Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara dachówka ceramiczna na dachu

robaczek301

Recommended Posts

Rozumiem, potencjalni wykonawcy odradzaja mi polozenie dachowki rozbiorkowej, twierdzac ze to bedzie przeciekac, pekac, itp.,mnie sie jednak taka najbardziej podoba, a nowa dachowka nie ma tego klimatu.

Czy ktos ma taka dachowke na domu i jest zadowolony?

Jaki rodzaj dachowki jest najlepszy pod wzgledem trwalosci? Holenderka? Karpiowka? Poniemieckie?

• 4 years później...

odświeżę nieco temat..

mam do Was pytanie, które już w zasadzie padło na łamach tego wątku ale ja nieco inaczej zapytam...

dach będzie na pełnym deskowaniu i pokryty papą a dachówkami w następnym sezonie (albo i później). Czy myślicie, że takie stare dachówki poniemieckie mogą być wykorzystane do pokrycia dachówkami takiego dachu?

Nie chodzi mi o oszczędność kosztem nowych dachówek ale o styl domu. Gdyby takie rozwiązanie zastosować, to jakie problemy mogą się pojawić?

Nie tak dawno kryłem dach dachówką, która miała 94 lata. Przeszła demontaż, nie fabryczne pakowanie, transport ponad 300 km czyszczenie z zaprawy i mycie. Montaż bardziej pracochłonny (trochę szlifowania i mocowanie). Pozdrawiam.

Nie tak dawno kryłem dach dachówką, która miała 94 lata. Przeszła demontaż, nie fabryczne pakowanie, transport ponad 300 km czyszczenie z zaprawy i mycie. Montaż bardziej pracochłonny (trochę szlifowania i mocowanie). Pozdrawiam.

Dzięki wielkie za info :) A podpytam jeszcze czy masz może jakieś porady związane z tym rozwiązaniem... na co trzeba zwrócić uwagę, czego się wystrzegać itd. I czy masz może zdjęcie z tej realizacji? :)

W załączeniu kilka zdjęć, które mogę umieścić. Pozdrawiam.

wygląda świetnie. Bardzo dziękuję za zdjęcia i informacje.

Widzę, że jednak będę musiał dużo dużo dachów zwiedzić zanim w ogóle pomyślę o takim rozwiązaniu. Ale dobrze, że się o tym przekonałem.