Anka.Cyganka 02.01.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 No wiec moze i tanie cotto nie jest , ja placilam cos okolo 200 zl/m2Ale jestem maniaczka , i musialam je miec.Chropowate wcele nie jest , takie jak zwykla cegla licowa. A po zapastowaniu jest gladsze jakby , i takiego nawoskowanego brud sie nie trzyma i lawo zmiata. Ale oczywiscie jest na pewno trudniejsze w utrzymaniu , itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 02.01.2010 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 U mnie "saloon", kuchnia, jadalnia, korytarze + łazienki dadzą ponad 70m2. Przy tym metrażu cena 200 PLNów troszkę dużo Coś trzeba wykombinować Dziewczyny, podziwiam Was za chęć na kolejne szaleństwo domkowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 02.01.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Cotto od 50zł za m2 można kupić ..Najbardziej lubię to mało postarzane - a takie wzorowane na stare jest najdroższe .KAŻDE ma piękne ceglane odcienie ......i nie tylko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 02.01.2010 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Cotto od 50zł za m2 można kupić ... GDZIE?! Bo grzebałam troszkę i nie znalazłam. By było cudnie... (Ono sie nadaje na podlogowke, prawda?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 02.01.2010 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 W Krakowie np.Pewnie ,że na podłogówkę odpowiednie - żaden problem... Produkują je Włosi , chyba Hiszpanie .Polacy też - produkcja zakończona ale pewnie jeszcze coś w sklepach się znajdzie ...http://www.lazienki.pl/oferta.php?kolekcja=256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 03.01.2010 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 No właśnie nie ma "tego".Z tym, że Ty teraz piszesz o płytkach a la cotto, a dziewczyny wcześniej o "prawdziwym" cotto. Mnie urządzają obie wersje, byleby ładne i strawne cenowo było. Szukam dalej. Asiu, a mogłabyś podpowiedzieć nazwę impregnatu, który zastosowałaś na swoją dachówkową podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 03.01.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Z polskich producentów ja w swoim czasie znalazlam dwóch :http://www.ceramika.roginski.plorazhttp://www.kamstar.pl/Jest tez importer dachowek i cotto www. rustico.pl ale w zasadzie oni wycofali sie z cotto bo byl bardzo maly zbyt. Rozmawialam iedys z nimi.No ale tez by mogli sprowadzic pewnie.Wszedzie ceny oscyluja powyzej 100 zl/m2 Cotto ma tez jedna fajna ceche - jest w dotyku duzo cieplejsze niz gres i plytki ceramiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 03.01.2010 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 A jak z układaniem? płytkarze umieją je kłaść? Winszują sobie mniej czy więcej niż za zwykłą płytkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 03.01.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 znalazlam kilka zdjec takich jak moje :tu w sklepie :http://images42.fotosik.pl/155/47ebcd1486382dfem.jpg A tu z rustico , identyczne jak mam : http://images46.fotosik.pl/242/7e91ce889e00f952m.jpg Z ukladaniem większego problemu nie ma , jedynie z tym ze sa krzywe , wymiar ma duzy rozrzut wiec fugi sie daje na oko a nie wszedzie rowne - ale tak ma byc i to wlasnie urok cotto.Poza tym reczne cotto ma krzywe spody , wiec klej musi byc grubowartswowyAle z takimi rzeczami kazdy sredni plytkarz da rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 03.01.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 W Krakowie np. Pewnie ,że na podłogówkę odpowiednie - żaden problem... Produkują je Włosi , chyba Hiszpanie .Polacy też - produkcja zakończona ale pewnie jeszcze coś w sklepach się znajdzie ... http://www.lazienki.pl/oferta.php?kolekcja=256 mylisz pojęcia trochę. to są płytki gresowe o nazwie " prawdziwe cotto" - a nie prawdziwe cotto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 03.01.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 A i owszem - ten przykład jest przykładem ,że ,,coś " w tym stylu w sklepach się znajdzie ...a oryginałów poszukaj koleżance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 03.01.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Dokladnie.Na rynku jest wiele plytek ceramicznych i gresow o nazawach " cotto " " prawdziwe cotto " itdAle to sciema marketingowa.Cotto to zupelnie inny produkt , inny material , technologia.Jest to " zwykla" cegla , z normalnej gliny , dokladnie tak jak zawyczajna cegla pelna , nie klinkierowa !A plytka ceramiczna , glazura , to zupelnie inny materalI nie chodzi tylko o to ze cotto jest bez szkliwa Roznica jest taka jak panele z nadrukowana imitacja deski a prawidziwa lita deska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 03.01.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Fakt jest jeden znajdziesz i cotto i ,,podróbki a autorka wątku szukała tak : Może w bieganiu po sklepach i stronach natknęliście się na coś w podobnym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 03.01.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Szukaj cotto - tak się to fachowo nazywa .. to tylko dla wyjaśnienia - co się "fachowo" rozumie przez cotto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 03.01.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Czepialstwo radosne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 03.01.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 03.01.2010 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Oj nu, nu! Nie kłócić się! Najpiękniejsze by było prawdziwe cotto, ale dwie stówy metr Martina zrozumiała mnie dobrze (może być "podróbka"), tylko później się trochę w mojej głowie namieszało, kiedy zaproponowała cotto za 50 PLNow... ...ni mo... Piekne, bardzo piekne jest Anko.Cyganko Twoje cotto. Kusi, kuuuusiiii.... Wiecie, co mnie przeraża? Ze najchetniej czlowiek powiedzialby sobie - aaa, dobra, tylko w tym jednym miejscu - odpuszcze! Jeden raz, tylko jeden taki wydatek... bedzie pieknie.... I za chwile w innym miejscu znow by odpuscil... A kasa rozmnożyć sie nie chce i juz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 03.01.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 To może Azalko zmień koncepcję - nie na całość ....w pomieszczeniach intensywnie użytkowanych weź może pod uwagę np. granit - tańszy ,piękny np. żółty super łatwy w użytkowaniu i nie zniszczalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 03.01.2010 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Strasznie się przywiązałam do tej koncepcji... W całej części dziennej nie będzie drewna na podłodze. Mimo braku tego drewna chciałabym uzyskać wrażenie ciepła. (Cały dom ma być ciepły, oswojona tradycja - nowoczesne w formie jedynie TV). Dodatkowo - podłoga absolutnie nie może być "śliska". Mam cztery psy, które na pewno będą krążyć między domem a ogrodem. Przy polerowanych, gładkich gresach bardzo ciężko im się chodzi, niepewnie stoją na nóżkach. Noszą piach, a na takich gładziuśkich powierzchniach ślicznie go widać. To musi być powierzchnia, na której czasowy brudek nie bedzie raził a równocześnie w miarę łatwa do oczyszczenia. Pomieszczenia ogólnie nie są duże, więc najlepiej aby nie były dzielone różnymi "typami" podłogi. Myślałam jedynie o ew."dywaniku" wyznaczonym czy dekorem czy odmiennym ułożeniem płytki w kuchni i prawdopodobnie w pokoju dziennym. Terakota lub stylizowane na nią plytki wydają się tu wyborem naturalnym. Zupełnie nie myślałam o granicie, nie wiem, czy spełni powyższe zalożenia, ale dziękuję za podpowiedź - podglądnę, jak móglby wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 03.01.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Na granicie żółtym lub ciemnym - (taki granatowy kolor )- nie widać nic .. w kuchni czy gospodarczych pomieszczeniach sprawdza się znakomicie koszt ok. 70pln nie jest śliski - (wyjątek mokry- ale jak płomieniowany to nawet mokry nie jest śliski) Łatwość czyszczenia polega na tym ,że płyn do naczyń wystarczy ,nie łapie plam i się nie ubije (a tu przy cotto lub podobnych trzeba uważać )..O takie coś tylko - nie ma żółtego...http://www.zuzenti.pl/index.php?option=com_zuzenti&act=category&task=view&id=4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts