azalka 01.01.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 W moim małym parterowym domku planuję położyć wszędzie - poza sypialniami - jeden rodzaj płytki podłogowej. Coś w stylu śródziemnomorskim, w naturalnych terakotowo-ceglanych barwach z ew. uzupełnieniem barwami ziemi w dekorach. Będą fugowane ciemną szarością. Najbliższe memu wyobrażeniu znalazłam dotąd prod.włoskiej firmy Ricchetti, płytki VITRUVIUS, seria kolorystyczna CUBICULA (kolekcja Gres Porcelannato Smaltato). Na żywo są piękne i mają super cechę - są antypoślizgowe. To, co mnie w nich baaardzo odpowiada to dekory (głównie listwy z gotowym wzorem "kwadracikowym") http://www.ricchetti.it/eng/prod_ric_tipo_colori.asp (tzreba w wyszukiwarce wyszukać pogrubione powyżej). Niestety, nie są tanie Może w bieganiu po sklepach i stronach natknęliście się na coś w podobnym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 01.01.2010 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Z polskich odpowiedników udało mi się wyszukać coś takiego, ale to nie do końca to - i nie wiem, czy dobrze sprawiłyby się we wnętrzu (salon-łazienki-kuchnia)http://www.paradyz.com.pl/Collection/clinker/sophistic_beige2 i takiehttp://www.paradyz.com.pl/Collection/living-room/lupoale one dla odmiany nie mają żadnych dekorów, są b.powtarzalne i chyba za ciemne-zbyt nasycone w kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 01.01.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 my mamy na całym dole takie płytki - z trochę innymi dekorami : http://img514.imageshack.us/img514/2481/kafle1.jpg występują jeszcze w ciemniejszym kolorze- taka ciemna terakota z brązem. I złamana biel - te białe są piękne. Gdyby Ci odpowiadały to muszę pogrzebać w rachunkach - pamiętam tylko ,że to włoska ceramika - ale nie pamiętam jaka firma. Płytki są powtarzalne - ale myślę , że tak średnio co 10ta.. Dekory są różne - praktycznie każdy inny , różnią się stopniem "postarzenia" - od zupełnie nowych - do "zniszczonych" - jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 01.01.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Znalazłam http://www.ariana.it/ENG/default.aspx Seria Siena , Le Terre Del Sole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 01.01.2010 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Też bardzo piękne, dziękuje Masz może namiar na sprzedawcę, jakieś ceny? Te dekory z niebieskim... MNIAM. Jakby komuś cokolwiek jeszcze się nasunęło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 01.01.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Szukaj cotto - tak się to fachowo nazywa .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 01.01.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 skombinuj płytki cięte ze starej dachówki karpiówki - poszperaj w moim dzienniku to znajdziesz kilka zdjęć - świetnie się użytkuje, tanie jest, polecam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 01.01.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 A moze zamiast imitacji lepiej daj oryginał? czyli zamiast płytek udających cotto daj prawdziwe gliniene cotto. Grube , wypalane , ręcznie robione , i to pozniej widac.Zawsze takie chciałam i obecnie mam w przedpokoju.Po ulozeniu pastuje sie olejami , woskami itd Wlasnie takie cotto jest najczesciej spotykane w zabytkowych wloskich , hiszpanskich domach.W Polsce jest kilku producentow recznie formowanego cotto.Jedna wazna uwaga - grubość. Cotto ma minimum 2 cm , plus co najmniej 1 cm kleju ( bo z natury jest nierowne i nie mozna na cienkiej warstwie kleic )I trzeba to przewidziec przy ustalaniu poziomu posadzki z innymi powierzchniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 01.01.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Cotto, takie prawdziwe, jest mocno porowate - poprosilam kiedyś jednego z producentów żeby mi przesłał próbkę i wystraszyłam się tej chropowatości - między innymi mycia mopem oraz dziecięcych kolanek i stópek, które u mnie są w ilości 4 sztuk My mamy jodełkę ze stuletniej dachówki i też na początku łatwo nie było, bo strasznie się plamiła. Teraz pokryliśmy takim cwanym impregnatem, który je nieco uczynił śliskim bardziej i myje się o niebo lepiej. Skarpetek i rajstop nie drze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 01.01.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Masz może namiar na sprzedawcę, jakieś ceny? Te dekory z niebieskim... MNIAM. ja kupowałam przez sklep Max Comfort w Gdyni - ale w kilku innych też oferowali możliwość sprowadzenia. Nie pamiętam ceny "sklepowej" - my kupiliśmy końcówkę, która była w magazynie - ponieważ braliśmy całość zaoferowali nam spory rabat i zapłaciliśmy około 80 zł/ m kw. Prawdziwe cotto - nie sądzę żeby było dostępne poniżej 180/200 za mkw. co przy dużej powierzchni robi sporą kwotę. Rozważałam też to co radzi asia.malczewska - płytki ze starej cegły ciętej na plastry,np tu : http://www.kamstar.pl/produkty.html Nie wiem skąd jesteś - w okolicach 3miasta ręcznie robione płytki podłogowe można dostać w Gniewie : http://www.ceramika.roginski.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 01.01.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Cotto, takie prawdziwe, jest mocno porowate - poprosilam kiedyś jednego z producentów żeby mi przesłał próbkę i wystraszyłam się tej chropowatości - między innymi mycia mopem oraz dziecięcych kolanek i stópek, które u mnie są w ilości 4 sztuk My mamy jodełkę ze stuletniej dachówki i też na początku łatwo nie było, bo strasznie się plamiła. Teraz pokryliśmy takim cwanym impregnatem, który je nieco uczynił śliskim bardziej i myje się o niebo lepiej. Skarpetek i rajstop nie drze piękna jest ta podłoga Ja zrezygnowałam ze względu na wrodzone lenistwo i potrzebę konserwacji - pastowanie itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 01.01.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Zochna, jest tylko mały drobiazg ... spox, wykładu nie będzie Cięta cegła ma inny przekrój - większe otworki Cięta dachówka jest jakoś bardziej zwarta ... Porównywałam na żywo - i ostatecznie poszło na dachówkę pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 01.01.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 może być wykład sporo w tym temacie "grzebałam"swojego czasu i bardzo mnie to interesuje. Na podłogę w domu już za późno - ale myślę o wymianie tarasu na ceglany Cegła musiałaby być klinkierowa - albo może właśnie dachówka. Nie wiem czy nie byłoby np ślisko na takiej mokrej karpiówce ? Kamstar robi też płytki z karpiówki - tylko tanie średnio "tanie" niestety. Czy Ty kupowałaś dachówkę rozbiórkową - czy przez jakiegoś "producenta" podłóg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 01.01.2010 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Dziewczyny, jesteście bossssskie! Cotto jest cudne(!), ale trochę obawiam się pielęgnacji (nigdy nie wymiotę piachu... ), no i jest trochę jednak drogie... Dzięki za linki - cały dzień łażę po stronach i gmeram, już nawet sama znalazłam coś i znów zgubiłam... (ale ceny tam nie było). Czy ta cięta karpiówka skądś konkretnie była brana, czy trzeba kombinować? Jeszcze ściennych białych + dekorków (np. z lazurem) w podobnych klimatach będę szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 01.01.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 ja mam w łazience na ścianie białe z Le Terre Del Sole Warto też pogrzebać w Cerkolor - np seria Image - biały i indygo albo Wenecka http://www.cerkolor.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 01.01.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Hej dziewczyny cięcie samemu to mordęga i straszliwy balagan ale można. Ja kupiłam pociętą, swego czasu był w Starym Kisielinie pod Zieloną Górą taki producent co ciął i przywoził do klienta nawet. Bardzo fajny, na lubuskiej grupie jest dziewczyna, która jest bodajże szwagierką tego pana Mycha? trzeba poszukać, to już jakieś trzy lata temu albo więcej było ... hmmm Zochna, pastować nie trzeba, myjesz mopem i każdym środkiem jaki ci się nawinie, ale najpierw trzeba było porządnie odbrudzić po naszym używaniu i tłuszczeniu (czasem coś nam spadło, czasem kot coś wlókł po podłodze ) a potem zakonserwować takim fajnym środkiem, który podobno stosuje się w centrach handlowych - to jest bombowy środek bo zamyka również fugi, które się nie brudzą - mam kolegę, który mi to skombinował, ten środek jest z Hiszpanii i on go sprowadza do restauracji i sklepów (a jak można do spożywki to znaczy że do domu też jest ok, nie?) Raz zakonserwujesz - masz na lata spokój, kładziesz zwykłym pędzlem i czekasz aż wyschnie. Aaaa, koszt takiej podłogi to bylo jakieś 80 zł za metr, ale nie pamiętam czy brutto czy netto. Za to nasza ma nawet sygnatury niejakiego Schultza z Gruenberga więc jak dla mnie to kawał historii Ale się nachwaliłam, ojojoj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 01.01.2010 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Taaak, te "Twoje" są cudne, już je wyhaczyłam Jedne z piękniejszych, naprawdę! Cerkolory też już mam zapisane w ulubionych. Kiedyś jeszcze mieli gąski czy kaczuszki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 01.01.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 widziałam tę Twoją podłogę - rzeczywiście jest piękna jak i cały dom szkoda że wcześniej nie wpadłam na ideę impregnatów - too late Moi sąsiedzi mają cały parter domu - uroczego zresztą -wyłożony starą rozbiórkową cegłą -i latają dwa razy w tygodniu z pastą i froterką. I tu właśnie zwyciężyło moje lenistwo niestety Został mi taras - albo następny dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 01.01.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Dzięki za komplement ech, a mnie już nosi od roku, coby sprzedać i nowy projekt jakiś rozpocząć na razie dopieszczam szczegóły ale ... jak mi się skończą pomysły, to mam na oku fajny domek do odrestaurowania (tylko stary mnie zabije ... oj zabije ... on ma już dosyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 01.01.2010 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 szczerą prawdę gadam a kysz... ja jeszcze tego głośno nie mówiłam - ale też mocno mi się wydaje, że do trzech razy sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts