zett75 01.01.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Jak w temacie mam problem z ogrzewaniem.Od wiosny 2010r zaczynam budowe domu, plan jest napiety wiec w sezonie 2010-2011 budynek bede musial ogrzewac. Tu jest problem z tematu, gaz ziemny bede posiadal nie wczesniej niz w 2011 a moze nawet 2012.Jaki sposon ogrzewania wybrac aby:1. przetrwac do podłaczenia gazu2. lub zrezygnowac z gazuWarunek żadne kotły na paliwa stałe.Zastanawiam sie nad pompa ciepła, jednak koszt całego systemu sprowadza mnie na ziemie. Chyba że polski producent, np ecopol-system (pierwsze tematy o tj firmie znalzałem z data na 2003r czyli troche doswiadczenia maja, tyle ze w porównaniu z uradzeniami skandynawskimi to o 30lat mniej)Innym rozwiazaniem jest gaz ze zbiornika, oczywiscie koszty zbiornika i drogiego gazu.Kolejne to piec na prąd, II taryfa, ogrzewanie podlogowe i duzy bufor.Szukam osób które mialy/mają podobny problem, może ktos podsunie rozwiazanie.Musze sie spieszyc bo trzeba liczyc materialy, w PC rezygnowac z komina wiec wazne i skutkujace dezycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 01.01.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 No to są dwa wyjścia. 1. Kalkulator, ew. arkusz kalkulacyjny i liczysz ile i za co musisz zapłacić.2. Wróżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 01.01.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Jak w temacie mam problem z ogrzewaniem. Od wiosny 2010r zaczynam budowe domu, plan jest napiety wiec w sezonie 2010-2011 budynek bede musial ogrzewac. Tu jest problem z tematu, gaz ziemny bede posiadal nie wczesniej niz w 2011 a moze nawet 2012. Jaki sposon ogrzewania wybrac aby: 1. przetrwac do podłaczenia gazu 2. lub zrezygnowac z gazu Warunek żadne kotły na paliwa stałe. Zastanawiam sie nad pompa ciepła, jednak koszt całego systemu sprowadza mnie na ziemie. Chyba że polski producent, np ecopol-system (pierwsze tematy o tj firmie znalzałem z data na 2003r czyli troche doswiadczenia maja, tyle ze w porównaniu z uradzeniami skandynawskimi to o 30lat mniej) Innym rozwiazaniem jest gaz ze zbiornika, oczywiscie koszty zbiornika i drogiego gazu. Kolejne to piec na prąd, II taryfa, ogrzewanie podlogowe i duzy bufor. Szukam osób które mialy/mają podobny problem, może ktos podsunie rozwiazanie. Musze sie spieszyc bo trzeba liczyc materialy, w PC rezygnowac z komina wiec wazne i skutkujace dezycje. A jak z umową na gaz, konkretnie do kiedy gazownia zobowiązała się podłączyć gaz??? Teraz to nie pozostaje nic innego jak czytac FM , na temat dorażnego ogrzewania z butli domu jest teg o troche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 01.01.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Jeżeli masz pewność, że gaz ziemny będzie to robisz instalację pod gaz, wynajmujesz zbiornik i parę lat jedziesz ze zbiornika. Później oddajesz zbiornik, przezbrajasz kocioł na gaz ziemny i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zett75 01.01.2010 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 umowy jeszcze nie mam, (podpisanie w okolicach marca) ale wiem ze to bedzie termin 24miesiące.Ad.2 we wrozki nie wierzeAd1 liczyłem i jak bym nie liczył to PC na etapie inwestycji wychodzi najdrozej, uprzedzajac odp. na etapie inwestycji pieniadze liczy sie najdokladniej, dlatego myslalem o PC polskiego producenta tylko mam obawy co do trwałosci urzadzenia, druga obawa to informacj aktora przewija sie przez fora "potrzeba wymiany czynnika w kolektorze pionowym co 3-4 lata" nie wyglada to ciekawie. PC była by dla nas idelanym rozwiazniem gdyby nie koszt, NIBE to 25tys odwiery to ok 15tys razem 40tys/zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 01.01.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 W wątku "pompy ciepła - spostrzeżenia uwagi" jest przynajmniej 2 użytkowników polskich pomp z ecopol-system,jest też ktoś z Ecopower czyli http://www.ppcpompy.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 01.01.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 koszty uzytkowania wynajmowanej butli z gazem są wysokie. Uzytkowałam parę tygodni. Kase mi wytrzepalo z portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 02.01.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Tanie inwestycyjnie i bezobsługowe - za 2000 PLN piec elektryczny.Koszty eksplatacji porównywalne do gazu płynnego, a pozbyć się go łatwiej niż zbiornika z działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zett75 02.01.2010 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 czytam forum i stram sie to jakos wszystko policzyć, dochodze powoli do wnioskow:gaz ze zbiornika wyjdze mnei jednak drozej niz PCargumenty na nie:- musze kupic zbiornik lub podpisac umowe na dzierzawe- zakup zbornika, instalacja, z tego co wyczytalem to koszt 5000-6500zl- dzierzawa zbiornika, koszt instalacji z tego co znalazłem na forum to ok 1500zł, zerwanie umowy np. orlengaz 3660złCzyli na poczatek koszty 4500-6500zł, po podłaczeniu gazu z "rury" - opłata przyłaczeniowa 1500zł, projekt instalacji i przylaczenie budynku 3000-3500zł - piec CO 4000zł- komin 4000zl- dwa sezony grzania gazem ze zbiornika drozej niz PC o ok. 6000złRazem uśrednione: 23500zł5000zł zbiornik, instalacja, projekt6000zł nadwyżka opład ponad PC za 2lata pracy1500zl opłata przyłaczeniowa z gaz z rury po 2latach3000zł za projekt i instalacje gazu z rury4000zł komin do pieca CO (mogę z niego zrezygnowac, drugi zostawiam dla kominka)4000zł piec COTeraz tylko dylemat czy inwestowac w pompe zagraniczną typu NIBE Vailant itp. za ok 30tys czy uwierzyć w polska myśl techniczna i wydac 15tys/złProsze o uwagi do moich wyliczeń oraz rady co do wyboru pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zett75 03.01.2010 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Czy ktos się spotkał z piecem olejowym z możliwością wymiany palnika na gazowy ? Tak kombinuje ze pomecze 2 lata na oleju a potem przejde na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrozny 04.01.2010 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Czy ktos się spotkał z piecem olejowym z możliwością wymiany palnika na gazowy ? Tak kombinuje ze pomecze 2 lata na oleju a potem przejde na gaz. Tak, są takie. Ja mam np. ten z poniższego linka: http://www.ferroli.com.pl/product,196,GN1_N_.html a właściwie jego wersję z palnikiem olejowym, o takim: http://www.ferroli.com.pl/list,178_202,Jednostopniowe.html Ferroli ma w ofercie także inne - zalecam pogrzebać na ich stronie, jeśli akurat wyroby tej firmy Cię interesują. Jak nie - pozostaje wujek gugle - pewnie są inni którzy także takie robią. Dodatkowo doradzę, że może przy okazji w Twoim wypadku opłacalny byłby zakup palnika dwupaliwowego (gazowo-olejowego) - odpadną późniejsze koszty z zakupem i wymianą olejowego na gazowy - np. weishaupt WGL30: http://www.weishaupt.pl/mainProdukte/produkteOel/typenW/prospekt/ Dojdzie też zaleta późniejszej łatwej zmiany paliwa (przełącznikiem na obudowie) w razie czego - i Putin zakręcający kurek nie będzie Cię straszył w koszmarach . Osobiście nie kupiłem ww. kotła w takim celu jaki Tobie przyświeca (gazu u mnie nie będzie w najbliższym czasie) , ale ponieważ zadałeś pytanie, na które znam odpowiedź - więc uprzejmie proszę. Miej też świadomość, że rozwiązania uniwersalne są pewnym kompromisem jeśli chodzi o sprawność; olej i gaz się trochę "inaczej" spalają - palniki olejowe w porównaniu do gazowych to zwyczajne brudasy, więc wymienniki stosowane w kotle uniwersalnym nigdy nie będą tak wydajne jak te które są stosowane w kotle typowo gazowym. Coś za coś. Od siebie dodam, że zakup kotła na olej opałowy to nie wszystko. Dochodzi zbiornik na olej oraz armatura połączeniowa i doprowadzająca olej do pieca. Największym problemem jest montaż zbiornika, a raczej jego umiejscowienie (zależne też od konstrukcji zbiornika - w przypadku najprostszych konieczna jest budowa tzw. "wanny" i sporo miejsca, wcale też niekoniecznie w kotłowni - w pewnych sytuacjach zbiornik musi się znajdować poza nią, w osobnym pomieszczeniu). Radzę się dobrze zapoznać z tematem, gdyż nie jest z tym tak różowo, gdyż czasem może być to naprawdę trudne do zrealizowania (finansowo też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 04.01.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Czy ktos się spotkał z piecem olejowym z możliwością wymiany palnika na gazowy ? Tak kombinuje ze pomecze 2 lata na oleju a potem przejde na gaz. Każdy kocioł olejowy (poza Ulrichem) można przystosować do gazu. Oba rozwiązania są tak samo czyste i sprawne. Palnik gazowy z pierwotnego obiegu jest dość drogi (ca 4000 - 5000zł), ale można kupić dużo taniej z wtórnego obiegu. Z przezbrojeniem nie każdy instalator poradzi sobie. Filozofii nie ma, ale trzeba logicznie myśleć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.01.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Kup sobie nagrzewnice elektryczne i grzej w drugiej taryfie. Będzie porównywalnie jak gazem. A jak jeszcze dobrze ocieplisz dom to może być taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zett75 04.01.2010 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Kombinuje jeszcze tak. Kupie piec elektryczny do grzania podłogówka na okres 2lat. Podobno koszt takiego pieca to około 2000zł. Po dwóch latach w miejsce pieca elektrycznego zainstaluje piec gazowy a elektryka zostawie na czasy kiedy prad bedzie tani albo go po prostu sprzedam na allegro za 40% ceny. No chyba że grzanie prądem bedzie racjonalane i przy nim pozostane. Choc sceptycznie do tego podchodze. - buduje dom piętrowy 165m p.uzytkowej + 25 ogrzewanego garazu - sciany U220 25cm, 15cm styropianu - strop 30cm wełny - podłoga 20cm styropian - okna wybiorę plastikowe dobrej jakości - reku z GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.01.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Przy 20 cm styro na ścianach mógłbyś spokojnie iść w kierunku prądu. Poczytaj posty Jeziera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniecki 04.01.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Ja ma podobny problem do twojego,tez nie mam gazu(jeszcze) i narazie sie nie zanosi zeby byl w najblizszych latach i mam zrobione ogrzewanie el.w podlogach tam gdzie plytki czyli hol,kuchnia z jadalnia,kotlownia, przedsionek i lazienka,w solonie dwa piece dimplexa dynamiczne po 2.5kw kazdy a wsypialni i trzech pokojach sa duochity tez dimplexa.Jak to kosztowo za sezon grzewczy wyglada tego jeszcze niewiem bo to dopiero pierwsza zima grzania,nadmienie tylko ze zrobilem tez alternatywe dla normalnego ogrzewania czyli na gaz,wymurowalem komin i rozprowadzilem instalacje w posadzce,jak sie koncepcja zmieni to wrzuce kociol na gaz i po problemie.Sciany mam z ceramiki 38 na zaprawie cieplochronnej plus styro 15cm,dom parterowka ok.150 mkw.Mam nadzieje ze rachunki za prad mnie nie zabija.Dodam tylko jeszcze ze jak narazie tylko takie rozwiazanie mnie interesuje poniewaz mieszkam za granica i potrzebuje miec ogrzewanie w jak najmniejszym stopniu bezobslugowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 06.01.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Kombinuje jeszcze tak. Kupie piec elektryczny do grzania podłogówka na okres 2lat. Podobno koszt takiego pieca to około 2000zł. Piec elektryczny podgrzewający wodę w tradycyjnym CO to nie jest to samo co piec akumulacyjny. W przypadku pieca akumulacyjnego możesz wykorzystać tańszą energię elektryczną z II taryfy. W przypadku pieca (kotła) "wodnego" musisz liczyć się z jego pracą w I taryfie. Tracisz też jeden z argumentów za ogrzewaniem elektrycznym tj. niskie koszty instalacyjne. Najlepiej skontaktuj się z kimś kto takie coś użytkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zett75 06.01.2010 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Zdecyduje sie na pompe ciepła, wyslalem zapytania ofertowe i czekam na odp.Jak tylko otrzymam oferty postaram sie przekazac info jak to u mnie wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 08.01.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Jeśli elektryczny to tylko z bułroem ciepła 1000 litrówmożna grzać go tylko w drugiej taryfie.bufor bez dogrzewania powinien starczyć na co i cwo na 24 h przy 150m2 domu i 3 osobach i ogrzewaniu podłogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.01.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Kombinuje jeszcze tak. Kupie piec elektryczny do grzania podłogówka na okres 2lat. Podobno koszt takiego pieca to około 2000zł. Piec elektryczny podgrzewający wodę w tradycyjnym CO to nie jest to samo co piec akumulacyjny. W przypadku pieca akumulacyjnego możesz wykorzystać tańszą energię elektryczną z II taryfy. W przypadku pieca (kotła) "wodnego" musisz liczyć się z jego pracą w I taryfie. Tracisz też jeden z argumentów za ogrzewaniem elektrycznym tj. niskie koszty instalacyjne. Najlepiej skontaktuj się z kimś kto takie coś użytkuje. Błąd - a sterowników na rynku nie ma? Tygodniowych z ustawianiem co np 15 min? Są i to sporo. Wystarczy tylko odpowiednio zaprogramować (chyba nie chcesz powiedzieć, że temp. pom. spadnie w ciągu 7 godz o 3 oC w mocno ocieplonej chałupie z reku i podłogówką?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts