Piczman 11.02.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Mogę wstawić jedną grzałkę o mocy 5 KW ? To by załatwiało sprawę przez większość dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.02.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Mogę wstawić jedną grzałkę o mocy 5 KW ? To by załatwiało sprawę przez większość dni Myślę, że to by załatwiało sprawę. Ale nie wiem jak jest z takimi grzałkami. Do bojlerów widzialem 2 kW ... trochę mało .... Ale jesteś dobry w cyferkach - policz i 2 kW + 1 rozpalenie w tygodniu. A może wykorzystująć weekend (mocniej podgrzejesz) starczy i to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 11.02.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 mam 7 KW mocy przyłączeniowej a potrzebuję w mrozy ok. 70 KWh energii ! Tania taryfa trwa 10 godzin ,,, Jak to ze sobą połączyć ? No to się zgadza 7 KW przez 10h to właśnie te 70 KWh. Tania taryfa jest w nocy więc nie powinieneś przekroczyć limitu, a nawet jak chwilami to nic się nie stanie. Można też wystąpić o dodatkową moc jakby były problemy bo przyłącze jest najczęściej z zapasem, ale myślę, że lepiej w mrozy -20 odpalić tradycyjny piec jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.02.2010 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ale nie wiem jak jest z takimi grzałkami. Do bojlerów widzialem 2 kW ... trochę mało .... Ale jesteś dobry w cyferkach - policz i 2 kW + 1 rozpalenie w tygodniu. A może wykorzystująć weekend (mocniej podgrzejesz) starczy i to ... Wiem że są 5 KW na jedną fazę ,,, Ale myślę że jak już przejdę na grzały to tylko prąd i żadnego przepalania . No chyba że w mrozy poniżej -10 C całodobowo. Wy nie wiecie jak wygląda po tygodniu moja piękna ( kiedyś) kotłownia Dobrze jest tylko w Sobotę jak posprzątam, normalnie nie mam czasu ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.02.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 http://www.sklep.insbud.net/product_info.php/cPath/21_53/products_id/85.html Znalazłem w Insbudzie 6 KW za 120 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.02.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Jeszcze raz zabiorę głos w sprawie podłogówki i pieca w domku do 100 m2.Ustawiają podłogówkę na jednakowy zakres i dogrzewają piecem paląc w nim raz dziennie na wieczór.W dobrze skonstruowanym piecu nie ma kłopotu z sadzą i popiołem.Rozpalając raz dziennie przez 5 miesięcy nie powinno być więcej jak 1-2 wiadra popiołu.Czysto, przyjemnie i ekonomicznie.Dlatego przyjął się taki tandem na całym świecie.I nie ma mocnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.02.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 http://www.sklep.insbud.net/product_info.php/cPath/21_53/products_id/85.html Znalazłem w Insbudzie 6 KW za 120 zł No to problem z głowy. Jakie masz zabezpieczenie. Może te 7kW to tylko na papierze a realnie pociągniesz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.02.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Zobaczę jakie mam zabezpieczenie w skrzynce ,,, Wsadzę grzałkę, choćby po to by zweryfikować czy i ile tańszy jest węgiel w małym domu jednorodzinnym ! I ile tak na prawdę żre moja chałupka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 12.02.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Grzanie prądem prawdę ci powie.Pewnie taka gorzałeczka powinna starczyć na większość sezonu w Twoim domku, a po nim przekonasz się jak to wychodzi i ewentualnie dołożysz coś jakbyś chciał całkiem na "prund" przejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.02.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Albo wyjdzie że w przesądzie więcej jest racji niż myślę Dziś kupiłem węgiel groszek po 570 zł/tone. Chcę przerobić kocioł, zmienić ruszta i dołożyć dmuchawę wraz z regulatorem obrotów. Sprawdzę to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 12.02.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Eksperymentator z Ciebie.Je będę w tym sezonie "walczył" z moją kotłownią.Cel jest taki jak u większości, czyli jak niedużym kosztem uzyskać ekonomiczne i jak najmniej uciążliwe ogrzewanie. Póki co mam na razie kafelki w kotłowni, ale do przyszłego sezonu muszę być zwarty i gotowy.Planuję nietypowy bufor z kilku zasobników CUW, bo nie mam miejsca na duży pionowy zbiornik. Łatwo będzie można w nich zamontować gorzałeczki więc będę miał awaryjne zasilanie prądem.Piec węglowy będzie wspomagany kominkiem z płaszczem, więc będzie sspora dywersyfikacja źródeł energii.W przyszłości jak nie będę już mógł patrzeć na węgiel to pomyślałem, że będzie można zamontować palnik na pellety, droższa opcja ale tasza od prądu czystrsza i mniej obsługowa od węgla.Życie i ceny paliw pewnie wszystko zweryfikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 12.02.2010 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam, Jeszcze kombinuję. A jakby kominek podłączyć pod podłogówkę za pomocą bufora? Zda to egzamin. Kiedy bida to palenie, kiedy wygoda to grzałki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.02.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Jeszcze kombinuję. A jakby kominek podłączyć pod podłogówkę za pomocą bufora? Zda to egzamin. Kiedy bida to palenie, kiedy wygoda to grzałki. Rozwiązanie bardzo dobre. Ja w sumie mam identycznie tylko zamiast kominka kocioł w kotłowni. Pogadaj jeszcze z NJerzym, On ładuje bufor kominkiem i dodatkowo grzałkami w buforze ! Tylko coś Go ostatnio nima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 12.02.2010 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Chyba właśnie tak zrobię, czyli bufor+ grzałki, kominek podłączony do bufora, solary wspomagająco, cały dom w podłogówce, a cwu przepływowo przez bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.02.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Powinieneś być z tego zadowolony, tylko niestety będziesz musiał się pilnować i nie napalić w kominku jak bufor przez grzałki naładowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 12.02.2010 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Powinieneś być z tego zadowolony, tylko niestety będziesz musiał się pilnować i nie napalić w kominku jak bufor przez grzałki naładowany O widzisz o tym nie pomyślałem. Ale to chyba nie jest problem bo to właśnie ja będę decydował kiedy się mają włączyć grzałki. Podejrzewam, że częściej będę palił w kominku- sknera jestem. Ciekawe ile dam rady wycisnąć z solarów. Takie rozwiązanie daje mi sporą niezależność. Zawsze mogę w to wpiąć jakiś kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 12.02.2010 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 A jeszcze mam pytanie odnośnie wentylacji przy kominku. tzn. czy może być mechaniczna, czy musi być grawitacyjna? I jak to jest w końcu z tym doprowadzeniem powietrza do kominka? Chyba lepiej włądować rurę z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.02.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Ja bym wolał ( skoro już musi być kominek) kupić dobry wkład bez płaszcza, do tego postawić kocioł przy buforze ( koszt 2-3 tyś) i palić w kotłowni.Jak kociołek dobry wybierzesz to rozpalasz i wychodzisz, za 4 godziny wracasz a robota skończona !Kominek powinien być dla rozrywki, niezależnie od układu CO.To moje zdanie ,,, Mechaniczna zrównoważona może być. Doprowadzenie z zewnątrz i zamknięte palenisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 12.02.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Nie jestem pewien, czy kominek można postawić bez wentylacji grawitacyjnej zgodnie z naszym prawem i czystym sumieniem.Nasze prawo jest restrykcyjne odnośnie palenisk, zresztą chyba słusznie bo co roku są ofiary czadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 "Więcej czadu !!" krzyczeli na scenie, gdy byłem młody.A z czadem w kominku (piecu) na drewno się nie spotkałem.On wprawdzie występuje ale nie jest groźny,chyba,że kominek będzie na węgiel.Przy dobrym spalaniu i dopalaniu czad nie występuje nawet przy spalaniu węgla.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts