Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

Do kotła Vitodens 100 można podpiąć wszystkie dostępne na rynku sterowniki działające w na zasadzie zewrzyj/rozewrzyj i muszą mieć możliwość obsługi szyny 230V.

Optymalna praca kotła to taka gdy kocioł pracuje jak najdłuższymi cyklami bez wyłączania się.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do kotła Vitodens 100 można podpiąć wszystkie dostępne na rynku sterowniki działające w na zasadzie zewrzyj/rozewrzyj i muszą mieć możliwość obsługi szyny 230V.

Optymalna praca kotła to taka gdy kocioł pracuje jak najdłuższymi cyklami bez wyłączania się.

W takim razie, czy taki sterownik, jak na zdjęciu, można podpiąć pod kocioł Vitodens 111-w?

Wcześniej pracował on z Vitopend 100, kod na sterowniku to 5204921

d9917edd82f7c1aemed.jpg

IMG_20181213_133130.jpg

Edytowane przez Buba1982

Jak już jest poruszony wątek sterownika do vitodens 111-w to mam pytanie czy można dokupić jakiś sterownik (lub nie wiem co), żeby spłaszczyć krzywe grzewcze w tym kotle, bo przy temp. które w dzień sa plusowe a w nocy minusowe to za bardzo strome są te krzywe grzewcze ustawione fabrycznie w kotle.

Buba1982 wysłałem Ci prywatną wiadomość jak możesz to odpisz.

Buba 1982 jak możesz napisz jakie masz ustawienia na kotle (jaką masz ustawioną moc max na c.o., czy masz coś zmienione w ustawieniach serwisowych itp.czy masz w kotlowni jakieś dodatkowe zawory itd), bo chcialbym się choć trochę zbliżyć do Twojej niskiej temp. jaką masz na kotle.

Witam. ,Chciałbym kupić do kotła vitodens 111w zasiacz awaryjny, bo często są u mnie skoki napięcia i przerwy w dostawie energii elektrycznej i kocioł się blokuje lub nie grzeje a że mam ogrzewanie tylko grzejnikami to szybko się wychładza. Wyczytałem że na wyjściu z zasilacza musi być tzw. pełny sinus, nie wiem tylko czy zasilacz koniecznie musi być ze stała fazą czy nie. Chodzi o to by po przełączeniu się na pracę z akumulatora była faza z lewej strony w gniazdku czy niekoniecznie - bez różnicy dla kotła (palnika, elektroniki). Jeśli ktoś ma taki zasilacz i działa to proszę o poradę. Sprawa dość pilna.

W takim razie, czy taki sterownik, jak na zdjęciu, można podpiąć pod kocioł Vitodens 111-w?

Wcześniej pracował on z Vitopend 100, kod na sterowniku to 5204921

[ATTACH=CONFIG]423148[/ATTACH]

Czy może Pan konsultant odpowiedzieć na pytanie czy powyższy sterownik bedzie pasował do vitodens 111w bo vitotrol 1000T to dla większości jest ze względu na cenę niisiagalny. Czy jest na rynku jakiś tani sterownik do korekty krzywej grzewczej do vitodens 111w?

do zmiany krzywej grzewczej nie są wymagane żadne kody. W przypadku Vitodensów z serii 100-W i 111-W krzywa grzewcza jest stała o nachyleniu 1.4 a przesunięcie równoległe ustalamy wymaganą temperaturą pomieszczenia ustawianą na sterowniku w kotle (rysunek i opis jest w instrukcji dołączanej do kotła.

W przypadku kotłów z serii 200-W, 222-W, 222-F, 242-F krzywa grzewcza jest w menu ogrzewanie i w tych kotłach można zmienić zarówno pochylenie jak i przesunięcie równoległe.

do zmiany krzywej grzewczej nie są wymagane żadne kody. W przypadku Vitodensów z serii 100-W i 111-W krzywa grzewcza jest stała o nachyleniu 1.4 a przesunięcie równoległe ustalamy wymaganą temperaturą pomieszczenia ustawianą na sterowniku w kotle (rysunek i opis jest w instrukcji dołączanej do kotła.

W przypadku kotłów z serii 200-W, 222-W, 222-F, 242-F krzywa grzewcza jest w menu ogrzewanie i w tych kotłach można zmienić zarówno pochylenie jak i przesunięcie równoległe.

No właśnie, jest możliwe tylko przesuniecie równoległe a te krzywe są strasznie strome. Chciałbym je spłaszczyć bo równoległe przesuniecie powoduje duże skoki temperatury przy pogodzie zmiennej (w dziś 5 stopni a w nocy -5). Czyli nie ma w tym modelu możliwości zmiany pochylenia krzywej?

Drodzy użytkownicy. Mam kocioł Vitodens 300. Zauważyłem, ze jak temperatura spada poniżej zera, to w najwyżej położonym kaloryferze słychać irytujące przelewanie. Instalacja odpowietrzona, ciśnienie 1,5. Czy w tym kotle jest jakieś zabezpieczenie, które załącza pompę na wyższe obroty w czasie mrozów? Czy też to zauważyliście?

Drugie pytanie: mam ustawioną krzywą grzewczą na 0,7. Nie mam podłogówki. Czy to nie za nisko?

Drodzy użytkownicy. Mam kocioł Vitodens 300. Zauważyłem, ze jak temperatura spada poniżej zera, to w najwyżej położonym kaloryferze słychać irytujące przelewanie. Instalacja odpowietrzona, ciśnienie 1,5. Czy w tym kotle jest jakieś zabezpieczenie, które załącza pompę na wyższe obroty w czasie mrozów? Czy też to zauważyliście?

Drugie pytanie: mam ustawioną krzywą grzewczą na 0,7. Nie mam podłogówki. Czy to nie za nisko?

CZy za nisko czy nie to sam sobie musisz odpowiedziec na to pytanie... jesli jest osiagana wymagana temperatura w domu i utrzymywana na tym poziomie jaki chcesz to w czym problem?

Witam wszystkich proszę o poradę w sprawie ustawienia kotła, posiadam vitodens 100 19kW, wszędzie ogrzewanie podłogowe prawie 130m2. Problem z grzanie jest taki że raz kocioł pracuje ciągle i trzyma grzanie na stałej temp. Ok 40-45 stopni)(zadania temp. Kotła to 47 stopni) a raz pracuje skoków czyli włącza się palnik na chwilę podgrzewa wodę w kotle i się wyłącza. Ykl ten trwa tak: kilka sekund grzania na kilka minut stygniecia. W ten sposób mam problem z uzyskaniem komfortu cieplnego, raz podłogówką grzeje fajnie a raz jest zimno. Wiem że kocioł ma za duża moc jak na moje potrzeby)(niestety wiem to już po fakcie) w ustawieniach zmniejszył em mu moc z 58% do 20% ale problem nie ustąpił. Nie mam czujnika temp. Zew.

No właśnie, jest możliwe tylko przesuniecie równoległe a te krzywe są strasznie strome. Chciałbym je spłaszczyć bo równoległe przesuniecie powoduje duże skoki temperatury przy pogodzie zmiennej (w dziś 5 stopni a w nocy -5). Czyli nie ma w tym modelu możliwości zmiany pochylenia krzywej?

aby zmienić pochylenie należy zastosować zewnętrzny sterownik Vitotrol OT1 plus zestaw rozszerzaący

Witam wszystkich proszę o poradę w sprawie ustawienia kotła, posiadam vitodens 100 19kW, wszędzie ogrzewanie podłogowe prawie 130m2. Problem z grzanie jest taki że raz kocioł pracuje ciągle i trzyma grzanie na stałej temp. Ok 40-45 stopni)(zadania temp. Kotła to 47 stopni) a raz pracuje skoków czyli włącza się palnik na chwilę podgrzewa wodę w kotle i się wyłącza. Ykl ten trwa tak: kilka sekund grzania na kilka minut stygniecia. W ten sposób mam problem z uzyskaniem komfortu cieplnego, raz podłogówką grzeje fajnie a raz jest zimno. Wiem że kocioł ma za duża moc jak na moje potrzeby)(niestety wiem to już po fakcie) w ustawieniach zmniejszył em mu moc z 58% do 20% ale problem nie ustąpił. Nie mam czujnika temp. Zew.

Problem wynika ze zbyt dużych oporów instalacji. Im większe opory instalacji tym pompa mniej tłoczy wody. Przy temp zasilania poniżej 35C temperatura powrotu jest na poziomie ok 30-32C. Przy bardzo małej różnicy temperatur między zasilaniem a powrotem dostępna ilość wody nie jest w stanie odebrać mocy kotła. Ograniczony (przez opory instalacji) przepływ i mała różnica temperatur powodują że instalacja nie odbiera mocy kotła i ten osiąga temperaturę wyższą od wymaganej i się wyłącza. Dlatego w instalacjach z ogrzewaniem podłogowym stosuje się sprzęgło hydrauliczne i dodatkową pompę.

Łatwo to udowodnić matematycznie:

Q=m*cp*dt

gdzie

Q - moc kotła

m - przepływ w kg/s

cp - ciepło właściwe 4,19 kJ/kgK

dt - różnica temperatur między zasilaniem a powrotem

aby wyliczyć przepływ minimalny przekształcamy wzór i mamy

m= Q / (cp*dt)

i dla Vitodensa 100 moc minimalna to 6,5 kW i przyjmując dt=5K( w rzeczywistości przy temperaturach ok 0C na zewnątrz delta z pewnością będzie mniejsza) a więc

m = 6,5 / (4,19 * 5) = 0,31 kg/s czyli ok 1116 l/h

patrząc na wytyczne projektowe dla tego kotła mamy

wykres pompy.JPG

widać że maksymalny przepływ (bez oporów na instalacji) dla kotła o mocy 19kW wynosi ok. 970 l/h

co potwierdza, że kocioł nie będzie mógł pracować.

Takie obliczenia powinien przeprowadzić projektant instalacji ale niestety inwestorzy ulegają namowom instalatorów twierdzących: "ja od lat xx montuje kotły i nikt się jeszcze nie skarżył, że ma zimno".... Pytanie kto teraz poniesie koszty poprawy instalacji???

Przy ustawieniu wyższej temperatury na zasilaniu problem ustąpi ale wtedy pojawi się inny. Podniesiona zostanie średnia temperatura podłogi a co za tym idzie w pomieszczeniach zrobi się za gorąco.

Proszę Państwa budujących domy za, nie oszukujmy się setki tysięcy złotych, nie oszczędzajcie 800-1000 zł na projekt bo to się potem mści.

Edytowane przez Konsultant Viessmann