Dzika 26.01.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Dzika jaki masz dokładnie model kotła i typ regulatora, co masz włączone, ile obiegów, jakie lampki palą się przy guzikach, jaką masz temp. komfort a jaką obniżoną, jaka krzywa ? pozdr adam Adamie z tych wszystkich pytań mogę odpowiedzieć tylko na tyle: Vitodens 200+Vititronic 200, 2 obiegi, mam ustawioną normalną temperaturę pomieszczeń na 3st na obu obiegach w normalnym trybie i obniżonym, co to są krzywe nie wiem. Instrukcja obsługi nic o krzywych nie mówi. Jakaś czarna magia dla mnie to wszystko POMOCY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 26.01.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Dzika jaki masz dokładnie model kotła i typ regulatora, co masz włączone, ile obiegów, jakie lampki palą się przy guzikach, jaką masz temp. komfort a jaką obniżoną, jaka krzywa ? pozdr adam Adamie z tych wszystkich pytań mogę odpowiedzieć tylko na tyle: Vitodens 200+Vititronic 200, 2 obiegi, mam ustawioną normalną temperaturę pomieszczeń na 3st na obu obiegach w normalnym trybie i obniżonym, co to są krzywe nie wiem. Instrukcja obsługi nic o krzywych nie mówi. Jakaś czarna magia dla mnie to wszystko POMOCY!!! Dzika, Postaram się to wyjaśnić w miarę prosto. Jeżeli coś pokręcę proszę kolegów o poprawienie… W piecu masz zakodowaną aktualnie jakąś krzywą grzewczą – wykres krzywych wygląda tak: http://images37.fotosik.pl/248/d5cb8a7799b19af9.jpg[/url] Jak widać jest tu pęk krzywych ponumerowanych od 0,2 do 3,4 .Na osi poziomej masz temperaturę zewnętrzną a na osi pionowej temperaturę wody jaka „wychodzi” po ogrzaniu z pieca i trafia do grzejników…. Wszystkie krzywe na wykresie wychodzą z jednego punktu na osi „temperatura wymagana pomieszczenia ‘C”… tu w tum wypadku „wychodzą” z punktu oznaczonego 20’C… Z Twojego postu wynika że pokrętełkiem na piecu właśnie tą „temperaturę obniżyłaś” do 3’C . Czyli tak naprawdę „sprawiłaś” że krzywe grzewcze w Twoim piecu nie wychodzą z punktu 20’C tylko z punktu 3’C… Spróbowałem to narysować poniżej dla jednej wybranej krzywej (oznaczyłem ją 1,6 – powiedzmy że taką masz akurat zakodowaną) http://images37.fotosik.pl/248/48e74310007c8dcbmed.jpg Kręcąc pokrętłem sprawiłaś że początek krzywej grzewczej przesunął się z punktu czerwonego do zielonego…. Czyli przy temperaturze zewnętrznej -18 piec w tym wypadku nie podgrzewa już wody do temperatury 50 stopni tylko do 30 stopni… Ale zauważ że jeżeli temperatura zewnętrzna spadnie do -20 stopni to przy tym ustawieniu piec będzie grzał wodę do temperatury 40 stopni . Im „bardziej poziomą” krzywą masz zakodowaną u siebie tym niższa temperatura wody wychodzącej z pieca. Jeżeli nie czujesz się na siłach zmienić krzywą – wezwij serwisanta lub kumatego znajomego i niech ci wszystko poustawia. Jeżeli masz ustawioną np. krzywą 3,4 z pierwszego obrazka to kręcąc pokrętełkiem niewiele zdziałasz… Poza tym dużo zależy od wahania temperatury zewnętrznej. Mam nadzieję że jasno to wytłumaczyłem i nie strzeliłem jakiegoś „babola” PS. Oczywiście mój rysunek jest tylko poglądowy dla wyjaśnienia zagadnienia i nie oznacza żę dla krzywej 1,6 będa takie temperatury jak podałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krztof 26.01.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam wszystkich, Posiadam Vitodensa 200W WB2B. Niedawno zamontowałem w końcu termostaty i skończyło się w ciągłe manipulowanie temperaturą na piecu. Mieszkam w domu o powierzchni 240m2 na 3 poziomach, więc jest sporo do ogrzania. Ostatni rachunek jaki przyszedł za gaz to zużycie 460m3 przez 2miesiące, więc wynik bardzo pozytywny, jednak osiągnięty przez ciągłe manipulowanie przy temp pomieszczen na piecu i dość niskiej temperaturze w domu. Po założeniu termostatów obniżyłem krzywą grzewczą z 1,2 do 1. Przy obecnych temperaturach ok -15st temperatura na piecu wynosi ok 50st, a to jak na piec kondensacyjny wydaje mi sie dość dużo, jak na same grzejniki (nie mam podłogówki, a woda w kranach jest grzana tylko rano i wieczorem). Temp. normalna pomieszczeń na piecu ustawiona na 18st. Temp nocna obniżona o 3st, bo z tego co czytałem różnica nie powinna być większa. Pytanie jak to wygląda u Was? I jakie powinno być optymalne ciśnienie na piecu? U mnie obecnie jest między 1,6 a 1,8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.01.2010 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Dzika. Przy pogodówce są różne zabezpieczenia które producent miał sobie fantazję zaprojektować i nie miał ochoty o tym wszystkim informować Czyli wiemy, że przy 3-5 stopniach w pomieszczeniu wystarczy aby piec był włączony do prądu i pomimo wyłączenie na guzikach funkcyjnych sam odpali. Nie wiemy natomiast do jakiej temperatury będzie grzał i czy będzie to ograniczone czasowo, może dogrzeje tylko powyżej 5 stopni i przestanie grzać. Wiadomo również, że można ustawić temperaturę przy której kocioł przestaje rozdzielać temperaturę komfortową od oszczednej ze względu na to, że przy dużych mrozach mógłby mieć z problem z dobiciem do żądanej temperatury komfortowej. Fabrycznie jest to ustawione na 14 stopni. Niby po przekroczeniu tej temperatury powinien grzać ciągle z temperaturą komfortową i tak się dzieje ale znam tylko przypadki gdzie komfortowa jest ok 20 i tak grzeje cały czas. Nie wiem czy przy przekroczeniu -14 i żądanej 3 stopnie będzie grzał tylko tak aby utrzymać te 3 stopnie, teoretycznie powinno tak być, ale zależne to będzie od krzywej grzewczej którą masz ustawioną a opisana jest wyżej przez Browar. krztof 50 stopni przy -15 to nie jest dużo, ciśnienie w kotle masz dobre i przy normalnych domkach dobre jest od 0,8 do 1,8 na zimnym układzie. 50 stopni to przy takich mrozach u niektórych to w podłogówkę leci a grzejniki parzą inny przypadek: 16 kW na 400m2 daje radę podgrzać c.o. tylko do 47 stopni czyli w zasadzie moc kotła wykorzystana maksymalnie i po raz pierwszy od czterech lat trochę nie dogrzewa ale może to być wina słabego kalorycznie gazu. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LFS 27.01.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Dzika. Przy pogodówce są różne zabezpieczenia które producent miał sobie fantazję zaprojektować i nie miał ochoty o tym wszystkim informować Czyli wiemy, że przy 3-5 stopniach w pomieszczeniu wystarczy aby piec był włączony do prądu i pomimo wyłączenie na guzikach funkcyjnych sam odpali. Nie wiemy natomiast do jakiej temperatury będzie grzał i czy będzie to ograniczone czasowo, może dogrzeje tylko powyżej 5 stopni i przestanie grzać. Wiadomo również, że można ustawić temperaturę przy której kocioł przestaje rozdzielać temperaturę komfortową od oszczednej ze względu na to, że przy dużych mrozach mógłby mieć z problem z dobiciem do żądanej temperatury komfortowej. Fabrycznie jest to ustawione na 14 stopni. Niby po przekroczeniu tej temperatury powinien grzać ciągle z temperaturą komfortową i tak się dzieje ale znam tylko przypadki gdzie komfortowa jest ok 20 i tak grzeje cały czas. Nie wiem czy przy przekroczeniu -14 i żądanej 3 stopnie będzie grzał tylko tak aby utrzymać te 3 stopnie, teoretycznie powinno tak być, ale zależne to będzie od krzywej grzewczej którą masz ustawioną a opisana jest wyżej przez Browar. krztof 50 stopni przy -15 to nie jest dużo, ciśnienie w kotle masz dobre i przy normalnych domkach dobre jest od 0,8 do 1,8 na zimnym układzie. 50 stopni to przy takich mrozach u niektórych to w podłogówkę leci a grzejniki parzą inny przypadek: 16 kW na 400m2 daje radę podgrzać c.o. tylko do 47 stopni czyli w zasadzie moc kotła wykorzystana maksymalnie i po raz pierwszy od czterech lat trochę nie dogrzewa ale może to być wina słabego kalorycznie gazu. pozdr adam Jaka zatem jest optymalna temp zasilania kotła kondensacyjnego Vitodens 343F dla układu z grzejnikami niskotemperaturowymi oraz podłogówką??? Ja na swoim piecu mam obecnie ok 36-37 stopni krzywe ustawione na: d3 0,4 oraz d4 -2 temp w domu ok 21 dzień i 19/20 noc spalanie gazu ok 4m3 płynnego przy obecnych mrozach ok - 16 noc -9 dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.01.2010 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Jest optymalnie do momentu kiedy temperatura na powrocie nie przekroczy 55 stopni. Cała reszta to dyskusje bardzo ciekawe ale tak bardziej towarzysko pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzika 28.01.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Browar, Serwis dzięki za wyjaśnienia. Dzisiaj był serwisant, coś pozmieniał i powiedział, że będzie dobrze... Oby. Niestety, nie chciał się za bardzo dzielić wiedzą. Wasze odpowiedzi naświetliły mi temat. Musimy razem z mężem przeglądnąć instrukcję dla serwisu.Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Zadam (może goopie) pytanie w tym wątku. Czy w skład przeglądu okresowego "naszego" pieca powinno wchodzić wykonanie analizy spalin? Wczoraj u nas w łazience na górze był wyczuwalny przez moment zapach spalin, delikatny, ale rejestrowalny. Piec znajduje się w łazience piętro niżej, tam żadnego zapachu spalin nie było (z drugiej strony niby jak miał być). To że "coś" było czuć wskazuje na to, że z pieca wydobywa się coś więcej poza parą wodną, czyli że gaz nie jest w pełni spalany przez piec, a powinien... Założyłam wątek na ten temat, jeden z dyskutantów stwierdził, że mój serwisant nie jest godzien swego miana nie robiąc takiej analizy spalin standardowo przy okazji każdego przeglądu pieca i że generalnie chyba mam problem... Z tego co sobie poczytałam o zjawisku "cofki" - może jak najbardziej wywoływać efekt niezupełnego spalania gazu. U nas takie coś miało miejsce po raz pierwszy, przegląd pieca w marcu. Korzystając z obecności tu innych serwisantów zgłaszam sprawę pod obrady komisji. Tzn - rozbierać piec już teraz i sprawdzić szczegółówo co się dzieje czy jednak dać na luz do wiosennego przeglądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Zadam (może goopie) pytanie w tym wątku. Czy w skład przeglądu okresowego "naszego" pieca powinno wchodzić wykonanie analizy spalin? Oczywiście - analiza spalin , analiza powietrza zasysanego do spalania , wydruk wszystkich parametrów pracy kotła wraz z aktualną sprawnością . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 To jeszcze podrążę... Ten zapach było czuć wczoraj przez moment. Wieczorem, dzisiaj i wcześniej nigdy. Czy wzywać teraz (może innego) serwisanta i rozbierać piec na części, czy jednak założyć, że mogły to być nietypowe warunki atmosferyczne powodujące "cofkę" i zaburzenia pracy pieca? O te analizy powietrza i spalin dopytam się przy następnym przeglądzie - może po prostu my tego nie dostaliśmy do ręki. Generalnie u nas przegląd polega na porzadnym wyczyszczeniu pieca, sprawdzeniu ogólnego działania i szczelności instalacji - z tego co ja zarejestrowałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.01.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Wyluzuj analiza spalin i tak nie pokaże co śmierdzi Czasami jak komin wentylacyjny jest blisko wylotu spalin to coś może zassać i podać w łazience. A może jakaś kanaliza śmierdzi ? Sprawdź połączenia przy odpływie kondensatu. Analizę robią raczej wszyscy ale niekoniecznie dają wydruk, obowiązku nie ma. Nie każdy jest Pablitoo, że bez wydruku nie wypuści pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LFS 31.01.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 "Abent!!!" No to jak z ta optymalna temperaturą zasilania dla ogrzewania niskotemperaturowego i podłogówki w piecu kondensacyjnym??? będę wdzięczny za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 31.01.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 tak kilka postów wyżej już pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 01.02.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 50 do 55 st. C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 01.02.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 50 do 55 st. C Czy temp zasilania jest tożsama z temp na piecu - czyli, tą z jaką on pracuje? U mnie w granicach 48-52C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 01.02.2010 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 A ja mam pytanie jeszcze z innej beczki... Pisze się, że na sprawność kotła kondensacyjnego duzy wpływ ma komin, tzn. system "komin w kominie" gdzie spaliny ogrzewają powietrze dolotowe... Czy faktycznie tak jest..?Bo jeśli tak, to może miałoby sens otwarcie komory spalania /minus to wiekszy hałas/ i pobieranie cieplutkiego powietrza z kotłowni..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ks7 01.02.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Czy może ktoś z Was się orientuje do czego służy funkcja F9 w ustawieniach serwisowych? W instrukcji jest jakieś (masło maślane" Jak rozumiem F8 to temperatura poniżej której, przy ustawieniu "nocnym", zaczyna grzać tak jak w dzień... A temperatura F9?? Cytuję: "Poniżej temperatury zewnętrznej wynoszącej -14şC podwyższona zostaje temperatura wymagana pomieszczenia do wartości temperatury wymaganej pomieszczenia przy eksploatacji z normalną temperaturą pomieszczenia" Ja chyba jakiś goopi jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 01.02.2010 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Czy może ktoś z Was się orientuje do czego służy funkcja F9 w ustawieniach serwisowych? W instrukcji jest jakieś (masło maślane" Jak rozumiem F8 to temperatura poniżej której, przy ustawieniu "nocnym", zaczyna grzać tak jak w dzień... A temperatura F9?? Cytuję: "Poniżej temperatury zewnętrznej wynoszącej -14ºC podwyższona zostaje temperatura wymagana pomieszczenia do wartości temperatury wymaganej pomieszczenia przy eksploatacji z normalną temperaturą pomieszczenia" Ja chyba jakiś goopi jestem Dobre pytanie !!! Tez się nad tym zastanawiałem kiedyś i też nie bardzo rozumiem... Ja to interpretuje tak: * F9 to temperatura poniżej której kocioł przy trybie zredukowanym będzie grzał jak w trybie normalnym - fabrycznie ustawione na -14 st. C. * Jesli np. ma się temperaturę zredukowaną ustawioną od 22:00 do 06:00 rano i wieczorem jest załóżmy -20 st. C kocioł będzie grzał cały czas jak w trybie dziennym, bo F9 jest ustawione na -14 st. C... Jesli jednak przykładowo o 04:00 nad ranem zrobiłoby się tylko -2 st. C to według ustawienia fabrycznego F8 przy -5 st. C kocioł wróciłby do pracy w trybie zredukowanym... Troche to bez sensu, ale może tak jest... Znów na stronie 100. instrukcji jest opis, że F8 i F9 są granicznymi wartosciami temperatury zewnętrznej dla początku i końca podwyzszenia temperatury zredukowanej... Tylko dlaczego fabrycznie takie podwyższenie ustawione byłoby od -5 do -14 st. C...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 01.02.2010 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Revalidon, niby cieplutkie z pomieszczenia ale musisz zrobić nawiew do tego pomieszczenia Co do -14 i -5 to chyba dobrze Panowie kombinujecie, pogodówka skoro rezygnuje z podziału na temp. wyższą i niższą przy -14 to musi również wrócić do tego podziału przy określonej temp. ( nie np. -13 bo to będzie nadal zimno). Dobrze, że można to zmieniać bo czasami producent czymś uszczęśliwi a nie daje możliwości zmiany. Często kominkowcy mają kłopot jak wyłączali ogrzewanie gazem wybierając tryb nocny, grzali kominkiem a tu nagle gaz się uruchomił pozdrawiam kodujących adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 11.02.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 pablitoo, może to już było, ale gdzie się to ustawia - wyciąłem twoje z wątku o spożyciu gaziu: W Vitotronicu - regulatorze pogodowym Viessmanna funkcjonuje adres kodowy który odpowiada za obliczanie stałej czasowej zmiany temperatury zewnętrznej . Odpowiednio do nastawionej wartości następuje szybkie (wartości niższe) lub powolne (wartości wyższe) dopasowanie temperatury na zasilaniu przy zmianie temperatury zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts