Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

metoda wchodzenia w tryb serwisowy jest różna w zależności od wersji kotła. Wszystko opisane jest w instrukcji serwisowej którą można pobrac ze strony http://www.viessmann.pl/vibooks.

Osobiście jednak odradzam samodzielne zmiany w kodowaniu gdyz może to prowadzić do zniszczenia urzadzenia(nawet na tym forum pojawiają się takie niebezpieczne porady).

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam następujący zestaw

- vitodens 200

- sprzęgło esbe

- 2 divicony grzejniki i podlogowka plus zestawy uzupełniające do kotła

- zestaw uzupełniający kotła do Cwu i cyrkulacji

- czujnik temp zewnętrznej

- sterownik vitotronic 100- współpracuje tylko z obiegiem grzejnikowym

Działa to na następujących parametrach

- grzejniki krzywa grzewcza 0,8 temp dzienna 21, nocna 20,

- podłogówka krzywa grzewcza 0,3- przy tej krzywej kocioł delikatnie przegrzewa pomieszczenia o Ok 0,5 stopnia, na razie to zostawiam temp dzienna 22, nocna 21 stopni

- cwu i cyrkulacja- aktywne pare godzin z rana i po południu/wieczorem- wtedy kiedy rzeczywiście mam zapotrzebowanie na ciepła wodę.

Dobowo notują 35 startów palnika- czy mowa to już o taktowaniu czy ilość startów palnika jest w normie ?

Nie są to najgorsze wyniki ale też nie można powiedzieć że jest idealnie. Przyjmuje się, że aby uznać instalację za super to średni czas pracy powinien być dłuższy niż 1h. Oczywiście dotyczy to calego sezonu grzewczego. W okresach przejściowych (a teraz mamy raczej taki okres) liczba startów napewno będzie większa gdyż 2kW przy 0*C na zewnątrz przy dobrze ocieplonym domu ogrzeje ponad 80m2...

Skąd kocioł bierze informacje o rozgrzewaniu i stygnięciu instalacji? Na podstawie Vitotrola ?

U mnie instalacja nie jest zbyt wielka: obieg pierwszy 100 m2 podłogówki obieg parter i obieg drugi: 7grzejników na poddaszu. Na dniach dokładam pare grzejników w piwnicy, mam taka otwarta furtkę

na podstawie szybkości spadku temperatury przy wyłaczeniu palnika i potem na podstawie szybkości rozgrzewania w funkcji mocy.

Jakie są dodatkowe elementy sterujące (głowice na grzejnikach, elektrozawory na petlach podłogówki???

Nie ma żadnych elektozawrów na podłogówce, instalator odradził wręcz zabronił.

Na grzejnikach są głowice ale wszędzie odkręcone, z tym ze z tego co wiem zawory pod głowica nie są skryzowane, wszystkie ustawione w pozycji N- przepływ nominalny.

co do podłogówki to instalator bardzo dobrze doradził.

niestey skoro wszystko jest otwarte, to dalsze postępowanie ograniczzajace "taktowanie" będzie już raczej nieopłacalne, gdyż kolejnym krokiem jes montaż bufora optymalizującego ale to w tym przypadku niema uzasadnienia ekonomicznego.

Czy to prawda ze dla ekonomii zużycia gazu pomiędzy temperatura komfortowa- dzienna a nocną- zredukowaną nie powinno być różnicy większej niż 2 stopnie, a najlepiej żeby obie temperatury były takie same?

U mnie, nawet gdy całkowicie wyłącze obiegi grzewcze temperatura spada w mrozy maksymalnie o 0,6 stopnia- sprawdzone.

Czy to prawda ze dla ekonomii zużycia gazu pomiędzy temperatura komfortowa- dzienna a nocną- zredukowaną nie powinno być różnicy większej niż 2 stopnie, a najlepiej żeby obie temperatury były takie same?

U mnie, nawet gdy całkowicie wyłącze obiegi grzewcze temperatura spada w mrozy maksymalnie o 0,6 stopnia- sprawdzone.

jeżeli patrzymy wyłacznie na ekonomikę pracy układu to można w trybie oszczędnym schładzać pomieszczenia nawet o 4*C. Dopiero ustawienie większej różninicy powoduje, że aby osiągnąć wyższą temepraurę w miarę szybko musimy ustawić na kotle tak wysoki parametr, że dodatkowe zużycie gazu będzie większe niż oszczędności. Oczywiście dotyczy to układów szybko reagujących (grzejniiki). W przypadku układów z dużą bezwładnością (ogrzewanie płaszczyznowe ścienne lub podłogowe) sprawa ma się trochę inaczej.Tu ze względu na komfort duże zmiany nie są wskazane, gdyż nawet podanie wysokiego parametru nie spowoduje szybkiej zmiany tempeartury pomieszczenia. Oczywiście można stosować niższą wymaganą temperaturę pomieszczenia ale należy uwzględnić bezwładność układu.

Z moich tygodniowych obserwacji i zapisywania wyników wynika ze kocioł w ciągu dnia, w tych godzinach kiedy mam ustawione temperaturę komfortowa załącza palnik 1 raz góra 3, natomiast w nocy, w czasie kiedy mam ustawione temp zredukowana palnik jest załączany 30- 32 razy

Z moich tygodniowych obserwacji i zapisywania wyników wynika ze kocioł w ciągu dnia, w tych godzinach kiedy mam ustawione temperaturę komfortowa załącza palnik 1 raz góra 3, natomiast w nocy, w czasie kiedy mam ustawione temp zredukowana palnik jest załączany 30- 32 razy

Objaw taki jakby coś w trybie nocnym odcinało przepływ przez instalcję. W jednym z pierszych postów było, że w kotle jest zamontowany Vitotronic 100, wnioskuję, że to błąd w zapisie skoro jest zestaw rozszerzajacy do sterowania mieszaczem i oddzielne krzywe grzewcze. Proszę o odczytanie dokładnie modelu kotła z tabliczki znaminonowej które jest na górnej powierzchni kotła.

Sterownikiem pokojowym jest Vitotrol 200- ale współpracuje on tylko z obiegiem grzejnikwym na poddaszu- z jego poziomu mogę tylko zmieniać ustawienia dla obiegu grzejnikowego, dla obiegu podłogowego nic nie mogę zmienić z poziomu vitorola- widzi on tylko obieg grzejnikowy.

Model kotła to WB2C CE- 0085BR0432

Także był błąd z mojej strony- żadnego vitotronica 100 nie mam zainstalowane- miałem na myśli sterownik Vitotrol 200

Nie mam żadnych siłowników itd itp nie mam koncepcji, ba nie ma nawet fizycznie możliwości by jakaś armatura pośrednia odcięła w sposób mechaniczny w nocy przepływ przez instalacje- w nocy uruchomione pozostaje tylko obieg ogrzewania podłogowego.

Jedyne co mi przychodzi do głowy co mogłoby w nocy ten przepływ przez instalacje zamykać to zawór mieszający i siłownik będące integralna częścią diviconu, grupy pompowej GRA, który przecież ścisłe wpsolwpracuje z kotłem dzięki zestawowi rozszerzającemu, nie wiem nic innego w rachubę nie wchodzi

owszem automatyka współpracuje z mieszaczem i w momencie prześcia z temperatury komfortowej na osczędną, mieszacz na początko jest całkowicie zamykany. Tylko, że w takiej sytuacji kocioł po nagrzaniu sprzęgła by się wyłączył i czekał. Tu mamy kilka możlwiosci ale najbardziej prawdopodobne jest, że pozostaje gdzieś bardzo mały przepływ który wychładza sprzęgło ale jest na tyle mały, że niepozwala na normalną pracę koła. Proszę spróbować w przypadku obiegu grzejnikowego zamiast wyłączać go całkowicie w trybie oszczędnym ustawić wymaganą temepraturę pomieszczenia np na 14-15*C.

owszem automatyka współpracuje z mieszaczem i w momencie prześcia z temperatury komfortowej na osczędną, mieszacz na początko jest całkowicie zamykany. Tylko, że w takiej sytuacji kocioł po nagrzaniu sprzęgła by się wyłączył i czekał. Tu mamy kilka możlwiosci ale najbardziej prawdopodobne jest, że pozostaje gdzieś bardzo mały przepływ który wychładza sprzęgło ale jest na tyle mały, że niepozwala na normalną pracę koła. Proszę spróbować w przypadku obiegu grzejnikowego zamiast wyłączać go całkowicie w trybie oszczędnym ustawić wymaganą temepraturę pomieszczenia np na 14-15*C.

Temperaturę nocna tzn oszedna na obiegu grzejnikowym ustawiam na 19 stopni i ten obieg po prostu o godz 21.00 z chwila przejścia na tryb nocny wyłącza, pompa wyłącza się bo ta tampeerura w pomieszczeniu zostaje osiągnięta. Jak ustawie temp 14-15 nie będzie takiego samego efektu?

Czy cała ta sytuacja może być tez związana z tym ze niektóre pętle OP sa dość krótkie tj do 50m i mam tam ustawione wysokie przelwywy ?

Wg mojej wiedzy obieg ogrzewania podłogowego działa praktycznie 24h, w tym w nocy, i może na tym obiegu jest winny delta, a ksiazkowo wszytsko się wydaje Ok, delta t zasilanie/powrót 4-5 stopni, przepływy na poziomie 2l/min

Po zmianie temperatury nocnej- 21 uruchomień w nocy czyli o polowe mniej