Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pod lasem "Dom na górce" z MGProjekt :) - komentar

Ergo

Recommended Posts

Dzień dobry,

Rozważam budowę domu według tego projektu, ponieważ również mam górkę... Jaki jest orientacyjny koszt budowy do stanu surowego otwartego i zamkniętego?

Chętnie bym kiedyś podjechał zobaczyć ten dom jeśli byłoby to możliwe. Jestem z Krakowa a jak się domyślam dom jest w okolicach Zabierzowa?

Pozdrawiam

Robert

Witam,

na razie trudno oszacować całkowity koszt, budujemy systemem gospodarczym i planujemy czas trwania budowy na jakieś 2-3 lata, więc koszty szacujemy na bieżąco przed wykonaniem jakiejś konkretnej części domu. Ostateczny koszt poznamy zapewne na końcu :).

Wydaje mi się ze sso, z wylewkami w piwnicy, z drenażem dachem i pracami ziemnymi nie powinien przekroczyć 300k. Na razie na wykonanie wykopów, piwnic, stropu i wszystkich prac (+drenaż i ocieplenie) wydaliśmy ok 160k. Jak na stan "0" to bardzo dużo, ale tak niestety wygląda w praktyce budowanie w trudnym terenie. Jeżeli chodzi o ssz, przyznam że jeszcze się nad tym nie zastanawiałem.

Bardzo drogie są stal i beton, a ponieważ konstrukcja jest wylewana jako monolit, dość dużo kosztuje wynajęcie płyt szalunkowych (przy tej ilości betonu nie da się właściwie użyć deskowania jako szalunków). Być może w Twoim przypadku piwnicę da się wykonać z bloczków (lub przynajmniej część piwnic, a np tylko ścianę oporową z żelbetonu) co pewnie obniżyłoby koszty.

Dom budujemy faktycznie w okolicach Zabierzowa. Jest możliwość obejrzenia - nie ma problemu, przy czym na razie nie ma do oglądania znacznie więcej niż to co jest na zdjęciach, a całość jest szczelnie zamknięta na zimę ( myślę że z kolejnymi pracami ruszymy późną wiosną lub latem - teraz i zapewne przez parę kolejnych miesięcy "na tapecie" mamy nowego członka rodziny który ma się pojawić końcem stycznia :) ).

• 4 months później...
  • 1 month później...