Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE do Iwona i Tomek budują DOM W RODODENDRONACH 6

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do: Iwony&Tomka, piszecie że załączone zdjęcie przedstawia murek od piwnicy, to nie kopaliście dziury na ok 3m pod piwnicę ??

Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale wydaję mi się że wasz domek będzie bardzo wysoki, albo piwnica bardzo niska??

Proszę o odp. jak to rozwiązaliście, bo ja też chcę budować rodo 6 z piwnicą

Pozdrawiam Serdecznie Paweł

Ps. Ładna okolica :wink:

Witam

Wreszcie jakiś wpis :wink: Już myśleliśmy, że nikt do nas nie zagląda.

Odp:

Tak, to murek od piwnicy.

Nasza działka nie jest płaska jak stół, patrząc od frontu widoczny jest spadek ku tyłowi działki. Nie mierzyliśmy jaki to spadek, ale 'na oko' z 1,5 metra. W stosunku do działek sąsiadujących z nami też jesteśmy w lekkim dołku. Stąd nasza decyzja, żeby punkt zerowy wyprowadzić według sąsiada z naprzeciwka. Naszemu murkowi do punktu zerowego brakuje jeszcze 80 cm.

To jest minus tej sytuacji - będziemy musieli na część frontową naszej działki nawieźć sporo gruzu i przysypać go ziemią. Oznacza to jakieś koszty. Ale nie chcemy być w dole i żeby przed naszym domkiem wiecznie stała kałuża o średnicy 3 metrów, bo tak jest teraz.

Z drugiej strony - kopanie dziury szło b. szybko. Dziura ma z przodu ok. 2,0-2,2 m, a z tyłu ok. 1,6-1,7 m. Dzięki czemu oszczędziliśmy na wynajmie koparki.

Czy nasz rodosek będzie szczególnie wysoki ? Nie. Z przodu standard - wjazd do garażu musi być przecież na poziomie gruntu :) Drzwi do mieszkalnej części na malutkim podeście (2 schodki). I koniecznie kolumienki... Przez to forum zakochaliśmy się w kolumnach...

A piwnica - wysoka na 2,19 metra. Względy podatkowe. Planujemy w piwnicy mały magazyn urządzić (działalność gospodarcza). Piwnicę robimy też pod garażem i tam będzie kotłownia. Tam może być ciut niżej.

PS. Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów i życzymy w nowym roku super pogody "budowlanej" oraz samych solidnych bobów-budowniczych (niech partacze jadą do Mongolii szałasy budować :p ).

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witamy Wszystkich.

Teraz szukamy dostawcy materiałów na parter i poddasze.

Michał i Magda - oczywiście nadal b. chcemy zobaczyć Waszego rodoska !!! Przepraszam, że się nei odzywaliśmy.

magdawo - mówisz i masz. Kosztorys zaraz poleci na @. Na razie twierdzę, że koszty są lekko zawyżone. Zobaczymy, co powiem za pół roku :)

Edytowane przez Iwona&Tomek

30 stycznia - obejrzeliśmy wreszcie prawdziwego rodoska :)

Michał i Magda - jeszcze raz wielkieeee dzięki. Sporo nam to dało. Mamy już niezły stos bazgrotów dot. zmian wymiarów i położenia okien. Ciekawe co na to powie nasz KB. Upewniliśmy się też na 200%, że powiększamy salon kosztem gabinetu. Reszta w fazie negocjacji żonowsko-mężowskich.

Styczeń 2010 był dla nas miesiącem plag. Więc i podczas tego wyjazdu nie obyło się bez strat. Iwona zgubiła komórkę :(

Edytowane przez Iwona&Tomek

• 4 weeks później...

Witam,

bardzo mi miło, że mój dzienniczek był inspiracją Waszego !!

oczywiście czytam Was z wielkim zainteresowaniem i mocno trzymam kciuki ;-)

Zima ponoć ma już nie powrócić, także mam nadzieję na kolejne duże kroki w budowie.

serdecznie pozdrawiamy... i wpisujemy się na listę wiernych "podczytaczy "

• 10 months później...
  • 2 years później...