netmax 30.12.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Mamy taka konfiguracje: Junkers Cerapur Smart zsb 14-3c, FW100, czujnik pogodowy, zasobnik wody. Kilka dni temu zostal odpalony w/w kocioł, ale nie potrafę uruchomić osobnych programów dla grzejników oraz zasobnika wody. Wodę mi grzeję tylko kiedy ustawię Ciepłą wodę, że ma grzać "tak jak ogrzewanie" Przy próbie ustawienia ciepłej wody na"osobne programy" (wszystko wygląda ok), niestety ta funkcja nie powoduje uaktywnienia podgrzewania cieplej wody. Sprawdzam ustawienia godzin - wszystko ok, ale fakt faktem, ze przy opcji "pokaz" program cieplej wody, niestety dookola programatora FW100 gdzie mamy godziny pokazujace w jakich godzinach powinna sie opcja wlaczac - mamy wszystko puste. Najlepsze jest to, ze jak wejde na info: ciepla woda i do jakiej temp powinien podrzegwac wode, to jest np 45stopni, ale grzanie wogole sie nie wlacza:/ Ktos pomoze mi rozwiazac problem? Dzieki z gory Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.12.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Ktos pomoze mi rozwiazac problem? Jest temat dla tego pieca : http://forum.muratordom.pl/kociol-junkers-cerapur-smart-zsb-14-3c-w-praktyce,t175156.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 30.12.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Wchodzisz w menu (nacisnij 1 x MENU) , pokrętłem krecisz żeby podświetliło się " CIEPŁA WODA" i naciskasz pokretło, teraz wyswietla ci sie na (ciemnym tle ) "ciepła woda i pompa cyrkulacyjna" a pod tym (na zielonym tle) " osobne programy" (((* Uwaga : jeżeli na zielonym tle wyświetla się " jak program grzania" to musisz zmienić , a zmiana wygląda tak: przycisnij 1x pokretło , teraz ciemne tło znika i zaczyna pulsowac napis "jak program grzania" , teraz przekręc pokretłem w prawo lub w lewo , napis zmieni się na " osobne programy" i teraz zatwierdż zmiane (nacisnij 1 x MENU). Zpowrotem wraca ciemne tło pod napisem "ciepła woda i pompa cyrkulacyjna" *******)))) Teraz pokretłem w lewo, wyświetla się "program ciepłej wody" ( podswietlony na ciemnym tle) teraz nacisnij 1 x pokrętło i wchodzisz dalej gdzie pisze "zmien" i " pokaż" Przy podswietlonym na czarno tle "zmien" nacisnij 1 x pokrętło ( teraz weszłes w opcje zmiany dni, czasu i temperatury CWU) Zaznacz " wszystkie dni" przez nacisnij 1 x pokrętło i...... już możesz ustawiac temperatury i czas dla wody ( ustawiasz i zatwierdzasz tylko pokrętłem ) np: P1 50 oC od 06.00 ( nacisnij 1 x pokrętło i przechodzisz do P2 ) P2 35 oC od 08.45 P3 55 oC od 16.30 P4 40 oC od ..... itd. ( masz 6 czasów do ustawienia ) .... Teraz wystarczy wyjsc z programowania i masz CWU ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.12.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Wchodzisz w menu (nacisnij 1 x MENU) , pokrętłem .... Teraz wystarczy wyjsc z programowania i masz CWU ustawione. Jeśli piszesz to z pamięci to jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.12.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Wchodzisz w menu (nacisnij 1 x MENU) , pokrętłem .... Teraz wystarczy wyjsc z programowania i masz CWU ustawione. Jeśli piszesz to z pamięci to jestem pod wrażeniem Przecież to elita forum a tak naprawdę to jeśli ktoś się zna i robi to to może pisać z pamięci szczególnie gdy pytań ma wiele i często udziela fachowej odpowiedzi Dziękuję za odpowiedz również i ja bo się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 30.12.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Nie , FW 100 mam 4 m od kompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.12.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Nie , FW 100 mam 4 m od kompa. Ale umiesz to przynajmniej obsługiwać bezproblemowo - niekiedy aby wgryźć się w instrukcję trzeba stracić kilka godzin, a u Ciebie jest jak w piecu na eko groszek-łopatologicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 31.12.2009 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Wchodzisz w menu (nacisnij 1 x MENU) , pokrętłem krecisz żeby podświetliło się " CIEPŁA WODA" i naciskasz pokretło, teraz wyswietla ci sie na (ciemnym tle ) "ciepła woda i pompa cyrkulacyjna" a pod tym (na zielonym tle) " osobne programy" (((* Uwaga : jeżeli na zielonym tle wyświetla się " jak program grzania" to musisz zmienić , a zmiana wygląda tak: przycisnij 1x pokretło , teraz ciemne tło znika i zaczyna pulsowac napis "jak program grzania" , teraz przekręc pokretłem w prawo lub w lewo , napis zmieni się na " osobne programy" i teraz zatwierdż zmiane (nacisnij 1 x MENU). Zpowrotem wraca ciemne tło pod napisem "ciepła woda i pompa cyrkulacyjna" *******)))) Teraz pokretłem w lewo, wyświetla się "program ciepłej wody" ( podswietlony na ciemnym tle) teraz nacisnij 1 x pokrętło i wchodzisz dalej gdzie pisze "zmien" i " pokaż" Przy podswietlonym na czarno tle "zmien" nacisnij 1 x pokrętło ( teraz weszłes w opcje zmiany dni, czasu i temperatury CWU) Zaznacz " wszystkie dni" przez nacisnij 1 x pokrętło i...... już możesz ustawiac temperatury i czas dla wody ( ustawiasz i zatwierdzasz tylko pokrętłem ) np: P1 50 oC od 06.00 ( nacisnij 1 x pokrętło i przechodzisz do P2 ) P2 35 oC od 08.45 P3 55 oC od 16.30 P4 40 oC od ..... itd. ( masz 6 czasów do ustawienia ) .... Teraz wystarczy wyjsc z programowania i masz CWU ustawione. Witam Wszystko mam tak wlasnie ustawione [patrz zdjecia ponizej] Martwi mnie jednak jedno - temp. wody, na FW100 pokazuje 16,2 C, na zasobniku wskazuje 40stopni, woda jest faktycznie ciepla (40 stopni) ale tylko dlatego, że byla wlaczona z rana opcja: "jak program grzania". Oczywiscie wczesniejsze proby ustawienia tych funkcji w przypadku gdy woda byla na poziomie okolo 18 stopni (wskaznik na zasobniku) nie powodowala podgrzewania wody . Moze brakuje mi jakiesgo czujnika temp? Moze mam zle podpiety zasobnik? Bede wdzieczny za uwagi:/ http://xbest.pl/images/piec/Obraz%20001.jpg http://xbest.pl/images/piec/Obraz%20002.jpg http://xbest.pl/images/piec/Obraz%20003.jpg http://xbest.pl/images/piec/Obraz%20004.jpg http://xbest.pl/images/piec/Obraz%20005.jpg http://xbest.pl/images/piec/Obraz%20006.jpg http://xbest.pl/images/piec/Obraz%20007.jpg http://xbest.pl/images/piec/Obraz%20008.jpg http://xbest.pl/images/piec/Obraz%20009.jpg http://xbest.pl/images/piec/Obraz%20010.jpg http://xbest.pl/images/piec/Obraz%20012.jpg http://xbest.pl/images/piec/Obraz%20014.jpg Pozdrawiam Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 31.12.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 A masz czujnik z pieca jakoś "podłączony" do zasobnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 31.12.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 re @netmax; ciepłą wode masz ustawioną/zadaną na 39oC ( ustawienie P1 ), przy zbiorniku 100-120l to chyba za mało , ja na 300l zasobniku CWU mam ustawione 46oC. Cujnik temp.NTC w zasobniku pokazując 16,2 oC moze być uszkodzony albo nie jest ( dobrze ) włożony w otwór w zasobniku.Sprawdż kabelek od czujnika do kotła i zamocowanie czujnika NTC w zasobniku. Czy czujnik NTC działa mozna sprawdzić : -włącz podgrzewanie zasobnika poprzezwcisnięcie na FW100 przycisku " do natychmiastowej aktywacji przygotowania ciepłej wody" - [ten z kranikiem ]( instrukcja FW100 str. 2 nr 4 na rysunku.) a nastepnie porównuj zmiane temperatury CWU na termometrze z wyswietlaną " aktualną temp. ciepłej wody" na wyswietlaczu FW100 (twoje 5-te zdjęcie od góry) Temperatura powinna rosnac w obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 31.12.2009 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 re @netmax; ciepłą wode masz ustawioną/zadaną na 39oC ( ustawienie P1 ), przy zbiorniku 100-120l to chyba za mało , ja na 300l zasobniku CWU mam ustawione 46oC. Cujnik temp.NTC w zasobniku pokazując 16,2 oC moze być uszkodzony albo nie jest ( dobrze ) włożony w otwór w zasobniku. Sprawdż kabelek od czujnika do kotła i zamocowanie czujnika NTC w zasobniku. Czy czujnik NTC działa mozna sprawdzić : -włącz podgrzewanie zasobnika poprzez wcisnięcie na FW100 przycisku " do natychmiastowej aktywacji przygotowania ciepłej wody" - [ten z kranikiem ]( instrukcja FW100 str. 2 nr 4 na rysunku.) a nastepnie porównuj zmiane temperatury CWU na termometrze z wyswietlaną " aktualną temp. ciepłej wody" na wyswietlaczu FW100 (twoje 5-te zdjęcie od góry) Temperatura powinna rosnac w obu przypadkach. Tak zrobilem, jak napisales...pokolei: 1. Sprawdzam temp cieplej wody na FW100: 13,6 stopnia 2. Sprawdzam wode w kranie...wydaje mi sie ze jest okolo 35-40 czyli ciepla 3. Na kotle wciaz pokazuje okolo 40 stopni. (tak dlugo trzyma temp w zasobniku? Nie widze ze piec sie wlaczal i podgrzewal temp wody). Nastepnie... 4. naciskam kranik "przygotowania szybko cieplej wody" 5. Temp na FW100 szybko rośnie. Teraz to juz nie mam pojecia o co w tym chodzi. Czemu FW100 pokazuje mi 13,6 pomimo, ze woda leci ciepla (okolo 40stopni). (tutaj mamy jakies zaklamanie, czujnik temp nie moze byc uszkodzony - patrz pkt5.) Nawet jakby czujnik byl uszkodzony (pokazywal nizsza temp), to chyba nie zwalnialoby to pieca to podgrzewania cieplek wody..do zadanej temp! Ma ktos jakis pomysl? (bo mi sie juz skonczyly) Pozdrawiam Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 31.12.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 re @netmax; A kabel od czujnika NTC na jakiej wysokości "wchodzi "do zasobnika?U mnie czujnik jest ok. 45cm od góry zasobnika CWU( wys. zasobnika 180cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 03.01.2010 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 re @netmax; A kabel od czujnika NTC na jakiej wysokości "wchodzi "do zasobnika? U mnie czujnik jest ok. 45cm od góry zasobnika CWU( wys. zasobnika 180cm) Dokladnie czujnik temp jest wlozony w miejsce jego przeznaczenia: http://www.junkers-serwis24.pl/instrukcje_pdf/zasobniki/st120e.pdf Czyli zgodnie z rys.1 (pozycja nr1) Dodam tylko tyle, że: Dotykam dłonią pozycje nr1 na rys1 - mam wszystko zimne (chyba ze odczyt jest glebiej i nie potrafie poczuc temp palcem:)). Dotykam dłonia pozycje nr3 na rys1 (anode magnezowa) - mamy ciepłe, zgodnie z temp pokazana na termometrze pozycja nr31 na rys nr1. Wynika z tego, że cały dół zasobnika mam zimny, a górę ciepłą? (przeciez to ten sam obieg dla pozycji nr1 i pozycji nr3. P.S. Moze ma to cos wspolnego z zapowietrzeniem mojego zasobnika? Pozniej podesle zdjecie - prosze ocencie czy jest dobrze wykonana instalacja? Pzdr Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 03.01.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 re @netmax; A kabel od czujnika NTC na jakiej wysokości "wchodzi "do zasobnika? U mnie czujnik jest ok. 45cm od góry zasobnika CWU( wys. zasobnika 180cm) Dokladnie czujnik temp jest wlozony w miejsce jego przeznaczenia: http://www.junkers-serwis24.pl/instrukcje_pdf/zasobniki/st120e.pdf Czyli zgodnie z rys.1 (pozycja nr1) Dodam tylko tyle, że: Dotykam dłonią pozycje nr1 na rys1 - mam wszystko zimne (chyba ze odczyt jest glebiej i nie potrafie poczuc temp palcem:)). Dotykam dłonia pozycje nr3 na rys1 (anode magnezowa) - mamy ciepłe, zgodnie z temp pokazana na termometrze pozycja nr31 na rys nr1. Wynika z tego, że cały dół zasobnika mam zimny, a górę ciepłą? (przeciez to ten sam obieg dla pozycji nr1 i pozycji nr3. P.S. Moze ma to cos wspolnego z zapowietrzeniem mojego zasobnika? Pozniej podesle zdjecie - prosze ocencie czy jest dobrze wykonana instalacja? Pzdr Krystian Najprostszy test, weź ten czujnik do ręki i zobacz czy temp. na FW100 będzie rosła do okolic 36 jeśli nie to albo źle podłączone albo czujnik popsuty. Zasobnik na dole może być zimny, warstwy temp. w wodzie tak właśnie wyglądają. na jakiej wysokości masz wejście do zbiornika z pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 03.01.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 re @netmax; A kabel od czujnika NTC na jakiej wysokości "wchodzi "do zasobnika? U mnie czujnik jest ok. 45cm od góry zasobnika CWU( wys. zasobnika 180cm) Dokladnie czujnik temp jest wlozony w miejsce jego przeznaczenia: http://www.junkers-serwis24.pl/instrukcje_pdf/zasobniki/st120e.pdf Czyli zgodnie z rys.1 (pozycja nr1) Dodam tylko tyle, że: Dotykam dłonią pozycje nr1 na rys1 - mam wszystko zimne (chyba ze odczyt jest glebiej i nie potrafie poczuc temp palcem:)). Dotykam dłonia pozycje nr3 na rys1 (anode magnezowa) - mamy ciepłe, zgodnie z temp pokazana na termometrze pozycja nr31 na rys nr1. Wynika z tego, że cały dół zasobnika mam zimny, a górę ciepłą? (przeciez to ten sam obieg dla pozycji nr1 i pozycji nr3. P.S. Moze ma to cos wspolnego z zapowietrzeniem mojego zasobnika? Pozniej podesle zdjecie - prosze ocencie czy jest dobrze wykonana instalacja? Pzdr Krystian Przejrzałem instrukcje tego zasobnika i wygląda że masz wszystko masz ok. Woda podgrzewana w zasobniku układa sie " warstwowo" , na samej górze najcieplejsza a coraz nizej chłodniejsza (cięższa bo zimna). Ze względu ze termometr jest wyzej o ponad 50 cm od czujnika NTC to jest różnica w odczycie temperatury. Zgodnie z tą instrukcja woda powinna być podgrzewana do 60 oC aby zapewnić komfort ciepłej wody , automatycznie kocioł przy uzytkowaniu CWU czesciej musi się włączac ( w trybie "komfort" ) Mozesz ewentualnie ( dla ograniczenia właczeń i zużycia gazu ) właczyc przycisk "ECO" na kotle to priorytetem bedzie CO zamiast CWU lub " pobawic sie " w ustawieniach CWU na FW100 ( dla "oszczędzania" priorytetem jest CO a nie CWU ). Mozesz tez ograniczyć cyrkulację do 3-4 właczeń po 5min w ciagu doby (np.: 6.30 , 13.00 , 16.00 i 20.30) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tren90 27.05.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Witam serdecznie, Mam pytanko: Chodzi mi o C.W.U Mam np ustawione 45 stopni na sterowniku FW100 od godziny 7:00 do 20:00 i zawsze jest tak, że rano jest faktycznie ciepła woda a jak wracam np z pracy i sprawdzam na sterowniku w INFO to jest napisane że żądana temperatura to 45 a aktualna 20 - dlaczego piec nie dogrzewa ? ja bym chciał żeby ta temperatura cały czas była w granicach 40 stopni - jak to ustawić ? Wiem, że woda z biegiem czasu się wychładza ale jak np spadnie o 10 stopni to powinna od razu nagrzewać a tu spadło o 20-25 stopni a piec się nie włącza - chyba,że spuszczę full wody tej niby 20 -stopniowej to wtedy nagrzewa co z tym zrobić ??????? Ps. Sytuacja np z dziś rana: Jako że wstaje w niedziele dość wcześnie to mam ustawione żeby piec nagrzał mi wodę od godziny 6:00 do temperatury 40 stopni, wstaje o 6:45 i chce się umyć a tu woda zimna - sprawdzam temperaturę a tam 20 stopni - dopiero jak spuszczę z 10-20 litrów wody piec się załączył i dopiero nagrzewa do tych 40 stopni. Ustawione mam tak że w sobotę od 23:00 ma ustawione 30 stopni, wiec w nocy powinien utrzymywać mi temperaturę 30 stopni a rano tylko dogrzać o 10 stopni - jak to ustawić żeby było dobrze - proszę o pomoc bo motam się z tym już długo metoda prób i błędów i dalej nic - może coś w menu serwisowym coś trzeba ustawić ? Proszę o pomoc Temperaturę na zasilaniu mam 50stopni Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tren90 18.10.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 (edytowane) Witam, Od razu zaznaczam, że szukałem podobnych tematów i w części z nich udało mi się pare rzeczy wyciągnąć - tzn odnośnie c.w.u. Mi natomiast teraz chodzi o system ogrzewania - ponieważ okres grzewczy przed nami i chciałbym już się na niego przygotować. Tak szybko zacznę od początku i w skrócie przedstawie sytuację jaka mam w domu jesli chodzi o system ogrzewania. Kocioł Junkers ZSB-14-3C Zasobnik ST-120-1Z Sterownik FW100 Kocioł jest zainstalowany w piwnicy razem z zasobnikiem. Czujnik pogodowy jest zainstalowany na elewacji budynku od strony kuchni (północ) Sterownik jest zainstalowany w przedpokoju pomiędzy kuchnią a salonem na parterze. Kuchania jest usytuowana na stronę północną a salon posiada praktycznie całą ścianę okien usytuowaną na strone południową. Teraz chciałbym wiedzieć jak ustawić i skonfigurować program c.o. Nadmienię, że budynek posiada parter i piętro. Grzejniki są żeliwne z zaworami termostatycznymi - jak je ustawić czy mają być odkręcone na maxa czy na minimum w stosunku do regulatora ?. Tylko w dwóch łazienkach są grzejniki panelowe oraz dwa grzejniki w przedpokoju też sa panelowe. W salonie znajduje się też zwykły kominek, którego wentylacja jest rozprowadzona do dwóch łazienek oraz do dwóch pokoji na pietrze. W nowym domu mieszkam od Maja więc ogrzewanie nie było mi potrzebne. Narazie dogrzewam się kominkiem, ale czasami jak temp mocno spada i w nocy kominek wygaśnie (bo nie zawsze chce się wstać i dokładać) to w noci i nad ranem jest już wszędzie zimno. Dlatego też chciałbym uruchomić piecyk. Obecnie mam tylko uruchominą c.w.u jak poprawnie wszystko skonfigurować tak aby i c.o i cw.u ekonomicznie pracowało. Nie wiem na jakie temp ustawić grzanie i oszczedzanie oraz w menu serwisowym te wszystkie % związane z akumulacjką budynku. Dlatego opisałem dokładnie co gdzie i jak mam zainstalowane i bardzo proszę o pomoc. Nie wiem czy c.w.u ustawić na osobne programy czy jak program grzania (podczas okresu grzewczego) Proszę o uwzględnienie faktu że mam kominek i nim też będę dogrzewać. Nie wiem czy na kotle mam ustawić regulator c.o na maxa czy np. na 4 lub 5 Totalnie nie wiem jak w moim przypadku ustawić krzywa grzania tzn manualnie wiem ale nie wiem na jakie temaperatury tak aby przy moich warunkach było dobrze. Proszę bardzo o pomoc i poprawną konfigurację tak aby krok po kroku wiedzieć jak to ustawić. Edytowane 18 Października 2012 przez tren90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 18.10.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Może zacznij od przeczytania wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149738-Kocio%C5%82-Junkers-Cerapur-Smart-ZSB-14-3C-w-praktyceludzie przez 80 stron starają się odpowiedzieć na pytania które zadałeś. PS. Skoro już odgrzebałeś ten wątek to dla ewentualnie czytających wyjaśnię, że minimalna temperatura załączająca grzanie cieplej wody przez Cerapur Smarta ZSB 14 za pośrednictwem FW100 to 40 stopni, przy ustawieniu niższej temp. kocioł nie włącza grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 12.10.2017 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Posiadam ten kocioł Cerapur Smart ZSB 24 – 5C z podłączoną pogodówką Mam go 3 dzień i zauważyłem że gdy włącza się pompa cwu nie stopuje to pompy co Pracują obie i dogrzewanie baniaka wody powoduje rzucanie wody na grzejniki Dlaczego nie zadziała priorytet cwu i nie wyłączy się pompa co . Gdy grzeje cwu to w domu na grzejniki idzie woda gorąca , wczoraj było na grzejnikach nawet 60 stopni i sauna na pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts