Konsultant Viessmann 14.02.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 przyjąłbym bardziej korzystną wartość dla broetje czyli (1) 3,1-20,8choć dziwne, że sami na stronie podają wyższą wartość co działa ewidentnie na ich niekorzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spock1984 24.02.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Technicznie najlepiej byłoby zrobić 2 oddzielne obiegi dla grzejników i dla podłogówki. Jak miałbym jednak robić dla siebie to zrobiłbym wszystko na jednym parametrze (podłogowym). Jeszcze pytanie odnośnie tego - czy robiąc wszystko na jednej temperaturze, można zrezygnować z mieszacza? Wykonawca twierdzi, że mieszacz jest zalecany tak czy inaczej dla bezpieczeństwa : w przypadku awarii w kotle jest ryzyko, że cwu może trafić na ogrzewanie podłogowe, powodując uszkodzenia. Co myślicie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spock1984 24.02.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Jak taki ogranicznik wygląda? Nie za bardzo mogę to znaleźć w ofercie / cenniku Viessmanna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 25.02.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) J... czy robiąc wszystko na jednej temperaturze, można zrezygnować z mieszacza? ... Pierwszy sezon 200W -podłogówka parter + grzejniki piętro - układ ze sprzęgłem i mieszaczem -obserwacje: 1. przy dobrej izolacji domu dla -10'C na zewn. temperatura zasilania podłogówka/grzejniki(piętro): max 30/45 'C (a nawet 30/40'C) 2. gdy na parterze podniesiemy temp. np do 23-24'C to piętro grzejnikowe może działać na niższej krzywej -> dT=10'C (bo przenikanie ciepła z dołu) 3. gdy na parterze temp. ok. 20'C to piętro muszę dać krzywą wyższą i wtedy dT=15'C 4. generalnie problem z zimnymi płytkami, więc te wypociny o szkodliwości gorących podłogówek wyssane z palca 5. żałuję, że nie zakupiliśmy większych grzejników, ale i tak nie widzę ciepła z grzejników zasilanych temperaturą 30'C i mniejsza, drabinka byłaby zimna! -temperatura dotykowo nieodczuwalna! 6. Zasobnik CWU tylko 120L, ale 200W przerywa ogrzewanie CO i potrzebuje ok. 10min na nagrzanie zasobnika + kocioł w lecie na załącza się przy każdym odkręceniu kranu 7. 2-funkcyjny to bez cyrkulacji i mały dom -odbiory blisko kotła. 200W ma dobre programowanie CWU (np. 3/3min. praca/postój). Łazienki masz niby blisko, ale np. kuchnia? Edytowane 25 Lutego 2018 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.02.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Jeszcze pytanie odnośnie tego - czy robiąc wszystko na jednej temperaturze, można zrezygnować z mieszacza? Wykonawca twierdzi, że mieszacz jest zalecany tak czy inaczej dla bezpieczeństwa : w przypadku awarii w kotle jest ryzyko, że cwu może trafić na ogrzewanie podłogowe, powodując uszkodzenia. Co myślicie o tym? Hmm.. jakaż by to temperatura w CWU być musiała, by uszkodziła podłogówkę? Owszem, biegałem na awarie wymieniać naczynie przeponowe czy inne pierdółki, kiedy brakło prądu i ludziom w piecach na ekogroszek czy zgazowujące drewno temperatura skakała na 130-140 uszkadzając jakieś uszczelki w mieszaczach, ale żeby na piecu gazowym nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj78 26.02.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Witajcie. Jestem użytkownikiem pieca Vitonens 200 i od paru dni mam z nim problem. Piec ma jakieś 15 lat, ale w ciągłej eksploatacji jest od mniej więcej 12 lat - był serwisowany, a ostatni serwis był we wrześniu. Wspomniany problem polega na tym, że piec tak jakby próbował zacząć grzać, ale nie dochodzi do zapłonu. Tzn. słychać włączenie wentylatora i na moment zapali się i zaraz gaśnie żółta dioda przy symbolu jakby palnika. Wyłącznie pieca z sieci na kilka - kilkanaście minut skutkuje tym, że piec zaczyna normalnie grzać, ale taki zabieg z "resetem" trzeba wykonywać mniej więcej raz na dobę, a ostatnio częściej. Zgłosiłem sprawę do serwisu, ale mogą przyjechać najwcześniej za dwa tygodnie, a tu mrozy nastały i boję się, że pewnego razu "reset" nie zadziała Może ktoś z Was pomoże zdiagnozować przyczynę i uda mi się samemu rozwiązać problem, dodam że raczej techniczny jestem, bo zajmuję się zawodowo samochodami, ale piece to nie moja dziedzina. Z góry dziękuję za zainteresowanie się moim problemem i liczę na pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.02.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 (edytowane) mikolaj78 Nie masz gdzieś instrukcji z opisami błędów?Podobne objawy u innych użytkowników były spowodowane awarią sterownika, ale tyle tego tam jest, że różne rzeczy mogą nawalić.Coś znalazłem - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2911592.html Podobne objawy Edytowane 26 Lutego 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj78 26.02.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Instrukcji nie posiadam, ale pewnie w necie jest do znalezienia.Dodam, że na wyświetlaczu nie pojawiają się żadne kody błędów.Poczytałem trochę w różnych źródłach i być może powodem problemów jest zanieczyszczony "zapłonnik" (nie wiem, czy użyłem właściwej nazwy). ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spock1984 26.02.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Zdecydowałem się na Viessmana 222-f. Podpowiedzcie proszę : zbiornik cwu warstwowy czy z wezownicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.02.2018 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Zdecydowałem się na Viessmana 222-f. Podpowiedzcie proszę : zbiornik cwu warstwowy czy z wezownicą? A jaką masz twardość wody (planujesz/posiadasz, zmiękczacz)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.02.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Warstwowy - taki mam - zapewnia ciepłą wodę błyskawicznie, bez względu na ilość jej zużycia. Czyli np. kilka osób bierze długi prysznic po sobie a woda ciepła jest i jest... Ponieważ nie mam porównania z zasobnikiem, nie wypowiem się. Mam też zmiękczacz wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spock1984 27.02.2018 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 A jaką masz twardość wody (planujesz/posiadasz, zmiękczacz)? U mnie woda o średniej twardości: 4.76 mval/l 2.38 mmol/l 238 CaCO3 mg/l 13.33 stopnie niemieckie °dH 16.66 stopnie angielskie °e (Clarke’a) 23.8 stopnie francuskie °f Rozważam zmiękczacz - rozumiem, że z warstwowym zasobnikiem jest on raczej niezbędny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.02.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Zgłosiłem sprawę do serwisu, ale mogą przyjechać najwcześniej za dwa tygodnie, a tu mrozy nastały i boję się, że pewnego razu "reset" nie zadziała bardzo proszę o kontakt z infolinią pod nr 0 801 0 801 24 zadysponują serwisanta i na pewno nie trzeba będzie czekać 2 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.02.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 U mnie woda o średniej twardości: 4.76 mval/l 2.38 mmol/l 238 CaCO3 mg/l 13.33 stopnie niemieckie °dH 16.66 stopnie angielskie °e (Clarke’a) 23.8 stopnie francuskie °f Rozważam zmiękczacz - rozumiem, że z warstwowym zasobnikiem jest on raczej niezbędny? Takie są opinie - twarda woda szybko obniża jego sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 28.02.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Kto z Was mnie oświeci i wyjaśni związek pomiędzy temperaturami zadawanymi na kotle (jedna z tych temperatur to temperatura ktora rzekomo ma byc utrzymywana w zaprogramowanym okresie, a druga temperatura to ta która ma obowiązywać poza tym zaprogramowanym okresem) a faktycznymi temperaturami w pomieszczeniach?? Fakt iz na kotle mam zadaną temperaturę - załóżmy - 22 stopnie - wcale nie oznacza ze taką temperaturę będę mial w pomieszczeniach. Czy sie mylę? Czymże w praktyce sa te zadawane na kotle temperatury??Czy to temperatura wody wyjsciowej czy powrotnej? W pomieszczeniach mam regulatory pokojowe ST-294 v1 o takie https://www.techsterowniki.pl/p/st-294-v1-1Na nich tez ustawiam żądaną temperaturę. Jak się mają te zadane temperatury do tych zadawanych ustawiany na kotle? Jest jakiś związek? Tak sobie myslę, że chcac w pokoju na sterowniku mieć na przykład 22 stopnie to temperatura na kotle ustawiona musi być większa - czy moje myślenie jest poprawne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 01.03.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Rozważam zmiękczacz - rozumiem, że z warstwowym zasobnikiem jest on raczej niezbędny? Dlaczego przy warstwowym zasobniku jest niezbędny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spock1984 01.03.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Dlaczego przy warstwowym zasobniku jest niezbędny? Właśnie pytam, tak mi mówił instalator że przy warstwowym trzeba mieć zmiękczacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 02.03.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 im cieplejsza woda tym łatwiej wytraca się z niej kamień kotłowy, w kotłach wyposażonych w zasobniki warstwowe podgrzew wody odbywa się w wymiennikach płytowych w których jest bardzo dużo kanałów ale o bardzo niewielkich wymiarach. Wystarczy stosunkowo niewielka ilość kamienia by ograniczyć sprawność wymiennika i dla tego zaleca się stosowanie stacji zmiękczających wodę. Oczywiście taką stację warto jest stosować zawsze (no chyba, że ktoś ma w swoim rurociągu wodę o twardości 3*niem), poprawi się smak wody, przestawnie powstawać kamień na kranach, urządzeniach sanitarnych... Proszę tylko pamiętać, żeby nie mylić wody zmiękczonej z woda demineralizowaną (da druga nadaje się do akumulatorów a nie do picia!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 02.03.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Kto z Was mnie oświeci i wyjaśni związek pomiędzy temperaturami zadawanymi na kotle (jedna z tych temperatur to temperatura ktora rzekomo ma byc utrzymywana w zaprogramowanym okresie, a druga temperatura to ta która ma obowiązywać poza tym zaprogramowanym okresem) a faktycznymi temperaturami w pomieszczeniach?? Fakt iz na kotle mam zadaną temperaturę - załóżmy - 22 stopnie - wcale nie oznacza ze taką temperaturę będę mial w pomieszczeniach. Czy sie mylę? Czymże w praktyce sa te zadawane na kotle temperatury?? Czy to temperatura wody wyjsciowej czy powrotnej? W pomieszczeniach mam regulatory pokojowe ST-294 v1 o takie https://www.techsterowniki.pl/p/st-294-v1-1 Na nich tez ustawiam żądaną temperaturę. Jak się mają te zadane temperatury do tych zadawanych ustawiany na kotle? Jest jakiś związek? Tak sobie myslę, że chcac w pokoju na sterowniku mieć na przykład 22 stopnie to temperatura na kotle ustawiona musi być większa - czy moje myślenie jest poprawne? Pozdrawiam Temperatura grzejnika i temperatura pomieszczenia są to wartości ściśle ze sobą powiązane. Przy dobrze wykonanej instalacji nie jest potrzebny odczyt temperatury w pomieszczeniu, wystarczy znać temperaturę zewnętrzną i na jej podstawie dobrać temperaturę wody w grzejnikach (automatyka pogodowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikas4 11.03.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Czy do tego domu https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-jablonkach-m50f51b2f1b0ebwystarczy kocioł Viessmann Vitodens 200-W 13kWDo ocieplony grafitem 20cm z mechaniczną wentylacją z odzyskiem ciepła, okna 3 szybowe, poddasze ocieplone wełną 25cm. Dom stoi w 3 regionie i będą w nim mieszkać 3 osoby.W całym domu będzie podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts