Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tak jak budują w bajce "SĄSIEDZI"

Recommended Posts

Może jeste świnią.... ale to co zobaczyłam na fotkach i co usłyszałam z opowiadań moich znajomych oraz z opowiadań samych bohaterów tejże farsy powaliło mnie z nóg.

Budują dosłownie jak w bajce "sąsiedzi", ludzie wykształceni :o

Objechali na czym tylko się da :

-projekt domu zmienil tak ,że wyszedł im z tego bunkier (jest dosłownie brzydki i bezsensowny)

- cegła mieszana , zbierana

- murarza chyba mieli "spod budki z piwem" - ściany krzywe co się bardzo rzuca w oczy, schody-rozjechane , rozwalił im się szalunek podczas lania z gruchy

- okna -koszt 4tys , zaledwie kilka i to takich malutkich jak w kibelku , w domu ciemno,pomieszczenia niedoświetlone

- różnica w poziomach stropu 13 cm :o

- dach pokryty mokrymi zczerniałymi dechami, ocieplony styropianem (na te mokre dechy),papa

- centralne na piecu za 1900zł , toż to chyba koza tyle kosztuje , minimum kaloryferów najtańszych z marketu

- żałowali ocieplenia stropów

- piwnice,garaż nieocieplone

- tynki robione przez babę z chłopem na kleju i siatce

- i jeszcze innych szczegółów

Czy nie szkoda im kasy na taką fuszerę ,przecież budują dla siebie,dzieci,czy nikt ich nie oświecił czy nikt im nie powiedział ludzie co wy robicie ?

Fakt ,że gusta są różne ale tu juz nawet o gust nie chodzi tylko o jedną wielką spapraną robotę.Jaki klimat będzie panował w domu jak te zbutwiałe dechy zaczna pleśnieć a zaczną.

A może budują z zawiści ,bo ich znajomi też wybudowali,więc oni muszą się pokazać choćby po trupach.

Jak im powiedziałam ile mnie wyszło same centralne to o mało ze stołków nie spadli bo oni to chyba za tę cenę SSZ zrobili.

Mieli kontrolę z PINB ,pewnie wpadła na sam widok tego co się tam dzieje (skutków nie znam).

Boże...a co Ciebie to interesuje co?Moze im tyle wystrczy do szcześcia..

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie o wykonczenie komina chodzi a o sam komin. jakis taki nie wiem jak to okreslic, nie robi wrazenia bezpiecznego.

szczyty scian pomurowane za wysoko po same krycie (przerwanie ciaglosci izolacji) to samo tyczy sie scian wyciagnietych licem ponad murlate a tym samym rowniez po krycie dachu i dalej ta sama sytuacja przy dachu poddasza/strychu garazu, lukarnie.

bardzo dokuczliwe moga okazac sie mostki lukarny (a ten komin ocieplony w kolo i ponad jetkami? bo lokalizacja to wstyd dla projektanta ale wyzwanie dla dekarza)

bo ta lukarna to, taki wystajacy przyczolek czesto bardzo wychladzany przez oplyw powietrza a z mostkami - bieda.

schody wlasnie przylegaja do sciany piwnicy - wyziebienie sciany

takie wlasnie rzeczy prowadza do zawilgacania scian a tym samym do "korozji" tynkow, rozwoju plesni gdy nie mamy wlasciwej wentylacji.

szczyty dodatkowo zle wplyna na wlasciwosci materialu izolacyjnego pogorsza je.

straty ciepla "na szczytach" to koszt nieistniejacego pokoju na poddadzu.

nie o wykonczenie komina chodzi a o sam komin. jakis taki nie wiem jak to okreslic, nie robi wrazenia bezpiecznego.

szczyty scian pomurowane za wysoko po same krycie (przerwanie ciaglosci izolacji) to samo tyczy sie scian wyciagnietych licem ponad murlate a tym samym rowniez po krycie dachu i dalej ta sama sytuacja przy dachu poddasza/strychu garazu, lukarnie.

bardzo dokuczliwe moga okazac sie mostki lukarny (a ten komin ocieplony w kolo i ponad jetkami? bo lokalizacja to wstyd dla projektanta ale wyzwanie dla dekarza)

bo ta lukarna to, taki wystajacy przyczolek czesto bardzo wychladzany przez oplyw powietrza a z mostkami - bieda.

schody wlasnie przylegaja do sciany piwnicy - wyziebienie sciany

takie wlasnie rzeczy prowadza do zawilgacania scian a tym samym do "korozji" tynkow, rozwoju plesni gdy nie mamy wlasciwej wentylacji.

szczyty dodatkowo zle wplyna na wlasciwosci materialu izolacyjnego pogorsza je.

straty ciepla "na szczytach" to koszt nieistniejacego pokoju na poddadzu.

A ja własnie chciałam zapytac o te schody przylegające do ścian piwnicy ..tez tak mam :evil: i co ztym teraz?Mam je całe ocieplic styropianem ?Od spodu ok z boku tez ok ale co z stopniami?

A ja własnie chciałam zapytac o te schody przylegające do ścian piwnicy ..tez tak mam :evil: i co ztym teraz?Mam je całe ocieplic styropianem ?Od spodu ok z boku tez ok ale co z stopniami?

no.. to tez masz takie ładne gigantyczne radiatory.

co z nimi ? nie da się odseparować ich od ściany ? bo to jedyne sensowne wyjście. Niby można je pokryć styropianem z każdej strony, ale i tak dużo ciepła uciekać będzie tamtędy.

Projekt ma błąd (wina projektanta) ale dzięki wtrąceniu się ludzi , którzy wybudowali ten sam domek i udzieleniu rady by nie robic tak komina ja już nie popełniłam tego błędu i dzięki im wielkie za to :p

O tych , których piszę niestety nie sa moimi sąsiadami , budują "sami" nie słuchajac porad , uważają się za wszechwiedzących.

Nie sądzę ,żeby byli za jakiś czas szczęśliwi jak fuszera zacznie wyłazić.

No zaczyna sie robić ciekawie , pytaja ludzie z problemami i oto chodzi by im powiedzieć co mają spaprane, jak z tego wybrnąć a nie tylko same "och ach " :wink:

U mnie to juz "musztarda po obiedzie" to co podpowiedzieli mi inni wykorzystałam z wdzięcznością,za to że mnie skrytykowali i zbesztali podczas budowy teraz dziękuję , za wtrącanie się również . Tego czego mi nikt nie podpowiedział , trudno , moja strata.

Nie śmieję się z "nich" tylko wytykam błędy,które można było uniknąć gdyby np. mychola12 to obchodziło ,gdyby powiedział "słuchaj stary co to za kaszana , to nie tak "

Może to tylko ja mam pysk niewyparzony i tak bym zrobiła i tak zrobię,gdy pierwsi sąsiedzi zaczną sie budować.

"Gdy wieczorne zgasną zorze. Zanim głowę do snu złożę.

Modlitwę moją zanoszę. Bogu ojcu i synowi,

dopierdolcie sąsiadowi. Dla siebie o nic nie proszę,

tylko mu dosrajcie proszę.

Kto ja jestem? Polak mały. Mały zawistny i podły.

Jaki znak mój - krwawe gały.

Oto wznoszę moje modły, do Boga, Marii i Syna, zniszczcie tego skurwysyna. Mego brata sąsiada, tego wroga, tego gada.

Żeby mu okradli garaż, żeby go zdradzała stara,

żeby mu spalili sklep, żeby dostał cegłą w łeb,

żeby mu się córka z czarnym, i w ogóle żeby miał marnie.

Żeby miał AIDS, zabijaka,

oto modlitwa Polaka."

co z nimi ? nie da się odseparować ich od ściany ? bo to jedyne sensowne wyjście. Niby można je pokryć styropianem z każdej strony, ale i tak dużo ciepła uciekać będzie tamtędy.

czyli dobrze by było ocieplić schody z każdej strony ..nawet te stopnie :-? ?

Zastanawiam sie czy jak by odkuc od ściany tak z 10 cm i tam upchac styropian ?

tak dla jaj zamiast ciaglosci na zewnatrz wydasz dodatkowo na ocieplenie sobie podlogi (no moze jej mniej wydatek dotyczy) i sciane w piwnicy ;)

tak dla jaj zamiast ciaglosci na zewnatrz wydasz dodatkowo na ocieplenie sobie podlogi (no moze jej mniej wydatek dotyczy) i sciane w piwnicy ;)

czy mozesz jasnie?j...jakos mało kumata po tym sylwestrze jestem :oops: ..wybacz

Claudii i na co ci to było :) :o :lol:

kobiety na ślasku zawsze były zadziorne :D ale fakt, faktem u mnie jest dzielnica domków, i KAŻDY ale to ABSOLUTNIE KAŻDY!! uważa że jego budowa jest najlepsza, a jego domek jest najładniejszy, albo najoszczędniejszy, nie mówiąc już o tym że jego rozwiązania są najbardziej nowoczesne, spotykam np domki które inwestor pakuję nadroższe rozwiazania technologiczne np grubość cegły czy ocieplenie super, a ekipy ma spod budki z piwem, albo ekipy super, a najtańsze materiały... takch przykładów można mnożyc.... rozumowanie inwestora jest nieodgadnione :D , tu przytnę tam dołoże , zrobie chate za 150tys a rodzinie powiem że za 500tys ;) albo odwrotnie...ale trzymam buzie na kłódkę bo każdy robi jak uważa....ale wiecie.... moj domek i tak jest najlepszy na osiedlu :))) (żartuje)

Klaudia a ten instalator od CO to co za delikwent , tak se pozwoliłaś lutować pod wylewką i jeszcze nie dać otuliny , to już przegięcie

calkowity brak idzie zrozumiec ale spojz na to

http://groszek.zsp2.edu.pl/tygodnik/tydzien33/mini/dscn0693.jpghttp://groszek.zsp2.edu.pl/tygodnik/tydzien33/mini/dscn0691.jpg