Konsultant Viessmann 12.02.2020 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 3 okna mam w weekendy, dom z dobrą izolacją (moc projektowa 9kW) i na te wyższe temperatury nam to pasuje. 7-16 poza domem, więc w dni robocze 2 okna są OK. Ww. problem jednak nie tkwi w oknach... A jak Wy to liczycie to zmierzę - m3/d średnio?. Bawiłem się tym na początku, a teraz już nie, kocioł mam już prawie 3 lata. Konsultant VIESSMANN -b. proszę o poradę do "trybu z piekła rodem" - #1722 próbowałem zrozumieć co autor chciał przekazać ale to jest tak namieszane, że się nie podejmę analizy. Niema żadnej temperatury granicznej, ze by nagle kocioł zmianiał tryb pracy ze "spokojnego" na "zwariowany". Coś musi się dziać na instalacji, że kocioł niemoże ustabilizować pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 12.02.2020 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Konsultant Viessmann -bardzo dziękuję za podjecie próby zrozumienia, bo ja też tego nie rozumiem -opis w poście #1722 a reszta to już dywagacje z Formułowiczem. Skoro nie ma kryteriów w ustawieniach, to podejrzewam, że "wina" może leżeć też po stronie sposobu obliczania temperatury zewnętrznej jak średniej z ostatnich kilkunastu godzin ( wnocy mróz, a w dzień ciepło). W każdym razie przy temp. > +5stopni kocioł wpada w b. niestabilną pracę, co kilka minut wył/zał -pomimo niskiego zapotrzebowania na ciepło i ogr. mocy maks. 40% utrzymywał ciągle 55% i grzał aż do 60 stopni, wykorzystując maksymalnie mieszacz. Zamierzam dokładnie to zbadać jeśli znowu pojawią się temperatury np. ok. 7stopni. Na jakie parametry ew. zwrócić uwagę jeśli znowu się to wydarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.02.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Tylko że kocioł wylicza temperaturę zewnętrzną cały czas dokładnie tak samo (domyśłnie jest to średnia z temperatury zewnętrznej z okresu 21h i 20min). Będę obstawiał, że coś na instalacji zmienia przepływ i ten jest wtedy zbyt mały by odebrać moc chwilową kotła. Można też sprawdzić nastawy pracy pompy kotłowej. Domyślnie im robi się cieplej tym kocioł obniża prędkość obrotową pompy, by sztucznie zwiększyć dT. Można próbować zwiększyć prędkość minimalną ale to trzeba być na instalacji i patrzeć co pokazują rotametry na podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 12.02.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 (edytowane) (...)Będę obstawiał, że coś na instalacji zmienia przepływ i ten jest wtedy zbyt mały by odebrać moc chwilową kotła. Można też sprawdzić nastawy pracy pompy kotłowej. Domyślnie im robi się cieplej tym kocioł obniża prędkość obrotową pompy, by sztucznie zwiększyć dT. Można próbować zwiększyć prędkość minimalną ale to trzeba być na instalacji i patrzeć co pokazują rotametry na podłogówce. Panie Konsultancie bardzo dziękuję za odpowiedź, Dzisiejsze obserwacje znowu potwierdziły spokojną pracę bez dodatkowych taktowań (3*C) -1 załączenie dla okna podłogówki i następnego okna grzejników. Obroty pompy kotłowej mam tylko w zakresie 45-65%. Układ ze sprzęgłem, mieszaczem dla podłogówki i 2 pompami obiegowymi dla podłogówki i grzejników.Niestety pompy obiegowe (Grundfos) widziane są w systemie jako bez regulacji, więc przepływ zależy tylko od ich dP i oporów sieci. Przytkane filtry chwilowo? Z tego co pamiętam, to parametry obiegu podłogówki były wtedy OK, jedynie kocioł jakby nie schodził z mocy rozruchowej ok. 55% i grzał aż do 60*C. O ile wyższą temp. w kotle może wytłumaczyć niższy przepływ pompy kotłowej, to jak wytłumaczyć tak wysokie forsowanie mocy 55% przy Tzew ok. 7*C?, gdy dzisiaj przy 3*C wystarczyło od 40% (maks.) do ok. 20% na końcu okna grzania. Normalnie palnik schodzi z mocy rozruchowej w ciągu minuty. Poczekam na wyższe temp. aby to dokładnie zczytać i opisać, sprawdzę również rotametry. Odczytałem również, że Granica ogrzewania -funkcja ekonomiczna A5: 7*C - jak działa to ustawienie, bo może to jest to? Edytowane 12 Lutego 2020 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maksss 13.02.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Witam Wszystkich Od jakiegos czasu obserwuje ten temat i postanowiłem dorzucić swoje ,,3 grosze”- jakieś tam doświadczenia z tym kotłem Vitodens 200 zarówno moim jak i moich dwóch dobrych kolegów.Mamy te kotły w 3 różnych konfiguracjach: bez sprzęgła, sama podlgowka, sprzęgło plus dwa obiegi podgłówki, sprzęgło plus obieg grzejnikowy i obieg podłogowy.Wszytsko wyposażone w kompletna automatykę Viessmann. Kotły o dość niskich mocach minimalnych.Potwierdzają się problemy z tego wątku: te kotły średnio współpracują z podlogowka tzn taktują po 100 razy na dobę , a najgorzej przy niskich krzywych grzewczych- później 0,5 czyli takich defacto podlogowce przeznaczonych.Dobrze zaprojektowanej podłogówce przy w jakimś tam stopniu ocieplonym domu na zasilania, w spore mrozy powinno wystarczyć te 32 stopnie- tak w Polsce projektuje się podłogówki, przy delcie t 4-5 stopnie. Puszczanie wyższej temperatury na zasilanie to proszenie o kłopoty zdrowotne. Tu natomiast padło sformułowanie ze kocioł jest zaprojektowany dla delty wynoszącej 7-8 stopni czyli dość sporo i chyba jest odpowiedz na pytanie dlaczego ,,polskie” podłogówki mogą przysporzyć problemów temu kotlowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 13.02.2020 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Witam Wszystkich Od jakiegos czasu obserwuje ten temat i postanowiłem dorzucić swoje ,,3 grosze”- jakieś tam doświadczenia z tym kotłem Vitodens 200 zarówno moim jak i moich dwóch dobrych kolegów. Mamy te kotły w 3 różnych konfiguracjach: bez sprzęgła, sama podlgowka, sprzęgło plus dwa obiegi podgłówki, sprzęgło plus obieg grzejnikowy i obieg podłogowy. Wszytsko wyposażone w kompletna automatykę Viessmann. Kotły o dość niskich mocach minimalnych. Potwierdzają się problemy z tego wątku: te kotły średnio współpracują z podlogowka tzn taktują po 100 razy na dobę , a najgorzej przy niskich krzywych grzewczych- później 0,5 czyli takich defacto podlogowce przeznaczonych. Dobrze zaprojektowanej podłogówce przy w jakimś tam stopniu ocieplonym domu na zasilania, w spore mrozy powinno wystarczyć te 32 stopnie- tak w Polsce projektuje się podłogówki, przy delcie t 4-5 stopnie. Puszczanie wyższej temperatury na zasilanie to proszenie o kłopoty zdrowotne. Tu natomiast padło sformułowanie ze kocioł jest zaprojektowany dla delty wynoszącej 7-8 stopni czyli dość sporo i chyba jest odpowiedz na pytanie dlaczego ,,polskie” podłogówki mogą przysporzyć problemów temu kotlowi. U mnie delta jest max3-4 stopnie i nie ma taktowania ale tylko wtedy jeśli nie chodzi non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 13.02.2020 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 (edytowane) Wracam, bo po tych anomaliach monitoruję codziennie i dzisiaj po 45min pracy samej podłogówki w oknie (od 16:00) mam:Po 0:45 od startu kotłaTwew w salonie: 22 *C, T. zadana 22*C (krzywa 0.5/+2)T.zewn = 3*C, Tstłum=5*C -> dla 5*C z krzywej T=34*CKocioł: Twymag=47*C!, Twyj=37*C, 40% (działa ograniczenie mocy). Mieszacz zamknięty, dT=7*C(37/30)Rotametry: 1.7x8= ok. 14L/minGdyby nie zaakceptowane ograniczenie mocy to kocioł zapewne forsowałby z 60% i co chwilę taktował -jak rozumieć T. wymaganą aż o 13* wyższą od tej z krzywej? Po 1:15: 40%, 39*C z kotła (Twymag 44*C) mieszacz 10%Po 1:45: 36%, 45*C z kotła (Twymag 44*C) mieszacz 30%Po 2:00: 32%, 45*C z kotła (Twymag 45*C) mieszacz 30% Twewn=22.2*CPo 3:00: 32%, 45*C z kotła (Twymag 45*C) mieszacz 30% Twewn=22.3*CPo 4:00: 30%, 45*C z kotła (Twymag 45*C) mieszacz 30% Twewn=22.5*C Po 4h oknie podłogówki od razu idzie okno grzejników i również: Twymag =45*C ale T z krzywej 40*C. -czy czasami nie jest tak, że kocioł podaje temperaturę wody pod wyższą krzywą grzejnikową, nawet wtedy gdy obieg grzejnikowy nie pracuje? Ew. jak to zmienić?I dlaczego Twymag znowu jest wyższa od T wynikającej z krzywej? Edytowane 13 Lutego 2020 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 13.02.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Wracam, bo po tych anomaliach monitoruję codziennie i dzisiaj po 45min pracy samej podłogówki w oknie (od 16:00) mam: Po 0:45 od startu kotła Twew w salonie: 22 *C, T. zadana 22*C (krzywa 0.5/+2) T.zewn = 3*C, Tstłum=5*C -> dla 5*C z krzywej T=34*C Kocioł: Twymag=47*C!, Twyj=37*C, 40% (działa ograniczenie mocy). Mieszacz zamknięty, dT=7*C(37/30) Rotametry: 1.7x8= ok. 14L/min Gdyby nie zaakceptowane ograniczenie mocy to kocioł zapewne forsowałby z 60% i co chwilę taktował -jak rozumieć T. wymaganą aż o 13* wyższą od tej z krzywej? Po 1:15: 40%, 39*C z kotła (Twymag 44*C) mieszacz 10% Po 1:45: 36%, 45*C z kotła (Twymag 44*C) mieszacz 30% Po 2:00: 32%, 45*C z kotła (Twymag 45*C) mieszacz 30% Twewn=22.2*C Po 3:00: 32%, 45*C z kotła (Twymag 45*C) mieszacz 30% Twewn=22.3*C Po 4:00: 30%, 45*C z kotła (Twymag 45*C) mieszacz 30% Twewn=22.5*C Po 4h oknie podłogówki od razu idzie okno grzejników i również: Twymag =45*C ale T z krzywej 40*C. -czy czasami nie jest tak, że kocioł podaje temperaturę wody pod wyższą krzywą grzejnikową, nawet wtedy gdy obieg grzejnikowy nie pracuje? Ew. jak to zmienić? I dlaczego Twymag znowu jest wyższa od T wynikającej z krzywej? normalna praca jak kocioł grzeje oknami, u mnie teraz sprawdziłem i 55 min po starcie okna ciagle moduluje na 50% mocy palnika, wraz z kolejnymi godzinami stabilizuje prace, nie jest tak że po 10 min on ci bedzie podawal temp jak ci wychodzi z krzywej, zapomnij o tym, poza tym w takim układzie jak ty masz na mieszacz bedzie podawał odpowiednio wieksza temperaturę aby mógł mieszacz puścić odpowiednia temperature i to bedzie temperatura także w zaleznosci od ustawienia kodu 9F, ale juz ci mówilem wczesniej poczytaj wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 13.02.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Akurat ten tryb mam sprawdzony i nie narzekam. Palnik ma tylko 1 zał/wył. Jednak skoro w tym przypadku Twymagana była o 13*C wyższa od Tkrzywej, to zapewne przy +7*C może być ciekawie -postaram się to złapać i zapodać. Sprawdze też 9F.A co to jest ta Granica ogrzewania -funkcja ekonomiczna A5: 7*C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 13.02.2020 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Akurat ten tryb mam sprawdzony i nie narzekam. Palnik ma tylko 1 zał/wył. Jednak skoro w tym przypadku Twymagana była o 13*C wyższa od Tkrzywej, to zapewne przy +7*C może być ciekawie -postaram się to złapać i zapodać. Sprawdze też 9F. A co to jest ta Granica ogrzewania -funkcja ekonomiczna A5: 7*C ? skoro nie narzekasz na ten tryb to nie narzekaj ze tak działa kocioł, nie ma znaczenia w chwili startu kotła jaka jest temp na zewnatrz, on reaguje na to co jest w instalacji i jaki wraca mu powrót, temperatura wymagana zmienia sie plynnie i stabilizuje po jakims czasie, u mnie teraz równo po godzinie stabilizue sie na poziomie ok 24% modulacji i tak juz zostanie około tego wyniku i temperatura z mieszacza idzie taka jak wynika z krzywej ,plus na grzejniki to co wynika z parametru 9F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 14.02.2020 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 (edytowane) jacku6 dzięki za odpowiedzi, miło jest z kimś podyskutować. Czytam ten wątek i inne, ale jeszcze nie poukładałem tego sobie. Z tego trybu jestem zadowolony bo działa mi w T<+5*C na jednym pstryku palnika. Podałem go po to, żeby porównać z tym, który mam nadzieję niedługo złapię "z piekła rodem". Kilka konkretnych pytań na które poszukuję jednoznacznych odpowiedzi (nawet krótkich!) od Ciebie/Was i od Konsultanta, żeby to wszystko ogarnąć logicznie i praktycznie:1. ciągle nie wiem dlaczego pojawiła się wymagana o 13*C większa, że niby okno grzania i kocioł chce nadgonić przestój? Da się to wyłączyć, bo ta jego "inteligencja"może być przyczyną moich problemów2. czy o temperaturze w kotle decyduje krzywa grzejników nawet wtedy gdy obieg grzejników wyłączony?3. niby na podłogówce jest OK, ale grzejniki wymagają większej temperatury, a obecnie żeby taką uzyskać z kotła, to potrzeba większej mocy, a większa moc to za duża moc i wyłącza się palnik cyklicznie.4. Czy czasami w domach pasywnych (i quasi-pasywnych) i kotłach z min. 1.9kW, nie trzeba zmniejszyć zakresu prędkości obrotowej pompy w kotle, aby kocioł łatwiej uzyskiwał wyższą temperaturę przy niższej mocy? Tym bardziej, że kocioł "żąda" temperatur o wiele wyższych niż wynika to z krzywej.5. ja mam ograniczenie dla podłogówki 45*C i podejrzewam, że ostateczne wyłączanie palnika w tym trefnym przypadku było z tego powodu -czy to ograniczenie działa na wyłącz palnika, czy "hamuje" wzrost temperatury?6. Czy można w ustawieniach kotła ograniczyć tą nadwyżkę temp. w kotle nad krzywą grzewczą? I czy ona może być nawet >20*C? Edytowane 14 Lutego 2020 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.02.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Witam Wszystkich Od jakiegos czasu obserwuje ten temat i postanowiłem dorzucić swoje ,,3 grosze”- jakieś tam doświadczenia z tym kotłem Vitodens 200 zarówno moim jak i moich dwóch dobrych kolegów. Mamy te kotły w 3 różnych konfiguracjach: bez sprzęgła, sama podlgowka, sprzęgło plus dwa obiegi podgłówki, sprzęgło plus obieg grzejnikowy i obieg podłogowy. Wszytsko wyposażone w kompletna automatykę Viessmann. Kotły o dość niskich mocach minimalnych. Potwierdzają się problemy z tego wątku: te kotły średnio współpracują z podlogowka tzn taktują po 100 razy na dobę , a najgorzej przy niskich krzywych grzewczych- później 0,5 czyli takich defacto podlogowce przeznaczonych. Dobrze zaprojektowanej podłogówce przy w jakimś tam stopniu ocieplonym domu na zasilania, w spore mrozy powinno wystarczyć te 32 stopnie- tak w Polsce projektuje się podłogówki, przy delcie t 4-5 stopnie. Puszczanie wyższej temperatury na zasilanie to proszenie o kłopoty zdrowotne. Tu natomiast padło sformułowanie ze kocioł jest zaprojektowany dla delty wynoszącej 7-8 stopni czyli dość sporo i chyba jest odpowiedz na pytanie dlaczego ,,polskie” podłogówki mogą przysporzyć problemów temu kotlowi. kotły wiszące projektowane są na dT=20K, i dla tego przy ogrzewaniu podłogowym nalezy stosować sprzęgło hydrauliczne, które zmieni "mały" przepływ kotła i jego "dużą" DT na "duży" przepływ i "małą" dT podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 14.02.2020 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 jacku6 dzięki za odpowiedzi, miło jest z kimś podyskutować. Czytam ten wątek i inne, ale jeszcze nie poukładałem tego sobie. Z tego trybu jestem zadowolony bo działa mi w T<+5*C na jednym pstryku palnika. Podałem go po to, żeby porównać z tym, który mam nadzieję niedługo złapię "z piekła rodem". Kilka konkretnych pytań na które poszukuję jednoznacznych odpowiedzi (nawet krótkich!) od Ciebie/Was i od Konsultanta, żeby to wszystko ogarnąć logicznie i praktycznie: 1. ciągle nie wiem dlaczego pojawiła się wymagana o 13*C większa, że niby okno grzania i kocioł chce nadgonić przestój? Da się to wyłączyć, bo ta jego "inteligencja"może być przyczyną moich problemów 2. czy o temperaturze w kotle decyduje krzywa grzejników nawet wtedy gdy obieg grzejników wyłączony? 3. niby na podłogówce jest OK, ale grzejniki wymagają większej temperatury, a obecnie żeby taką uzyskać z kotła, to potrzeba większej mocy, a większa moc to za duża moc i wyłącza się palnik cyklicznie. 4. Czy czasami w domach pasywnych (i quasi-pasywnych) i kotłach z min. 1.9kW, nie trzeba zmniejszyć zakresu prędkości obrotowej pompy w kotle, aby kocioł łatwiej uzyskiwał wyższą temperaturę przy niższej mocy? Tym bardziej, że kocioł "żąda" temperatur o wiele wyższych niż wynika to z krzywej. 5. ja mam ograniczenie dla podłogówki 45*C i podejrzewam, że ostateczne wyłączanie palnika w tym trefnym przypadku było z tego powodu -czy to ograniczenie działa na wyłącz palnika, czy "hamuje" wzrost temperatury? 6. Czy można w ustawieniach kotła ograniczyć tą nadwyżkę temp. w kotle nad krzywą grzewczą? I czy ona może być nawet >20*C? Odpowiedzialem ci juz na 1 pytanie i w zasadzie to jest również pośrednio odpowiedz na pozostale pytania, Ad 2 o temperaturze w kotle wg mnie nie decyduje krzywa grzejników, u mnie jest to obieg otwarty bez mieszacza Ad4 wg mnie z pompa kotlowa nic nie kombinuj w tym przypadku Ad 5 nie rozumiem tego pytania, ja mam ograniczenie do 40 stopni Ad 6 tez nie rozumiem, ktora nadwyżke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozefb 14.02.2020 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 kotły wiszące projektowane są na dT=20K, i dla tego przy ogrzewaniu podłogowym nalezy stosować sprzęgło hydrauliczne, które zmieni "mały" przepływ kotła i jego "dużą" DT na "duży" przepływ i "małą" dT podłogówki. A guzik prawda ze należy stosować sprzęgło przy podlogowce. Ja mam TYLKO podłogówkę, dwa rozdzielacze, wszystko puszczone bezpośrednio z kotła- tam jest b.mocna pompa, żadnego mieszacza, ale mam dane rury o odpowiedniej, sporej średnicy z kotła do obu rozdzielaczy. Przeplwywy na pętlach rzędu 2l/min, nie więcej , kocioł działa 24h, mam 4-5 startow palnika w tym czasie. Jak macie tyle startów co piszecie to ewidentnie macie coś skopane z przepływem na Waszych instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 14.02.2020 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 A guzik prawda ze należy stosować sprzęgło przy podlogowce. Ja mam TYLKO podłogówkę, dwa rozdzielacze, wszystko puszczone bezpośrednio z kotła- tam jest b.mocna pompa, żadnego mieszacza, ale mam dane rury o odpowiedniej, sporej średnicy z kotła do obu rozdzielaczy. Przeplwywy na pętlach rzędu 2l/min, nie więcej , kocioł działa 24h, mam 4-5 startow palnika w tym czasie. Jak macie tyle startów co piszecie to ewidentnie macie coś skopane z przepływem na Waszych instalacjach. przepływy w instalacji nie maja nic do rzeczy do ilości startów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesx 14.02.2020 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Każda instalacja jest inna ale z moich obserwacji ze zmianami przepływów wcale ich zwiekszanie nie powoduje wiekszej temperatury w pomieszczeniach ale co napewno powoduje to zwiekszenie właczen i wylaczen pracy kotła, woda widocznie krąży za szybko żeby oddać ciepło, ” Tak pisałeś tydzień temu;)Ustal jeden wersje na następny raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 14.02.2020 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Tak pisałeś tydzień temu;)Ustal jeden wersje na następny raz. Nie bój żaby, chodziło mi o małe przeplywy,fakt źle sie wyrazilem, bo ogolnie to i owszem, za duży przeplyw i podlogowka nie odbierze ciepla wróci cieply powrot mała delta rzedu 1-2 stopnie i taktowanie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 14.02.2020 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Tak pisałeś tydzień temu;)Ustal jeden wersje na następny raz. Poza tym nie trzeba bylo drugiego konta zakladać żeby wytknać nieścisłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesx 14.02.2020 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Poza tym nie trzeba bylo drugiego konta zakladać żeby wytknać nieścisłość Konto mam jedno, dzisiaj założone, ale wątek śledzę pare dobrych miesięcy, także niepotrzebnie afery kręcisz;) Mam ten kociołek 3 lata, instalacja mieszana tzn sprzęgło, obwód grzejnikow i obwód podlgowki. Żadnych problemów w postaci taktowania, instalacja ma bardzo duży przepływ i deltę t zasilanie/powrót 4 stopnie. Kociołek oczywiście grzeje w jedyne słuszny sposób czyli cała dobę, a palnik w tym czasie załącza się Ok 10 razy co i tak jest wynikiem co najwyżej średnim. Krzywa grzewcza jedyna słuszna do podłogówki czyli 0,2, grzejniki 0,8. Troszkę się motasz w swoich zeznaniach. Najpierw piszesz ze zbyt duży przepływ sumaryczny(duży przepływ=mała delta t) i kocioł zaczyna taktowac, teraz wycofujesz się z tego rakiem, co jest mało profesjonalne, ale jak sądzę nie masz wykształcenia związanego z technika grzewczą, bo nie pisał byś takich bzdur, a wiedzę zdobywasz w internecie, także trudno Ciebie winić. Wiszący kocioł gazowy musi mieć zapewniony wysoki przepływ po stronie instalacji, w tym Ew sprzęgła, to mu zapewni odpowiednie warunki do pracy, bez tzw taktowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 14.02.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Konto mam jedno, dzisiaj założone, ale wątek śledzę pare dobrych miesięcy, także niepotrzebnie afery kręcisz;) Mam ten kociołek 3 lata, instalacja mieszana tzn sprzęgło, obwód grzejnikow i obwód podlgowki. Żadnych problemów w postaci taktowania, instalacja ma bardzo duży przepływ i deltę t zasilanie/powrót 4 stopnie. Kociołek oczywiście grzeje w jedyne słuszny sposób czyli cała dobę, a palnik w tym czasie załącza się Ok 10 razy co i tak jest wynikiem co najwyżej średnim. Krzywa grzewcza jedyna słuszna do podłogówki czyli 0,2, grzejniki 0,8. Troszkę się motasz w swoich zeznaniach. Najpierw piszesz ze zbyt duży przepływ sumaryczny(duży przepływ=mała delta t) i kocioł zaczyna taktowac, teraz wycofujesz się z tego rakiem, co jest mało profesjonalne, ale jak sądzę nie masz wykształcenia związanego z technika grzewczą, bo nie pisał byś takich bzdur, a wiedzę zdobywasz w internecie, także trudno Ciebie winić. Wiszący kocioł gazowy musi mieć zapewniony wysoki przepływ po stronie instalacji, w tym Ew sprzęgła, to mu zapewni odpowiednie warunki do pracy, bez tzw taktowań Dobra dobra te bajki o dzisiejszym koncie to dzieciom... z czego sie niby wycofalem i czego nie rozumiesz? Przeczytales ze zrozumieniem? Powtorzylem to co napisalem o dużych przeplywach, poprzedni post w ktorym sie faktycznie źle wyrazilem z odpowiedzia do posta o skopanych przepływach ( zrozumialem je jako małe) możesz uznać za niebyły, oczywiscie ze nie mam wyksztalcenia zwiazanego z technika grzewcza a kto go tutaj ma? Jedna osoba? A może ty masz? Wiec swietnie pomożesz, widze ze ostatni akapit żywcem przepisałes z forum, a może jestes specjalista przekonamy sie. Ja pisze to co widze z wlasnego doswiadczenia może to komuś pomoże a może nie,nie interesuje mnie to. Tak wiedze zdobywam też m.in z internetu jak wiekszosc ludzi na tym świecie... jeszcze masz jakiś problem co do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts