ptyc 12.03.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 wg mnie na 100% do ogrzewania 13 kW wystarczy - większość zimy i tak będzie pracował 1.9->4 kW (takie ja mam doświadczenia V300 1,9-19); tylko przy 13kW będzie dłużej podgrzewał zbiornik z ciepłą wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.03.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Czy do tego domu https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-jablonkach-m50f51b2f1b0eb wystarczy kocioł Viessmann Vitodens 200-W 13kW Do ocieplony grafitem 20cm z mechaniczną wentylacją z odzyskiem ciepła, okna 3 szybowe, poddasze ocieplone wełną 25cm. Dom stoi w 3 regionie i będą w nim mieszkać 3 osoby. W całym domu będzie podłogówka. Witam! Cieszę się, że zainteresowanieś sie urządzeniem Viessmann! Jeśli nie jesteś pewny, jaki model i moc wybrać, polecam konsultację ze specjalistami. Ich baza znajduje się tutaj. To nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje, a może Cię uspokoić i upewnić w przekonaniu, że planujesz swój system grzewczy poprawnie. W razie problemu z kontaktem - służę pomocą! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 14.03.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 A ja mam pytania z innej beczki. Pacjent to V222F, zbiornik warstwowy:1. do czego tak naprawdę służą ustawienia parametrów gazu w menu sterownika ? I co tam wpisać? Pierwsza pozycja, to rozumiem, że wartość kaloryczna gazu (z faktury), a co z drugim parametrem?2. Piec taktuje. Nie zawsze, ale dość często i to nie przy ogrzewaniu CO, ale przy uzupełnianiu zasobnika CWU. Kocioł miał przegląd w listopadzie, wymiennik był wymontowany i czyszczony (przy czym serwisant stwierdził, że i tak był czysty w środku, wodę mam miękką, nawet w czajniku kamień się praktycznie nie osadza). Co i jak z tym da się zrobić? TTTM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 15.03.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Automatyka posiada "panel energetyczny" w którym można odczytać zużycie energii elektrycznej oraz zużycie gazu. Do wyliczeń zużycia gazu niezbędne jest podanie kaloryczności gazu(z faktury) oraz współczynnika (stosowany w Niemczech) w naszym kraju proszę przyjąć wartość 1.Co do taktowania ciężko mi cokolwiek stwierdzić nie stojąc przy kotle, opinię powinien wydać serwis po zdiagnozowaniu urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 15.03.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Automatyka posiada "panel energetyczny" w którym można odczytać zużycie energii elektrycznej oraz zużycie gazu. Do wyliczeń zużycia gazu niezbędne jest podanie kaloryczności gazu(z faktury) oraz współczynnika (stosowany w Niemczech) w naszym kraju proszę przyjąć wartość 1.. OK, dziękuję - fabrycznie jest ustawione zero.. Co do taktowania ciężko mi cokolwiek stwierdzić nie stojąc przy kotle, opinię powinien wydać serwis po zdiagnozowaniu urządzenia. Wygląda to tak, ze kocioł podgrzewa wodę w obiegu CWU, temperatura wody w obiegu palnika dochodzi do wartości ustawionego fabrycznie limitu (60 stopni) co powoduje ograniczenie mocy palnika, aż do zera. Po chwili jak temperatura wody w obiegu palnika spada to załącza znowu palnik, temperatura rośnie do 60 stopni i cykl się powtarza, aż do zagrzania wody w zasobniku. IMHO wygląda to tak, jakby wymiennik ciepła nie był w stanie oddać wystarczajacej ilości ciepła do zasobnika przy obecnych ustawieniach (limit mocy palnika przy podgrzewie CWU jest na 80%) co powoduje gwałtowną (zbyt gwałtowną..) redukcję mocy. Dla mnie to wygląda trochę jak zbyt duże wzmocnienie członu P regulatora PI(D). Nie dzieje się to zawsze, ale dość często. Wieczorem mogę spróbować pokazać wykresy jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.03.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 objawy wskazują jakieś utrudnienia w wymianie ciepła, brudny wymiennik wtórny... ciężko gdybać zdala od kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 19.03.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 objawy wskazują jakieś utrudnienia w wymianie ciepła, brudny wymiennik wtórny... ciężko gdybać zdala od kotła. chyba nie do końca, bo to nie dzieje się przy każdym cyklu ładowania zasobnika, tylko co któryś. Teraz dzieje się to sporadycznie i moc nie spada do zera, częściej to siedziało, jak było cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.03.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 zatem jeszcze raz proszę o zgłoszenie się do serwisu który sprawdzi poprawność działania kotła i dokonanych nastaw serwisowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptyc 06.06.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 witam mam V300+trol300 oraz pompę cyrkulacyjną podłączoną do v300; mam program cyrkulacji dostosowany do cyklu pracy/życia rodziny; czasami zdarzają się dni jak np Boże Ciało (czwartek) i chciałbym najlepiej z poziomu Trola uruchomić ręcznie na jakiś czas cyrkulację cwu poza harmonogramem cyrkulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.06.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Z poziomu Vitotrola nie ma możliwości wymuszenia pracy pompy cyrkulacyjnej c.w.u. poza zaprogramowanymi cyklami pracy. Można do kotła podłączyć dodatkowy moduł EA1 i tam jest styk umożliwiający zaprogramowanie pracy pompy c.w.u. na czas gdy jest on zwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 07.06.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Czy Vitotrol200 może wskazywać temperaturę zewnętrzną po wyłączeniu pieca? Gdy wyłączę piec to jest tak jak na focie, a widzę, że w obudowie jest miejsce na paluszki... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 07.06.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Wyłącz auto i zobacz jaka pokazuje tem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 07.06.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Jak piec pracuje to nie ma problemu, a Twojej podpowiedzi niestety nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 10.06.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Konsultant Viessmann -do czego służą baterie paluszki w sterowniku Vitotrol200? , bo mi nie założono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.06.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Regulator Vitotrol 200 występuje w 2-uch wersjach. Przewodowej i bezprzewodowej. Obydwa wyglądają identycznie (ta sama obudowa), w przypadku regulatora bezprzewodowego oczywiście należy zamontować baterie by ten mógł pracować. W przypadku regulatora przewodowego baterii nie podłącza się. Do konektorków od baterii, poprzez podstawkę, podłączone są kable komunikacyjne które jednocześnie zasilają regulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 11.06.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 ...W przypadku regulatora przewodowego baterii nie podłącza się. Do konektorków od baterii, poprzez podstawkę, podłączone są kable komunikacyjne które jednocześnie zasilają regulator. Dzięki za wytłumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 15.06.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Witam! Umów się na przegląd kotła! Rozdajemy gadżety MŚ 2018! Już dziś przygotuj swoją instalację do nowego sezonu! Umów się na przegląd kotła i otrzymaj oficjalne gadżety MŚ 2018 w piłce nożnej! Masz kocioł grzewczy firmy Viessmann? Dobrze się składa! Umawiając się na przegląd instalacji w sezonie letnim, nie tylko zaoszczędzisz swój czas i zadbasz o bezpieczeństwo, otrzymasz również nagrodę w postaci oficjalnej piłki nożnej MŚ 2018 w piłce nożnej lub PowerBank.Kibicujesz? Lepiej się pośpiesz – nagrody gwarantowane tylko dla pierwszych 200 osób, które zgłoszą się na przegląd.Warunkiem uczestnictwa w promocji jest wypełnienie formularza na stronie internetowej przeglad.viessmann-serwis.plPo wysłaniu formularza, konsultant Viessmann zadzwoni do Ciebie w celu umówienia dogodnego terminu przeglądu. Promocja obowiązuje w terminie: 12.06.2018 – 31.08.2018Więcej informacji o promocji znaleźć można na stronie https://www.viessmann-serwis.pl/przeglad oraz u partnerów firmy Viessmann. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawix 06.09.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Witam, Posiadam VITODENS 200-W B2HB i chciałem podłączyć sterowanie pompki cyrkulacyjnej CWU do kotła. Otrzymałem używany H1 i oznaczony jako 7142159. Wczesna przymiarka pokazuje, że fizycznie płytka H1 pasuje do obudowy mojego sterownika, jedynie 7-żyłowy przewód (wtyk 9 pinowy) magistrali wydaje się za krótki. Pytania:1. Czy VITODENS 200-W B2HB i posiadany H1 7142159 współpracują ze sobą?2. Czy trzeba zakupić jakiś dedykowany przewód sterujący, czy wystarczy przedłużyć przewody w posiadanym H1 (z tego co widzę, przewód ma połączone piny w wtyczkach 1:1, oznaczenie przewodu 7178116).3. Złącze 96 w sterowniku jest już zajęte przez AM1 (sterowanie mieszaczem), czy można tam beztrosko równolegle dopiąć H1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki111 08.09.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Witam, posiadam piec Vitodens 200. Czy to normalne że w trybie "tylko ciepła woda" i wymaganą CWU o temperaturze 43 stopnie i taką temp CWU piec utrzymuje ale dodatkowo piec cały czas wygrzewea wode w kotle na poziomie 60--65 stopni? Po co piec wygrzewa tą wodę w trakcie lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 08.09.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Czolem i co z tą woda dalej się dzieje? Sprawdź OG1 i OG1 jak masz ustawione czy oba obiegu masz ustawione na- tylko ciepła woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts