Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

1. ograniczenie mocy dotyczy maksymalnej mocy podczas pracy na co, nie na poszczególne obiegi.

2. każdy ma prawo się nie zgadać. Algorytm pracy kotła jest tak skonstruowany, że chwilowa moc dobierana jest na podstawie różnicy temperatur, między temperaturą pomierzoną a temperaturą wymagana na zasilaniu. Największa różnica oczywiście występuje w momencie startu i wtedy automatyka chciała by pracować z jak największą mocą a to groziło by własnie efektem taktowania. Aby tego uniknąć po starcie sztucznie zmniejszana jest wymagana temperatura zasilania, a co za tym idzie mniejsza jest różnica temperatur no i w konsekwencji zmniejszana jest też moc chwilowa. Podtrzymuję zdanie, że ograniczanie mocy nie ma zauważalnego wpływu na ekonomikę pracy kotła.

3. przepływ wody instalacyjnej jest tak dobierany by przy różnicy temperatur 20K przenieść całą moc kotła. Skoro przy zachowaniu dt kociol schodzi z mocą oznacza to, że wężownica nie jest w stanie przekazać całego ciepła. W przypadku kotłów Viessmann zasobniki są tak konstruowane aby przenosić całą projektowaną moc przy temperaturze zasilania wyższej o 20K od temperatury wymaganej ciepłej wody użytkowej. Oczywiście serwis może zmienić zarówno różnicę temperatury jak i prędkość obrotową pompy.

4. tak, serwis może dokonać takiej zmiany

5. górny i dolny zakres rozwarstwienia termicznego dotyczy specjalnego zasobnika, który mamy w ofercie i tam do właściwej pracy wymagane są aż 4 czujniki temperatury zasilania.

6. gazy ziemne(E, Ls,Lw) czy też gaz propan techniczny mają odmienne właściwości fizykochemiczne (kaloryczność, gęstość) i aby kocioł mógł właściwie oszacować ilość podawanego gazu musi wiedzieć jak sterować otwarciem armatury gazowej. Oczywiście wszystko to jest też powiązane z wymaganą ilością powietrza jakie należy dostarczyć by proces spalania był jak najbardziej efektywny a jednocześnie bezpieczny dla kotła.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Konsultant Viessmann -dzięki wielkie, super że się Pan tutaj udziela!

1. a widzę to ustawienie i dla obiegów grzewczych i dla cwu oddzielnie

2. w porządku, ale jak Pan wytłumaczy, że ten kociołek na ustawieniach przez serwisanta uruchamiał mi się klika razy na godzinę, 100-200x/dobę? Jaka wg Pana częstość zał/wył na dobę jest normalna a jaka już nie? Dopiero ogr. mocy oraz 2 przedziały zredukowane do min. załatwiły sprawę

3. wygląda że 19kW to za duża moc :( ale obawiałem się brać 10kW, skoro moc projektowa to własnie ok. 10kW -czy "przerost" 100% jest OK?

4. OK, czyli przy ekspozycji południowo-zachodniej i dużym oszkleniu dopuszcza Pan zmniejszenie tej inercji -a nie można tego zmienić samemu? Utrata gwarancji?

6. czyli nic fizycznie nie podlega zmianie, np. dysza, itp. Tylko programowy dobór parametrów? :eek:

ad.1

może się nie zrozumieliśmy. Można ograniczyć moc przy pracy na CO i drugi ograniczenie pracy na CWU. Niemożna ograniczyć mocy idącej na poszczególne obiegi.

ad.2

a jaki to miało wpływ na zużycie gazu? bo wyraźnie zaznaczałem że mowa o ekonomice. Co do ilości startów w ciągu doby to niema jakichś konkretnych wartości. Oczywiście im mniej tym lepiej. W okresach przejściowych będzie to kilkadziesiąt w największe mrozy kilka.

starty.JPG

to zrzut z kotła moich znajomych (dom ok 180m2, ogrzewanie grzejnikowe, Vitodens 222-F o mocy 26kW), mniej więcej okres od października do kwietnia

ad.3

kociołek ma duży zakres modulacji więc bez obaw

ad.4

nie grozi to utratą gwarancji ale jest sporo kodów które są od siebie zależne dla tego jestem zwolennikiem, że każdy powinien się zajmować tym na czym się zna. Niestety naszą wadą narodową jest to, że "ja wiem lepiej" a jak wpadnie szwagier i obalimy 0,7 to już na pewno lepiej zrobimy.

ad.6

będę nieskromny a co mi tam :D kupił Pan najlepszy kocioł na rynku to nic nie trzeba fizycznie wymieniać.

w prostszych konstrukcjach rzeczywiście należy stosować tzw zestawy przebrojeniowe czyli dysze, kryzy albo wręcz całe ścieżki gazowe. W przypadku kotłów Vitodens serii 2xx klient otrzymuje urządzenie wyposażone w system LambdaPro Control który nie dość że potrafi się automatycznie dopasować do rodzaju gazu (obecnie wymagane jest tylko elektroniczne ustawienie gaz ziemny (E lub Lw)/ gaz płynny (propan techniczny) a reszta dzieje się automatycznie. Dodatkowo system ten nonstop kontroluje i poprawia parametry by jakość spalania była na możliwie najwyższym poziomie.

• 4 weeks później...
Konsultant Viessmann dzięki, powoli ogarniam! Obecnie mróz więc pojawiła się śnieżynka -od jakiego parametru zależy jej pojawianie się? Zabezp. przed zamarzaniem czy coś innego? Widzę że pompa obiegowa kotła ciągle pracuje chyba z tego powodu, oraz pompa podłogówki i grzejników też... Edytowane przez daniel.w

Jest na rynku wiele kotłów firmy Viessmann które mają grubo powyżej 15 lat i bardzo dobrze się nadal sprawują.

To dobrze, rokuje nadzieję.

A czego trzeba pilnować w kolejnych latach? Przeglądy coroczne, to oczywiste, ale jakie elementy Vitodensów lubią się zużywać? Ewentualnie co warto wymienić profilaktycznie po jakimś czasie?

najważniejsze wykonywać regularnie co roku konserwacje (jak w każdym kotle), a z elementów zużywających się to oczywiście elektrody, uszczelki...

tu znajdziesz pełen zakres czynności i materiałów jakie powinny być wykonane i wymienione podczas przeglądu https://viessmann-serwis.pl/serwisonline/listaczynnosci

Mam pytanie do Pana Konsultanta.

W konfiguratorze firmowym, dla mojego domku wyliczono zapotrzebowanie 3,8kW i zaproponowano kocioł Vitodens 200-W lub tańszy Vitodens 100-W.

Obydwa są jednofunkcyjne plus zbiornik.

Stąd moje pytanie - dlaczego nie dwufunkcyjny? Pomijając temat komfortu itp. czy są jeszcze jakieś przeciw?

Mnie akurat bardziej dwufunkcyjny by pasował, ale chciałbym poznać zdanie fachowca, czy z jakiś innych powodów (technicznych, sprawności,awaryjności itd) lepszy jest jednofunkcyjny z kotłem.

Kocioł 2-u funkcyjny to niestety bardzo niski komfort użytkowania ciepłej wody użytkowej. W czasie brania prysznica należy zapomnieć o choćby umyciu rąk czy szklanki.

Szczerze? Jestem trochę zawiedziony Pana odpowiedzią. Myślałem, że napisze Pan coś w temacie wytrzymałości albo coś podobnego. Na pewno jest Pan przekonany , że użytkując piec VITODENS 222-W nie umyję szklanki, jeśli ktoś będzie brał prysznic ?

Mam 3 mieszkania, do których kupiłem Vitopend 100 (turbo) i ani moje dzieci ani ja, nie mamy problemów "ze szklanką" Fakt, tak je umiejscowiłem, by odległości od kranów/pryszniców, nie przekraczały 4m, co może wpływać na lepszy komfort, ale podobnie chcę zrobić w budowanym domku z Vitodensem 222. Niestety, nie znam nikogo, kto by taki piec użytkował ..więc może zapytam inaczej - Czy uważa Pan, że piece dwufunkcyjne mogą mieć krótszą żywotność, być bardziej awaryjne od jednofunkcyjnego?

Szczerze? Jestem trochę zawiedziony Pana odpowiedzią. Myślałem, że napisze Pan coś w temacie wytrzymałości albo coś podobnego. Na pewno jest Pan przekonany , że użytkując piec VITODENS 222-W nie umyję szklanki, jeśli ktoś będzie brał prysznic ?

Mam 3 mieszkania, do których kupiłem Vitopend 100 (turbo) i ani moje dzieci ani ja, nie mamy problemów "ze szklanką" Fakt, tak je umiejscowiłem, by odległości od kranów/pryszniców, nie przekraczały 4m, co może wpływać na lepszy komfort, ale podobnie chcę zrobić w budowanym domku z Vitodensem 222. Niestety, nie znam nikogo, kto by taki piec użytkował ..więc może zapytam inaczej - Czy uważa Pan, że piece dwufunkcyjne mogą mieć krótszą żywotność, być bardziej awaryjne od jednofunkcyjnego?

Kocioł 222W to specyficzny rodzaj kotła 2-funkcyjnego ze zbiornikiem ładowanym warstwowo. Tu raczej ze szklanką wody problemu nie będzie. Z tego co wiem natomiast, to zbiorniki warstwowe są bardziej wrażliwe na twardą wodę, ale to pewnie konsultant potwierdzi (lub nie).

Kocioł 222W to specyficzny rodzaj kotła 2-funkcyjnego ze zbiornikiem ładowanym warstwowo. Tu raczej ze szklanką wody problemu nie będzie. Z tego co wiem natomiast, to zbiorniki warstwowe są bardziej wrażliwe na twardą wodę, ale to pewnie konsultant potwierdzi (lub nie).

Nosz qrka...oby Twoje wieści się nie sprawdziły, bo u mnie woda twarda jak cholera ;/ Użytkownikom wszelkich bojlerów czy zasobników uprzykrza życie. Zwykłe piece dwufunkcyjne nie miały z tym problemu, ale ten z zasobnikiem...? ;/

Witam!!

Właśnie stoję przed wyborem jednofunkcyjnego kotła gazowego. Kocioł powinien współpracować z zasobnikiem C.W.U (ok 100 / 120l) oraz stacją pogodową.

Mój budynek:

- 140m2 pow. użytkowej (180m2 podłogi, w tym 24m2 garaż).

- Okna 2 szybowe, plus dachowe 2 i 3 szybowe.

- zbudowany z porotherm 25 na dryfix,

- ocieplenie zewnętrzne 12cm styro,

- dach 2 spadowy wełna 15+10cm lambda 36.

- ocieplenie posadzki 13cm + 5cm anhydryt, na piętrze 3cm styro + 5cm anhydryt.

- wentylacja grawitacyjna

- 2 łazienki (wanna+prysznic, oraz prysznic). Z wanny korzystają tylko dzieci.

- 4 osoby

- możliwie wszędzie podłogówka.

Moje dylematy dotyczą 2 spraw :(

Dylemat 1) wybór pieca - może ktoś podzieli się opiniami. Mam następujące opcje:

a) VITODENS 222-F typu B2TB 1,9-19kW + 100l zasobnik ładowany warstwowo + VITOTRONIC 200 + VITOCONNECT 100

b) VITODENS 200 1,9-19kW + VITOCELL 120L + VITOTRONIC 200 + VITOCONNECT 100

c) konkurencyjny Brotje WGB EVO 20 H 2.9-20 + ich zasobnik BS 120 C

Opcję a i b dostanę w praktycznie takiej samej cenie - co z tego polecicie? Czy warto brać zasobnik ładowany warstwowo?

Jaka będzie przewaga nad Brotje, który będzie jednak spoto tańszy?

Dodam, że chcemy piec umieścić w łazience za lekką ścianką - więc fajnie jakby był w miarę cichy.

Poglądowo dodaję łazienkę na dole:

Łazienka dół z1 (1).jpg Łazienka dół z2 (1).jpg

oraz na górze:

Łazienka v8.jpg

Dylemat 2) Czy robić wszędzie podłogówkę, czy jednak drabinki dodatkowo w łazienkach + grzejnik w garażu?

Jeden wykonawca twierdzi, żeby nie komplikować układu łącząc podłogówkę z grzejnikami tylko dla 3 grzejników. I robić wszędzie podłogówkę.

Drugi twierdzi, że łazienka ma małą powierzchnię, jest ryzyko że będzie niedogrzana... A w garażu że podłogówki się nie robi, bo wpływa to na korozję samochodu.

Myślę, czy nie zrobić na razie pętli pod grzejniki do łazienek, gdyby faktycznie miałby być niedogrzane... A na razie grzejników nie dawać. Tylko co wtedy z garażem? Albo zrobić grzejniki na niskiej temperaturze - tylko czy ma to sens?

Z góry dzięki za porady!

Edytowane przez spock1984

Witam!!

Właśnie stoję przed wyborem jednofunkcyjnego kotła gazowego. Kocioł powinien współpracować z zasobnikiem C.W.U (ok 100 / 120l) oraz stacją pogodową.

Mój budynek:

- 4 osoby

Dylemat 1) wybór pieca - może ktoś podzieli się opiniami. Mam następujące opcje:

a) VITODENS 222-F typu B2TB 1,9-19kW + 100l zasobnik ładowany warstwowo + VITOTRONIC 200 + VITOCONNECT 100

Opcję a i b dostanę w praktycznie takiej samej cenie - co z tego polecicie? Czy warto brać zasobnik ładowany warstwowo?

Dodam, że chcemy piec umieścić w łazience za lekką ścianką - więc fajnie jakby był w miarę cichy.

[ATTACH=CONFIG]407143[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]407144[/ATTACH]

oraz na górze:

[ATTACH=CONFIG]407145[/ATTACH]

Dylemat 2) Czy robić wszędzie podłogówkę, czy jednak drabinki dodatkowo w łazienkach + grzejnik w garażu?

Jeden wykonawca twierdzi, żeby nie komplikować układu łącząc podłogówkę z grzejnikami tylko dla 3 grzejników. I robić wszędzie podłogówkę.

Drugi twierdzi, że łazienka ma małą powierzchnię, jest ryzyko że będzie niedogrzana... A w garażu że podłogówki się nie robi, bo wpływa to na korozję samochodu.

Myślę, czy nie zrobić na razie pętli pod grzejniki do łazienek, gdyby faktycznie miałby być niedogrzane... A na razie grzejników nie dawać. Tylko co wtedy z garażem? Albo zrobić grzejniki na niskiej temperaturze - tylko czy ma to sens?

Z góry dzięki za porady!

WITAJ.

Ode mnie 3 zdania użytkuje 3 lata Vitodens 343 F nie jest cichy.

Działówki mam z ytonga chyba z tego co pamiętam coś około 12 cm plus tynk kafle i w łazience słyszę pracę pieca i pomp.

Gdyby pomieszczenie gdzie stoi piec graniczył z pokojem / sypialnią krew by mnie zalała.

W garażu w tej chwili zrobiłbym podłogówkę (mam grzejnik) dlaczego ?

Po budowie zrobiłem sobie dobrzę kupiłem nowy samochód warty pól domu dajmy na to .. wjezdzając do garażu nie muszę ściągać śniegu wieczorem ,rano mam ciepły samochód .

(zrobiłbym lepszą wentylację garażu na tą chwilę) aby usunąć wilgoć ale i tak garaż jest zawsze dziurawy.

Pytanie brzmi czy warto dla paru dni w roku robić podłogówkę lub grzejnik w garażu to zależy od Ciebie.

W łazience małej dolnej jak i większej górnej dałem częściej rurki co 10 cm i starczy (oczywiscie mam też grzejniki ale ich nie włączam - no może sporadycznie włączam)

Pozdrawiam

Witam!!

Mój budynek:

- 4 osoby

[ATTACH=CONFIG]407143[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]407144[/ATTACH]

oraz na górze:

[ATTACH=CONFIG]407145[/ATTACH]

ciężko porównywać Vitodensy z serii 2xx z kotłem Broetje EcoTherm PLUS WGB-M EVO 20 H

porównanie.JPG[ATTACH=CONFIG]407224[/ATTACH]

różnica 3dB to urządzenie 2x głośniejsze, ponieważ to skala logarytmiczna zatem 6 dB to urządzenie jest 4 razy głośniejsze

co do zakresu modulacji i mocy minimalnej proszę poczytać wątki o taktowaniu kotłów, jest ich tu na forum kilka jak nie kilkanaście

stop AlSi bardzo dobrze przewodzi ciepło niestety wchodzi w reakcje z kondensatem, narastają na nim sole ograniczając wymianę ciepła i podnosząc koszty konserwacji.

dodatkowo w przypadku kotłów Vitodens serii 2xx automatyka Vitotronic nie ma konkurencji w możliwościach dopasowania do oczekiwań użytkownika czy też wymagań projektanta instalacji. (niestety jest to tez problemem, bo baaardzo duża grupa instalatorów niema bladego pojęcia o funkcjonowaniu instalacji grzewczych)

Z góry dzięki za porady!

Technicznie najlepiej byłoby zrobić 2 oddzielne obiegi dla grzejników i dla podłogówki. Jak miałbym jednak robić dla siebie to zrobiłbym wszystko na jednym parametrze (podłogowym). Wystarczy w łazienkach ułożyć odpowiednio gęściej rury i na pewno nie będzie zimno.

A co do tego, że od ogrzewania podłogowego w garażu szybciej rdzewieją samochody... to bardzo ciekawe. Proszę podpytać instalatora o przyczyny bo jestem tego bardzo ciekawy :D

Edytowane przez Konsultant Viessmann

Dzięki za informację.

co do zakresu modulacji i mocy minimalnej proszę poczytać wątki o taktowaniu kotłów, jest ich tu na forum kilka jak nie kilkanaście

Czytałem trochę o modulacji, ten konkretny kocioł EVO 20 H ma przy 50/30°C modulację 3,1 - 20,8. Czy różnica w porównaniu do 1,9 dolny zakres Viessman jest tak bardzo odczuwalna?

stop AlSi bardzo dobrze przewodzi ciepło niestety wchodzi w reakcje z kondensatem, narastają na nim sole ograniczając wymianę ciepła i podnosząc koszty konserwacji.

A jakiego rzędu są to koszty w przypadku Viessmann'a? Jak często Viessmann wymaga czyszczenia wymiennika? Jaki jest mniej więcej koszt rocznego przeglądu?

Technicznie najlepiej byłoby zrobić 2 oddzielne obiegi dla grzejników i dla podłogówki. Jak miałbym jednak robić dla siebie to zrobiłbym wszystko na jednym parametrze (podłogowym). Wystarczy w łazienkach ułożyć odpowiednio gęściej rury i na pewno nie będzie zimno.

Na jednym parametrze - w sensie grzejniki również na niskiej temperaturze? Ma to sens - wysuszy się ręcznik przy tym? Czy też w ogóle nie robić grzejników...? => Tylko podłogówka w łazienkach co 10cm (nie wiem czy się da gęściej - podłoga nie może też być za gorąca...)

Dla pieca to chyba korzystniej grzać wodę tylko do niskiej temperatury, niż dogrzewać do wysokiej tylko dla 3 grzejników - wydaje mi się to bardziej ekonomiczne i mniej obciążające piec?

A co do tego, że od ogrzewania podłogowego w garażu szybciej rdzewieją samochody... to bardzo ciekawe. Proszę podpytać instalatora o przyczyny bo jestem tego bardzo ciekawy :D

Też jakoś to do mnie nie przemawia :) Zastanawiam się czy w ogóle ogrzewać garaż w bryle czy nie.

nie znam dokładnie wyrobów konkurencji, parametry czerpalem zich strony https://www.broetje.pl/produkt/ecotherm-plus-wgb-m-evo-20-h/ i tam oc minimalna jest 6,5kW

z kosztami przeglądu to różnie, w zimie przegląd będzie kosztował 250-300 zl plus koszty dojazdu, w miesiącach gdy serwisanci mają mniej roboty można spokojnie zrobić przegląd za 150 zł. Przeglądy powinny być wykonywane przynajmniej raz w roku (tak nakazują polskie przepisy a przy okazji będzie wtedy 10 lat gwarancji na wymiennik)

co do temperatury podłogi można zejść z parametrem i ułożyc rurki nawet i co 8cm, przy dzisiejszym budownictwie zapotrzebowanie mocy jest naprawdę na tyle małe, że podłoga jest ledwie ciepła (i to jest większy problem bo mamy skargi od klientów że myśleli że jak jest ogrzewanie podłogowe to będzie ciepła podłoga, a tu podłoga ledwo letnia a w pomieszczeniach 22-23*C). Drabinka w łazienkach to już wtedy tylko jako wieszak dla ręczników albo by uspokoić nerwy użytkownika - jak to łazienka bez grzejnika :D ).

moim hobby są youngtimery więc w moim garażu na pewno było by ogrzewanie by im kółka w zimę nie marzły ale to oczywiście moje "zboczenie"

nie znam dokładnie wyrobów konkurencji, parametry czerpalem zich strony https://www.broetje.pl/produkt/ecotherm-plus-wgb-m-evo-20-h/ i tam oc minimalna jest 6,5kW

To jest dobre zagadnienie - na jaki parametr mam patrzeć w Brotje? W załączeniu dane techniczne, na patrzyłem na "Zakres nominalnej mocy cieplnej przy H 50/30'C" = 3,1 - 20,8kW.

Natomiast faktycznie jest też "Wytworzone ciepło użytkowe przy znamionowej mocy cieplnej na poziomie 30% i w reżimie niskotemperaturowym : 30%, tR > 30 °C" = 6,5kW.

https://ibb.co/nLjOkn

https://ibb.co/igBQy7

Który parameter powinienem zestawić z 1,9kW dolnego zakresu u Viessmanna?

2018-02-14 13_04_20-Dane techniczne Vitodens 222-F B2TB.pdf - Adobe Reader.jpg

2018-02-14 13_03_39-Informacja-techniczna-WGB-EVO-15-28-seria-H-WGB-M-EVO-20-Seria-H.pdf - Adobe.jpg

Edytowane przez spock1984