Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

beciaw2

Recommended Posts

Od jakiego wieku dziecko może spać na łóżku piętrowym?

Aranżuję pokój dla córek- 4,5 i 2 lata i zastanawiam się czy łóżko piętrowe to dobry pomysł. Teściowa straszy mnie że starsza spadnie i krzywdę sobie zrobi :-?

Dziewczyny są bardzo ruchliwe i zależy mi by pozostawić im jak najwięcej wolnej przestrzeni do zabawy.

Ktoś doradzi?

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Młodsza na dole starsza na górze , w obu przypadkach łóżko powinno mieć zamontowane listwy zabezpieczające przed upadkiem ( na wysokości ok. 12 cm od góry materaca i listwa szerokości ok.10-12 cm , co najmniej z trzech stron łóżka) no i oczywiście drabinka by wejść na górę.

Jest jedno ale, które należy wziąć pod uwagę : jeśli wysokość mieszkania jest 2,5m, to po pierwszym zachwycie nowym meblem dziecko może wykazywać niechęć do spania na górze, gdyż może się okazać, że jest tam zdecydowanie za ciepło.

Mój syn, w tej chwili 5-letni śpi na antresoli odkąd skończył 3 lata. Wcześniej spał na normalnym tapczaniku i nie spadał, więc czemu miałby spadać z łózka, które jest lepiej zabezpieczone?

Problemem okazała się jednak paradoksalnie młodsza siostra (w tej chwili 2-letnia), która nie ustaje w wysiłkach by się na to łóżko dostać, brat broni swego azylu no i tu są zgrzyty :-?

U nas problemem nie było samo spanie, wcześniej syn spał na wersalce i z niej nie spadał, a lozko piętrowe ma jeszcze dodatkowe zabezpieczenie. Problemem okazało sie wstawanie w nocy na siku, albo jak coś złego mu się sniło i chciał szybko do nas przybiec.... Niestety, ze względów bezpieczeństwa przenieśliśmy go na wznów na wersalkę. Do tematu łóżka piętrowego wrocimy za dwa lata, jak bedzie szedł do szkoły...

Teściowa straszy mnie że starsza spadnie i krzywdę sobie zrobi :-?
A na jakim łóżku teraz ta starsza śpi - ma ono jakiekolwiek zabezpieczenia dookoła, żeby dziecko nie spadło. Jeżeli nie - ile razy udało jej się spaść z łóżka?

Jak miała 2lata przeniosłam ją na tapczan z dwóch stron dostawiony do ścian. Na początku spadła ze 2 razy, od tego czasu śpi już spokojnie.

W nocy też nie wstaje, jak coś jej się przyśni to wrzeszczy"mamo chodź do mnie". Tylko jak ja na to piętrowe łóżko wlezę :o

Teściowa straszy mnie że starsza spadnie i krzywdę sobie zrobi :-?
A na jakim łóżku teraz ta starsza śpi - ma ono jakiekolwiek zabezpieczenia dookoła, żeby dziecko nie spadło. Jeżeli nie - ile razy udało jej się spaść z łóżka?

Jak miała 2lata przeniosłam ją na tapczan z dwóch stron dostawiony do ścian. Na początku spadła ze 2 razy, od tego czasu śpi już spokojnie.

W nocy też nie wstaje, jak coś jej się przyśni to wrzeszczy"mamo chodź do mnie". Tylko jak ja na to piętrowe łóżko wlezę :o

Czyli są marne szanse, że dziecko spadnie. Więc argumenty teściowej można oddalić. Pamiętaj, że łóżka piętrowe same w sobie mają dodatkowe barierki, żeby dziecko nie spadło.

Tutaj jak widzę powstaje inny problem - sprawność mamusi ;) Może czas najwyższy nauczyć dziecko trochę samodzielności coby samemu nie trzeba było się wdrapywać na drabinkę.

Moje córeczki mając 5 i 2 lata zmieniły swoje łóżeczka na jedno piętrowe ( ciasnota lokalowa ) i do tej pory są zachwycone, żadnych problemów nie było, pamiętam, że też byłam pełna obaw jak ta starsza będzie zaspana w nocy schodzic np. do toalety i spadnie ale oczywiście nic takiego nie miało miejsca. Jedynym dla mnie mankamentem jest zmiana pościeli u góry, nie lubię się tam wdrapywac no cóż już nie te latka... :)

Moje dwie pociechy syn 9 lat i córa 5 lat śpia na czymś takim

http://www.klups.pl/meble_big/lm_2.jpg

Są bardzo zadowoleni, ja też. Łóżko piętrowe w ich małym pokoju "zawaliłoby" to pomieszczenie na ament

Już się kłócą, które z nich bierze to łózko do nowego pokoju z domu. :wink:

Czy możesz mi napisać jaka to firma i gdzie szukać?

Oczywiście, to są meble Klupś :) Łózko jakieś 3 lata temu kosztowało jakieś 900zł. Polecam naprawdę :D

A kupiliśmy to łóżko w najzwyklejszym sklepie z dziecinnymi rzeczami, poprosiliśmy tylko o sprowadzenie :)

Moje dziewczynki śpią na piętrowym od momentu, gdy młodsza miała 3 latka (dół), a starsza 7. Szukaliśmy łóżka bardzo stabilnego, oczywiście z górnymi zabezpieczeniami. Młodsza z dołu spadła raz (fachowo - owinięta w kołdrę :D ), starsza nigdy nie miała problemów z dreptaniem po drabince nawet w nocy. A największą frajdę mają znajome dzieciaki, które w ramach odwiedzin okupują górę (muszę tylko w porę pościel zabrać). Okazuje się, że jest to najlepsze miejsce do zabawy lalkami "w dom" :o

mam łóżko piętrowe od roku, moi synowie mieli wówczas 3 i 7 latek i tak , najpierw mały spał na górze , i nie spadał ( z jednej strony jest zabezpieczenie, a z drugiej ściana) a potem się zamienili i to właśnie śpiąc na dole ( zaznaczam że jest to niżej niż na wersalce) to chyba ze 3 razy spadł więc osobiście uważam że na górze jest bezpieczniej.... a rad tesciowej........ to nie radzę brać sobie do serca.............

• 1 year później...
a moze zamias piertowego rozsuwane takie pojedyczne tylko troszke wyzsze i na dole czyli pod gornym jest jeszcze edno wyro a po dnim pulki na posciel sa niby dwa wyra niby pietrowe a jednak to na dole moze byc dla tej mamej pociechy wiez mi malo to miejsca zajmuje

jeśli to łóżko ze znanego sklepu na i to radze po skręceniu sprawdzić jego wytrzymałość. na własne oczy widziałem jak góra takiego łóżka "zjechała" na dół dla tego ze konstrukcja piętra się rozjechała pod ciężarem dziecka (i nie był to 80cio kilowy nastolatek :D). Dobrze, że nie było drugiego pod spodem.