Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym i jak ogrzewać mały domek- brak gazu ziemnego?

bartosz-w

Recommended Posts

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mogę wstawić jedną grzałkę o mocy 5 KW ?

To by załatwiało sprawę przez większość dni :D

Myślę, że to by załatwiało sprawę.

Ale nie wiem jak jest z takimi grzałkami. Do bojlerów widzialem 2 kW ... trochę mało ....

Ale jesteś dobry w cyferkach - policz i 2 kW + 1 rozpalenie w tygodniu.

A może wykorzystująć weekend (mocniej podgrzejesz) starczy i to ...

mam 7 KW mocy przyłączeniowej a potrzebuję w mrozy ok. 70 KWh energii !

Tania taryfa trwa 10 godzin ,,,

Jak to ze sobą połączyć ?

No to się zgadza 7 KW przez 10h to właśnie te 70 KWh.

Tania taryfa jest w nocy więc nie powinieneś przekroczyć limitu, a nawet jak chwilami to nic się nie stanie.

Można też wystąpić o dodatkową moc jakby były problemy bo przyłącze jest najczęściej z zapasem, ale myślę, że lepiej w mrozy -20 odpalić tradycyjny piec jakby co.

Ale nie wiem jak jest z takimi grzałkami. Do bojlerów widzialem 2 kW ... trochę mało ....

Ale jesteś dobry w cyferkach - policz i 2 kW + 1 rozpalenie w tygodniu.

A może wykorzystująć weekend (mocniej podgrzejesz) starczy i to ...

Wiem że są 5 KW na jedną fazę ,,,

Ale myślę że jak już przejdę na grzały to tylko prąd i żadnego przepalania .

No chyba że w mrozy poniżej -10 C całodobowo.

Wy nie wiecie jak wygląda po tygodniu moja piękna ( kiedyś) kotłownia :o

Dobrze jest tylko w Sobotę jak posprzątam, normalnie nie mam czasu ,,,

Jeszcze raz zabiorę głos w sprawie podłogówki i pieca w domku do 100 m2.

Ustawiają podłogówkę na jednakowy zakres i dogrzewają piecem paląc w nim raz dziennie na wieczór.W dobrze skonstruowanym piecu nie ma kłopotu z sadzą i popiołem.Rozpalając raz dziennie przez 5 miesięcy nie powinno być więcej jak 1-2 wiadra popiołu.Czysto, przyjemnie i ekonomicznie.Dlatego przyjął się taki tandem na całym świecie.

I nie ma mocnych.

Eksperymentator z Ciebie.

Je będę w tym sezonie "walczył" z moją kotłownią.

Cel jest taki jak u większości, czyli jak niedużym kosztem uzyskać ekonomiczne i jak najmniej uciążliwe ogrzewanie. Póki co mam na razie kafelki w kotłowni, ale do przyszłego sezonu muszę być zwarty i gotowy.

Planuję nietypowy bufor z kilku zasobników CUW, bo nie mam miejsca na duży pionowy zbiornik. Łatwo będzie można w nich zamontować gorzałeczki więc będę miał awaryjne zasilanie prądem.

Piec węglowy będzie wspomagany kominkiem z płaszczem, więc będzie sspora dywersyfikacja źródeł energii.

W przyszłości jak nie będę już mógł patrzeć na węgiel to pomyślałem, że będzie można zamontować palnik na pellety, droższa opcja ale tasza od prądu czystrsza i mniej obsługowa od węgla.

Życie i ceny paliw pewnie wszystko zweryfikuje.

Jeszcze kombinuję. A jakby kominek podłączyć pod podłogówkę za pomocą bufora? Zda to egzamin. Kiedy bida to palenie, kiedy wygoda to grzałki.

Rozwiązanie bardzo dobre.

Ja w sumie mam identycznie tylko zamiast kominka kocioł w kotłowni.

Pogadaj jeszcze z NJerzym, On ładuje bufor kominkiem i dodatkowo grzałkami w buforze !

Tylko coś Go ostatnio nima :(

Powinieneś być z tego zadowolony, tylko niestety będziesz musiał się pilnować i nie napalić w kominku jak bufor przez grzałki naładowany :lol:

O widzisz o tym nie pomyślałem. Ale to chyba nie jest problem bo to właśnie ja będę decydował kiedy się mają włączyć grzałki. Podejrzewam, że częściej będę palił w kominku- sknera jestem. Ciekawe ile dam rady wycisnąć z solarów.

Takie rozwiązanie daje mi sporą niezależność. Zawsze mogę w to wpiąć jakiś kocioł.

Ja bym wolał ( skoro już musi być kominek) kupić dobry wkład bez płaszcza, do tego postawić kocioł przy buforze ( koszt 2-3 tyś) i palić w kotłowni.

Jak kociołek dobry wybierzesz to rozpalasz i wychodzisz, za 4 godziny wracasz a robota skończona !

Kominek powinien być dla rozrywki, niezależnie od układu CO.

To moje zdanie ,,,

Mechaniczna zrównoważona może być. Doprowadzenie z zewnątrz i zamknięte palenisko.

"Więcej czadu !!" krzyczeli na scenie, gdy byłem młody.

A z czadem w kominku (piecu) na drewno się nie spotkałem.On wprawdzie występuje ale nie jest groźny,chyba,że kominek będzie na węgiel.

Przy dobrym spalaniu i dopalaniu czad nie występuje nawet przy spalaniu węgla.

Pozdrawiam.