Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa tytułem rękojmi-dewelopr zgodził się ale się spóźnia

worobiej

Recommended Posts

Witam,

w listopadzie kupiłem mieszkanie. Po odbiorze okazało się, że podłoga pływająca (posadzka betonowa) wykonana została nieprawidłowo - zbyt duże ruchy pionowe posadzki w okolicach łączenia kilku płyt.

Poinformowałem o tym dewelopera. Ten zgodził się to sprawdzić i naprawić. Niestety do dziś nawet nie sprawdził co trzeba naprawić. Niestety jego zgoda była tylko ustna. Sam się sobie dziwię, że jestem tak naiwny... ehhh

W styczniu chciałem zaczynać wykończenie mieszkania. Niestety nie chcę zaczynać robić czegokolwiek, bo jak powiedział deweloper, najprawdopodobniej trzeba będzie skuć posadzkę i wylać ponownie.

Nauczony przykładem, wystosowałem odpowiednie pismo do dewelopera, zobowiązujące go do naprawienia usterki w ciągu 14 dni od daty jego otrzymania. Problem w tym, że w ten sposób już jestem wstrzymany z remontem. najgorsze jest to, że posadzka będzie musiała wyschnąć przed położeniem parkietu. Będzie to, podejrzewam trwało minimum 4 miesiące.

Moje pytanie brzmi: ponieważ nie mogę zacząć wykańczania mieszkania, muszę dłużej wynajmować inne mieszkania, co wiąże się z kosztami.

1.Czy mogę się od dewelopera domagać zwrotu tych kosztów?

2. Jak zmusić go do wykonania naprawy w czasie.

3. Do kogo się z tym zwrócić - tylko sąd cywilny?

Pozdrawiam