Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysoko?? 2,40 m poddasza u?ytkowego za i przeciw

hippo

Recommended Posts

Dla mnie również za mało. Ja mam dobre 3m i jest ok. Plusy - jest przestronno, lepsze powietrze, inne samopoczucie. minusy - więcej powietrza do ogrzania, malowania itp.

Co prawda poddasze użytkowe to głownie sypialnie więc jakby nie było sie czym przejmować, ale jak do tego zafundujesz sobie skosy - to robią się klitki. Myślę, że 2,7-2,8 to sensowna i dobrze wyglądająca wysokość.

Pozdrawiam

Tak patrzę na swoje obecne mieszkanie i mam wysokość 2,40 m po tym jak wyciszałem sufit (podwieszone płyty z wełną). Generalnie chciałbym wyższe i w domu będę miał 2,7 m (na parterze), ale na poddaszu moim zdaniem może być 2,40. Zawsze te kilkadziesiąt cm więcej kosztuje i w budowie i w utrzymaniu.

2,40 moze byc, ale tylko przy dachu dwuspadowym i dobrej wentylacji poddasza. Niestety tu gdzie mieszkam jest wlasnie 2,40, dach ma dwa spady, ale wentylacji nie ma zadnej i w nocy jest naprawde duszno.!!!

U mnie bedzie okolo 2,60 + wentylacja + dach dwuspadowy

Ja docelowo będę miał ok 245 cm. Muszę tak zrobić aby zmieścić 25 cm wełny. Ja twierdzę że jaśli to ma być sypialnia to nie musi być tak wysoko. AS wedłu prawa fizyki ciepło idzie zawsze do góry to zbyt wysokie pomieszczenie poprostu są zimniejsze ( nie dotyczy w pomieszczeniach gdzie jest podłogówka).

Hippo, czyli te 2,40 byłoby w najwyższym miejscu, a przy ścianiach zewnętrznych znacznie niżej? (chyba tak, bo domy większość współczesnych dachów ma co najmniej 30-stopniowe nachylenie). Dla mnie byłoby to zdecydowanie za nisko - zwłaszcza jak patrzę na najstarszego syna (na razie 192 cm, ale to chyba jeszcze nie koniec :( ) i na młodszego, który go pewnie przegoni. Tak więc sypialnie na górze będą miały w najwyższych miejscach dobrze ponad 3m. Przy ocenie projektu domu uważaliśmy wysokość pomieszczeń za jedną z ważniejszych rzeczy - zależało nam, żeby była wyraźnie większa niż obecne 2, 50 w bloku. Nie liczyłem tego, ale różnica w kosztach budowy trochę wyższego domu nie powinna być wielka, pewnie istotniejsza jest różnica w kosztach ogrzewania zwiększonej kubatury. Ale nie kwestionuję, że przy dobrej wentylacji da się przyzwoicie spać i w niezbyt wysokim pomieszczeniu.

Wysokość możesz planować przed budową. Ja mam już dom pobudowany i wysokość poddasza wyniesie 2.30. Wynika to z tąd, gdyż belki spinające krokwie są na wysokości 2.40. Planuję obrabić te belki , pomalować na ciemny palsander, coś w stylu starego drewnianego domu. Uważam, że będzie OK!. W końcu to kwestia gustu, z reguły będą tam sypialnie, więc wysokość chyba nie gra tak ważnej roli, chyba że jesteś koszykarzem.

Lord Vader :evil: :evil:

Ja mam w projekcie na dole 275cm, a na poddaszu 260 i tak też zrobiłem, obniżyć sufit zawsze można ale podnieść już nie. Czasami okaże się że wylewka wychodzi trochę wyższa (np. ogrzewanie podłogowe), dajemy trochę więcej ocieplenia i wtedy pomieszczenie nam się jeszcze bardziej kurczy. Jeżeli jeszcze nie jest za późno ja proponuję podnieść wysokość na poddaszu do co najmniej 255-260cm.

Pozdrawiam Krzysztof

Lubie przestronne pomieszczenia, wiec mam 2,9m na parterze i 3 m na pietrze. Wysokosc 3m na pietrze wynika z tego, że GK mam mocowany miedzy jetkami w gornej ich płaszczyznie.

Jestem zadowolony z tej wysokosci, teraz w mieszkaniu mam tez ok. 3 m i jest to moim zdaniem optymalna wysokosc. Takie pomieszczenia mają jednak inny klimat, ale to moje subiektywne odczucie.

2,4 m. mam w piwnicy i w piwnicy tak moze byc, ale w czesci mieszkalnejo to byloby moim zdaniem zbyt nisko.