JanN09 06.06.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Sprawdziłem właśnie naczynie przeponowe w kotle- nacisnąłem wentyl- była mgiełka wody, na razi na pewno mniej niż przed nabiciem przez serwisanta ciśnienia do naczynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.06.2019 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Naczynie wzbiorcze ma być w instalacji, czy one będzie w kotle czy na instalacji. Jeżeli zaś chodzi o spadek ciśnienia to oznacza on, że gdzieś jest nieszczelność. Niestety przy tak małe spadkach ciśnienia znalezienie nieszczelności może być bardzo trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanN09 07.06.2019 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Wczoraj zaślepiłem naczynie przeponowe w kotle, zostało tylko to instalacji.Na razie brak, odpukać nie odnotowałem żadnego spadku ciśnienia, także w moim wypadku najprawdopodobniej była woda wypełniająca po mału przestrzeń gazowa w naczyniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fqqs 07.06.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Bardzo proszę o informację jaki czujnik temperatury w podgrzewaczu CWU pasuje do kotła Vitodens 300-W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.06.2019 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Bardzo proszę o informację jaki czujnik temperatury w podgrzewaczu CWU pasuje do kotła Vitodens 300-W. czujnik o nr kat. 7179114 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanN09 15.06.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Dzisiaj rano Ok 5.00 zaobserwowałem takie zjawisko: pomimo ,,ustawienia tylko ciepła woda” kocioł załączył obieg ogrzewania podłogowego- pompa pracowała. Mamy lato, o 5.00 rano było 20 stopni. Jak to wytłumaczyć i wyłączyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.06.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Niestety nie jestem w stanie zdalnie stwierdzić co było przyczyną. Może to być jakaś banalna sprawa czyli np ochrona przed zakleszczeniem pompy, najlepiej jednak wezwać serwisanta by dokonał diagnozy urządzenia na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki1983 08.08.2019 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam serdecznie, Mam pytanie w sprawie kotła Vitodens 050, planuję zakupić dom z poddaszem użytkowym od dewelopera, dom ma ok. 130m2 + ok. 20m2 garaż. W domu jest zamontowany piec dwufunkcyjny Vitodens 050, ogrzewanie jest zrobione część podłogówki, część grzejników, mam kilka pytań: 1. Czy ten piec sprawdzi się z wydajnością podgrzewania wody dla 5-osobowej rodziny ? Domek ma 2 łazienki. Czy jakiś użytkownik tego pieca może coś na ten temat powiedzieć. 2. Jak odbywa się w przypadku tego pieca sterowanie dwoma obwodami, do podłogówki potrzeba dużo niższej temperatury niż do grzejników. Co musi być w kotłowni (jakie zawory, itp), żeby podłogówka i grzejniki działały na innych temperaturach, jestem zielony w hydraulice, proszę o łopatologiczne wyjaśnienie o co pytać. 3. Podrzucam zdjęcie kotłowni z tego domu, deweloper twierdzi, że kotłownia jest w 100% skończona, że ogrzewanie działa, na zdjęciach prezentuje się dość ubogo, jest po prostu sam piec, o co ewentualnie mam dopytać czy jest zamontowane. https://naforum.zapodaj.net/0a39b3becd5d.jpg.html Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez miki1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawix 05.09.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Od roku użytkuje zestaw: VITODENS 200 + VITOCONNECT OPTO1 + VI CARE na Androidzie. Taki case: ~26.08.2019 odłączyłem od zasilania kocioł, ponieważ przechodziła burza. Włączam: kocioł prosi na konsoli o ustawienie zegara, a kiedy zaglądam do aplikacji ViCare to okazuje się, ze zniknęły dane historyczne od początku użytkowania kotła. Bez ostrzeżenia, bez precedensu, bez pardonu - zniknęły moje cenne dane. Ki czort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 05.09.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 (edytowane) Z powodu usterki sterownika kotła w ramach gwarancji wymieniano mi sterownik kotła V222F. Prawie trzy lata historii sobie poszło, podobnie jak i ustawienia - bo nie ma możliwości zrobienia backupu danych ustawień/danych przy wymianie sterownika ani importu/przerzucenia ich na PC-ta. Kiedyś na stronie Viessmanna była ponoć dostępna rozpiska rejestrów/komunikacji z kotłami, ale w pewnym momencie zniknęła - na jej podstawie powstało oprogramowanie openv/vitalk/vcontrold, ale z tego co widzę, z powodu braku aktualizacji mapy rejestrów dalej jest dla normalnego użytkownika mało przydatne do czegokolwiek.. Edytowane 5 Września 2019 przez mibas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 29.09.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Panowie witam. Po 8 latach użytkowania Vitodensa 343-F zaczynam mieć problem.Objawy usterka : automat palnikowy E6Problem ten zaczął się juz jakiś rok temu pamiętam że we Wigilię nie miałem ogrzewania wyskoczył ten sam błąd jednak wówczas poradziłem sobie kominkiem z nasadą wodną.Wieczorem piec zagrzał wodę do mycia czyli zadziałał. Serwis całościowy : pieca, kominka i solarów był wykonany w lutym , serwisant widział w pamięci usterkę lecz stwierdził że według niego nic się nie dzieje.Cały sezon nie widziałem komunikatu usterki ale piec włącza się tylko rano na podgrzew CWU i to grzeje wodę od temp jakies 28 oC do 45 oC a czasem wody z poprzedniego dnia wystarczało na poranne mycie bo zasobnik 220 litrów. W tej chwili znowu wyskoczył błąd E6 automat palnikowy , czerwona dioda zamiast zielonej , reset nic nie daje.ciśnienie w instalacji 1,6 bara.I teraz serwis wskazuje że usterka E6 to zbyt niskie ciśnienie w instalacji więc podniosłem z 1,4 do 16inny serwisant twierdzi że E6 to problem z kominem (przytkany komin lub nieszczelność) tak czy siak od ostatniej usterki minęły 2 tygodnie i piec działał idealnie dzis znowu usterka i brak wody do mycia.Dodam jeszcze że wylączenie pieca z gniazdka nic nie daje odnoszę wrażenie że problem polega na tym że palnik nie potrafi się załączyć piec próbuje włączyć palnik nieskutecznie.Proszę o pomoc może ktoś miał podobny problem.Pozdrawiam Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.09.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Panowie witam. Po 8 latach użytkowania Vitodensa 343-F zaczynam mieć problem. Objawy usterka : automat palnikowy E6 Problem ten zaczął się juz jakiś rok temu pamiętam że we Wigilię nie miałem ogrzewania wyskoczył ten sam błąd jednak wówczas poradziłem sobie kominkiem z nasadą wodną. Wieczorem piec zagrzał wodę do mycia czyli zadziałał. Serwis całościowy : pieca, kominka i solarów był wykonany w lutym , serwisant widział w pamięci usterkę lecz stwierdził że według niego nic się nie dzieje. Cały sezon nie widziałem komunikatu usterki ale piec włącza się tylko rano na podgrzew CWU i to grzeje wodę od temp jakies 28 oC do 45 oC a czasem wody z poprzedniego dnia wystarczało na poranne mycie bo zasobnik 220 litrów. W tej chwili znowu wyskoczył błąd E6 automat palnikowy , czerwona dioda zamiast zielonej , reset nic nie daje. ciśnienie w instalacji 1,6 bara. I teraz serwis wskazuje że usterka E6 to zbyt niskie ciśnienie w instalacji więc podniosłem z 1,4 do 16 inny serwisant twierdzi że E6 to problem z kominem (przytkany komin lub nieszczelność) tak czy siak od ostatniej usterki minęły 2 tygodnie i piec działał idealnie dzis znowu usterka i brak wody do mycia. Dodam jeszcze że wylączenie pieca z gniazdka nic nie daje odnoszę wrażenie że problem polega na tym że palnik nie potrafi się załączyć piec próbuje włączyć palnik nieskutecznie. Proszę o pomoc może ktoś miał podobny problem. Pozdrawiam Radek. ciężko oceniać niestojąc przy kotle, tym bardziej, że nie wskazałeś która to generacja kotła, Vitodens 343 FB3A czy FB3B a może jeszcze inny... Błąd E6 w obu wcześniej wymienionych modelach to błąd zbyt niskiego ciśnienia w instalacji. Jeżeli piszesz, że manometr pokazuje ponad 1.4-1.6 bara to może to oznaczać usterkę przetwornika ciśnienia, może to być wiązka, może to być płyta główna a róznie dobrze może to być brud powodujący że styki przestały kontaktować.... najlepiej wezwać uprawnioną firmę serwisową która namiejscu zdiagnozuje usterkę. Lista firm znajduje się na stronie: https://www.viessmann-serwis.pl/partnerzyserwisowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaspie 06.10.2019 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2019 Witam jako nowy na forum Kocioł Vitodens 200-W B2HE, w użytkowaniu od kilku dni. Podobno nowy model. Cały dzień poświęciłem na lekturę wątku i sporo zajarzyłem. Nie mam podłogówki tylko same grzejniki i zdarza się że temperatura w pomieszczeniach zmienia się od nasłonecznienia, aktywności mieszkańców itd. Rozumiem, że wtedy sterowanie pogodowe (jakkolwiek genialne) dobrze byłoby wspomóc odczytem z pomieszczenia. Czy do sterownika Vitotrol 200/300 w dalszym ciągu potrzebne jest dokupienie bazy radiowej, czy może jest to już zbędne? Chyba że jest do tego jakiś nowy sterownik bezprzewodowy (wewnętrzny) - instalator coś mi wspominał że lada moment ma się pojawić w sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 06.10.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2019 Ja też mam problem z ustawieniem tego pieca żeby działał komfortowy, tyle że próbuję w innym wątku od tygodnia. U mnie oprócz pogodówki mam czujnik w pomieszczeniu ale z tego co zauważyłem w obecnym ustawieniu nie ma on bezpośredniego przełożenia na pracę pieca. Więc męczę się dalej i próbuje coś ustawić żeby to działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.10.2019 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Witam jako nowy na forum Kocioł Vitodens 200-W B2HE, w użytkowaniu od kilku dni. Podobno nowy model. Cały dzień poświęciłem na lekturę wątku i sporo zajarzyłem. Nie mam podłogówki tylko same grzejniki i zdarza się że temperatura w pomieszczeniach zmienia się od nasłonecznienia, aktywności mieszkańców itd. Rozumiem, że wtedy sterowanie pogodowe (jakkolwiek genialne) dobrze byłoby wspomóc odczytem z pomieszczenia. Czy do sterownika Vitotrol 200/300 w dalszym ciągu potrzebne jest dokupienie bazy radiowej, czy może jest to już zbędne? Chyba że jest do tego jakiś nowy sterownik bezprzewodowy (wewnętrzny) - instalator coś mi wspominał że lada moment ma się pojawić w sprzedaży? do kotła Vitodens 200-W B2HE jest aktualnie tylko i wyłącznie regulator przewodowy Vitotrol 200-E (stare regulatory z 200-A, 300-A, 200-RF nie mogą być do tego kotła podłączane). Regulator pezprzewodowy pojawi się najwcześniej w kwetniu przyszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaspie 07.10.2019 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Ten bezprzewodowy do B2HE będzie wymagał dokupienia bazy radiowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.10.2019 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 ciężko oceniać niestojąc przy kotle, tym bardziej, że nie wskazałeś która to generacja kotła, Vitodens 343 FB3A czy FB3B a może jeszcze inny... Błąd E6 w obu wcześniej wymienionych modelach to błąd zbyt niskiego ciśnienia w instalacji. Jeżeli piszesz, że manometr pokazuje ponad 1.4-1.6 bara to może to oznaczać usterkę przetwornika ciśnienia, może to być wiązka, może to być płyta główna a róznie dobrze może to być brud powodujący że styki przestały kontaktować.... najlepiej wezwać uprawnioną firmę serwisową która namiejscu zdiagnozuje usterkę. Lista firm znajduje się na stronie: https://www.viessmann-serwis.pl/partnerzyserwisowi Witam Kocioł to FB3B Dzięki za wskazanie problemu. Na dzień dzisiejszy jestem już 3 dzień bez ogrzewania i ciepłej wody. Najbliższy termin to 18 pazdziernik jestem w wielkim szoku, dzwonimy po wszystkich serwisantach jednak chyba ze względu na dofinansowania ciężko o kogos kto ma czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.10.2019 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Witam Kocioł to FB3B Dzięki za wskazanie problemu. Na dzień dzisiejszy jestem już 3 dzień bez ogrzewania i ciepłej wody. Najbliższy termin to 18 pazdziernik jestem w wielkim szoku, dzwonimy po wszystkich serwisantach jednak chyba ze względu na dofinansowania ciężko o kogos kto ma czas. zgałaszałeś na infolinii 0801080124? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.10.2019 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 zgałaszałeś na infolinii 0801080124? Tak otrzymaliśmy numer do Pana Daniela z Imielina WOD-DAN Wczoraj miał być był dzis. Notabene wczoraj piec po 3 dniach się uruchomił sam więc rano była CWU. Została wymieniona część chyba czujnik ciśnienia. Mam ogromną nadzieję że to nie płyta glówna......czekamy i obserwujemy. Dzięki za zainteresowanie pozdrawiam Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.11.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Podrzuci ktoś kombinacje klawiszy żeby wejść w tryb serwisowy Vitodens 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts