Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadpalony parkiet - pliz POMOCY

Madzik252

Recommended Posts

od zarowki z felernej lampki nadpalil mi sie parkiet (mozaika z lat 90, lakierowana), Jest czarna zweglona plama a lekkim wglebieniem na 3 mm).

\Jak przystalo na blondynke - nie mam pojecia jak zamaskowac/ usunac te plame z parkiertu - tak aby nie byla widoczna... :o

Rozumiem, ze powinnam zetrzec papierem scienym zweglona plame, ale jakim srodkiem zalakierowac uszczerebek ???

DZIEKUJE Z GORY ZA RADE!!!!!

ja jednak udałbym sie do stolarza aby ten ocenił z jakiego drewna jest mozaika

dobrał odpowiedni kolorystycznie pyłek i zaszpachlował wżer

caponem i lakierem nawierzchniowym bawił bym sie dopiero po zaszpachlowaniu

brzoza napisał:
ja jednak udałbym sie do stolarza aby ten ocenił z jakiego drewna jest mozaika

dobrał odpowiedni kolorystycznie pyłek i zaszpachlował wżer

caponem i lakierem nawierzchniowym bawił bym sie dopiero po zaszpachlowaniu

Bardzo skuteczna metoda usunięcia wgłębień rys i innych uszkodzeń parkietu lub mozaiki drewnianej. Uszkodzony fragment oczyścić papierem ściernym, dobrać pył z drewna, wymieszać go z kaponem i zaszpachlować ubytek. Potem ponownie wyrównać papierem ściernym i polakierować to miejsce lakierem którym malowany był parkiet. No i jeszcze jedno, malować całe klepki.

Madzik252 napisał:
Dziekuje bardzo za odpowiedz. !!!!!

Nie mam mozliwosci wymiany trzeba by przelozyc caly parkiet....

nie wiem dlaczego chcesz przekładać cały parkiet? przecież wystarczy tylko uszkodzone lamelki, jeśli wymienisz na nowe i polakierujesz to i tak niestety będą się mocno odróżniać od pozostałych.

Jeśli zależy wam na najbardziej zbliżonym kolorze to najlepiej poszukać takich samych lamelek w mało widocznym (za meblami pod łóżkiem itp) miejscu i je zamienić, a pod łóżko wstawić oczywiście nowe.

jak ma być szybko samodzielnie ale plama i tak zostanie widoczna to wyszlifować odpylić wymieszać z pyłem ale nie capon podkład tylko szpachlę, zaszpachlować ze 3 razy, (po każdym szpachlowaniu szlifować), potem pociągnąć ze 3 razy lakierem. Wyjdzie plama, ale nie czarna

:wink: