Ergo 31.12.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Zapraszam do komentowania - oraz ew zadawania pytań jeśli ktoś miałby ochotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi128 03.01.2010 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Dzień dobry,Rozważam budowę domu według tego projektu, ponieważ również mam górkę... Jaki jest orientacyjny koszt budowy do stanu surowego otwartego i zamkniętego?Chętnie bym kiedyś podjechał zobaczyć ten dom jeśli byłoby to możliwe. Jestem z Krakowa a jak się domyślam dom jest w okolicach Zabierzowa?PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ergo 04.01.2010 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam, na razie trudno oszacować całkowity koszt, budujemy systemem gospodarczym i planujemy czas trwania budowy na jakieś 2-3 lata, więc koszty szacujemy na bieżąco przed wykonaniem jakiejś konkretnej części domu. Ostateczny koszt poznamy zapewne na końcu . Wydaje mi się ze sso, z wylewkami w piwnicy, z drenażem dachem i pracami ziemnymi nie powinien przekroczyć 300k. Na razie na wykonanie wykopów, piwnic, stropu i wszystkich prac (+drenaż i ocieplenie) wydaliśmy ok 160k. Jak na stan "0" to bardzo dużo, ale tak niestety wygląda w praktyce budowanie w trudnym terenie. Jeżeli chodzi o ssz, przyznam że jeszcze się nad tym nie zastanawiałem. Bardzo drogie są stal i beton, a ponieważ konstrukcja jest wylewana jako monolit, dość dużo kosztuje wynajęcie płyt szalunkowych (przy tej ilości betonu nie da się właściwie użyć deskowania jako szalunków). Być może w Twoim przypadku piwnicę da się wykonać z bloczków (lub przynajmniej część piwnic, a np tylko ścianę oporową z żelbetonu) co pewnie obniżyłoby koszty. Dom budujemy faktycznie w okolicach Zabierzowa. Jest możliwość obejrzenia - nie ma problemu, przy czym na razie nie ma do oglądania znacznie więcej niż to co jest na zdjęciach, a całość jest szczelnie zamknięta na zimę ( myślę że z kolejnymi pracami ruszymy późną wiosną lub latem - teraz i zapewne przez parę kolejnych miesięcy "na tapecie" mamy nowego członka rodziny który ma się pojawić końcem stycznia ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi128 04.01.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź Życzę wszystkiego dobrego z okazji Nowego Roku w szczególności w związku ze spodziewanym powiększeniem się Rodziny:) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi128 11.05.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Dzień dobry, Czy istnieje możliwość oglądnięcia Państwa domu w takim stanie w jakim jest teraz? W jaki sposób moglibyśmy się skontaktować?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majuta 03.07.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 ... i... co dalej ... uprzejmie prosze o uzupelnienie dziennika, bo dom piekny sie szykuje, jak nic ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts