Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oswietlenie domu

Recommended Posts

Witam na poczatek zapytanie w sprawie oswietlenia domu. Generalnie hccialem montowac oswietlenie na scianac rezygnujac z oswietlenia na suficie. Ale kolega podsuna mi pomysl oswietlic dom ledami wiem ze nie tylko ja wpadlem na to ale jak to sie widzi w codziennym uzytkowaniu jako podstawowe oswietlanie domu i nie jakis oczka diodowe tylko cale gotowe panele.

Albo jakie oswietlenie waszym zdaniem spisuje sie najlepiej, i przy okazji najtansze w uzytkowaniu.

Czy swiatlo z ledow jest zdrowe dla oka ludzkiego??

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Świetlówki i LED'y emitują światło w wąskim zakresie widma. Czyli wąski wycinek światła dziennego. Żarówki klasyczne mimo swojej niskiej sprawności (5%) emitują światło zbliżone do dziennego. Czy próbował ktoś z Was robić rysunek albo długo czytać przy świetlówce? Nie jestem przeciwnikiem energooszczędności ale na zdrowiu nie zamierzam oszczędzać. Trzeba pamiętać też, że świetlówki zużywają się najbardziej podczas rozruchu czyli przeznaczone są do długiej pracy.Światło emitowane przez żarówki diodowe jest bezpieczne dla oczu i zdrowia. Ponadto, diody nie męczą wzroku i nie wpływają negatywnie na nasze samopoczucie, gdyż nie występuje w nich promieniowanie UV i drganie światła.

Świetlówki i LED'y emitują światło w wąskim zakresie widma. Czyli wąski wycinek światła dziennego. Żarówki klasyczne mimo swojej niskiej sprawności (5%) emitują światło zbliżone do dziennego. Czy próbował ktoś z Was robić rysunek albo długo czytać przy świetlówce? Nie jestem przeciwnikiem energooszczędności ale na zdrowiu nie zamierzam oszczędzać. Trzeba pamiętać też, że świetlówki zużywają się najbardziej podczas rozruchu czyli przeznaczone są do długiej pracy.Światło emitowane przez żarówki diodowe jest bezpieczne dla oczu i zdrowia. Ponadto, diody nie męczą wzroku i nie wpływają negatywnie na nasze samopoczucie, gdyż nie występuje w nich promieniowanie UV i drganie światła.

Czyli te ledy sa szkodliwe czy nie bo nie wiem z wypowiedzi wynika ze tak i nie :/

Witam na poczatek zapytanie w sprawie oswietlenia domu. Generalnie hccialem montowac oswietlenie na scianac rezygnujac z oswietlenia na suficie. Ale kolega podsuna mi pomysl oswietlic dom ledami wiem ze nie tylko ja wpadlem na to ale jak to sie widzi w codziennym uzytkowaniu jako podstawowe oswietlanie domu i nie jakis oczka diodowe tylko cale gotowe panele.

Albo jakie oswietlenie waszym zdaniem spisuje sie najlepiej, i przy okazji najtansze w uzytkowaniu.

Czy swiatlo z ledow jest zdrowe dla oka ludzkiego??

dobrą zasadą eksperymentatorów jest to, że swoje pomysły sprawdzają na małą skalę. zrob sobie pokój w LED-ach, pomieszkaj tam trochę, a potem bedziesz mógł pisać o głupotach

oświetlenie LEDami, zwłaszcza z podbitki, da tak tandetny efekt, że żal ....

do upiększania budynków powinno się zastosować systemy do tego przeznaczone, są one w ofercie uznanych producentów oświetlenia, ponieważ tzw. cities lub buildings beautification jest obecnie dobrze rozwijającą się gałęzią,

niestety, takie rzeczy tanie nie są, nie można ich też po prostu kupić w sklepie,

ale za to efekt gwarantowany !

Jacku..ale kolega Shime z tego co zrozumiałem nie chce oświetlać, czy upiększać domu z zewnątrz, tylko chce zastosować LED-y w domu.

Shime a co konkretnie chcesz zastosować? Co rozumiesz przez słowo panel?

Czy chcesz zastosować po prostu żarówki LED takiego typu:

http://allegro.pl/item861892999_zarowki_diodowe_e27_78_led_cieple_zamkniete_zr7.html

http://allegro.pl/item861968488_zarowki_diodowe_energooszczedne_e27_54_super_led.html

http://allegro.pl/item863115566_zarowki_diodowe_e14_60_led_energooszczedne_candle.html ?

Wybór padł na trzy przypadkowe żarówki. Teraz tak. Wszystko fajnie dopóki nie wczytasz się w szczegóły. Na przykład w tym drugim linku masz napisane, że żarówka ta to odpowiednik zwykłej żarówki 50W. G***o prawda, bo linijkę wyżej napisali, że daje 220 lumenów. A zwykła żarówka 25W daje ok 250 lumenów, czyli co najwyżej może to być odpowiednik żarówki 25W. W trzecim linku w ogóle nie podali ile daje światła, a to że piszą, że jest odpowiednikiem takiej a takiej żarówki, to mogą sobie wsadzić wiesz gdzie. Trzeba po prostu uważać co się kupuje i pytać dokładnie ile jaka żarówka będzie dawać światła. Oświetlenie LED będzie jak najbardziej dobre. Nie jest niezdrowe dla oczu.

Z kosztem użytkowania to będzie tak, że w użytkowaniu LED-y będą najtańsze zdecydowanie, ale będą droższe w zakupie, chociaż ostatnio ceny idą mocno w dół i zbliżają się do cen energooszczędnych świetlówek.

Jak będziesz miał pytania to pisz :)

Ten sposób oświetlenia to dopiero przyszłość.

Ja już widziałem lampy sufitowe LED zrobione DOBRZE.

60W i jedyne 3 500zł .

Oczywiście, za sztukę a nie za wagon! :lol: :lol: :lol:

Jeszcze jest chyba za wcześnie na przestawienie się wyłącznie na LEDy.

Prace trwają i z całą pewnością za naszego życia zobaczymy naprawdę udane LEDy.

Podświetlenia, wystrój, oświetlenie awaryjne - żeby w mrokach łba nie rozbić -TAK.

To już jest.

Ale...

Światło jest addytywne.

To znaczy, że się dodaje z różnych źródeł.

Są takie "fabryczne" paski z diodami led.

Można kupić ze 100mb, pociąć i nalepić na sufit czy ścianę.

Będzie punktów świecących jak maku ale suma światłości będzie zadawalająca.

Generalnie - 4m2 usiane tymi LED da tyle co jedna punktowa żarówa powieszona w oprawce.

4m2 da to bezcieniowo.

Adam M.

Na razie mamy bardzo dobre latarki LED.

Na diodach CREE. (i podobnych)

Adamie a cóż masz na myśli pisząc "lampy sufitowe LED zrobione DOBRZE"? Chodzi Ci o lampy czy o żarówki?

No generalnie do dekoracji LED-y jak najbardziej. Ale uważam, że mogą już również służyć jako główne źródło światła. Normalne jest to, że co roku w technologii LED będzie jakiś postęp, bo to się teraz dzieje to dopiero początki tej dziedziny, ale jeśli będę miał do wyboru dobrą świetlówkę za 25zł, żarówkę LED za 25zł i zwykłą żarówkę za 2 czy 3zł to bez wahania wezmę LED-ową. Może nie będzie świecić tak jak piszą 3, czy 5 razy dłużej niż świetlówka, ale nawet jeśli poświeci tyle samo (a poświeci) to będę szczęśliwy.

fenix z ilością światła to tak jak pisałem. Trzeba po prostu wiedzieć i uważać co się kupuje. A z barwą, to każdego subiektywne odczucie. Barwa LED-ów jest w porządku i wg mnie nie męczy wzroku. Przyszłością są też samochody na wodę, ale nie znaczy to, że zanim powstaną doskonałe modele jesteśmy zmuszeni jeździć starymi pierdzącymi dieslami :wink:

Dziś relacje są takie:

Żarówka - 2 do 4 zł.

Neonówka (ta energooszczędna) - 20 do 40zł.

Lampa LED - 2 do 4 tysięcy!

Zaznaczam, że piszę tu o urządzeniach DOBRYCH.

Działających poprawnie, długo i realizujących cel, dla którego je stworzono.

NA PORÓWNYWALNYM POZIOME.

Adam M.

Ostatnio ćwiczę właśnie oświetlenie. Mam od diabła ledów. I stwierdzam, że doekoracyjnie - super.

Trafiłam na ledy SMD, ktore dają imponującą jasność i bardzo ciekawą barwę zbliżoną do słonecznej. Byłam zaskoczona mocą tych ledów.

Niebawem przećwiczę też firmę Hikari - zobaczymy co wymyślili japończycy :):)

Idę generalnie w ledy., Lubię "niskie" światło". Co nie zmienia faktu, że nad stołem będą normalne żarówy - przynajmniej jeszcze jakiś czas - bo lubię widzieć co jest w misce.

Nie no coś Ty..przecież lampę LED można mieć dopiero za 3000zł..aha..dobrą lampę LED :wink:

Adam tu o lampach, które faktycznie są drogie, a można je stosować np. do oświetlania ulic, placów i innych takich. My tu natomiast o oświetleniu pokoju :) o tysiącu lumenów a nie o 15-20 czy więcej tysiącach...

Jest realne za sporo mniej..o jakości można podyskutować :wink: Ja kończąc salon pewnie na wiosnę, na pewno będę próbował oświetlić go żarówkami LED. Mam już nawet lampę, do tego będą dwa kinkiety..barwy światła się nie boję, bo już widziałem w swoim życiu kilka takich żarówek i moje subiektywne odczucie było na prawdę pozytywne.

Dziś relacje są takie:

Żarówka - 2 do 4 zł.

Neonówka (ta energooszczędna) - 20 do 40zł.

Lampa LED - 2 do 4 tysięcy!

Zaznaczam, że piszę tu o urządzeniach DOBRYCH.

Działających poprawnie, długo i realizujących cel, dla którego je stworzono.

NA PORÓWNYWALNYM POZIOME.

Zgoda. Żarówka LED zrealizuje cel, dla którego ją stworzono, kiedy będzie świecić kilka razy dłużej niż świetlówka. Bo po to ją właśnie stworzono, żeby wydłużyć maksymalnie czas świecenia, przy minimalnym poziomie poboru prądu i do tego przy odpowiedniej barwie światła. Pobór mocy bezdyskusyjnie minimalny (w porównaniu nawet do świetlówek), barwa niekiedy rewelacyjna, jedyną rzeczą, do której można by się przyczepić to żywotność, która z różnych powodów nie jest jeszcze taka, do jakiej się dąży, ale żywotność świetlówek, nawet tych dobrych przekroczyła znacznie.

Można jeszcze by się przyczepić do estetyki wykonania. Ale np. w moim wypadku, gdzie żarówek nie będzie widać jest mi to zupełnie obojętne.

No i..jeśli mogę zagrać na nosie ZE nawet kosztem droższego środka, jaki wykorzystam do tego celu, to niewątpliwie to zrobię 8)

Oświetlanie domu diodami LED wcale łatwe nie jest.

Tak jakoś się złożyło, że wszyscy opisują tylko same diody i to co widzieli na jakiejś wystawie, pokazie.

Aby to światło było stale, na tym samym poziomie, tej samej jakości - to powinno być zasilane ABSOLUTNIE niezmiennym zasilaniem.

A to już wcale ani proste ani tanie nie jest!

Jest też problem ciepła, jakoś tak pomijany tutaj.

Diody LED, które "nie umieją świecić" ciepła nie wydzielają i prądu prawie nie biorą.

Te, które "umieją" - to wydzielają go naprawdę dużo!

W efekcie - do takiego LED musi być przykręcony całkiem niemały kaloryfer.

Taka hybryda już nie każdemu odpowiada.

Jakoś tak kłóci nam się z naszymi przyzwyczajeniami umieszczanie kaloryfera na suficie...

:lol: :lol: :lol:

Adam M.

Witam!

Odnośnie oświetlenia LEDami mam niemałe doświadczenie zdobyte na "złasnej skórze".

W chwili obecnej mam pomieszczenia oświetlane tylko LEDami:

- sypialnia (diody LED Cree barwa neutralna 12 sztuk)

- łazienka (diody LED Cree barwa biała zimna 7 sztuk)

- korytarz (diody LED Cree barwa biała neutralna 1 sztuka) - na czujkę ruchu,

- oświetlenie przed domem (LED Cree barwa biała zimna) - całonocne.

Do tego oświetlenie dekoracyjne zbudowane w oparciu o inne rodzaje diód.

Barwa biała zimna może nie wszystkim odpowiadać. Ma lekko niebieskawy odcień. Barwa biała neutralna jest bardzo dobra - czyste białe światło podobne do dziennego.

Oświetlenie robiłem sam (także "żarówki") w oparciu o dostępne na rynku (Allegro) komponemty.

Diody wybierałem zawsze najlepsze z dostępnych, ale z uwagi na szybki rozwój w tej dziedzinie, w chwili obecnej są już lekko przestarzałe.

Pozdrawiam i polecam oświetlenie LED.