Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Chce się zabrać za naprawę wylewki w związku z czym mam trochę wątpliwości.

W budynku z połowy lat 70ych zerwałem płytki PCV. Po zerwaniu płytek okazało się, że wylewka jest w kiepskim stanie. W zasadzie na jej całej powierzchni są pęknięcia. Dodatkowo w niektórych miejscach "czuć" i "słychać", że wylewka rusza się. W pokojach chcę położyć parkiet, natomiast w przedpokoju i kuchni terakotę. W związku z tym chciałbym zapytać w jaki sposób zabrali byście się za naprawę takiej wylewki? Ponadto dodam, iż nie jest ona zbytnio równa. Myślałem, aby wzmocnić wylewkę w miejscach ruchomych nawiercając ja odpowiednio i zalewając np. rzadkim klejem do płytek. Po wyschnięciu zatopić na całej powierzchni siatkę z włókna, a następnie na to zrobić wylewki samopoziomujące. Czy jest to dobry pomysł? Jakie materiały byście polecili?

Z góry dziękuje za pomoc

https://forum.murator.pl/topic/135557-pop%C4%99kane-wylewki-co-zrobi%C4%87/

Jeśli już to nie klejem do płytek, tylko specjalnymi zaprawami do naprawy wylewek i nie ponawiercać, tylko szlifierką kątową poszerzyć pęknięcia do odpowiedniej szerokości.

Jednak jeśli się rusza, to pewnie da się kawałki po prostu podnieść, a więc takie naprawki nic nie dadzą. Należałoby, w zasadzie, rozbić te kawałki, które się ruszają i zrobić wylewkę od nowa. To tańsze niż taka naprawa później jak popęka ceramiczna okładzina albo poodskakują klepki z parkietu.

https://forum.murator.pl/topic/135557-pop%C4%99kane-wylewki-co-zrobi%C4%87/#findComment-3809774

• 3 weeks później...