki.

Piec pracuje od stycznia 2017 w domu parterowym 220m - sama podłogówka, spalanie gazu 9-11m3 na dobę (grudzień)

Z wykresów i danych pobranych z bramy opentherm wynika że piec załącza palnik średnio 180-200 razy na dobę, ilość załączeń płomienia od stycznia 2017 wynosi: 37291 przy 1491 godzinach pracy

[ATTACH=CONFIG]403651[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]403652[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]403653[/ATTACH]

Czy ta praca jest prawidłowa czy coś zostało źle dobrane (za duża moc pieca, sprzęgło .... ?) i przekłada się to na taką pracę i zużycie gazu

Z góry dziękuje za podpowiedzi

Ciężko mi jednoznacznie odpowiedzieć, Z jednej strony 9-11 m3 na dobę to praca ze średnią dobową mocą ok 4,5kW co jest powyżej mocy minimalnej kotła więc może taktować. Z drugiej jednak strony bardzo szybkie rozgrzewanie instalacji może sugerować zbyt mały przepływ przez kocioł.

Witam,

Potrzebuje pomocy! - mam ustawioną krzywą grzewczą na 0.6 i 11K (przy temp. zewnętrznej 10 oC woda w kotle ma mieć 43 oC a przy temp. zewnętrznej 0 oC woda w kotle ma mieć 48 oC). Temperatura zadana na piecu to 23C i też taką otrzymuje w pokoju gdzie grzejnik jest otwarty na 5. Gdy temp. zewnętrzna jest w granicach 0 oC, piec działa w miarę krzywej grzewczej. Woda w kotle ma te 48 oC. Ale ostatnio zauważyłem 2 dziwne przypadki:

- jak temp. zewnętrzna rośnie jest te 8-10 oC to temp. wody w kotle nie maleje. Może o 2 stopnie jest te 46-47 oC. A przy 10 oC powinno być te 43-44 oC. Czym to może być spowodowane? Zła krzywa grzewcza? Chodź temp. w pomieszczeniu jest osiągana.

- z tego co zaobserwowałem to 2 przypadek pojawia się gdy na parterze termostaty ustawie na 1-2 bo aktualnie w tych pomieszczeniach nie przebywamy to piec pracuje jakby nie brał pod uwagę krzywą grzewczą. Piec grzeje, temp. wody w kotle 47 oC gdy na zewnątrz było ok.5 oC. Nagle temp. wzrastała na 53-56 oC parę minut tak grzał, później się wyłączał i jak woda spadła na te 35-40 oC to się włączył i tak w kółko. Wydaje mi się, że taka praca kotła jest niepoprawna.

Czym to jest spowodowane?

Ogrzewanie wody użytkowej wyłączone.

Dodam, że na 1 piętrze mam termostaty grzejnikowe tak ustawione, że w łazience mam na 5, w sypialni na 3, a w innych pomieszczeniach na 3.5.

Aktualnie moc pieca ustawione na 100%. Opłaca się obniżać jego moc?

Opłaca się bawić z krzywą grzewczą (tracić czas)? Albo ustawić ją by przygrzewała pokoje i regulować sobie temp. w pokojach tylko na termostatach grzejnikowych?

zakładam, że mowa o kotle Vitodens z serii 2xx

ad1

proszę sobie wyobrazić sytuację, bardzo zimna noc np -15C ale potem piękny bardzo słoneczny poranek i na dworzu około południa robi się np coś koło 0C. Jeśli kocioł by się słuchał dokładnie krzywej grzewczej to bardzo mocno by obniżył parametry na instalacji CO. Ponieważ mury nie rozgrzewają się tak szybko jak powietrze skutkowałoby ty wychłodzeniem pomieszczeń. Zatem automatyka aby uwzględnić takie zmiany uśrednia temperaturę zewnętrzną i do obliczeń krzywej grzewczej brana jest domyślnie średnia temperatura zewnętrzna z 21h i 20 minut.

ad2

kocioł nie analizuje jak są ustawione głowice bo niema tego jak zrobić. Analizuje jednak jak szybko osiąga temperaturę i jak szybko potem stygnie. I na podstawie tych prędkości ustala sobie histerezę z jaką pracuje. Jeśli temperatura w kotle po starcie długo wzrasta a po wyłączeniu palnika instalacja długo stygnie automatyka kotła zmniejsza histerezę. Jeśli jednak głowice odetną grzejniki od instalacji to przy małej histerezie kocioł by się szybciutko wygrzewał a zaraz potem szybko wychładzał co by powodowało taktowanie, aby tego uniknąć automatyka rozszerza histerezę pracy palnika.

ad3

opłaca się zrobić projekt a potem zgodnie z projektem wykonać instalację i ustawić odpowiednio automatykę bo to daje ogromne oszczędności (najpierw w zakupie podzespołów instalacji a potem użytkowania). Bez projektu ustawienie automatyki wymaga czasu ale też jest warto to zrobić gdyż kocioł będzie pracował ekonomicznej a w budynku będzie dużo wyższy komfort cieplny.

zakładam, że mowa o kotle Vitodens z serii 2xx

ad1

proszę sobie wyobrazić sytuację, bardzo zimna noc np -15C ale potem piękny bardzo słoneczny poranek i na dworzu około południa robi się np coś koło 0C. Jeśli kocioł by się słuchał dokładnie krzywej grzewczej to bardzo mocno by obniżył parametry na instalacji CO. Ponieważ mury nie rozgrzewają się tak szybko jak powietrze skutkowałoby ty wychłodzeniem pomieszczeń. Zatem automatyka aby uwzględnić takie zmiany uśrednia temperaturę zewnętrzną i do obliczeń krzywej grzewczej brana jest domyślnie średnia temperatura zewnętrzna z 21h i 20 minut.

ad2

kocioł nie analizuje jak są ustawione głowice bo niema tego jak zrobić. Analizuje jednak jak szybko osiąga temperaturę i jak szybko potem stygnie. I na podstawie tych prędkości ustala sobie histerezę z jaką pracuje. Jeśli temperatura w kotle po starcie długo wzrasta a po wyłączeniu palnika instalacja długo stygnie automatyka kotła zmniejsza histerezę. Jeśli jednak głowice odetną grzejniki od instalacji to przy małej histerezie kocioł by się szybciutko wygrzewał a zaraz potem szybko wychładzał co by powodowało taktowanie, aby tego uniknąć automatyka rozszerza histerezę pracy palnika.

ad3

opłaca się zrobić projekt a potem zgodnie z projektem wykonać instalację i ustawić odpowiednio automatykę bo to daje ogromne oszczędności (najpierw w zakupie podzespołów instalacji a potem użytkowania). Bez projektu ustawienie automatyki wymaga czasu ale też jest warto to zrobić gdyż kocioł będzie pracował ekonomicznej a w budynku będzie dużo wyższy komfort cieplny.

Witam,

Konsultant Viessmann - Dziekuje za odp.!

Tak mój piec to Viessmann Vitodens 200-W typ B2HA-19 z regulatorem Vitotronic 200 typ HO1B.

Instalator dobrał grzejniki na podstawie obliczeń pomieszczeń. Piec znowu był dobierany na podstawie projektu wykonana instalacji grzewczej.

Piec od czasu montażu 2-3 lata pracował na ustawieniach fabrycznych (krzywa grzewcza 1.4 i 0K, temp. pomieszczeń 22-24 oC a temp. zredukowana podczas nieobecności w domu jak i w nocy na 4 oC). W tym o to okresie grzewczym bardziej zacząłem się interesować jego pracą i ustawieniami w celu obniżenia kosztów jak i poprawy komfortu cieplnego. W takim razie będę musiał dalej się pobawić i ustawiać.

Jak na dzień dzisiejszy to mam ustawienie krzywej grzewczej na 0.7 i 8-9K, temp. pomieszczenie na 23 oC a temp. zredukowana podczas nieobecności w domu jak i w nocy na 19 oC. Dobowe zużycie na dom ok.180m2 wychodzi w granicach 11-14m3 gazu. Zobaczymy jak będzie po kolejnych korektach.

Czy opłaca także bawić się z mocą grzewcza pieca? Zmienić np z 100 na 80? Czy tego w ogóle nie ruszać?

Edytowane przez Mavin

Konsultant Viessmann -jeszcze kilka pytań, dalej poznaję 200W i zauważyłem, że:

1. ograniczenia mocy dot. obiegów grzewczych i CWU również, jednak często kocioł nie przestrzega tych ustawień -może Pan dowiedzieć się i przekazać jaka jest logika dla mocy max?

2. nie zgadzam się z powyższym, gdyż pomimo "niesłuchania" zmniejszenie mocy skutkuje przy temp. zew. 10-0st rzadszym wyłączaniem się i stabilniejszą pracą kotła. Pomimo, że mam min. 10% (1.9kW) to też na początku przy dodatnich temp. miałem częste wył/zał co na pewno nie służy kotłowi i powoduje straty rozruchowe.

3. dobierałem kocioł (19kW) dla CWU, a teraz widzę, że moc nie jest wykorzystywana bo dT podgrzewu 20st daje u mnie max jakieś 55% mocy. Czy można ustawić dla CWU wydajność pompy w kotle na 100%, żeby zwiększyć moc i skrócić czas dla CWU?

4. czy wspominana inercja temperatury 128x10min można zmienić np. na 2h (12x10min)? W moim przypadku mam b. duże oszklenie od południa i wydaje mi się, że potrzebna jest szybsza reakcja na zmianę temperatury zewnętrznej, a czujnik położony po północnej stronie i nie wiem czy to jest dla mnie najlepiej -duże mam różnice temp. południe-północ!

5. co oznacza dolny/górny próg rozwarstwienia termicznego

6. jak fizycznie oddziałuje na kocioł programowe przełączenie rodzaju gazu ziemnego na płynny

Edytowane przez daniel.w