jacku6 30.01.2020 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Tak dokładnie[/quote sorry jaka wersje ty masz Vitodensa 200? moja to B2HA i w tym kotle najniższy parametr A3 to -9, może w twojej wersji a pewnie masz nowsza sa inne kodowania, sciagnij instrukcje serwisowa i czytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanN09 30.01.2020 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Spojrzałem jeszcze raz. Pomyślałem się, przepraszam za wprowadzenie w błąd A3 miałem ustawione na -9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanN09 30.01.2020 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Spojrzałem jeszcze raz. Pomyślałem się, przepraszam za wprowadzenie w błąd A3 miałem ustawione na -9 W obecnej konfiguracji w ciągu ostatnich 24h odnotowałem równe 10 startów palnika. Ciekawe jak będzie z zużyciem gazu, sprawdzę jutro rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 30.01.2020 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 W obecnej konfiguracji w ciągu ostatnich 24h odnotowałem równe 10 startów palnika. Ciekawe jak będzie z zużyciem gazu, sprawdzę jutro rano Bedzie podobne albo lekko mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanN09 31.01.2020 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Spalanie z ostatnich 24h/8m3, dotychczas okolice 10m3Krzywe grzewcze 0.3, wymagana temperatur 22 podłoga grzejniki 0,8, wymagana temp 21Czasy grzania 5-23. Jest dobrze, lepiej raczej nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 31.01.2020 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Witam, mam Vitodens 200W i zadałem mu 2 x po 4 godziny pracy + ograniczenie mocy do 50% dla podłogówki i grzejników: 1. nad ranem 2. wieczorem i jest idealnie. Inaczej to palnik szalał cykli zał/wył było bez liku. Gdy jest niżej niż -5'C to czasami wydłużam te cykle. Dom dobrze zaizolowany. A teraz moje pytanie - minęły 2 lata i przymierzam się do samodzielnych przeglądów kotła bo nie przelewa się -robicie to sami? Ew. poradźcie co i gdzie ekonomicznie zakupić jeśli chodzi o akcesoria, itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaspie 31.01.2020 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Czy z poziomu którejś aplikacji mobilnej (w ViCare się nie da) można ustawiać krzywą grzewczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 31.01.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Czy z poziomu którejś aplikacji mobilnej (w ViCare się nie da) można ustawiać krzywą grzewczą? Nie, ale jesli chcesz tylko poziom zmieniac a nie przesuniecie to po prostu zmniejszaj albo zwiekszaj temperature zadana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 31.01.2020 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Witam, mam Vitodens 200W i zadałem mu 2 x po 4 godziny pracy + ograniczenie mocy do 50% dla podłogówki i grzejników: 1. nad ranem 2. wieczorem i jest idealnie. Inaczej to palnik szalał cykli zał/wył było bez liku. Gdy jest niżej niż -5'C to czasami wydłużam te cykle. Dom dobrze zaizolowany. A teraz moje pytanie - minęły 2 lata i przymierzam się do samodzielnych przeglądów kotła bo nie przelewa się -robicie to sami? Ew. poradźcie co i gdzie ekonomicznie zakupić jeśli chodzi o akcesoria, itp. Pozdrawiam Dobrze ci radze sam tego lepiej nie rób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawix 31.01.2020 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Dobrze ci radze sam tego lepiej nie rób Jeszcze nie, ale kusi A tutaj kusiciele: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 02.02.2020 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Hmmm, spokojnie, widziałem jak to robią spece i jednego z nich musiałem upominać bo szedł na skróty. Chodzi przede wszystkim o czyszczenie i wymianę uszczelek itp. Zużycie elementów też łatwo rozpoznać i zakupić nowe. Myślałem, że polecicie przynajmniej jakieś dobre środki czyszczące do tego celu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 02.02.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Hmmm, spokojnie, widziałem jak to robią spece i jednego z nich musiałem upominać bo szedł na skróty. Chodzi przede wszystkim o czyszczenie i wymianę uszczelek itp. Zużycie elementów też łatwo rozpoznać i zakupić nowe. Myślałem, że polecicie przynajmniej jakieś dobre środki czyszczące do tego celu...? A szczelność gazu, analizę spalin jak zrobisz? No i najważniejsze, wystawisz protokół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanN09 03.02.2020 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 mówiłem o ustawieniu tempertaury nocnyej na 15-16 bo myślałem, że jest domyślnie ustawiona jako wyłaczona. Chciałem zmusić kociol do przegonieniea części wody przez instalcję grzejnikową. Jak widać wygląda to tak, że ogrzewanie podłogowe w trybie oszczędnym potrzebuje bardzo małą moc która jest mniejsza niż moc minimalna kotła... można jeszcze próbować zwiększyć prędkość przepływu w pętlach ogrzewania podłogowego. Trafiłeś niemal w setkę. Wykonałem pare różnych nastaw pracy i sporo uruchomień palnika mialem w sytuacji gdy działa tylko i wyłącznie obieg ogrzewania podłogowego, a w ogole najwiecej startów, gdy ogrzewanie podłogowego działało w trybie temperatury zredukowanej. Gdy oba obiegi działają jednocześnie, w tym samym czasie, najlepiej w trybie temperatury komfortowejto na dobę mam max 10 startów palnika. Spalanie gazu na przyzwoitym poziomie. Podjąłem takie działanie korygujące ze obieg podłogówki działa 24h (24.00-00.00) trybie komfortowym- jedna temperatura. Ekstra komfort i spalanie gazu bardzo Ok. Odnośnie obiegu grzejnikow zastanawiam się czy przestawić parametr B0:0, tak by działały cały czas i Ew zredukuje krzywa grzewcza? Co myślisz na ten temat, jak ustawić wtedy temp zredukowana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.02.2020 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Witam, mam Vitodens 200W i zadałem mu 2 x po 4 godziny pracy + ograniczenie mocy do 50% dla podłogówki i grzejników: 1. nad ranem 2. wieczorem i jest idealnie. Inaczej to palnik szalał cykli zał/wył było bez liku. Gdy jest niżej niż -5'C to czasami wydłużam te cykle. Dom dobrze zaizolowany. A teraz moje pytanie - minęły 2 lata i przymierzam się do samodzielnych przeglądów kotła bo nie przelewa się -robicie to sami? Ew. poradźcie co i gdzie ekonomicznie zakupić jeśli chodzi o akcesoria, itp. Pozdrawiam przegląd najlepiej jest zlecić wykwalifikowanej firmie. Po pierwsze posiada ona odpowiednie kwalifikacje wymagana przez polskie prawo (uprawnienia elektryczne i gazowe), po drugie jest przeszkolona przez producenta, po trecie posiada niezbędne narzędzia (choćby analizator którego koszt to kilka tysięcy zł więc raczej dla jednego przeglądu jego zakup jest nieuzasadniony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 03.02.2020 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Trafiłeś niemal w setkę. Wykonałem pare różnych nastaw pracy i sporo uruchomień palnika mialem w sytuacji gdy działa tylko i wyłącznie obieg ogrzewania podłogowego, a w ogole najwiecej startów, gdy ogrzewanie podłogowego działało w trybie temperatury zredukowanej. Gdy oba obiegi działają jednocześnie, w tym samym czasie, najlepiej w trybie temperatury komfortowejto na dobę mam max 10 startów palnika. Spalanie gazu na przyzwoitym poziomie. Podjąłem takie działanie korygujące ze obieg podłogówki działa 24h (24.00-00.00) trybie komfortowym- jedna temperatura. Ekstra komfort i spalanie gazu bardzo Ok. Odnośnie obiegu grzejnikow zastanawiam się czy przestawić parametr B0:0, tak by działały cały czas i Ew zredukuje krzywa grzewcza? Co myślisz na ten temat, jak ustawić wtedy temp zredukowana ? a co ma do tego parametr B0:0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanN09 03.02.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 A no okazuje się ze dużo, gdy chce by obieg grzejnikowy dział jak obieg podłogówki, tak by pompa cały czas działala, nawet podczas nocnego obniżenia temperatury- ale wiadomo niższy parametr wody i reagowała tylko na temperaturę zewnętrz, Wstawiłbym Tobie zrzut ekranu z książki serwisowej ale coś nie idize. Kod B0 a także A5:5- funkcja logiki pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 03.02.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 A no okazuje się ze dużo, gdy chce by obieg grzejnikowy dział jak obieg podłogówki, tak by pompa cały czas działala, nawet podczas nocnego obniżenia temperatury- ale wiadomo niższy parametr wody i reagowała tylko na temperaturę zewnętrz, Wstawiłbym Tobie zrzut ekranu z książki serwisowej ale coś nie idize. Kod B0 a także A5:5- funkcja logiki pompy no dobrze ale on tak czy siak nie wylacza kotła ani obiegu tylko ewentualnie zmniejsza albo zwieksza parametr temp wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanN09 03.02.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Jestem oczywiście otwarty na wszystkie sugestie. Rozchodzi się o obieg grzejnikow, niezależny. Gdy oba moje obiegi pracują palnik włącza się z 10 razy w ciągu doby, ale z czasem gdy temperatura na vitotrolu zostaje przekroczona obieg grzejnikow się wylacza i zaczyna się taktowanie. Czy w wypadku obiegu bez mieszacza jakim jest obieg grzejnikowy powinno zmieniać są kod B0:3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.02.2020 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 kod B0 jest to kod mówiący czy automatyka kotła ma uwzględniać wpływ temperatury pomieszczenia. Kod B0 przy dobrze wykananej instalcji najlepiej jak by został ustawiony na 0 (obowiązkowo dla ogrzewania płaszczyznowego). Można aktywować wpływ temperatury pomieszczenia gdy instalator dobierał grzejniki na jakieś sobie tylko znane współczynniki (m2, m3 albo jeszcze inne) bo wtedy 99% instalacji ma zamontowane je zbyt duże i poczynione nastawy nie pokrywają się z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanN09 03.02.2020 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 kod B0 jest to kod mówiący czy automatyka kotła ma uwzględniać wpływ temperatury pomieszczenia. Kod B0 przy dobrze wykananej instalcji najlepiej jak by został ustawiony na 0 (obowiązkowo dla ogrzewania płaszczyznowego). Można aktywować wpływ temperatury pomieszczenia gdy instalator dobierał grzejniki na jakieś sobie tylko znane współczynniki (m2, m3 albo jeszcze inne) bo wtedy 99% instalacji ma zamontowane je zbyt duże i poczynione nastawy nie pokrywają się z rzeczywistością. Bardzo dziękuje za odpowiedz. Co proponujesz zrobić żeby kocioł mniej taktowal w wypadku gdy aktywny jest tylko u mnie obieg ogrzewania podłogowego? Ustaliśmy ze moc samej mojej podłogówki jest mniejsza niz moc minimalna mojego kotła. Przyszłościowo mysle o wymianę kotła na nowy model który startuje od 1,9KW, stary ma już 8 lat, ale co mogę zrobić na ten moment, np podnieść krzywa grzewcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts