IwonaTomek 02.01.2010 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Jeśli ktoś ma ochotę coś doradzić / skrytykować / pochwalić - to jest to odpowiednie miejsce. Link do naszego dziennika:http://forum.muratordom.pl/iwona-i-tomek-buduja-dom-w-rododendronach-6-lustrzanke,t176846.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawełdjromek 05.01.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam Mam pytanie do: Iwony&Tomka, piszecie że załączone zdjęcie przedstawia murek od piwnicy, to nie kopaliście dziury na ok 3m pod piwnicę ?? Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale wydaję mi się że wasz domek będzie bardzo wysoki, albo piwnica bardzo niska?? Proszę o odp. jak to rozwiązaliście, bo ja też chcę budować rodo 6 z piwnicą Pozdrawiam Serdecznie Paweł Ps. Ładna okolica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaTomek 05.01.2010 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam Wreszcie jakiś wpis Już myśleliśmy, że nikt do nas nie zagląda. Odp: Tak, to murek od piwnicy. Nasza działka nie jest płaska jak stół, patrząc od frontu widoczny jest spadek ku tyłowi działki. Nie mierzyliśmy jaki to spadek, ale 'na oko' z 1,5 metra. W stosunku do działek sąsiadujących z nami też jesteśmy w lekkim dołku. Stąd nasza decyzja, żeby punkt zerowy wyprowadzić według sąsiada z naprzeciwka. Naszemu murkowi do punktu zerowego brakuje jeszcze 80 cm. To jest minus tej sytuacji - będziemy musieli na część frontową naszej działki nawieźć sporo gruzu i przysypać go ziemią. Oznacza to jakieś koszty. Ale nie chcemy być w dole i żeby przed naszym domkiem wiecznie stała kałuża o średnicy 3 metrów, bo tak jest teraz. Z drugiej strony - kopanie dziury szło b. szybko. Dziura ma z przodu ok. 2,0-2,2 m, a z tyłu ok. 1,6-1,7 m. Dzięki czemu oszczędziliśmy na wynajmie koparki. Czy nasz rodosek będzie szczególnie wysoki ? Nie. Z przodu standard - wjazd do garażu musi być przecież na poziomie gruntu Drzwi do mieszkalnej części na malutkim podeście (2 schodki). I koniecznie kolumienki... Przez to forum zakochaliśmy się w kolumnach... A piwnica - wysoka na 2,19 metra. Względy podatkowe. Planujemy w piwnicy mały magazyn urządzić (działalność gospodarcza). Piwnicę robimy też pod garażem i tam będzie kotłownia. Tam może być ciut niżej. PS. Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów i życzymy w nowym roku super pogody "budowlanej" oraz samych solidnych bobów-budowniczych (niech partacze jadą do Mongolii szałasy budować ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 14.01.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Trzymamy kciuki i będziemy podglądać Wasze postępy na budowie. No i czekamy na odwiedziny, jeszcze raz serdecznie Was do nas zapraszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdawo 15.01.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Trzymam bardzo mocno kciuki za Waszą budowę!!! Niech przebiega sprawnie i bezboleśnie Ogromna prośba: czy dysponujecie w miarę aktualnym kosztorysem? Takim dla banku albo dla własnych potrzeb? Byłabym ogromnie wdzięczna... [email protected] Z góry serdeczne dzięki i pozdrawiam noworocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaTomek 23.01.2010 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Witamy Wszystkich. Teraz szukamy dostawcy materiałów na parter i poddasze. Michał i Magda - oczywiście nadal b. chcemy zobaczyć Waszego rodoska !!! Przepraszam, że się nei odzywaliśmy. magdawo - mówisz i masz. Kosztorys zaraz poleci na @. Na razie twierdzę, że koszty są lekko zawyżone. Zobaczymy, co powiem za pół roku Edytowane 2 Maja 2010 przez Iwona&Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdawo 29.01.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Bardzo dziękuję i trzymam kciuki za pomyślne zakończenie wszystkich spraw i kłopotów! Teraz to może być już TYLKO Z GÓRKI!!! POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaTomek 01.02.2010 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 (edytowane) 30 stycznia - obejrzeliśmy wreszcie prawdziwego rodoska Michał i Magda - jeszcze raz wielkieeee dzięki. Sporo nam to dało. Mamy już niezły stos bazgrotów dot. zmian wymiarów i położenia okien. Ciekawe co na to powie nasz KB. Upewniliśmy się też na 200%, że powiększamy salon kosztem gabinetu. Reszta w fazie negocjacji żonowsko-mężowskich. Styczeń 2010 był dla nas miesiącem plag. Więc i podczas tego wyjazdu nie obyło się bez strat. Iwona zgubiła komórkę Edytowane 2 Maja 2010 przez Iwona&Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 01.02.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Miło było Was poznać, mamy nadzieję, że nie było to nasze ostatnie spotkanie. Szkoda, że nie znaleźliście telefonu, może znajdzie się u nas na drodze, jak stopnieje śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancka 27.02.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Witam, bardzo mi miło, że mój dzienniczek był inspiracją Waszego !! oczywiście czytam Was z wielkim zainteresowaniem i mocno trzymam kciuki Zima ponoć ma już nie powrócić, także mam nadzieję na kolejne duże kroki w budowie. serdecznie pozdrawiamy... i wpisujemy się na listę wiernych "podczytaczy " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 16.01.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Witam Rodo był moim marzeniem ale brakło 2 m szerokości działki więc mamy bardzo podobny Morelki .Gratulki postępów my też na podobnym etapie ocieplamy właśnie poddasze wy pewnie już ciut dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaTomek 30.01.2013 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Poprawiłem niedziałające linki w dzienniku. Sam dziennik wymaga sporej aktualizacji, bo mieszkamy sobie prawie od roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts