Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chciałbym poradzić się Was jak zamontować okno dachowe na jednospadowym dachu z malym spadem.

Na stronkach producentów okien piszą, że można je montować na spadzie od 15stopni. Podobno mają jakieś kołnierze, które montuje się żeby stworzyć taki kąt tylko w sklepach z oknami w mojej okolicy nikt o takim rozwiązaniu nie słyszał a obawiam sie że znacznie podniesie to koszt samego okna.

Zastanawiam się czy nie dałoby się samemu zrobić takiego "podestu" dla okna.

Dach to krokwie co 80cm, pełne deskowanie i papa.

Problem byłby chyba w ociepleniu tej konstrukcji.

Doradźcie coś...

Pozdrawiam

Można wykonać to bez specjalnego kołnierza. Potrzebny będzie jednak doświadczony dekarz. Montowałem tak okna za nim ktokolwiek myślał o takich kołnierzach. Zaletą twego rozwiązania jest możliwość ustawienia okna w dowolnym kącie. Z ociepleniem boków tej skrzynki nie będzie problemów. Problem będzie z poprawnym owiewaniem okna co skutkować może roszeniem szyby i kapaniem kondensatu. Koniecznie okno z nawiewnikiem, którzy będzie pełnił funkcję wywiewnika. Pozdrawiam.

A to propozycja kołnirza uszczelniającego fakro do płaskich dachów:

http://www.fakro.pl/htmli/132.php

ceny od 700 zł do ok 900 zł

Własnie ceny tych kolnierzy są dość wysokie bo myślę o oknach 78x118 w ilości 5 sztuk to cena robi się dość wysoka jak dla mnie oczywiście.

Ale dzięki za odpowiedzi i linki.

Pozdrawiam

Mam takie okno, a dokładnie wyłaz termoizolacyjny Fakro FW, zamontowany w dachu dokładnie takim jak pisze autor tematu. Montaż wykonała doświadczona firma dekarska. Niestety na siebie wziąłem samodzielną obróbkę otworu okiennego od wewnątrz.

Firma wykonała otwór w pokryciu o kilka centymetrów większy od rozmiaru okna. Przygotowali ze zwykłych surowych desek skrzynkę ściętą pod odpowiednim kątem (pewnie około 15stopni). Na skrzynkę wywinęli papę pokrycia i na to nałożyli kołnierz włazu. Prosta robota. Tylko szkoda że na tym dałem im skończyć.

Od wewnątrz sam musiałem. ocieplić boki ościeża, wykończyć płytą, poszpachlować.

Z roszeniem szyby jakoś nie mam problemu, ale pojawiły się zacieki. Zacieki spowodowane tym, że została w miejścu wstawienia okna przerwana izolacja paroprzepuszczalna jak i paroszczelna (nad i pod watą), a że dach (jak każdy) jest z lekkim spadkiem, to wilgoć która dostała się pod papę znalazła wreszcie ujście własnie przy moim oknie.

No ale to problem nieszczelnego pokrycia papowego (leciwego zresztą).

Ogólnie nie narzekam jednak - rozświetliło mi to pomieszczenie znakomicie, mam możliwość szybkiego przewietrzania (jak otworzę wyłaz i drzwi do pokoju, tworzy się ciąg jak w kominie, 2 min i przewietrzone.

Oczywiście po pierwszym lecie założyłem roletę przeciwsłoneczną - polecam.