Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[size=18]DOM DLA RODZINY Z TRÓJKĄ DZIECI[/size]

Nezia

Recommended Posts

• 9 months później...

No i doczekaliśmy się tego wątku w formie drukowanej !!!

Właśnie kupiłam nowego Muratora i proszę!!! Moje słowa na stronie 90 !!!

A więc chwalę się: mamy projekt biura Archipelag, SALOME

http://archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=409&CanBack=1

Domek niewielki; kosztorys: 156 000 zł;

Po rozmowie z architektem wiemy, że ściankę kolankową nad garażem da się podnieść i już nasz najstarszy "zaklepał" tam sobie pokój, dwa pokoje od strony ogrodu mamy zamiar przeznaczyć dla nas, robiąc tam WŁASNĄ ( nareszcie!!!) łazienkę i WŁASNĄ sypialnię (nareszcie !!!), jest też garaż w bryle marzenie mojego ukochanego , żeby nie musieć zimą ganiać po dworze, tylko po to, aby wsiąść do samochodu, no i to koszmarne odśnieżanie szyb

Teraz już "tylko" mieć pieniądze i można budować!!!

Pozdrawiam serdecznie !!!

Nezia

Nezia, tak właśnie przeczytałam tytuł Twojego postu i pomyślałam, że to o Ciebie chodziło w artykule Muratora. :D

A teraz do Twojego projektu: ta wycena, to chyba za stan surowy zamknięty? No może jeszcze z wylanymi posadzkami. Masz 162 m2 netto przecież. My budujemy D07 ("Praktyczny") z Muratora (153 m2 netto, 4 sypialnie, garaż w bryle) i st. surowy otwarty wyjdzie nas ok 93-95 tys. Zresztą, to zalezy jeszcze gdzie budujesz i ile pracy chcecie włożyć sami w budowę.

Pozdrowienia

A.

Czyli cztery sypialnie, niewielki koszt budowy, niewielki metraż, prosta bryła i możliwość podniesienia ścianki kolankowej ... ?

Dlaczego ci uparci architekci ciągle projektują domy, w których trzeba podnosić ściankę kolankową? Nie mogliby robić domów z odrazu podniesionymi tmi śiankami. A tak to wszyscy muszą potem kombinować i je podwyższać.

Po co wybierać projekt ładnego domu i od razu psuć zamysł architekta podnosząc ściankę kolankową (wygląda jakby czapka podskoczyła i odsłonęła czółko), zamiast od razu wybrać projekt domu piętrowego? Nawet najbardziej klocowaty piętrus będzie miał ładniejsze proporcje, niż podaszo-użytkownik z "podskoczoną czapeczką" no i nie będzie miał wielu wad poddasza - okien połaciowych, przez które nic nie widać i skosów, pod którymi i normalna szafa nie wchodzi.

Czyli cztery sypialnie, niewielki koszt budowy, niewielki metraż, prosta bryła i możliwość podniesienia ścianki kolankowej ... ?

...i z możliwością podniesienia ścianki kolankowej w pomieszczeniu nad garażem

Dlaczego ci uparci architekci ciągle projektują domy, w których trzeba podnosić ściankę kolankową? Nie mogliby robić domów z odrazu podniesionymi tmi śiankami. A tak to wszyscy muszą potem kombinować i je podwyższać.

Właśnie :wink: pewnie się dowiem, bo właśnie zaczęłam naukę na tym kierunku...

Po co wybierać projekt ładnego domu i od razu psuć zamysł architekta podnosząc ściankę kolankową (wygląda jakby czapka podskoczyła i odsłonęła czółko), zamiast od razu wybrać projekt domu piętrowego? Nawet najbardziej klocowaty piętrus będzie miał ładniejsze proporcje, niż podaszo-użytkownik z "podskoczoną czapeczką" no i nie będzie miał wielu wad poddasza - okien połaciowych, przez które nic nie widać i skosów, pod którymi i normalna szafa nie wchodzi.

Ależ bryła się nie zmieni, bo zostanie podniesiona ścianka kolankowa pomieszczenia nad garażem o jednego ytonga, w wyglądzie elewacji te 36 cm to niewiele, a jej estetyka też się nie zmieni, bo okna będą w ścianie bocznej... a najlepiej dokładnie przeczytać post, bo tam o tym mowa :wink:

Nezia, tak właśnie przeczytałam tytuł Twojego postu i pomyślałam, że to o Ciebie chodziło w artykule Muratora. :D

A teraz do Twojego projektu: ta wycena, to chyba za stan surowy zamknięty? No może jeszcze z wylanymi posadzkami. Masz 162 m2 netto przecież. My budujemy D07 ("Praktyczny") z Muratora (153 m2 netto, 4 sypialnie, garaż w bryle) i st. surowy otwarty wyjdzie nas ok 93-95 tys. Zresztą, to zalezy jeszcze gdzie budujesz i ile pracy chcecie włożyć sami w budowę.

Pozdrowienia

A.

To wycena pracowni projektowej, z posadzkami, ale dom ma 143,3 uzytkowej, bo reszta to garaż...nie wiem gdzie będzie stał dom, bo cały czas trwamy w zawieszeniu W-wa czy nie W-wa...

Wolałabym nie W-wa... :wink: